Otokar Centro

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Otokar'ın Otonom E-Centro'su, Tüv Rheınland Testlerini Başarıyla Geçti​

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar'ın tamamen kendi mühendislik ve yazılım gücüyle geliştirdiği Otonom e-Centro, Macaristan'da TÜV Rheinland tarafından gerçekleştirilen kapsamlı testleri başarıyla tamamladı. 30 gün boyunca 148 farklı senaryoda denenen Otokar Otonom e-Centro, 600’den fazla otonom sürüş testini başarıyla geçti. TÜV Rheinland tarafından test edilen ilk Türk otonom aracı olan Otonom e-Centro, geleceğin akıllı şehir içi ulaşımında öncü olacak.

1754681535991.webp
Türkiye'nin öncü otomotiv üreticisi Otokar, otonom sürüş teknolojisinde bir ilke daha imza attı. Türk mühendisliğinin gururunu temsil eden Otonom e-Centro, TÜV Rheinland tarafından Macaristan ZalaZONE Akıllı Şehri'nde gerçekleştirilen kapsamlı test sürecinden başarıyla geçti. 30 gün süren test programında Otokar'ın yenilikçi aracı, 148 farklı senaryoda toplam 600'den fazla otonom sürüş fonksiyon testini başarıyla tamamladı.

TÜV RHEINLAND TARAFINDAN TEST EDİLEN İLK TÜRK ARACI
Otokar'ın tamamen kendi bünyesinde geliştirdiği otonom sürüş teknolojisi, TÜV Rheinland'ın ekipleri tarafından titizlikle test edildi. Çarpışma önleme, acil frenleme, farklı tipte kavşak geçişleri, sollama ve kaçınma manevraları, belirlenmiş duraklarda durma ve ayrılma, yayalarla etkileşim, trafikteki diğer kullanıcıların ani manevralarına tepki gibi kritik senaryoları içeren testlerde Otonom e-Centro başarılı bir performans sergiledi.

Otokar e-Centro ayrıca viraj alma, şeritte kalma, keskin dönüş, trafik kurallarına uyum, gece ve düşük ışık koşullarında obje tanıma gibi yanal ve dikey kontrol testlerini de başarıyla geçti. TÜV Rheinland saha test ekibi, Otonom e-Centro’yu 5 gün boyunca Macaristan’da halka açık yollarda, gerçek trafik koşullarında 2 farklı güzergahta test ederek günlük kullanım için dayanıklılığını ve güvenilirliğini kanıtladı. Otokar Otonom e-Centro, yapılan testler sonucunda TÜV Rheinland tarafından test edilen ilk Türk aracı oldu.

GELECEĞİN ULAŞIMINA ÖNEMLİ BİR ADIM
Otonom e-Centro’nun TÜV Rheinland'ın ZalaZONE'da bulunan ana test pistinde değerlendirilen ve başarılı olan ilk Türk otonom aracı olmasından gurur duyduklarını belirten Otokar Ticari Araçlar Mühendislik Grup Direktörü Erdal Usta; "Bu önemli gelişme Otokar'ın otonom sürüş teknolojilerindeki kabiliyetlerini bir kez daha gözler önüne serdi. Otonom e-Centro, sadece Türkiye için değil, küresel ölçekte de önemli bir adım. Geleceğin akıllı şehirlerinde güvenli, sürdürülebilir ve erişilebilir ulaşımın öncüsü olacak" dedi.

SÜRÜCÜYE İHTİYAÇ DUYMADAN 7 GÜN 24 SAAT HİZMET VEREBİLİYOR
Seviye 4 otonom sürüş teknolojisine sahip olan e-CENTRO, gelecekte tamamen sürücüye ihtiyaç duymadan çalışabilme kabiliyetine sahip. Trafik kurallarına uyacak şekilde geliştirilen araç, konumunu hassas bir şekilde algılıyor. Farklı hava koşullarından, gece ve gündüz günün her saatinde kesintisiz hizmet verebilen araç, belirlenen güzergahta duraklara yanaşarak yolcuların sorunsuz bir şekilde inip binmesini sağlıyor. Otonom e-Centro’nun tüm yazılım geliştirme, test ve uygulama aşamaları, Otokar’ın yetkin ve özel ekipleri tarafından tamamen şirket bünyesinde gerçekleştirildi.

