M5 - Üsküdar - Sultanbeyli Metro Hattı

Madenlerden M5’e bindim; tam anlamıyla “iğne atsan yere düşmez” denecek kalabalık. Yetmezmiş gibi iki yobaz da kavga çıkardı. Neyse ki olay büyümeden yatıştı. İstanbul’da toplu taşıma bazen sabır testi gibi gerçekten.

Bu arada M5’in şöyle garip bir tarafı var: tamamen sürücüsüz, modern bir hat ama bazen içerideki insan manzaraları tam “eski İstanbul minibüsü” enerjisi veriyor. Teknoloji 2026, sinir sistemi 1987.
Bir tarafta GoA4 sürücüsüz sistemler, tam otomatik işletme, yapay zekâ destekli sinyalizasyon… Öbür tarafta içeride kavga, izdiham ve klasik minibüs refleksleri.
Altyapıyı değiştirmek 10 yıl sürüyor, şehir kültürünü değiştirmek belki 150 yıl.😄

Madenlerden M5’e bindim; tam anlamıyla “iğne atsan yere düşmez” denecek kalabalık. Yetmezmiş gibi iki yobaz da kavga çıkardı. Neyse ki olay büyümeden yatıştı. İstanbul’da toplu taşıma bazen sabır testi gibi gerçekten.

Bu arada M5’in şöyle garip bir tarafı var: tamamen sürücüsüz, modern bir hat ama bazen içerideki insan manzaraları tam “eski İstanbul minibüsü” enerjisi veriyor. Teknoloji 2026, sinir sistemi 1987.
Bir tarafta GoA4 sürücüsüz sistemler, tam otomatik işletme, yapay zekâ destekli sinyalizasyon… Öbür tarafta içeride kavga, izdiham ve klasik minibüs refleksleri.
Altyapıyı değiştirmek 10 yıl sürüyor, şehir kültürünü değiştirmek belki 150 yıl.😄
Ben bu yazdıklarınızı hissetim ve gördüm hat son sistem ama hala eski Türkiye online maalesef

Cevap geldi ve net:
"Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak."
Ömer Taşkara, Metro İstanbul resmi açıklama.
Demek o koridor başka bir amaç için. Hastane bağlantısı planlanmıyor.
800 metre, açık havada, her hava koşulunda hasta, yaşlı, engelli için bu böyle kalacak.
😔 Şaka gibi ama değil.
Devlet hastanelerinde metro-hastane bağlantısı "standart" denmişti M3 Çam Sakura örneği verilmişti. Ama Sancaktepe'de olmayacak.
800 metre, kışın poyrazda, yağmurda, hasta haliyle "içeriden bağlantı yok."
Screenshot_20260529_223909_Chrome.webp

Son düzenleme:
İnsanın canını en çok yaralayan şey, böylesine açık bir çifte standart ve göz göre göre yapılan bir planlama eksikliği.

M3 hattındaki Çam ve Sakura Şehir Hastanesi istasyonu açılırken, yer altı bağlantısının vatandaş için sağladığı konfor ve erişilebilirlik özellikle vurgulanmıştı. Ancak konu Anadolu Yakası'ndaki Sancaktepe Şehir Hastanesi ve Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'ne gelince aynı hassasiyetin gösterilmemesi düşündürücü.

Ortada küçümsenecek bir mesafe de yok: yaklaşık 800 metre. Sağlıklı bir insan için bile yorucu olabilecek bu yolu; kemoterapi tedavisine giden bir hastanın, koltuk değnekleriyle yürümeye çalışan bir yaşlının, engelli bir vatandaşın ya da kucağında hasta çocuğunu taşıyan bir annenin kışın yağmurda, rüzgârda ve soğukta kat etmek zorunda kalması kabul edilmesi güç bir durumdur.

Şehir hastaneleri, en kırılgan ve en fazla desteğe ihtiyaç duyan insanların kullandığı sağlık tesisleridir. Bu nedenle erişilebilirlik bir lüks değil, sosyal devlet anlayışının temel bir gereğidir. Bir şehir hastanesine metro getirmek önemli bir adımdır; ancak o metroyu hastanenin kapısına kadar erişilebilir kılmak da en az onun kadar önemlidir.

Bu konuyu yalnızca burada bırakmadım; İBB ve Metro İstanbul'un Facebook, LinkedIn ve Instagram sayfalarında da aynı soruyu yönelttim. Ancak o platformlarda herhangi bir yanıt alamadım.

Neyse ki Ömer Taşkara Bey soruma kısa ama net bir cevap verdi: "Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak."

