M14 - Altunizade-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı-Kazım Karabekir-Topağacı-Ümraniye Spor Köyü Metro Hattı

M14’ün hikâyesi 2015’e kadar gidiyor ama bugünkü hattın fiilî yapım başlangıcı 7 Temmuz 2021.

📌 17 Ağustos 2015: İlk Altunizade–Çamlıca metro projesi için ihale süreci başladı.
📌 16 Aralık 2020: Proje İBB’den Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi.
📌 31 Mayıs 2021: Yeni yapım ihalesi yapıldı.
📌 7 Temmuz 2021: Yer teslimi yapıldı ve inşaat resmen başladı. Bu tarih Bakanlığın kendi raporunda da yer alıyor.

Bugün 28 Ağustos 2026. Yani fiilî inşaat başlayalı yaklaşık 5 yıl 2 ay olmuş.

Dolayısıyla “10 yıl oldu” lafı biraz tribün tezahüratı olmuş. 😂 Projenin geçmişi 2015’e dayanıyor ama bugünkü hattın şantiye başlangıcı 2021.

Asıl komik tarafı şu: 2023’te Bakanlık, 2025’te açmayı hedeflediğini söylüyordu. Şimdi 2026’dayız, hâlâ inşaat devam ediyor; şimdi de “2027’de Altunizade–Çamlıca Camii kesimi açılır” deniyor.

%89,09’a gelmişsek artık şu son %10,91’i de bitirelim. 😄 Millet metro beklemekten yaşlandı. Umarım 2027’de gerçekten bineriz! 😂

Proje ucuz ve hızlı yapılsın diye tek ray ve 2 vagonlu planlandı ama 6 yılda sürdü total...
4 km kısacık bı güzergah😑

Ucuz olduğunu da sanmıyorum 6 yılda inşaat maliyetleri kat kat artmıştir.
Çok yanlış bı planlama...

Son düzenleme:
Proje ucuz ve hızlı yapılsın diye tek ray ve 2 vagonlu planlandı ama 6 yılda bitmiş olucak 4 km kısacık bı güzergah😑

Ucuz olduğunu da sanmıyorum 6 yılda inşaat maliyetleri kat kat artmıştir.
Çok yanlış bı planlama...

“Ucuz ve hızlı yapılsın” diye tek ray ve 2 vagonlu planlanması da ayrı bir mesele. 😑 4 km’lik kısacık bir güzergâh için 6 yıla yaklaşan bir inşaat süresinden söz ediyoruz.

Ucuz olduğuna da pek inanamıyorum açıkçası. Proje uzadıkça işçilik, malzeme, enerji ve diğer maliyetler zaten yıllar içinde katlandı. Başta ucuza yapılması planlanan iş, gecikmeler yüzünden belki de daha pahalıya mal oldu.

Bence burada ciddi bir planlama hatası var. En başından doğru kapasite ve doğru sistem planlansaydı bugün bunları konuşmuyor olurduk.

Geri