Karsan Jest

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Heh şöyle benle aynı düşüncede biri çıktı.Minibüsün otobüs hatalrında ne işi var arkadaş.
Yeri gelir çalışır ben buna çok takılmıyorum. Bir belediye kurumu fabrikadan minibüs olarak çıkan aracı otobüse çevirmesi saçmalık. Koltuk sıkıştırılarak veya metroda olduğu gibi koltuk sökerek daha iyi, konforlu taşımacılık yapacağını sanması da beni benden alıyor.

Yeri gelir çalışır ben buna çok takılmıyorum. Bir belediye kurumu fabrikadan minibüs olarak çıkan aracı otobüse çevirmesi saçmalık. Koltuk sıkıştırılarak veya metroda olduğu gibi koltuk sökerek daha iyi, konforlu taşımacılık yapacağını sanması da beni benden alıyor.

Toplu taşıma hatlarında önemli olan hizmetin sunulması ve sürdürülebilirliği. Bu yüzden hattın yolcu ve güzergah koşullarına göre minibüs çalışması da doğal (35G, 1K, 2G ve Batı ÖHO'yu tasvip etmiyorum elbette)

Ancak Mustafa abinin dediği duruma ben başka bir açıdan yaklaşacağım. Güncel yönetmelik nasıl bilmiyorum ancak bir dönem minibüs ruhsatlı araçlarda iç yükseklik ayakta yolcu taşımaya uygun olmasına rağmen ayakta yolcu taşınması yasaktı. Bundan dolayı hep minibüslere Sınıf B ruhsatı verildi ve Jest'ler de 15+1 (15 oturan 1 şoför) olarak tescil edildi. Ancak son birkaç yıldır çıkan Jest'ler Sınıf A 15+7+1 (15 oturan 7 ayakta 1 şoför) olarak tescil ediliyor. Buna rağmen ayakta yolcu taşıma yönünde yasal netlik mi yasal boşluk mu var bilmiyorum.

Burulaş ta muhtemelen bundan dolayı Jest'leri 17+3+1 (17 oturan 3 ayakta¹ 1 şoför) olarak tescilledi. Eğer Sınıf A ruhsatlı minibüs mevzusunda yasal netlik varsa Jest'lerin 17+3+1 olması Mustafa abinin de dediği gibi çok mantıksız. Hatta panelvan açması minibüslerde de şartlar karşılandığı takdirde ayakta yolcu sayısı belirtilmiş Sınıf A olarak tescil edilmesi doğru olur.

¹ Kağıt üstünde tabii yoksa pratikte daha fazla yolcu taşıyorlar

Bundan dolayı hep minibüslere Sınıf B ruhsatı verildi ve Jest'ler de 15+1 (15 oturan 1 şoför) olarak tescil edildi. Ancak son birkaç yıldır çıkan Jest'ler Sınıf A 15+7+1 (15 oturan 7 ayakta 1 şoför) olarak tescil ediliyor. Buna rağmen ayakta yolcu taşıma yönünde yasal netlik mi yasal boşluk mu var bilmiyorum.
Önceden ayakta yolcu almaları yasaktı ama bu konuda denetim çokta yapılmıyordu. Şimdi yeni yönetmelik ayakta yolculuğa izin veriyor diye biliyorum. Burada birazda sabit koltuk bazlı bir sınıflandırma yapıldı.

Önceden ayakta yolcu almaları yasaktı ama bu konuda denetim çokta yapılmıyordu. Şimdi yeni yönetmelik ayakta yolculuğa izin veriyor diye biliyorum. Burada birazda sabit koltuk bazlı bir sınıflandırma yapıldı.

Buradan tekrar anlıyoruz ki aslında Karsan Jest hiçbirimizin söylediği kadar kötü bir araç değil,

Sadece yanlış dizaynda alınıp yanlış bir işletim biçiminde kullandı.

Şoförler ve mal sahipleri nezdinde bu araçtan nefret eden de var (çoğunluk), düşük yakıt tüketimi, fabrikasyon olması, kısa olduğu için her yere girebilmesi vb. sebeplerle seven de (hatırı sayılır azınlık) var. Ama Jest'e olan nefretin en büyük etkeni bu aracın sıfırının en az 3.5 milyon TL olması. Daha ucuza Sprinter, Iveco Daily, Ford Transit gibi araçlar alınabiliyor. Karsan'ın ve bayilerin fiyat politikasında iyileştirme yapması şart bu konuda. Daha ucuza Jest'ten daha iyi bir aracı alabilecekken Burulaş'ın şartları gereği Jest alanların sitemi de bundan.

Geri