İstanbul - İETT Otobüs Alım Haberleri ve Duyuruları

Kesinlikle şunuda belirteyim metrobüse şuanki yatırımda yeterli değil bir kaç yıla en az 100 araçlık 25 metre alımı daha olur çok pert araç var hatta

Sanırım şu an Metrobüs için en gerçek çözüm hattın tamamen metroya dönüştürülüp köprü geçişi için de Haliç'teki gibi metroya özel köprü yapılması gerektiği.

Ama bu koşullarda çok zor bir dönüşüm. İmkansız değil elbette ama böyle bir dönüşümü ben açık kalp ameliyatına benzetirim. Bu hattı metroya dönüşüm için bir gün dahi kapalı tutmak büyük krize sebep olur. Hat açıkken (kalp atarken) dönüşümü yapmak (ameliyatı yapmak) gerekiyor.

Sanırım şu an Metrobüs için en gerçek çözüm hattın tamamen metroya dönüştürülüp köprü geçişi için de Haliç'teki gibi metroya özel köprü yapılması gerektiği.

Ama bu koşullarda çok zor bir dönüşüm. İmkansız değil elbette ama böyle bir dönüşümü ben açık kalp ameliyatına benzetirim. Bu hattı metroya dönüşüm için bir gün dahi kapalı tutmak büyük krize sebep olur. Hat açıkken (kalp atarken) dönüşümü yapmak (ameliyatı yapmak) gerekiyor.

Metrobüse çözüm daha önceden bahsettğim bu en iyi çözün olacaktır:

Şu senelerce yapılacağı söylenen Beylikdüzü (TÜYAP) - Sefaköy - Yenikapı metro hattı ve İncirli - Söğütlüçeşme metro hatlarına başlanıp açılsa metrobüs yoğunluğu azalcakta bu hatların yapımını biz göremeyeceğiz heralde :)

Bu hatlar bitse belki metrobüste de bir değişim yapabilirler elektirikliye çevirme yönünde gibi.

Çok zor ama trambüs seçeneği kesinlikle masada olmalı bu hatta uygulanabilecek en ucuz çözüm yolu katenerli metrobüs olan trambüs sistemi zamanla araçlar eskimeye başladığında direk bu sisteme yatırımı yapıp işi çözmeliler.

1790113878510.webp

Çok zor ama trambüs seçeneği kesinlikle masada olmalı bu hatta uygulanabilecek en ucuz çözüm yolu katenerli metrobüs olan trambüs sistemi zamanla araçlar eskimeye başladığında direk bu sisteme yatırımı yapıp işi çözmeliler.

Ekli dosyayı görüntüle 56593

Ya da çok iyi bir fizibilite çalışmasının ardından süper kapasitörlü + bataryalı 25 metre çift körüklü otobüs işletimi de yapılabilir.

Süper kapasitörler anlık enerji yükleme imkanına sahip. İki durak arasında kapasitör dayanacaksa her durakta bu araç duruyor nasılsa. Kapasitör gücüyle gider duraklarda da kapasitörleri yolcu indi bindi sırasında çabucak dolar.

Köprü geçişi ve boş haliyle garaja gidiş vb. için de bataryadan güç alır.

Troleybüse hep sıcak baksam da Metrobüs için o katenerler ayak bağı olur mu bilemedim şimdi

Screenshot_20260923_005751_Chrome.webp Screenshot_20260923_005742_Chrome.webp

Avusturya O-Bahn Metrobüs Hattı

Yolu özel yapılmış ve araçları da yoldan çıkmasın ve kolay kullanılabilsin diye kılavuz tekerleklere sahip.

İstanbul Metrobüs de böyle olsaydı 25 metrelik Akia'ların arkasına yolcu römorku takıp daha yüksek kapasiteli hizmet verilebilirdi

Ekli dosyayı görüntüle 56594Ekli dosyayı görüntüle 56595

Avusturya O-Bahn Metrobüs Hattı

Yolu özel yapılmış ve araçları da yoldan çıkmasın ve kolay kullanılabilsin diye kılavuz tekerleklere sahip.

İstanbul Metrobüs de böyle olsaydı 25 metrelik Akia'ların arkasına yolcu römorku takıp daha yüksek kapasiteli hizmet verilebilirdi

Ülkemizde görmediğimiz değişik tarzda ulaşım sistemleri var yurt dışında bak bunu ilk kez görüyorum.

Yapmak istenildikten sonra çözüm var demek ki.

Geri