Kaynak: Haber Ulaşım

AA1Kf7Gc.webp

Bir süre önce doğu illerinde denenen ve şu an Düzce'de denenen Allison tam otomatik şanzımanlı Otokar Centro.

Düzce'deki arkadaşımın yorumuna göre manuelinden çok daha seri olmuş.

Bir de Otokar şu fiyat politikasını gözden geçirse bu araç tutar.

Ama daha önce de söylediğim gibi bu araç bir minibüs alternatifi değil, 7 metrelik Sultan City, Novociti ve Prestij City'nin alternatifi

@ali bunu beğenirsin

Ekli dosyayı görüntüle 19432

Bir süre önce doğu illerinde denenen ve şu an Düzce'de denenen Allison tam otomatik şanzımanlı Otokar Centro.

Ama daha önce de söylediğim gibi bu araç bir minibüs alternatifi değil, 7 metrelik Sultan City, Novociti ve Prestij City'nin alternatifi

@ali bunu beğenirsin
Bunun arkasına 1 iniş kapısı eklense yetecek neden yapıyorlar anlamıyorum.

@ali bunu beğenirsin
Bu aracı ilk alacak şehri de ilan edeyim o zaman. Şırnak ihale açmış şartları Otokar Centro Otomatik vites dışında karşılayan model yok. Şimdiden hayırlı olsun.
https://ekapv2.kik.gov.tr/ekap/search/2025_1290014
Kısa şasi versiyonu çok rahat minibüs alternatifi olur bence, uzun şasi versiyonu ise midibüs klasmanına göz kırpan minibüs olur.
Bu ihaleye bakarken başka ihalelere denk geldim, sitesinde liste fiyatı 15-16 milyon lira olan araçları ihalelerde 8-9 milyon liraya satmışlar. Burulaş ihale açarsa bu araçları çok rahat Karsan Jest fiyatına yakın fiyata alabilir. Şırnak ihalesinde de adet fiyatını öğreniriz zaten.
Bunun arkasına 1 iniş kapısı eklense yetecek neden yapıyorlar anlamıyorum.
Araç 7 metre olursa kıçına tek kanat basamaklı bir kapı eklenebilir aslında Otokar Doruk 220LE model araçlardaki gibi, ama işlerine gelmeyecekleri için yapmazlar.

Allison şanzımanlı Centro'nun videosu.

Gerçekten mini otobüs olmuş bu ya

Yan hat tabelasını en arka cama 96x16 piksellik koyacaksın tam araç olur.
Bursa'daki MTS midir Mikrobüs müdür ne denilecekse artık, bu sistemin aracı budur bence. Ne Karsan Atak kadar büyük, ne Karsan Jest kadar küçük, kompakt otobüs olmuş. İkisinin ara türü bir çözüm.
Güzel gerçekten az daha büyüse keşke
Az büyüse Otokar Sultan LF abisini engeller, ve Otokar M2010 üstüne bayağı büyültülmüş araç.

Otokar sitesinden Otokar Centro Minibüs teknik özellikleri PDF'ini kaldırmamış:
https://commercial.otokar.com.tr/Ot...centro-minibus-euro6-ks93ta-22-onizleme-2.pdf
Otokar Centro Mikrobüs/Otobüs:
https://commercial.otokar.com.tr/Ot...entro-mikrobus-euro6-ks92tb-23-onizleme_1.pdf

DMO'daki ilanda Otokar Centro modeli 6 ileri 1 geri vitesli otomatik şanzıman ile sunulmuş, açıklamaya bakınca 450nm tork, 105kW motor gücü denilmiş, ürün tipi de miDibüs olark sınıflandırılmış:
https://www.dmo.gov.tr/Katalog/Urun/Detay/4862493_1074338#

Son düzenleme:
Bu aracı ilk alacak şehri de ilan edeyim o zaman. Şırnak ihale açmış şartları Otokar Centro Otomatik vites dışında karşılayan model yok. Şimdiden hayırlı olsun.

Resmen adrese teslim ihale yapılmış. İhale kanununa göre marka ve model belirtme yasağı olmasa resmen "Otokar Centro alınacaktır" yazacaklar. Bu arada marka ve model belirtme yasağı ihale dokümanlarının tamamını kapsar. Otobüs ihalesi örneğinden devam edersek ihale şartnamesinde kullanılacak motor, şanzıman, güzergah tabelası vb. donanımlarda dahi marka belirtemezsiniz.

