Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)

sezgin_ist

WT Moderatör
Mesajlar
4,428
Puanlar
9,985
Yaş
34
Konum
İstanbul
Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.

Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte; F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kurulmuştur.


25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna gelmiştir.

Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, proje konularına bağlı olarak;



  • Havacılık Yapısalları Grubu
  • Uçak Grubu,
  • Helikopter Grubu,
  • İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu,
  • Uzay Sistemleri Grubu,
  • Milli Muharip Uçak Grubu
  • Mühendislik Grubu


olmak üzere altı stratejik iş merkezi bünyesinde örgütlenmiştir. Ayrıca, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından tasarlanan/üretilen tüm ürünlerle ilgili olarak entegre lojistik destek hizmeti sağlanmaktadır.

Kaynak: Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ)
 

TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi​

Kahramanmaraş’ın savunma ve havacılık sanayisinde söz sahibi şehirlerden biri olma hedefi doğrultusunda hayata geçirilen Kahramanmaraş Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. projesinde önemli bir eşik daha aşıldı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında şirketin kuruluş sürecine geçilirken, Haziran ayında temel atma töreninin gerçekleştirilmesi planlanıyor.​


1747988424161.webp


Yatırımcılara ortaklık imkânı sunan bu model sayesinde, gelen talepler doğrultusunda oluşan sermaye yapısıyla projenin kurumsal temeli atılmaya başlandı.

Bu önemli gelişme öncesinde, TUSAŞ tarafından Kahramanmaraş’ta hissedarlara yönelik kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Expo Kelebek Bahçesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Beşen, KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, TUSAŞ Mali İşler Direktörü İlhan Hazineli, Sanayileşme Direktörü Fatih Uysal, Üretim Operasyonları Direktörü Fatih Erdinç, İştirakler Müdürü Muhammet Ferit Altunsoy, Operasyonel Gelişim Müdürü Mustafa Yücel, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Dertli ve şirket hissedarları katıldı.

Hissedarlara Kapsamlı Bilgilendirme Yapıldı​

Toplantıda, projenin mevcut durumu, yatırım takvimi ve üretim sürecine dair teknik ve stratejik bilgiler paylaşıldı. Ayrıca, yatırım sürecinde gelinen nokta detaylı şekilde aktarılırken; projenin Kahramanmaraş’a sağlayacağı ekonomik katkılar, oluşturulacak istihdam olanakları ve ileri teknoloji üretim kapasitesi üzerinde duruldu. Hissedarlar, TUSAŞ yetkililerinden birinci elden bilgi alarak sürece dair görüş alışverişinde bulundu.

KMTSO ve TUSAŞ iş birliğiyle kurulan Kahramanmaraş Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş., şehrin sanayi altyapısını ileri teknolojiyle buluşturmayı hedeflerken, savunma ve havacılık sanayisinde Kahramanmaraş’ı stratejik bir üretim üssüne dönüştürmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Ekonomim
 

TUSAŞ Türkiye’nin 11. büyük sanayi kuruluşu oldu​

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), 2024 yılında 98 milyar lira net satışa ulaşarak Türkiye’nin 11. büyük sanayi kuruluşu oldu.​


Şirketten yapılan açıklamaya göre, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve Türkiye sanayi sektörünün en kapsamlı performans göstergelerinden biri kabul edilen "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasının 2024 yılı sonuçları açıklandı.

TUSAŞ, listede 6 basamak birden yükselerek 11’inci sıraya yerleşti.

Açıklamada, savunma sanayisi şirketleri arasında ilk sırada yer alan şirketin 2024 yılı itibarıyla üretimden 98 milyar 58 milyon 95 bin 572 lira net satış geliri elde ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Şirketin özellikle son yıllarda artan üretim kapasitesi, yeni nesil hava platformlarına yönelik yatırımları ve ihracat potansiyeli, bu etkileyici performansa önemli katkı sundu. İSO tarafından açıklanan verilere göre, TUSAŞ’ın üretici firmalarla birlikte oluşturduğu brüt katma değer 42 milyar 20 milyon liraya yükseldi. Bu değer, şirketin ülke ekonomisine sağladığı yüksek katkının da somut bir göstergesi oldu. Ayrıca TUSAŞ’ın öz kaynakları 78 milyar liraya ulaşarak mali yapısının gücünü gözler önüne serdi. Havacılık ve uzay alanında Türkiye’nin teknoloji lideri olan TUSAŞ, küresel ölçekte rekabet eden bir oyuncu olma hedefi doğrultusunda çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Bu önemli sıçrama, şirketin sadece savunma sanayisinde değil, aynı zamanda genel sanayi üretimi içerisindeki yerinin de güçlendiğini gösteriyor."

Anadolu Ajansı
 

TUSAŞ ve Airbus, A320neo kuyruk ve A350 için imalatı için sözleşme imzaladı​


Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük havacılık fuarında Airbus ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) arasında parça imalatı için sözleşme imzalandı.

TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu ile TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk’ün katılımı ile yapılan sözleşmeler kapsamında, Airbus A320neo ailesi için ‘rudder’ olarak adlandırılan uçağı yön dümeninin üretimi gerçekleştirilecek.

Rudder, uçağın yönsel hareketlerini kontrol eden, uçuş emniyeti açısından stratejik öneme sahip bileşenlerden biri olarak biliniyor. TUSAŞ’ın bu parçayı üretme yetkisiyle birlikte Türkiye’nin sivil havacılık sanayisindeki rolü daha da güçlendi.

A350F’nin tüm metalik parçaları TUSAŞ’tan

Paris Air Show’da imzalanan bir diğer önemli anlaşma ise Airbus’ın yeni nesil kargo uçağı A350F’ye yönelik oldu. Bu kapsamda TUSAŞ, A350F modelinin tüm metalik yapısal parçalarının tek üreticisi olacak. Anlaşmayla TUSAŞ, A350F platformunda “tek kaynak üretici” statüsünü elde etti.

Bu gelişmeyle birlikte Türkiye, yeni nesil kargo uçakları alanında dünya tedarik zincirinde daha da merkezi bir konuma geldi.

Yapılan açıklamada “İşbirliğimizi güçlendiriyoruz. Küresel havacılık sahnesinde yükselişimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” denildi.

TUSAŞ halen sivil pazarda Airbus A320 serisi yolcu uçaklarının Section 18, A350 kanatçık (aileron) gibi parçaların yanı sıra Airbus’ın A220, A320, A330 ve A350 serilerinde farklı parçaların üretimini gerçekleştiriyor.

Kaynak: tolgaozbek.com
 
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu:


▪️Seri üretimle birlikte Türkiye'de havacılık sektörünü de büyüteceğiz.


▪️Tier One dediğimiz firmalarla stratejik işbirliği geliştiriyoruz.


▪️Kendi iştirakimiz olan TOMTAŞ, arkasından gelecek olan Maraş tesisleri ve Ankara'daki irili ufaklı birçok firmamız var. Seri üretim için imzaları atacağız.


▪️'Tier One' bizimle direkt çalışan, bizim onayladığımız, bize uçak parçalarını nihaî montaj için hazır şekilde teslim edebilen firmalar anlamına geliyor.

 
Geri
Üst