Türkiye Karayolları'ndan Haberler

2024 OTOYOLLARDA GEÇTİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılına ait karayolları trafik verilerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kamu-Özel İşbirliği ile yapılan otoyol ve köprülerden toplam 1 milyar 80 milyon 384 bin 814 aracın geçiş yaptığını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılına ait otoyol kullanım verilerini açıkladı. Türkiye’de yaklaşık 31 milyon kayıtlı araç olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “2024 yılı otoyollarda geçti. Türkiye nüfusunun 12 katı kadar araç otoyolları kullandı. Bu yıl toplam 1 milyar 80 milyon 384 bin 814 araç geçişi oldu.” dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğüne Bağlı Otoyollardan 570 Milyon 382 Bin 22 Araç Geçti

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı otoyollardan bir yılda toplam 570 milyon 382 bin 22 aracın geçiş yaptı.

“KÖİ İle Hayata Geçirilen Projelerden 510 Milyon 2 Bin 792 Araç Geçişi Oldu”

Kamu-Özel İşbirliği ile hayata geçirilen projelerden de 510 milyon 2 bin 792 aracın geçiş yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Karayolları Genel Müdürlüğüne Bağlı Otoyollardan 2024 Yılı Araç Geçiş Sayıları


Mahmutbey-Edirne Otoyolu’ndan geçiş yapan araç sayısı 111 milyon 406 bin 244 .

İstanbul-Ankara Otoyolu’ndan geçiş yapan araç sayısı 170 milyon 993 bin 515.

Adana Otoyolu’ndan geçiş yapan araç sayısı 43 milyon 613 bin 691.

Mersin Otoyolu’ndan geçiş yapan araç sayısı 35 milyon 962 bin 73.

Çeşme-İzmir-Aydın Otoyolu’ndan araç geçiş sayısı 50 milyon 664 bin 150 .

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden araç geçiş sayısı 71 milyon 814 bin 940.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden araç geçiş sayısı 85 milyon 927 bin 409.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Karayolları Genel Müdürlüğü:
Karayolları Genel Müdürlüğünce ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri, 13 Ocak 2025 Pazartesi günü saat 00.00'dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir.
 

YENİKÖPRÜ TÜNELİ TRAFİĞE AÇILDI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hakkari-Yüksekova Yolu üzerindeki Yeniköprü Tüneli’nin trafiğe açıldığını duyurdu. 3 bin 965 kilometrelik tünel ile Yeniköprü-Yüksekova arasının 5 kilometre kısaldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Yeniköprü Yüksekova arasında seyahat süresi 40 dakikadan 22 dakikaya indi.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hakkari-Yüksekova Yolu üzerindeki Yeniköprü Tüneli’nin trafiğe açıldığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Tünelin açılmasıyla birlikte, kış şartlarında kesintiye uğrayan trafik rahatlatılmış, daha güvenli ve konforlu bir ulaşım imkanı sağlanmıştır. Ayrıca, mevcut yolda bulunan keskin kurplar, heyelan potansiyeli ve büyük yamaçlardan taş düşmesi gibi problemler ortadan kaldırılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Yeniköprü Tüneli'nin 3 bin 965 kilometre uzunluğunda inşa edildiğini belirterek “Tünelin açılmasıyla birlikte Yeniköprü-Yüksekova arası 5 kilometre kısaldı, seyahat süresi 40 dakikadan 22 dakikaya indi. Seyahat süresi 18 dakika kısaldı.” dedi.

Yeniköprü-Yüksekova Yolu 16,2 Kilometre Uzunluğunda

Bakan Uraloğlu, yapım çalışmalarına 2017 yılında başlanan Yeniköprü-Yüksekova Yolu’nu 16,2 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirdiklerini belirtti. Uraloğlu, “Projemizle; 12 metrelik mevcut devlet yolunu 2 geliş 2 gidiş şeritli bölünmüş yol haline getirmek için çalışmalara devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

