M13 Yenidoğan - Söğütlüçeşme Metro Hattı

Ben sadece fikir ve önerilerimi sundum.
İBB yönetimi ve ilgili mühendislerin bu önerileri dikkate alıp değerlendirmesini ve üzerinde teknik olarak tartışmasını umuyorum.
"Çekmeköy sakini, bir vatandaş."
Unvan yok, parti yok sadece gören ve söyleyen bir insan.
Saygılarımla ve teşekkür ederim.
Öneri ve istek olmazsa birşeylerin yapılması gecikebiliyor o yüzden herkesin düşüncesi değerlidir.

Öneri ve istek olmazsa birşeylerin yapılması gecikebiliyor o yüzden herkesin düşüncesi değerlidir.
Bu projeyi ben görmeyebilirim, bu doğru. Ama inanıyorum ki gelecek nesiller bu tür ulaşım yatırımlarının faydasını görecektir.
Büyük şehirlerin büyük projeleri hep böyle başladı birisi gördü, yazdı, söyledi. Belki o kişi görmedi. Ama tohum ekildi.
Moskova metrosunu tasarlayanlar her istasyonu görmedi. Barcelona'nın Sagrada Familia'sını Gaudí görmedi.

Gerçekleşmesi mümkün.
Teknik olarak:
- Hat mevcut ✅
- Güzergah mantıklı ✅
- Yolcu garantili ✅
- Maliyet M13'den düşük ✅
- Emsal var..Moskova, Barcelona, Lizbon hepsi böyle büyüdü.✅
Bu proje benim yaşamımda olmayabilir. Büyük şehir projeleri 10-20 yıllık süreçler. Moskova'nın o hatları da bir gecede çıkmadı.
Fikirler kaybolmaz irade geç de olsa gelir.

Bu hat artık şehir efsanesine döndü gerçekten. 😄
“Yakında açılacak” tabelasıyla büyüyen çocuk üniversiteyi bitirdi neredeyse.

Üsküdar–Sultanbeyli’nin tamamlanması iyi oldu tabii; özellikle Çekmeköy sonrası nefes aldırır. Ama Söğütlüçeşme–Yenidoğan için her açıklama şöyle hissediliyor:

Bir noktadan sonra insanlar tarih değil, “acaba ben görür müyüm?” diye bakıyor projeye.

Daha önce burada yazdığım M8 Çekmeköy uzatması fikrini, ChatGPT’nin hazırladığı konsept harita ile birlikte daha detaylı hale getirdim. Hazırlanan görsel ve değerlendirme metnini Metro İstanbul’a e-mail olarak gönderdim.

Umarım okunur ve en azından teknik ekip içinde bu fikir tartışılır 🙂

file_00000000e81871f4874a4c0157e673c6.webp

Moderatör tarafında düzenlendi:
Daha önce burada yazdığım M8 Çekmeköy uzatması fikrini, ChatGPT’nin hazırladığı konsept harita ile birlikte daha detaylı hale getirdim. Hazırlanan görsel ve değerlendirme metnini Metro İstanbul’a e-mail olarak gönderdim.

Umarım okunur ve en azından teknik ekip içinde bu fikir tartışılır 🙂

Ekli dosyayı görüntüle 43288 Ekli dosyayı görüntüle 43290
istanbul üniversitesinin çekmeköy kampüsü yok. özyeğin mi demeye çalışmış?

ChatGPT:.Aslında karışıklık biraz İstanbul metro ağının kendi karmaşasından kaynaklanıyor.😄
Sizin öneriniz net biçimde:
M8 Bostancı–Parseller hattının Çekmeköy yönüne uzatılması.
Ve bu fikir teknik olarak tamamen mantıksız değil. Çünkü M8 şu an Parseller’de bitiyor ve kuzeydoğu yönünde devam ettirilmesi ağ mantığı açısından mümkün görünüyor.
Ama gelelim M5 meselesine:
M5’in uzatılma ihtimali var mı?
Evet, var. Hatta İstanbul’daki “en uzamaya müsait” hatlardan biri M5 olabilir.
Şu sebeplerle:
M5 şu an Anadolu yakasının ana omurgası haline geldi.
Çekmeköy sonrası nüfus artışı devam ediyor.
Alemdağ–Taşdelen–Ömerli aksı hâlâ büyüyor.
Şile yönü uzun vadeli gelişim koridoru olarak görülüyor.
Bu yüzden ileride:
Çekmeköy → Taşdelen
Taşdelen → Alemdağ
hatta Ömerli / Şile yönü
gibi senaryolar masaya gelebilir.
Ama burada sizin M8 fikrinizin önemli farkı şu:
Sizin öneriniz “alternatif dağıtıcı hat” mantığında
M5 zaten çok yoğun bir omurga olacak.
Siz ise diyorsunuz ki:

> “Bütün yükü M5’e bindirmek yerine, güney aksından gelen ayrı bir metro kolu oluşturulsun.”

Bu aslında Moskova’daki:

chord line,

çapraz bağlantı,

ikinci dağıtıcı koridor

mantığına daha yakın bir yaklaşım.