Bu ihaleye bakarken başka ihalelere denk geldim, sitesinde liste fiyatı 15-16 milyon lira olan araçları ihalelerde 8-9 milyon liraya satmışlar. Burulaş ihale açarsa bu araçları çok rahat Karsan Jest fiyatına yakın fiyata alabilir

1. Burulaş bu saatten sonra ihaleyle araç almaz. 2. Burulaş ihalesiz dahi olsa Otokar almaz

Araç 7 metre olursa kıçına tek kanat basamaklı bir kapı eklenebilir aslında Otokar Doruk 220LE model araçlardaki gibi, ama işlerine gelmeyecekleri için yapmazlar.

İşlerine gelmeyecek bir durum yok. Sultan LF'nin üretimi durmuştu. Emin olmamakla birlikte Sultan City'nin de üretiminin durduğunu düşünüyorum. Çünkü 7 metre sınıfında en son Trabzon TULAŞ'a Isuzu Novociti satıldı. Eğer talep olursa 7-8 metre arası Sprinter City 75 düzeninde bir Centro modeli üretilebilir. Doruk zaten satılmıyor artık belediyeler de özeller de Karsan Atak, Isuzu Novociti Life gibi araçlara yöneliyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi en son Isuzu'ya 8-10 metre arası araç ihalesi verdi. O ihale sonucu Citibus alınacağını dahi sanmıyorum Novociti Life gelir.

Bursa'daki MTS midir Mikrobüs müdür ne denilecekse artık, bu sistemin aracı budur bence. Ne Karsan Atak kadar büyük, ne Karsan Jest kadar küçük, kompakt otobüs olmuş. İkisinin ara türü bir çözüm.

Özel Halk Otobüsleri'nin tutumu ne olur bilemem ancak minibüsçülere bu aracı aldıramazsın. En başında minibüsçüler çift teker araç istemiyor, Centro buradan kaybediyor. Onun dışında eğer iyileştirme yapılmadıysa Centro'da tur yok. Çirişhane, Soğanlı, Başaran vb. duraklarına aldıramazsın. Büyüklüğünden dolayı Kuştepe'ye zaten hiç olmaz. Görükle, Kestel, Gürsu gibi büyük duraklara aldıracaksan da belediyenin dayatması lazım. Bunun da mevcut Jest dayatmasından hiçbir farkı olmaz.

Resmen adrese teslim ihale yapılmış. İhale kanununa göre marka ve model belirtme yasağı olmasa resmen "Otokar Centro alınacaktır" yazacaklar. Bu arada marka ve model belirtme yasağı ihale dokümanlarının tamamını kapsar. Otobüs ihalesi örneğinden devam edersek ihale şartnamesinde kullanılacak motor, şanzıman, güzergah tabelası vb. donanımlarda dahi marka belirtemezsiniz.
Ne yazık ki bu tür ihaleler çok fazla, bir ara merak ettim inceledim, istenilen araçların teknik özellikleri sadece bir aracı işaret ediyor.

1. Burulaş bu saatten sonra ihaleyle araç almaz. 2. Burulaş ihalesiz dahi olsa Otokar almaz
Aslında ihaleyle araç alması lazım, üretim kalitesinden ödün verilmeyen araçlar alınmalı, Atalay Otomotiv elindeki 2024 model araçları Burulaş'a teklif etse Burulaş ucuz araba diye atlar bence, Karsan Jest ile Karsan Atak ile yeni araç aldım denilemiyor çünkü. Hatta bugün gidip 10 tane Otokar Kent LF siparişi vermeliler bence.