1736783114745.webp

1736783124699.webp

1736783131871.webp

1736783143147.webp


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

KORKUTELİ-ELMALI YOLU YARIN HİZMETE AÇILIYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Korkuteli-Elmalı Yolu’nun yarın hizmete açılacağını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Proje ile İç Anadolu ve Batı Akdeniz arasında en kısa ulaşım imkanını tesis ettik. Korkuteli Elmalı arası 46 dakikadan 25 dakikaya indi.” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya’nın Korkuteli ve Elmalı ilçelerini Burdur, Isparta ve iç kesimlere bağlayan Korkuteli-Elmalı Yolu’nun yarın hizmete açılacağını bildirdi. Uraloğlu, “Türkiye’nin meyve yetiştiriciliği ve seracılık faaliyetleri bakımından önemli merkezleri arasında yer alan Antalya’nın iki önemli ilçesi arasındaki yolun 45,7 kilometresini 4 şeritli bölünmüş yol standardında tamamlayarak hizmete sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çevre Yerleşkelerin Bölünmüş Yola Bağlantısı Sağlandı

Yol kapsamında 30 metrelik Öküzgözü-1 ve 35 metrelik Öküzgözü-2 Köprüleri, 2 adet farklı seviyeli kavşak, 15 adet hemzemin kavşak inşa edildiğini belirten Bakan Uraloğlu, çevredeki yerleşkelerin bölünmüş yola bağlantısının da sağlandığını kaydetti. Uraloğlu ayrıca trafiğe sathi kaplamalı bölünmüş yol olarak hizmet veren 3 kilometrelik Elmalı şehir geçişinin de yıl içerisinde bitümlü sıcak karışım (BSK) kaplamalı hale getirileceğini de belirtti.

Bölünmüş Yol Konforu Sağlandı

Bakan Uraloğlu, Korkuteli-Elmalı Yolu’nda gerçekleştirilen çalışmalarla, mevcutta sathi kaplamalı tek yol olarak hizmet veren güzergahı BSK kaplamalı hale getirdiklerini ifade etti. “Bölünmüş yol konforunu da tesis ederek trafik güvenliğini de artırdık.” açıklamasında bulundu.

Güzergâh 21 Dakika Kısaldı

Proje ile İç Anadolu ve Batı Akdeniz arasında en kısa ulaşım imkanını tesis ettiklerini belirten Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ülkemizin en önemli sebze-meyve üretim merkezlerinden iç kesimlere daha hızlı ve konforlu bir ticaret ve nakliye koridoru tesis edilmiştir. Yolun tamamlanmasıyla güzergahtaki seyahat süresi 46 dakikadan 25 dakikaya inmiştir. Korkuteli-Elmalı Yolu ile zamandan 386,8 milyon lira, akaryakıttan 106,7 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 493,5 milyon lira tasarruf sağlanacak, karbon salınımı 6 bin 375 ton azaltılacaktır.”

1737137654090.webp

1737137660641.webp

1737137667879.webp

1737137675268.webp

1737137682112.webp

1737137690181.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
ELAZIĞ-HARPUT YOLU AÇILDI: SEYAHAT SÜRESİ 30 DAKİKADAN 8 DAKİKAYA DÜŞTÜ

Elazığ şehir merkezini Harput'a bağlayan Elazığ-Harput İl Yolu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ve Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen'in katıldığı törenle hizmete açıldı. Elazığ'ın ulaşım ve iletişim altyapısı için 52 milyar 871 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakanımız Uraloğlu, “2002 yılında; 33 km olan bölünmüş yol uzunluğunu 365 kilometreye çıkardık. Hiç bitümlü sıcak karışım kaplamalı yolu yoktu, 204 kilometre BSK kaplamalı yol ile Elazığlıları yollarda güven ve konforla tanıştırdık." dedi.

“Şehirlerin Geleceklerini Birleştirdik"

Elazığ-Malatya ve Elazığ-Bingöl yollarını bölünmüş yol standardında tamamlayarak bu şehirlerin geleceklerini birleştirdiklerini anlatan Uraloğlu, yeniden inşa edilen Kömürhan Köprüsü'nün devamında bağlantı tüneliyle birlikte Elazığ üzerinden Doğu Anadolu'yu; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleriyle birleştirdiklerinin altını çizdi.

Bakanımız Uraloğlu ayrıca Fırat Nehri üzerindeki gerdanlık Kömürhan Köprüsü'nün Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) tarafından da geçen yıl gergin eğik askılı ve ters-y tipi özelliği ile yapım metodolojisi kategorisinde dünyanın en iyi köprüsü seçildiğini anımsattı. Uraloğlu, Türk mühendisleri ve işçilerinin alın teriyle inşa edilen Kömürhan Köprüsü'nün yapımında Eyfel Kulesi'nin yapımında kullanılan çelik kadar çelik kullanıldığını belirtti.

