İstanbul Raylı Sistem Ağ Haritası

Harita uzunluk olarak büyümüş ama işlevsel açıdan hâlâ sorunlu görünüyor; hatlar bütüncül bir sistem gibi değil, aktarmalar oldukça zayıf. Yine de gelişme var diyebiliriz. Bir de haritada Yenidoğan–Emek hattı görünüyor. Söğütlüçeşme iptal mi edildi?

Harita uzunluk olarak büyümüş ama işlevsel açıdan hâlâ sorunlu görünüyor; hatlar bütüncül bir sistem gibi değil, aktarmalar oldukça zayıf. Yine de gelişme var diyebiliriz. Bir de haritada Yenidoğan–Emek hattı görünüyor. Söğütlüçeşme iptal mi edildi?

Emek - Söğütlüçeşme etabı iptal edilmedi. Yenidoğan–Emek hattı ilk etap olarak çalışmalara başlandı.

Emek - Söğütlüçeşme etabı iptal edilmedi. Yenidoğan–Emek hattı ilk etap olarak
“Bu hatta şu an sahada aktif bir çalışma var mı? Yoksa Yenidoğan–Emek sadece planlanan ilk etap mı? Söğütlüçeşme uzatması da ileride mi yapılacak?”
“Yenidoğan–Emek mi? Buna da razıyım. Ölümü gösterip sıtmaya razı olacak noktaya geldik 😄

“Bu hatta şu an sahada aktif bir çalışma var mı? Yoksa Yenidoğan–Emek sadece planlanan ilk etap mı? Söğütlüçeşme uzatması da ileride mi yapılacak?”
“Yenidoğan–Emek mi? Buna da razıyım. Ölümü gösterip sıtmaya razı olacak noktaya geldik 😄

Yenidoğan - Emek ilk etap olarak temel atıldı. Fakat kamu yatırım planına bu hat girmediği için kredi alınamıyor öz kaynak ile İBB başliyim dedi ama bu sefer finansal kaynak sıkıntısı var. Söğütlüçeşme uzatması da yapılacak ama İBB şuan bitime yakın hatlara yoğunlaşmış durumda. Raylı sistem yapımları pahalı yatımlar olduğu için bir planlama doğrultusunda ilerliyorlar.

“Haritaya baktığımda içimden geçen şu: koca bir israf bu tablo. Çok kötünün iyisi sadece. M1A-B, M5-M8 ve M5 ile Marmaray hatları hariç, birbirine gerçekten entegre olan hat yok.”

“M5’in M12 ve M14 ile entegrasyonu nasıl bir kabusa dönüşecek, göreceğiz.”

“Haritaya baktığımda içimden geçen şu: koca bir israf bu tablo. Çok kötünün iyisi sadece. M1A-B, M5-M8 ve M5 ile Marmaray hatları hariç, birbirine gerçekten entegre olan hat yok.”

“M5’in M12 ve M14 ile entegrasyonu nasıl bir kabusa dönüşecek, göreceğiz.”

İsraflık bir tablo ben görmüyorum burada sonuçta bu hatların hepsini binlerce insan kullanmakta. Bu hatlar olmasa İstanbul trafiğini düşünmek bile kötü.

Olumsuzluğa yormamak gerekli.

Katılıyorum, bu hatlar olmasa trafik çok daha kötü olurdu. Eleştirim var olmalarına değil, sistemin parçalı ve yeterince entegre olmamasına.
“M4 ile M8 metro entegrasyonu kötü tasarlanmış ve işlevsiz hissi veren bir aktarma. Ayrıca M8 ile Marmaray arasında zaten doğrudan bir entegrasyon da yok. Neden?”

Katılıyorum, bu hatlar olmasa trafik çok daha kötü olurdu. Eleştirim var olmalarına değil, sistemin parçalı ve yeterince entegre olmamasına.
“M4 ile M8 metro entegrasyonu kötü tasarlanmış ve işlevsiz hissi veren bir aktarma. Ayrıca M8 ile Marmaray arasında zaten doğrudan bir entegrasyon da yok. Neden?”

Demek ki bizim bilmediğimiz bu işin içinde uzman olan mühendislerin bildiği birşeyler var.

Bu kadar takılmayalım yapılmış bitmiş işler değişmeyecek sonuç olarak yeni projelere bakalım onların iyi yapılması için çaba sarf edebiliriz.

Twitter da bir yorumcu yazmış:

Evet bir yerden bir yere gidebiliyorsun ama yeri geliyor 5 saat bile sürebiliyor. Çoğu hat trafiğe çare bile değil, aktarma yaparken trafikten çok vakit geçiriyorsunuz. Abonman kullanmıyorsanız akaryakıttan ucuz da değil.
Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu-Gayrettepe aktarmalarına yürüyen yol lazım. Millet zaten yorgun argın evine erken gitmek için uğraşıyor üstüne bir de bir dünya yürütüyorlar. Bozuluyor diye yürüyen yolu kaldırmak yerine bozulmayanını yapman lazımdı, bütçen yoksa metropol yönetme.

Arkadaş haksız değil. Sorun hatların varlığı değil, entegrasyon ve aktarma kalitesi. İstanbul'da bazı aktarmalar yolculuğun kendisinden daha yorucu hâle gelebiliyor.

İstanbul metro haritasına bakınca Avrupa Yakası ile Anadolu Yakası arasında ciddi bir fark göze çarpıyor. Avrupa Yakası’nda hatlar çok daha yaygınken, Anadolu Yakası’nda ulaşım ağı daha sınırlı görünüyor. Buna rağmen Avrupa Yakası’nda yaşayanların şikâyet etmesini anlamakta zorlanıyorum. Anadolu Yakası’nda ise tramvay raylı sistem hiç olmaması üzücü.

Ayrıca “Rayİst" uygulaması üzerinden İstanbul’daki tüm raylı sistem ağını görüntüleyebilir, ayrıca rota oluşturabilir ve canlı takip yapabilirsiniz.

Geri