40 Bininci Tourismo Hoşdere’den Yola Çıktı
Mercedes-Benz Türk, global üretimde 40 bininci Tourismo’yu Hoşdere’de banttan indirerek Türkiye’nin otobüs üretimindeki gücünü bir kez daha gösterdi.
Hoşdere’den Global Başarı
Mercedes-Benz Türk, Daimler Buses bünyesinde üretilen 40.000’inci Mercedes-Benz Tourismo’nun Hoşdere Otobüs Fabrikası üretim bantlarından indiğini duyurdu. Avrupa’nın en başarılı seyahat otobüslerinden biri olarak kabul edilen Tourismo’nun global üretiminin yaklaşık yüzde 80’i Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda gerçekleştiriliyor.
Bu önemli kilometre taşı, Mercedes-Benz Tourismo’nun uluslararası pazardaki güçlü konumunu ortaya koyarken, Türkiye’nin üretim, mühendislik ve ihracat gücünü de bir kez daha gözler önüne serdi. Hoşdere Otobüs Fabrikası, yüksek üretim kapasitesi ve global pazarlara yönelik performansıyla Tourismo’nun ana üretim üslerinden biri konumunda bulunuyor.
Tourismo’nun Yolculuğu 1992’de Başladı
Mercedes-Benz Tourismo’nun başarı hikâyesi 1992 yılında O 340 ile başladı. Onu takip eden O 350 Tourismo ise model adında Mercedes-Benz yıldızını taşıyan ilk otobüs olarak tarihe geçti. Ekonomik, konforlu ve sağlam yapısıyla üst segment seyahat otobüsü pazarına hitap eden 12 metrelik iki akslı model, kısa sürede markanın en çok tercih edilen modellerinden biri oldu.
2006 yılında ikinci nesil Tourismo Türkiye pazarında satışa sunuldu ve Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilmeye başlandı. Genişleyen gövde ve donanım seçenekleri, modelin farklı operasyonel ihtiyaçlara ve ülkelere özgü gerekliliklere uyum sağlamasını mümkün kıldı. Tourismo, 2015 yılında global ölçekte 10.000 adet satışa ulaştı. İlk iki nesilde 26.000 adedin üzerinde satış başarısının ardından üçüncü nesil Tourismo 2017 sonbaharında pazara sunuldu.
2026 Model Yılında Güvenlik ve Konfor Öne Çıkıyor
Mercedes-Benz Türk, 2026 model yılıyla Tourismo’da güvenlik, konfor ve operasyonel verimlilik alanlarında önemli güncellemeler sunuyor. Tüm modellerde standart hale gelen elektrikli tavan kapakları, sürücü panelinden kolay kontrol imkânı sağlıyor. Yeni iç mekân çözümleri, sürücü dinlenme alanındaki hafif ve dayanıklı zemin malzemesi, yenilenen koltuk seçenekleri ve aydınlatma çözümleri uzun yol deneyimini destekliyor.
Güvenlik tarafında tüm dış kapaklar için görsel ve akustik uyarı sistemleri standart hale gelirken, Aktif Fren Asistanı ABA 6 Plus, sürücü dikkat asistanı ve gelişmiş sürüş destek teknolojileri de uzun yol operasyonlarında güvenliği artırıyor. Aerodinamik yapı, optimize edilmiş güç aktarma sistemi ve öngörülü sürüş teknolojileriyle Tourismo, işletmelere verimlilik; yolculara ise daha konforlu bir seyahat deneyimi sunmaya devam ediyor.
Kaynak: Taşıma Dünyası