“Vatandaşlarımızın Can ve Mal Güvenliğini Artırdık"

Elazığ Güney Çevre Yolu'nu hizmete açarak şehrin Bingöl, Diyarbakır, Muş, Malatya İllerinin bağlantısını sağlayıp şehirlerarası trafikte konforlu, güvenli ve transit bir akış sağladıklarını vurgulayan Uraloğlu, şunları söyledi: “Elazığ–Keban Yolu, Elazığ–Maden Yolu, Elazığ–Bingöl Ayrımı–Tunceli Yolu, Baskil Geçişi, Havalimanı Yolu gibi önemli karayolu projelerini tamamladık. Murat Nehri üzerinde bulunan Tarihi Palu Köprüsünü onararak hem tarihimize sahip çıktık hem de bu yolları kullanan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini artırdık. Şu anda Elazığ – Malatya – Darende Yolu Kavşak İşleri ve Dicle II ve Hazar Köprüleri ile Maden İstasyon Köprüsü yapımı gibi 9 karayolu projemizin çalışmaları da devam ediyor."

“Ulaşımı Şehrin Dışına Alarak 2 Kilometre Kısalttık"

Elazığ'ın kültür ve medeniyet şehri Harput'un, tarihi ve sosyal dokusuyla yüksek turizm potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretleriyle yoğun bir trafik yaşıyor. Bu kapsamda, Elazığ-Harput İl Yolu ile daha önce şehir imarı içerisine sıkışan yol üzerinden 15,6 kilometre kat ederek sağlanan ulaşımı şehrin dışına alarak 2 kilometre kısalttık. 13,6 kilometre uzunluğunda, 2 geliş 2 gidiş 4 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol haline getirdik. Toplam uzunluğu 204 metre olan 2. OSB, Nurallı ve Pertek köprülü kavşaklarını da inşa ettik." diye konuştu.

Altyapı ve yapım çalışmaları devam eden Elâzığ 2. Organize Sanayi Bölgesi'ne ulaşımı sağladıklarını da söyleyen Uraloğlu, “Elâzığ'ın nüfusunun yüzde 70'inin yaşadığı; Çaydaçıra, Abdullahpaşa, Ataşehir, Bahçelievler, Yeşilkent, TOKİ Konutları, Sürsürü ve Üniversite mahalleleri ile Malatya, Keban ve Pertek gibi merkezlerden gelen trafiğe de hizmet verecek bir yol tesis ettik." açıklamasında bulundu.

Yıllık 65 Milyon Lira Tasarruf

Hizmete sunulan 13,6 kilometrelik yol sayesinde; eski mevcut yolda 30 dakika süren seyahat süresini sadece 8 dakikaya düşürdüklerini belirten Uraloğlu, “Böylece zamandan 60 milyon lira, akaryakıttan ise 5 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 65 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 315 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Açılışını yaptığımız yol kesintisiz bir lojistik akışıyla başta narenciye gibi tarım ürünleri olmak üzere ihracat faaliyetlerini geliştirerek bölgedeki ekonomi hacmin büyümesine katkı sağlayacaktır." dedi.

“Bölgenin Tarihi ve Turistik Değerlerini Daha Erişilebilir Hale Getirdik"

Anadolu'nun kültür ve medeniyet hazinesi Harput'u; Elazığ'a ve ana karayolu akslarına taşıyan modern bir köprü niteliğindeki Elazığ – Harput İl Yolu'nu hizmete sunduklarını söyleyen Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen, “13,6 kilometre uzunluğunda, 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa edilen yolda, toplam uzunluğu 204 metre olan 2. OSB, Nurallı ve Pertek köprülü kavşakları tesis edilerek, yola güvenli katılım imkânı sağlanmıştır." dedi.

Gülşen, Elazığ'ın kuzey çevre yolu olarak da kullanılacak olan yeni yolun konforlu ulaşım hizmetinin yanında bölgenin tarihi ve turistik değerlerini daha erişilebilir hale getirdiklerini de sözlerine ekledi.


1737803602599.webp

1737803608925.webp

1737803619488.webp

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 
PAZARKULE-EDİRNE-TEM BAĞLANTI YOLU TRAFİĞE AÇILDI

Türkiye ile Yunanistan'ı yakınlaştıracak ikinci geçiş noktası olarak planlanan Pazarkule Sınır Kapısı'nın TEM Otoyolu'na bağlantısını sağlayan Pazarkule-Edirne-TEM Bağlantı Yolu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ile Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen'in katılımıyla düzenlenen törenle trafiğe açıldı.

