İstanbul Ulaşımı Genel Sohbet

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Marmaray
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
IMG_0896.webp
İETT’nin TM16’ya sessiz sedasız girdiği fena bilgilendirici yazı. GOP-Eyüpsultan TM hatlarının ring olup bazı saatler haricinde belirli bir Alibeyköy’den kalkış saati olmaması Alibeyköy entegrasyonunu en çok baltalayan şey. Şansa bala biniyorsun. O yüzden 50A gibi dolmaması gereken bir hat Alibeyköy’den ağzına kadar doluyor. Ben TM hat için 40-50 dakika beklemiştim bir kere.

Bu TM12 gibi bir sürü aracın yığıldığı hatlarda da sorun. Hatta onlar da çok sık gelebildiği için 12M aracın kapasitesini hiç iyi değerlendiremiyorlar,

Metro ile yatıp metro ile kalkıyorum.-)Her metroya bindiğimde kapı üstündeki hat şemasına bakıp anonsları dinlerken, neredeyse bütün hatları ezberleyecek hale geldim.
Bir süre sonra farkında olmadan insan İstanbul metrosunu çözmeye başlıyor; hangi hat nereden geçiyor, nerede aktarma var, hangi durak kritik kavşak noktası gibi şeyler otomatik oturuyor. Şehir içi yolculuklar da böylece bir nevi “harita okuma pratiğine” dönüşüyor..
İstanbul metrosunu ezberlemenin en kolay yolu, sistemi üç ana yapı üzerinden düşünmek:

🧭 1) Doğu–Batı omurgası
Şehri yatayda taşıyan ana hatlar:

M4 (Kadıköy–Tavşantepe ve Tuzla uzatması) Anadolu’nun güney aksı.
M5 (Üsküdar–Sultanbeyli) Anadolu’nun orta omurgası.
M7 (Yıldız–Mahmutbey ve Esenyurt uzatması) Avrupa Yakası’nın batı aksı.
Bu hatlar, İstanbul’un doğu-batı yönünde iskeletini oluşturur.
🌉 2) Boğaz ve merkez bağlantıları
Şehrin iki yakasını ve ana merkezleri birbirine bağlayan kritik hatlar:
M2 (Yenikapı–Hacıosman)
Marmaray (Anadolu–Avrupa ana geçişi)
M11 (Havalimanı hattı ve Halkalı bağlantısı)
Bu hatlar şehir içi büyük akışı taşır.
🧠 3) Yeni merkezleri besleyen hatlar
İstanbul’un gelişen bölgelerini birbirine bağlayan daha yeni ve stratejik hatlar:
M8 (Bostancı–Parseller)
M12 (Göztepe–Ümraniye / Finans Merkezi hattı)
M13 (planlanan Söğütlüçeşme bağlantısı)
M14 (Altunizade–Ümraniye aksı)
M10 (Pendik–Sabiha Gökçen hattı)
Bu hatlar, şehrin yeni merkezlerini oluşturan “iç damarlar” gibidir.
Özetle: M4–M5–M7 ana omurga, M2–Marmaray–M11 bağlantı köprüleri, M8–M12–M13–M14–M10 ise yeni merkezleri besleyen gelişim hatlarıdır.
Bu şekilde bakıldığında İstanbul metrosu ezberlenmesi zor bir sistem değil, aksine mantıklı bir şehir organizasyonuna dönüşür.

Bugün çok önemli iki adım atıldı:

✅ İBB'ye M8 uzatması önerisi gönderildi ve kayıt altına alındı.

✅ Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı için Çekmeköy–Alemdağ metro güzergâhı talebi hazırlandı.

Belki bugün sadece bir öneri ve bir talep gibi görünüyor. Ancak büyük projeler de bir zamanlar bir fikir, bir talep ve bir imzayla başladı.

Her gün bir şey değişir; bir gün gelir, her şeyi değiştirir.

✍🏻🚇

Çiçeklerimi ev adresime gönderebilirsiniz. Sevgili Çekmeköy halkı.😄
Neden mi?
Bugün Çekmeköy halkı adına:
🚇 İBB’ye M8 uzatması önerisi gönderildi.
🚇 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Çekmeköy–Alemdağ güzergâhı talebi iletildi.
📩 CİMER, kaymakamlık ve belediye başvuruları yapıldı.
🎡 Lunapark arazisi için süreç takibi/mücadelesi.
🚌 ÇM44 hattı için başvuru.
Cumhuriyet, Kirazlıdere, Soğukpınar, Aydınlar, Taşdelen, Nişantepe, Ekşioğlu, Çamlık, Güngören, Hüseyinli, Sultançiftliği, Alemdağ, Ömerli, Koçullu…
Bugün sadece bir gün değil; birçok mahallenin sesini birleştirme günüydü. ✍🏻

Geri