İşlerine gelmeyecek bir durum yok. Sultan LF'nin üretimi durmuştu. Emin olmamakla birlikte Sultan City'nin de üretiminin durduğunu düşünüyorum. Çünkü 7 metre sınıfında en son Trabzon TULAŞ'a Isuzu Novociti satıldı. Eğer talep olursa 7-8 metre arası Sprinter City 75 düzeninde bir Centro modeli üretilebilir. Doruk zaten satılmıyor artık belediyeler de özeller de Karsan Atak, Isuzu Novociti Life gibi araçlara yöneliyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi en son Isuzu'ya 8-10 metre arası araç ihalesi verdi. O ihale sonucu Citibus alınacağını dahi sanmıyorum Novociti Life gelir.
Otokar Sultan City modeli ufak şehirlerde çok tercih ediliyor ve kasa düz Otokar Sultan ile aynı olduğu için Türkiye iç piyasası için üretimi bitirmezler bence. Trabzon'un yol şartları çok zor, bizde zorlayıcı yokuş diyip bu otobüs burdan çıkamaz dediğimiz yollar Trabzon'da normal yol, orada Körüklü BMC Procity TR'yi yokuş çıkarken gördüğümde çok şaşırmıştım. Bu açıdan yüksek tabanlı araç almış olabilirler. İhaleyi bulamadım, geçenki Otokar Centro ihalesini ararken bir sürü ihalede kaç markanın tekliflerinin reddedildiğini görmüştüm, belki benzeri olmuştur. Otokar paşamız keyfine göre çalıştığı için Otokar Centro modeline çok bir değişiklik yapılacağını sanmıyorum. Aslında sadece Otokar Doruk modeli için değil de 9 metre sınıfını alan olmuyor, çok daha ekonomik diye 8 metre sınıfı araç alıyor hepsi, bu yüzden firmalar da iç piyasaya sadece 6, 8, 12 metre araç satıyorlar. Eskişehir ihalesinde 9 metre araç isteseydiler asgari uzunluğu 9000mm diye belirtip açarlardı ama 8 metre istediklerinden aralığı böyle tutmuş olabilirler, malum şehrin yolları yok olduğu için 8 metre daha iyi olur onlara.

Özel Halk Otobüsleri'nin tutumu ne olur bilemem ancak minibüsçülere bu aracı aldıramazsın. En başında minibüsçüler çift teker araç istemiyor, Centro buradan kaybediyor. Onun dışında eğer iyileştirme yapılmadıysa Centro'da tur yok. Çirişhane, Soğanlı, Başaran vb. duraklarına aldıramazsın. Büyüklüğünden dolayı Kuştepe'ye zaten hiç olmaz. Görükle, Kestel, Gürsu gibi büyük duraklara aldıracaksan da belediyenin dayatması lazım. Bunun da mevcut Jest dayatmasından hiçbir farkı olmaz.
Çift teker konusunda haklısın Kuzey minibüsleri çift teker araçları kapasitesinden dolayı alıyor. Otokar Centro modelinin turu Karsan Jest ile yakın. İkisinin de aks uzunluğu aynı, Otokar Centro'nun ön ve arkadaki çıkıntısından dolayı duvardan-duvara dönüşlerde daha zorlanır ama kaldırımdan-kaldırıma ikisi de yakın araçlar. Dönüş yarı çaplarında Otokar Centro 6,6m, Karsan Jest 6,8m. Sıkıntı olacaksa aralarındaki 76 santimetrelik uzunluk farkından sorun olur, hatta kısa şasili versiyonu istenilirse çok rahat girer. Tur konusunda Karsan j10 Long kullanmış araçlara zorluk olmayacaktır çünkü daha kötüsü yok. İşlemeyen çok dar sokaklı hatlara Karsan Jest aldır, aracı hiç dolmayan hatta ne gerek var o kadar büyük ve masraflı hatlara, sudan az yakan Karsan Jest alsınlar. Batı, Görükle, Gürsu, Kestel hatlarına Karsan Jest yerine Otokar Centro uzun şasi otomatik şanzıman dayatılmalı bence konserve ile yolculuktan çok daha iyidir.
Kütük gibi araç olması gibi bir sürü sorunu da var Otokar'ın.

Batı, Görükle, Gürsu, Kestel hatlarına Karsan Jest yerine Otokar Centro uzun şasi otomatik şanzıman dayatılmalı bence konserve ile yolculuktan çok daha iyidir.

Henüz netleşmediği için açıklamayı düşünmüyordum ancak bu mesajından sonra açıklamayı uygun gördüm. Batı Özel Halk Otobüsleri yüksek olasılıkla önümüzdeki yaza doğru Jest'lerinin büyük çoğunluğunu otomatik vites Otokar Centro ile yenileyecek. Şu an proje ve teklif aşamasındalar.

Henüz netleşmediği için açıklamayı düşünmüyordum ancak bu mesajından sonra açıklamayı uygun gördüm. Batı Özel Halk Otobüsleri yüksek olasılıkla önümüzdeki yaza doğru Jest'lerinin büyük çoğunluğunu otomatik vites Otokar Centro ile yenileyecek. Şu an proje ve teklif aşamasındalar.
Hadi inşallah en azından bu yapılsın.

Geri