Edirne'nin Bölünmüş Yol Uzunluğu 277 Kilometreye Yükseldi

Edirne'nin 2002 yılında 70 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 277 kilometreye yükselttiklerini söyleyen Bakanımız Uraloğlu, “264 kilometre olan BSK kaplamalı yol uzunluğunu ise 613 kilometreye çıkardık. Malkara Ayrımı-İpsala-Hudut Kapısı Yolu'nu bölünmüş yol olarak trafiğe açtık. Keşan-Korudağı -Gelibolu projesini bölünmüş yol olarak bitirdik. Edirne – Kırklareli Yolu, Keşan – Enez Yolu, Tarihi Uzunköprü'nün Restorasyonu, Oğulpaşa Köprüsü Yapımı gibi 5 karayolu projemizin yapımına da devam ediyoruz." dedi.

Uraloğlu, Pazarkule-Edirne-TEM Bağlantı Yolu'nu toplam 7,6 kilometre uzunluğunda, 2 gidiş 2 geliş olmak üzere 4 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa ettiklerini belirterek, “Proje kapsamında; toplamda 3473 metre uzunluğa ulaşan; Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Yıldırım Beyazıt Köprüleri ile K4-K5 Üstgeçit Köprüleri ve Tunca İkileme Köprüsü'nü de inşa ettik." ifadelerini kullandı.

“Edirne Civarındaki Sanayi Tesislerinin İhracat ve İthalat İmkanlarını Artırdık"

Proje sayesinde, Yunanistan ile Türkiye'yi birbirine yakınlaştıracak ikinci bir geçiş noktası konumuna getirilmesi planlanan Pazarkule Sınır Kapısı'nın direkt olarak TEM Otoyolu'na yüksek standartlı bağlantısını sağladıklarını dile getiren Uraloğlu, “Gazimihal ve Yıldırım Kavşakları ile Edirne'nin batısındaki yeni yerleşim alanlarının TEM Otoyolu'na ve şehir içine ulaşımlarını güvenli bir şekilde tesis ettik. Edirne civarındaki sanayi tesislerinin ihracat ve ithalat imkanlarını artırdık. Ayrıca bu proje ile Karaağaç – Edirne arasındaki tarihi köprüler nedeniyle izin verilmeyen ağır taşıt trafiğine alternatif bir geçiş sağladık." diye konuştu.

Yıllık 49,5 Milyon Lira Tasarruf

Pazarkule-Edirne-TEM Bağlantı Yolu ile zamandan 40 milyon lira, akaryakıttan 9,5 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 49,5 milyon lira tasarruf edeceklerinin altını çizen Bakanımız, “Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 598 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Ayrıca yolumuz Avrupa ülkeleri ile yapılan ticaret vasıtasıyla bölge ve Türkiye ekonomisine de katkı sunacaktır." dedi.

“Yol Standardını Her Geçen Gün Yükselten Yatırımları Hayata Geçiriyoruz"

Sınır kapılarına uzanan yol ağlarının, ülkemizin uluslararası rekabet gücünü, lojistik potansiyelini doğrudan etkilediğini dile getiren Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen, bu doğrultuda yol standardını her geçen gün yükselten yatırımları hayata geçirdiklerini ifade etti.

2024 sonunda ülkemizin diğer ucunda Ardahan'dan Aktaş sınır kapısına bölünmüş yol konforunu tesis ettiklerini hatırlatan Gülşen şunları söyledi: “Yılın hemen başında bu kez Edirne ilimizde, Pazarkule sınır kapısı ile TEM Otoyolu arasında hızlı, kesintisiz ve güvenli karayolu bağlantısını sağlıyoruz. Bugün bu anlayışın ürünü olarak açılışını gerçekleştirdiğimiz Pazarkule-Edirne-TEM Bağlantı Yolu, 7,6 kilometre uzunluğunda, 2x2 şeritli bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamlanmış; iş kapsamında toplam 3,5 kilometre köprü imalatı yapılmıştır."