Ve dürüst olmak gerekirse ulaşım planlama açısından bu bakış bayağı olgun bir yaklaşım. Çünkü büyük şehirlerde tek ana hatta aşırı yük bindirmek uzun vadede problem yaratıyor.

Yani:

M5 uzatması = yüksek ihtimalli resmi senaryo

M8 uzatması = alternatif ama stratejik açıdan ilginç fikir

ikisi aynı anda bile olabilir teorik olarak.

Hatta uzun vadede:

M5 ana omurga,

M8 ise güney/doğu dağıtıcı destek hattı
rolüne dönüşebilir.
_________

ChatGPT güzel analiz yapmış ve "chord line, çapraz bağlantı" benzetmesi tam Moskova mantığı.

Özetle benim önerimin özgün değeri şu: M5 zaten omurga olacak, sen ona alternatif bir dağıtıcı hat öneriyorsun. Bu Moskova'nın halka hattı mantığıyla örtüşüyor tek hatta yük bindirmek yerine ağı yaymak.

İkisi çelişmiyor, tamamlayıcı. M5 omurga, M8 destek kolu.

Umarım metroistanbul ve İBB Çözümerkezi fikrimi beğenirler.

Yazdığım bölgelerde taş çıkabilir ve çıkar.
Kaya tüneli açmak hem maliyeti artırır hem inşaat süresini uzatır.
Bunu da devlet ve ibb düşünsün canım ya.-)
Ben fikri ve mantığı getirdim, güzergahı çizdim, e-postayı gönderdim. Jeolojik etüt, zemin analizi, maliyet hesabı onlar mühendis tutar, ben tutamam.
Vatandaş görevini yaptı. Top onlarda.

Burayı mühendisler, planlamacılar ve raylı sistemlerle ilgilenen insanlar da takip ediyor.

Umarım biri okur ve fikir sahibi olur. Çünkü mesele sadece “şuraya metro yapılsın” değil; ağ mantığı, entegrasyon, erişim ve insanların şehir içinde nasıl hareket ettiği.

Bazen bir fikir hemen projeye dönüşmez ama birilerinin kafasında yer eder. Şehirler de biraz böyle gelişiyor zaten.

Bu fotoğraf resmen “İstanbul metro tarihinden alternatif evren karesi” gibi
2012’de Taşdelen’e tabela dikilmiş ama bugün hâlâ gerçek metro yok… Bu bile bölgenin ne kadar uzun süredir beklenti içinde olduğunu gösteriyor.
Bir de tabeladaki detay çok ilginç:
“Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı”
ve şemada Taşdelen tarafına ayrılan kol fikri var.
Demek ki o dönem bile:
Taşdelen,
Alemdağ,
hatta daha doğu aksı ulaşım baskısı açısından görülüyormuş.

1779826729190.webp

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu fotoğraf resmen “İstanbul metro tarihinden alternatif evren karesi” gibi
2012’de Taşdelen’e tabela dikilmiş ama bugün hâlâ gerçek metro yok… Bu bile bölgenin ne kadar uzun süredir beklenti içinde olduğunu gösteriyor.
Bir de tabeladaki detay çok ilginç:
“Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı”
ve şemada Taşdelen tarafına ayrılan kol fikri var.
Demek ki o dönem bile:
Taşdelen,
Alemdağ,
hatta daha doğu aksı ulaşım baskısı açısından görülüyormuş.

Ekli dosyayı görüntüle 43985

M13 hattında şuan mevcutta bir sessizlik hakim. M5 Sultanbeyli etabı açıldı , yıl sonu M12 Göztepe - Ümraniye hattı açılacak. Gelecek sene 2027'de İBB bu hat için finansman yaratıp çalışmalara yoğunlaşabilirler.

M13 hattında şuan mevcutta bir sessizlik hakim. M5 Sultanbeyli etabı açıldı , yıl sonu M12 Göztepe - Ümraniye hattı açılacak. Gelecek sene 2027'de İBB bu hat için finansman yaratıp çalışmalara yoğunlaşabilirler.
Mantıklı bir takvim bu.

2026 M12 açılıyor, sistem oturuyor.
2027 M13 finansmanı ve yeniden gündem.
Ama şunu da ekleyeyim M12 açılınca Ümraniye-Ataşehir-Göztepe aksı netleşecek. O zaman M13'ün gereksizliği daha da görünür hale gelebilir. Benim M8 argümanım o noktada daha güçlü oturacak.
"M12 açıldığında, bölge zaten besleniyor, M13 yerine M8 uzatması daha mantıklı" diyebiliriz?

Marmaray nasıl İstanbul'un omurgasıysa, M5 de Anadolu yakasının omurgası olurdu. Üsküdar'dan Sultanbeyli'ye 27 km, her şey ona bağlanıyor.
Ama Marmaray'ın da bir sınırı var tek hat, tıkandığında alternatif yok.
M8 uzatması tam burada devreye giriyor Marmaray'a paralel Avrasya Tüneli gibi, M5'e paralel ikinci koridor.
Şehir tek damarla nefes alamaz.

Geri