Açıkçası üzücü olan da tam olarak bu. Milyarlarca liralık yatırım yapılarak iki büyük hastanenin yanına metro getirilmişken, hastalar için en kritik unsur olan konforlu ve korunaklı erişim göz ardı edilmiş görünüyor.

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde yer altı bağlantısı yapılabiliyorsa, Sancaktepe Şehir Hastanesi ve Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi için de benzer bir çözüm düşünülmeliydi. Özellikle yaşlılar, engelliler, kronik hastalar, kemoterapi gören vatandaşlar ve hasta yakınları açısından bu tür bağlantılar bir lüks değil, temel bir ihtiyaçtır.

Yine de soru sormaya, araştırmaya ve kamu yatırımlarının vatandaş lehine geliştirilmesi için görüş bildirmeye devam edeceğim. Sonuçta bu projelerin gerçek sahibi; tabelalardaki logolar değil, vergileriyle bu yatırımları finanse eden halktır.

Bu konuyu yalnızca burada bırakmadım; İBB ve Metro İstanbul'un Facebook, LinkedIn ve Instagram sayfalarında da aynı soruyu yönelttim. Ancak o platformlarda herhangi bir yanıt alamadım.

Neyse ki Ömer Taşkara Bey soruma kısa ama net bir cevap verdi: "Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak."

Açıkçası üzücü olan da tam olarak bu. Milyarlarca liralık yatırım yapılarak iki büyük hastanenin yanına metro getirilmişken, hastalar için en kritik unsur olan konforlu ve korunaklı erişim göz ardı edilmiş görünüyor.

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde yer altı bağlantısı yapılabiliyorsa, Sancaktepe Şehir Hastanesi ve Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi için de benzer bir çözüm düşünülmeliydi. Özellikle yaşlılar, engelliler, kronik hastalar, kemoterapi gören vatandaşlar ve hasta yakınları açısından bu tür bağlantılar bir lüks değil, temel bir ihtiyaçtır.

Yine de soru sormaya, araştırmaya ve kamu yatırımlarının vatandaş lehine geliştirilmesi için görüş bildirmeye devam edeceğim. Sonuçta bu projelerin gerçek sahibi; tabelalardaki logolar değil, vergileriyle bu yatırımları finanse eden halktır.

Metro İstanbul bu sorunuza cavap vermez çünkü raylı sistemleri işleten İBB iştirakidir. Projeler hakkında İBB raylı sistemler müdürlüğü cevap veriyor.
iBB çözüm merkezine başvuru yaparsanız onlar ilgili müdürlükten cevapları alıp sizleri bilgilendirir.

https://cozummerkezi.ibb.istanbul adresinden veya 153'ü arayarak başvuru beya sorularınızı bildirebilirsiniz.

İBB ile merkezi yönetim arasındaki çekişmenin bedelini yine vatandaş ödüyor gibi görünüyor. Kurumlar arasındaki anlaşmazlıklar ne olursa olsun, konu sağlık ve ulaşım olduğunda öncelik siyasi rekabet değil, halkın ihtiyaçları olmalı.
Sancaktepe Şehir Hastanesi gibi binlerce kişinin kullandığı bir sağlık merkezine erişimde eksiklik varsa, bunun sorumluluğu hangi kuruma ait olursa olsun sonuç değişmiyor: zorluğu yaşayan vatandaş oluyor.
Günün sonunda önemli olan kimin haklı çıktığı değil, hastaların, yaşlıların, engellilerin ve hasta yakınlarının hastaneye daha kolay ve güvenli ulaşabilmesidir.

Metro İstanbul bu sorunuza cavap vermez çünkü raylı sistemleri işleten İBB iştirakidir. Projeler hakkında İBB raylı sistemler müdürlüğü cevap veriyor.
iBB çözüm merkezine başvuru yaparsanız onlar ilgili müdürlükten cevapları alıp sizleri bilgilendirir.

https://cozummerkezi.ibb.istanbul adresinden veya 153'ü arayarak başvuru beya sorularınızı bildirebilirsiniz.
Bilgilendirme için teşekkür ederim Sezgin Bey.

Aslında konuyu Metro İstanbul'a da, İBB'nin sosyal medya hesaplarına da ilettim. Facebook, LinkedIn ve Instagram üzerinden herhangi bir dönüş alamadım. Bu nedenle doğrudan proje ekibinde görev alan Ömer Taşkara Bey'e sordum.

Kendisinin verdiği cevap oldukça netti: "Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak."