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp 5.webp 6.webp 7.webp 8.webp

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 
Son düzenleme:
KGM Batman-Muş (Silvan-Kozluk) Ayrımı Sason-Hasköy İl Yolu Etüt ve Proje Danışmanlık Hizmeti için Teklif İstedi

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Program ve İzleme Dairesi Başkanlığı, "Batman-Muş İl Yolu (Silvan-Kozluk) Ayrımı Sason-Hasköy İl Yolu Etüt ve Proje Danışmanlık Hizmeti" ihalesinin ön yeterlik değerlendirme çalışmalarını tamamladı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, söz konusu ihalede kısa listeye kalan firmalardan 09 Nisan 2025 saat 10.00'a kadar teklif vermeleri istendi. Yeterlikleri tespit edilen ve teklif istenen firmalar şöyle belirlendi:

01. Altınok Müşavirlik

02. Botek Boğaziçi

03. Emay Uluslararası Mühendislik

04. Erbil Proje-Eryol Müşavirlik-Petek Proje

05. Hartek Mühendislik

06. Koba Proje

07. Mega Mühendislik

08. Temelsu Uluslararası Mühendislik

09. Yüksel Domaniç-Altaş Altyapı Uluslararası Mühendislik

10. Yüksel Proje

İhale, yaklaşık 87 kilometrelik yolun etüt ve proje danışmanlık işlerini kapsıyor.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ 75 YAŞINDA

Türkiye'nin karayolu ulaşımında dönüşüme öncülük eden Karayollarımız Genel Müdürlüğümüz 75. kuruluş yıl dönümünü Ramazan ayının ilk gününe denk gelmesi vesilesiyle özel bir program ve iftar yemeği ile Ankara Halil Rıfat Paşa Konferans Salonu'nda düzenlenen bir etkinlikle kutladı. Törende Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen, Teşkilatımıza uzun yıllar hizmet eden Karayolcularımız, yöneticilerimiz, çalışanlarımız ve sektör temsilcileri bir araya geldi, anılar yad edilerek Teşkilatın dünü bugünü konuşuldu.

75 Yıllık Hizmet Yolculuğu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Uraloğlu yaptığı konuşmada Karayolları Genel Müdürlüğüne 34 yıl kesintisiz hizmet verdiğini, 1989 yılında Erzurum 12. Bölge Müdürlüğünde etüt ekip mühendisi olarak başladığını, bu süre zarfında Genel Müdürlüğümüzün 40. yılına, 50. yılına ve birçok önemli sürecine şahitlik ettiğini belirterek, 75. yılını Bakan olarak kutlamaktan büyük gurur duyduğunu ifade etti.

Karayolları Genel Müdürlüğünün ülkemizin dört bir yanında modern yol ağı oluşturmak için 1934'te Şose ve Köprüler Reisliği ile başladığını, 1939 yılında ilk Karayolları Bölge Müdürlükleri olan İran Transit Yolu, İzmir, İstanbul ve Mersin'de olmak üzere 4 bölge müdürlüğü kurulduğunu ve makineli yol yapımına geçişten sonra nihayetinde 1950 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü teşkilatlanmasıyla ulaşımda öncü bir kurum olunduğunu ve büyük altyapı yatırımlarıyla karayolu kapasitesinin artırıldığını vurguladı.

Büyük Başarılar, Büyük Projeler…

Son 20 yılda hayata geçirilen büyük projeleri de hatırlatan Bakanımız Uraloğlu, “2002 yılında 6.101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 29.730 kilometreye çıkardık. Sadece 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlı iken, 77 ili birbirine bölünmüş yolla bağladık. 1.714 kilometre olan otoyol uzunluğumuzu 3.796 kilometreye yükselttik. 311 kilometre olan köprü ve viyadük uzunluğumuzu 796 kilometreye, 50 kilometre olan tünel uzunluğumuzu ise 789 kilometreye çıkardık. Ülkemizdeki toplam araç sayısı yaklaşık 8,5 milyon ve bölünmüş yolda ortalama seyahat süremiz saatte 40 kilometre iken, bu yatırımlarımız sayesinde bugün ülkemizdeki araç sayısı 31 milyonu geçmesine rağmen ortalama seyahat hızımızı yaklaşık 90 kilometreye çıkardık ve yollarımızdaki hareketlilik kat be kat artmış olmasına rağmen trafik kazalarında yüz milyon taşıt kilometre başına düşen kaza yerinde can kaybını 5,72'den 1,29'a düşürdük." ifadelerinde bulundu.

