Katılım Bankacılığı

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
568
Bu başlıkta Türkiye'deki katılım bankaları ve katılım bankacılığı hakkında konuşalım

1983 yılında Özel Finans Kurumu adıyla hayatımıza giren katılım bankacılığı esaslarına uygun Türkiye'de faaliyete geçen ilk banka 1984 yılında Albaraka'dır.
2005 yılında Özel Finans Kurumları'nın adı Katılım Bankası olarak değişmiştir.
Türkiye'deki kamu sermayeli ilk katılım bankası Ziraat Katılım'dır.
Günümüzde faaliyette olan 9 katılım bankası bulunmaktadır.

Katılım bankaları, özellikle faiz hassasiyeti olanlar tarafından Orta Doğu'da tercih edilen finans kurumları. Peki siz katılım bankacılığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Faiz hassasiyeti olanlar için ama kar payı ne oluyor onu anlamadım? Faiz sistemi gibi kar payı mı olur? Burada benim aklım çalışmıyor, süslü laflar.

İşte teorideki katılım bankacılığı güzel olsa da ülkemizdeki katılım bankacılığı uygulamasında senin de dediğin gibi benim de aklımın ermediği durumlar var.

Dinen paradan para kazanmak yasaksa o zaman katılım bankalarının vadeli hesap hizmeti vermemesi lazım.

Krediye finansman, faize kar payı, vadeli hesaba katılma hesabı... Kelimeler üzerinden bir şeyler yapılmasını doğru bulmuyorum. Bak ama katılım bankacılığının en bilinen ve en çok uygulanan usulü "murabaha" yı çok doğru buluyorum.

Murabaha: Bir ürünü satın almak için bankadan kredi çekmek yerine bankanın o ürünü senin adına satın alıp üstüne kar koyduktan sonra sana satması

Bunu bir kesim mantıklı bulurken bir kesim de kandırma olarak algılayabilir.

İşte teorideki katılım bankacılığı güzel olsa da ülkemizdeki katılım bankacılığı uygulamasında senin de dediğin gibi aklımın ermediği durumlar var.

Dinen paradan para kazanmak yasaksa o zaman katılım bankalarının vadeli hesap hizmeti vermemesi lazım.

Krediye finansman, faize kar payı, vadeli hesaba katılma hesabı... Kelimeler üzerinden bir şeyler yapılmasını doğru bulmuyorum. Bak ama katılım bankacılığının en bilinen ve en çok uygulanan usulü "murabaha" yı çok doğru buluyorum.

Murabaha: Bir ürünü satın almak için bankadan kredi çekmek yerine bankanın o ürünü senin adına satın alıp üstüne kar koyduktan sonra sana satması

Bunu bir kesim mantıklı bulurken bir kesim de kandırma olarak algılayabilir.
Murabaha sistemi birazda leasing (finansal kiralama) gibi bir durum. Senin almaya gücün yoktur banka alır taksitlerle ödersin. Her ne olursa olsun mantıklı bir sistemdir. Ancak kar payı belli bir kesimi kandırmaktan başka bir şey değildir.

Murabaha sistemi birazda leasing (finansal kiralama) gibi bir durum. Senin almaya gücün yoktur banka alır taksitlerle ödersin. Her ne olursa olsun mantıklı bir sistemdir. Ancak kar payı belli bir kesimi kandırmaktan başka bir şey değildir.

Leasing'te borcun bitene kadar aldığın her neyse bankanın olup borcun bitince sana devrediliyor diye biliyorum. Murabaha'da ise almak istediğin şey sana banka tarafından taksitle satılıyor.

Murabaha gibi mantıklı bir iki esası daha var katılım bankacılığının ama kredi kartı, vadeli hesap ve nakit avans işi senin dediğin gibi kandırmaktan başka bir şey değil. Gerçekten hassasiyet temelli bir bankacılık hedefleniyorsa kredi kartı, vadeli hesap ve nakit avans olmamalı.

Geri