Dolayısıyla şu aşamada benim merak ettiğim konu, hangi kurumun cevap vereceğinden ziyade, iki büyük hastanenin bulunduğu bir bölgede neden kapalı ve korunaklı bir yaya bağlantısının planlanmadığıdır.

Umarım ilerleyen dönemde bu konuda vatandaşların erişim konforunu artıracak yeni bir düzenleme değerlendirilir.

İBB ve Metro İstanbul'un sayfalarına da yazdım. Konuyu Facebook, LinkedIn ve Instagram üzerinden kendilerine ilettim; ancak herhangi bir yanıt alamadım.

Bu nedenle doğrudan ilgili kişilerden bilgi almaya çalıştım ve Ömer Taşkara Bey'in verdiği cevap oldukça netti: "Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak."

Dolayısıyla şu an için konu, cevap alınamamasından ziyade verilen cevabın içeriğiyle ilgili. Benim dikkat çekmek istediğim nokta da tam olarak bu.

Bilgilendirme için teşekkür ederim Sezgin Bey.

Aslında konuyu Metro İstanbul'a da, İBB'nin sosyal medya hesaplarına da ilettim. Facebook, LinkedIn ve Instagram üzerinden herhangi bir dönüş alamadım. Bu nedenle doğrudan proje ekibinde görev alan Ömer Taşkara Bey'e sordum.

Kendisinin verdiği cevap oldukça netti: "Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak."

Dolayısıyla şu aşamada benim merak ettiğim konu, hangi kurumun cevap vereceğinden ziyade, iki büyük hastanenin bulunduğu bir bölgede neden kapalı ve korunaklı bir yaya bağlantısının planlanmadığıdır.

Umarım ilerleyen dönemde bu konuda vatandaşların erişim konforunu artıracak yeni bir düzenleme değerlendirilir.

Sosyal medya hesaplarından cevap İBB çözüm merkezinin https://x.com/IBBcozummerkezi/ adresinden cevap veriliyor. İBB ile soruları ve sorunları çözüm merkezi üzerinden alıyor. Ömer bey Metro İstanbul'un Anadolu Yakası işletme müdürü. Yine cevap vermiş.

Sosyal medya hesaplarından cevap İBB çözüm merkezinin https://x.com/IBBcozummerkezi/ adresinden cevap veriliyor. İBB ile soruları ve sorunları çözüm merkezi üzerinden alıyor. Ömer bey Metro İstanbul'un Anadolu Yakası işletme müdürü. Yine cevap vermiş.
Sezgin bey,bilgilendirme için teşekkür ederim.
Ancak açık konuşmak gerekirse, bugüne kadar sosyal medya üzerinden yönelttiğim soruların hangisine cevap verildi ki bu soruma cevap verilsin? Bu nedenle doğrudan konuya hâkim kişilere ulaşmaya çalıştım.
Nitekim Ömer Taşkara Bey de sorumu yanıtsız bırakmadı ve oldukça net bir cevap verdi: "Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak."

Dolayısıyla benim açımdan cevap alınamaması değil, verilen cevabın ortaya koyduğu durum daha önemli. Çünkü mesele bir koridorun varlığı ya da yokluğundan öte, iki büyük hastanenin metroya erişiminin neden daha konforlu ve korunaklı şekilde planlanmadığıdır.

İBB Çözümsüzlük Merkezi bugüne kadar hangi soruma tatmin edici bir cevap verdi ki bu soruma verecek?

Yine de başvuru yapmanın sakıncası yok elbette. Ancak bu konuda benim için en net cevap, doğrudan proje ve işletme tarafını bilen Ömer Taşkara Bey'den geldi. Kendisi de açık bir şekilde "Hayır, içeriden yaya bağlantısı olmayacak." dedi.

Dolayısıyla mesele artık bilgi eksikliğinden ziyade bir tercih ve planlama meselesi. Benim sorguladığım nokta da tam olarak bu: İki büyük hastanenin bulunduğu bir bölgede, özellikle yaşlılar, engelliler, kronik hastalar ve hasta yakınları düşünülerek neden kapalı ve korunaklı bir yaya bağlantısı planlanmadı?