Yavuz Sultan Selim, 1915 Çanakkale ve Osmangazi, Kömürhan, Tohma, Beğendik, Nissibi gibi teknoloji harikası köprülerle yolculukları çok daha güvenli ve keyifli bir hale getirdiklerini; geçit vermeyen dağları Cankurtaran, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal, Salarha, Assos, Troya, Sabuncubeli, Ovit ve Zigana gibi tünellerin ulaşım sürelerini ve güvenliğini çok daha ileri seviyeye taşıdıklarını; üretim merkezleri ile limanlar arasında kesintisiz, hızlı ve konforlu bağlantı sağlayan Kuzey Marmara, İzmir- İstanbul, Ankara-Niğde ve Aydın-Denizli Otoyolları gibi mega karayolu projelerini tamamlayarak Türkiye yüzyılı vizyonuna yakışan projeler ile çıtayı en tepeye çıkardıklarını ve son dönemde inşa edilen önemli projeler ile pek çok uluslararası ödülün sahibi projeye imza atıldığının altını çizdi.

Geleceğe Bakış

Bakanımız, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çerçevesinde bölünmüş yolların 38.060 kilometreye ulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti. Türkiye'nin yeşil dönüşüm çalışmaları kapsamında sürdürülebilir, Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylen Planı karayollarında yakıt tüketimini azaltan akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılacağı, bölge müdürlükleri dâhil olmak üzere 17 Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi'nin kurulumunun devam ettiği vurgulandı.

Coşkuyla kutlanan törende konuşan Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen, Teşkilatın kurulduğu günden bugüne en yüksek amirinden memuruna, mühendisinden işçisine kadar tüm çalışanlarıyla vatanın, devletin ve milletin kıymetini bildiğini belirterek “Memleketin ve insanının derdiyle dertlenmiş, birbirine kader, çaba ve gönül bağıyla bağlanmış, yurdumuzun kalkındırılması yolunda, canla başla yol seferberliğini başlatmış, 'Gidemediğin yer senin değildir' diyerek vatanın her köşesine ulaşarak tesis ettiği yollarla milletimizin gönlünde hak edilmiş bir yer edinmiştir." dedi.

Karayollarının kurulduğu günden bugüne kadar ülke genelindeki yol ağını genişletmek ve geliştirmek için çalıştığını belirten Genel Müdürümüz Gülşen, ilk yerli üretim makinelerinden akıllı ulaşım sistemlerine kadar geniş bir teknolojik dönüşüm gerçekleştirildiğini, bir aile olarak birlik ve beraberlik ruhuyla çalışırken kış şartlarında hasta bir vatandaşın yolunu açmanın kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.

"75 Yılın Kilometre Taşları" Tanıtıldı

Etkinlikte Genel Müdürümüz Gülşen, Karayolları Genel Müdürlüğünün çalışmalarını ve ülkeye kazandırdığı değerleri anlatan “75 Yılın Kilometre Taşları" adlı eseri tanıtarak, Karayolları tarihinde hayata geçirilen projeler, ülkenin ulaşım altyapısına yapılan katkılar ve geleceğe yönelik vizyon, çalışmaya konu edildiğini dile getirdi.

Son 23 yılda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük bir ulaşım hamlesi gerçekleştirildiğini belirten Gülşen, dünyanın en prestijli projelerini başarıyla tamamladıklarını, ülkenin ulaşım altyapısını güçlendirmek için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini ve köklü bir aile olarak dayanışma, birlik ve beraberlik ruhuyla nelerin başarılabileceğinin ispatı olan bir Kurum olduklarını ifade ederek “Temel amaç ve misyonumuz; zor ve zahmetli olanın yerine kolay ve konforlu bir hizmet sunmaktır." diye konuştu.

Programda Ankara Emekli Karayolcular Masası'nı temsilen eski Genel Müdür Yardımcımız Uğur Kenan Adiloğlu ile İstanbul Vecdi Diker Çalışma Grubu adına emekli Karayolcularımızdan Hikmet Erkut da birer konuşma yaptı. Karayollarının 75. Yılını kutlayarak, Karayolculuk ruhunu anlatan ve çalıştıkları dönemde yaşadıkları anıları paylaşan eski yöneticilerimiz katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 

HABUR SINIR KAPISI'NA KONFORLU ULAŞIM​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 54 kilometrelik Oyalı Ayrımı-Cizre Devlet Yolu’nun beton yol standardına dönüştürüldüğünü bildirdi. Bakan Uraloğlu, yolun Şanlıurfa ile Ovaköy arasına yapılacak otoyol hizmete alınana kadar Kalkınma Yolu’na da hizmet vereceğini ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şırnak-Mardin güzergahında bulunan Oyalı Ayrımı-Cizre Devlet Yolu’nun 54 kilometre uzunluğunda bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol olarak önceki yıllarda hizmete alındığını anımsattı.

