Türk Savunma Sanayi Haberleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan crypton
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Türkiye'nin ilk yerli kısa menzilli balistik füzesi olan TAYFUN ile ilgili seri üretim süreci, Şubat 2026 itibarıyla oldukça kritik ve hızlanmış bir aşamadadır.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci tarafından yapılan güncel açıklamalara göre durumun özeti şöyledir:

Mevcut Durum: TAYFUN Seri Üretimde ve Envanterde

• Teslimatlar Sürüyor: TAYFUN'un temel versiyonu halihazırda seri üretim hattındadır. Üretilen füzeler Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edilmeye devam ediyor.
  • Envanter Sayısı Artıyor: Sistemin sadece bir test prototipi olmaktan çıkıp, ciddi rakamlarda bir envanter gücüne dönüştüğü vurgulanıyor.

Yeni Gelişme: TAYFUN Blok-4 Geliyor​

Haberin asıl heyecan verici kısmı, TAYFUN ailesinin en yeni ve en gelişmiş üyesi olan TAYFUN Blok-4 üzerinedir:

• 2026 Seri Üretim Yılı: Blok-4 versiyonunun başarılı test atışlarının ardından 2026 yılı içerisinde seri üretime girmesi hedefleniyor.
  • Hipersonik Yetenek: TAYFUN Blok-4, sadece hızıyla değil, uçuşunun büyük bölümünde Mach 5 (ses hızının 5 katı) üzerindeki hızları koruyabilme ve hedefi bu hızla vurabilme kabiliyetiyle (hipersonik) öne çıkıyor.
  • Artırılmış Menzil ve Hassasiyet: Blok-4'ün menzilinin 1.000 kilometre sınırına yaklaştığı ve vuruş hassasiyetinin "santimetre seviyesine" indiği belirtiliyor

Son düzenleme:
Macaristan'da Ejder Yalçın üretimi içn yeni anlaşma

Üretim ve Teknoloji Transferi Anlaşması​

Macaristan, ordusunu modernize etme programı (Zrínyi 2026) kapsamında Türkiye ile kapsamlı bir teknoloji transferi ve ortak üretim anlaşması imzaladı.
  • Gidrán Ortak Girişimi: Macaristan Savunma Bakanlığına bağlı "N7 Holding" ile Nurol Makina, Macaristan'ın Győr şehrinde bir ortak girişim (Joint Venture) kurdu.
  • Yeni Fabrika: Anlaşma uyarınca, sadece araçların montajı değil; zırh gövdesi üretimi, sistem entegrasyonu ve bakım-onarım faaliyetleri de tamamen Macaristan topraklarında yapılıyor.
  • Gelişmiş Versiyonlar: Yeni anlaşma, Gidrán araçlarının sadece personel taşıyıcı değil; havan taşıyıcı, tanksavar ve radar sistemli yeni versiyonlarının da Macar mühendislerle birlikte geliştirilmesini kapsıyor.

Avrupa İhracat Üssü Hedefi​

Bu anlaşmanın en kritik noktalarından biri, Macaristan’ın bir "ihracat üssü" olarak konumlandırılmasıdır.
  • NATO Standartları: Macaristan'da üretilen araçlar, doğrudan NATO standartlarına uygun olarak banttan çıkıyor.
  • Üçüncü Ülkelere Satış: Yeni protokol ile Macaristan fabrikasında üretilen Ejder Yalçın'ların, diğer Avrupa Birliği ve NATO ülkelerine ihraç edilmesinin önü açıldı. Bu, Türk savunma sanayii için Avrupa pazarında "Made in EU" etiketiyle hareket etme stratejisidir.

Aselsan İş Birliği: Akıllı Sistemler​

Sadece gövde değil, aracın "beyni" için de yeni bir iş birliği devreye girdi:
  • Aselsan Macaristan: Araçlarda kullanılan uzaktan komutalı silah sistemleri (SARP) ve haberleşme cihazları için Aselsan, Macaristan'da yerel üretim ve servis desteği sağlayan bir birim kurdu. Bu, aracın yerlilik oranını Macar tarafı için de artırıyor.

Neden Ejder Yalçın (Gidrán)?​

Macaristan’ın bu araca bu kadar yatırım yapmasının temel nedenleri:

Yüksek Koruma: El yapımı patlayıcılara (EYP) ve mayınlara karşı sınıfındaki en yüksek koruma seviyelerinden (STANAG 4569) birine sahip olması.
  • Modülerlik: Aracın çok kısa sürede ambulans, komuta kontrol veya keşif aracına dönüştürülebilmesi.
  • Saha Tecrübesi: Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye ve Irak gibi aktif çatışma bölgelerinde test edilmiş ve onaylanmış olması.

ali ben daha tayfun füzesinin nokta atışıyla vurdugu videoyaya denk gelmedim
herkes yazıyor çiziyor ama video sadece atış anını gösteriyor süzülüyor sonrası yok
valla merakımdan soruyorum sen gördün mü
gördüysen video koyarmısın

Aynen videolarda satece atış anını gösteriyor ben yine internette baktım hedefin vurulduğu an yok.

Geri