Son düzenleme:
Klasik İstanbul snobizmi. M5'in Sultanbeyli uzantısı açılınca "mahallenin tipi değişti" diye yakınan türden bir gönderi ve ter kokusu, eğitim seviyesi falan.
Yani metro ulaşımı genişleyince bazıları sevinmek yerine "yanlış insanlar geldi" diye sızlanıyor. Altyapı herkese hizmet etsin diye yapılır, ama bu zihniyete göre bazı semtlerin metroyu hak etmediği anlaşılıyor.
Sultanbeyli'nin İstanbul'a bağlanması onlarca yıl sürdü. Şimdi bağlandı, biri de buna can sıkılıyor. Sosyal statüye göre insanları yukarıdan aşağı değerlendirme "bizim semtimize o tip insanlar gelmesin" zihniyeti.
İstanbul'a özgü değil snobizm) kelimesi. Moskova'da da vardı bu hangi istasyondan bindiğine göre insanı ölçen bir bakış. Ama orada en azından metro her mahalleye ulaşıyordu, kimse "buraya neden hat çektiler" diye şikayet etmiyordu.

Screenshot_20260531_141321_Facebook.webp

Klasik İstanbul snobizmi. M5'in Sultanbeyli uzantısı açılınca "mahallenin tipi değişti" diye yakınan türden bir gönderi ve ter kokusu, eğitim seviyesi falan.
Yani metro ulaşımı genişleyince bazıları sevinmek yerine "yanlış insanlar geldi" diye sızlanıyor. Altyapı herkese hizmet etsin diye yapılır, ama bu zihniyete göre bazı semtlerin metroyu hak etmediği anlaşılıyor.
Sultanbeyli'nin İstanbul'a bağlanması onlarca yıl sürdü. Şimdi bağlandı, biri de buna can sıkılıyor. Sosyal statüye göre insanları yukarıdan aşağı değerlendirme "bizim semtimize o tip insanlar gelmesin" zihniyeti.
İstanbul'a özgü değil snobizm) kelimesi. Moskova'da da vardı bu hangi istasyondan bindiğine göre insanı ölçen bir bakış. Ama orada en azından metro her mahalleye ulaşıyordu, kimse "buraya neden hat çektiler" diye şikayet etmiyordu.

Ekli dosyayı görüntüle 44237
1 Hafta önce falan bursarayda bir amca vardı abarmıyorum 3 metere yakınına oturamazsın ter kokusundan ben böyle bir koku duymadım hiç bazı insanlar kendine özem göstermiyor bunun eğitimle falan alakası yok toplu taşımaya biniyorsan yıkan ve deodorant sık öyle bin abi millet senin kokunu çekmek zorunda mı?

1 Hafta önce falan bursarayda bir amca vardı abarmıyorum 3 metere yakınına oturamazsın ter kokusundan ben böyle bir koku duymadım hiç bazı insanlar kendine özem göstermiyor bunun eğitimle falan alakası yok toplu taşımaya biniyorsan yıkan ve deodorant sık öyle bin abi millet senin kokunu çekmek zorunda mı?
Sultanbeyli gibi ilçelerde toplu taşımayı yoğun kullananların önemli bir kısmı fabrikalarda, atölyelerde, inşaatlarda veya sahada çalışan emekçiler. Özellikle yaz aylarında uzun mesailerden sonra insanların terlemesi şaşırtıcı değil. Bu durum hoş olmayabilir ama bunu bütün yolculara ya da bir bölgenin insanlarına mal etmek de doğru değil.
Kaldı ki benzer manzaralar Moskova'da, Paris'te, Berlin'de,Lizbon'da ,Napoli de veya Londra'da da görülebiliyor. Bu, toplu taşımanın değil, büyük şehir hayatının bir gerçeği.

Başlığa geri dönüyorum.
Ben tam aksine o hattın daha da uzatılmasından yanayım. (Bazıları ağlayarak günlüğüne yazabilir.)
M5 Sultanbeyli Metrosu'nun Kurtköy ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzatılması gerektiğini düşünüyorum.
Böylece M5, Anadolu Yakası için adeta bir Marmaray işlevi görür. Marmaray kıyı boyunca doğu-batı eksenini birbirine bağladı; M5 ise Anadolu Yakası'nın iç kesimlerini kuzeydoğudan güneydoğuya kat eden bir omurga hattına dönüşebilir. Sabiha Gökçen'e ulaşması hâlinde bu rolü çok daha belirginleşir.
Üstelik Ayrılıkçeşmesi'nde Marmaray bağlantısı da mevcut. Böyle bir senaryoda Halkalı'dan çıkan bir yolcu, tek sistem içerisinde Marmaray ve M5 aktarmasıyla Sultanbeyli'ye, oradan da havalimanına ulaşabilir. Bu da İstanbul'un raylı sistem entegrasyonu açısından oldukça önemli bir kazanım olur.
Aslında Moskova Metrosu da zamanında benzer bir anlayışla gelişti. Hatlar yıllar içinde kademeli olarak uzatıldı ve birbirine bağlandı. Bugün bir yolcu, çoğu zaman yer üstüne çıkmadan şehrin bir ucundan diğer ucuna metroyla ulaşabiliyor. İstanbul'un nüfusu ve yayılımı düşünüldüğünde, uzun ve yüksek kapasiteli omurga hatlarının oluşturulması gelecekte benzer bir ulaşım kolaylığı sağlayabilir.