Bakan Uraloğlu, söz konusu yol kesiminin ağır taşıt trafiğinin yoğun olarak kullanıldığı Habur Sınır Kapısı’na ulaşan Türkiye Transit Karayolu (TETEK) güzergahında bulunduğuna dikkati çekerek “Ağır tonajlı araçların geçtiği yolun üstyapısının yenilenmesi çalışmaları kapsamında 54 kilometrelik yolun beton yol standardına dönüştürülmesine karar verdik.” dedi.

Kalkınma Yolu’na da Hizmet Verecek

Oyalı Ayrımı-Cizre Devlet Yolu’nda bu bağlamda çalışmalara 26 Şubat 2025 tarihinde başlandığını da anlatan Uraloğlu, çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini ifade etti. Bakan Uraloğlu, Oyalı Ayrımı-Cizre Devlet Yolu’nun Türkiye’nin Suriye ve Irak ile karayolu bağlantısında önem arz ettiğini ifade etti. Uraloğlu, “Yol, Şanlıurfa ile Ovaköy arasında yapılması planlanan otoyol kesimi hizmete alınıncaya kadar Kalkınma Yolu’na da hizmet verecek.” ifadelerini kullandı.

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
KGM (Gevaş-Gürpınar) Ayrımı-Çatak-(Pervari-Şırnak) Ayrımı Yolu Etüt ve Proje Danışmanlık Hizmeti için Teklif İstedi

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Program ve İzleme Dairesi Başkanlığı, "(Gevaş-Gürpınar) Ayrımı-Çatak-(Pervari-Şırnak) Ayrımı Yolu Etüt ve Proje Danışmanlık Hizmeti" ihalesinin ön yeterlik değerlendirme çalışmalarını tamamladı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, söz konusu ihalede kısa listeye kalan firmalardan 22 Nisan 2025 saat 10.00'a kadar teklif vermeleri istendi. Yeterlikleri tespit edilen ve teklif istenen firmalar şöyle belirlendi:

01. Altınok Müşavirlik

02. Botek Boğaziçi

03. Dolsar Mühendislik

04. Emay Uluslararası Mühendislik

05. Erbil Proje

06. Hartek Mühendislik

07. Mega Mühendislik

08. Tecnic Consulting-Buğra Proje-Sar Proje

09. Yüksel Domaniç-Promota Mühendislik

10. Yüksel Proje

İhale, yaklaşık 35,5 kilometrelik yolun etüt ve proje danışmanlık işlerini kapsıyor.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
KGM Orhangazi-İznik-Mekece Devlet Yolu Etüt ve Proje Danışmanlık Hizmeti için Teklif İstedi

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Program ve İzleme Dairesi Başkanlığı, "Orhangazi-İznik-Mekece Devlet Yolu (İznik-Mekece Arası) (2. Kısım) (10+000-28+300) Etüt ve Proje Danışmanlık Hizmeti" ihalesinin ön yeterlik değerlendirme çalışmalarını tamamladı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, söz konusu ihalede kısa listeye kalan firmalardan 22 Nisan 2025 saat 11.00'e kadar teklif vermeleri istendi. Yeterlikleri tespit edilen ve teklif istenen firmalar şöyle belirlendi:

01. Altınok Müşavirlik

02. Botek Boğaziçi

03. Emay Uluslararası Mühendislik

04. Hartek Mühendislik

05. Kaiser Mühendislik-Yolsim Mühendislik

06. Mega Mühendislik

07. Petek Proje-Eryol Müşavirlik-Jemas Mühendislik

08. Tanjant Mühendislik

09. Tecnic Consulting-Sunko Proje

10. Yüksel Proje

İhale, yaklaşık 18 kilometrelik yolun etüt ve proje danışmanlık işlerini kapsıyor.

Kaynak: Yatırımlar Dergisi
 
Geri
Üst