Başlığa geri dönüyorum.
Ben tam aksine o hattın daha da uzatılmasından yanayım. (Bazıları ağlayarak günlüğüne yazabilir.)
M5 Sultanbeyli Metrosu'nun Kurtköy ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzatılması gerektiğini düşünüyorum.
Böylece M5, Anadolu Yakası için adeta bir Marmaray işlevi görür. Marmaray kıyı boyunca doğu-batı eksenini birbirine bağladı; M5 ise Anadolu Yakası'nın iç kesimlerini kuzeydoğudan güneydoğuya kat eden bir omurga hattına dönüşebilir. Sabiha Gökçen'e ulaşması hâlinde bu rolü çok daha belirginleşir.
Üstelik Ayrılıkçeşmesi'nde Marmaray bağlantısı da mevcut. Böyle bir senaryoda Halkalı'dan çıkan bir yolcu, tek sistem içerisinde Marmaray ve M5 aktarmasıyla Sultanbeyli'ye, oradan da havalimanına ulaşabilir. Bu da İstanbul'un raylı sistem entegrasyonu açısından oldukça önemli bir kazanım olur.
Aslında Moskova Metrosu da zamanında benzer bir anlayışla gelişti. Hatlar yıllar içinde kademeli olarak uzatıldı ve birbirine bağlandı. Bugün bir yolcu, çoğu zaman yer üstüne çıkmadan şehrin bir ucundan diğer ucuna metroyla ulaşabiliyor. İstanbul'un nüfusu ve yayılımı düşünüldüğünde, uzun ve yüksek kapasiteli omurga hatlarının oluşturulması gelecekte benzer bir ulaşım kolaylığı sağlayabilir.

İBB M5 Metrosunu bir sonraki etapta Sultanbeyli'den sonra Gölet > Akşemsettin > Fuar Alanı > Kurtköy YHT / Viaport olarak planladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise M4 / M10 metrosunu Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan sonra Teknopark > Yenişehir > Kurtköy YHT / Viaport olarak olarak planladı.

M4 - M5 - M10 hatları Kurtköy'de buluşacak.

Ne zaman hayata geçer onun için birşey diyemem.

Son düzenleme:
İBB M5 Metrosunu bir sonraki etapta Sultanbeyli'den sonra Gölet > Akşemsettin > Fuar Alanı > Kurtköy YHT / Viaport olarak planladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise M4 / M10 metrosunu Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan sonra Teknopark > Yenişehir > Kurtköy YHT / Viaport olarak olarak planladı.

Kurtköy'de M4-M5-M10 kavşağı gerçekleşse ciddi bir düğüm noktası olur. Hem YHT istasyonu hem Viaport alışveriş merkezi, üstüne üç metro hattı Anadolu yakasının doğusu için gerçek bir merkez.
Sabiha Gökçen zaten M4/M10 güzergahında kalıyor, M5 oraya uğramasa da Kurtköy'de buluşma yine de işlevsel.
"Ne zaman hayata geçer" kısmı tabii en büyük soru işareti. Türkiye'de metro planları kağıtta güzel duruyor. Umarım gerçekleşir bu proje..

Tam da anlatmaya çalıştığım şey bu. İstanbul artık kısa ve birbirinden kopuk metro hatlarıyla değil, birbiriyle entegre olmuş omurga hatlarla düşünülmeli. M4, M5 ve M10'un Kurtköy'de buluşması Anadolu Yakası'nın ulaşım haritasını ciddi şekilde değiştirir.
Daha öncede yazdığım M8 uzatması da harika olurdu.
Ben bugün karar verici olsaydım, şu sorunun cevabını isterdim:
M8 Dudullu–Taşdelen–Alemdağ uzatması mı daha fazla yeni yolcu üretir, yoksa M13 Yenidoğan–Söğütlüçeşme mi?
Bence M8 hattı daha avantajlı olur. Çünkü M4, M5, M12, M14, Metrobüs ve Marmaray’a erişim daha kolay hale gelir ve bu da daha yüksek yolcu üretir.

Son düzenleme:
Geri