Türkiye Karayolları'ndan Haberler

BATMAN-HASANKEYF YOLU TAMAMLANDI

Batman ile Hasankeyf arasındaki bölünmüş yol çalışmaları tamamlandı. 39,4 kilometre uzunluğundaki yolun 29,8 kilometresi, bünyesindeki Hasankeyf köprüleri ve tüneli ile birlikte önceki yıllarda bitirilmişti. Güzergahın ilk 9,6 kilometrelik bölümü de tamamlanarak hizmete sunuldu. 23 Mart Pazar günü düzenlenen törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ve davetliler katıldı.

Türkiye'nin ulaşım altyapısında büyük bir dönüşüm

Güçlü bir ulaşım altyapısının ekonomik kalkınmanın ve toplumsal refahın temel direği olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Yol medeniyettir" düsturuyla 2002 yılında başlatılan bölünmüş yol seferberliğinin Türkiye'nin ulaşım altyapısında büyük bir dönüşüm sağladığını belirtti.

Yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Uraloğlu, “2002 yılında 6.101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 29.730 kilometreye çıkardık. Sadece 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlı iken, 77 ili birbirine bölünmüş yolla bağladık. 1.714 kilometre olan otoyol uzunluğumuzu 3.796 kilometreye yükselttik. 311 kilometre olan köprü ve viyadük uzunluğumuzu 796 kilometreye, 50 kilometre olan tünel uzunluğumuzu ise 789 kilometreye çıkardık. Bakın 2002 yılında ülkemizdeki toplam araç sayısı yaklaşık 8,5 milyon ve bölünmüş yol uzunluğumuz 6.101 kilometre iken ortalama seyahat süremiz saatte 40 kilometreydi. Bu yatırımlarımız sayesinde bugün ülkemizdeki araç sayısı 31 milyonu geçmesine rağmen ortalama seyahat hızımız yaklaşık 90 kilometreye çıktı ve yollarımızdaki hareketlilik kat be kat artmış olmasına rağmen trafik kazalarında yüz milyon taşıt kilometre başına düşen kaza yerinde can kaybı 5,72'den 1,29'a düştü." diyerek ülke genelinde hayata geçirilen mega projeleri de hatırlattı.

“Batman-Hasankeyf arasında bölünmüş yol bütünlüğü sağlandı"

Batman altyapı yatırımları kapsamında bugüne kadar 27 milyar 604 milyon lira yatırım yapıldığını belirten Bakanımız, bölgede hayata geçirilen ulaşım projeleri ile Batman'ın bölünmüş yol uzunluğunun 15 kilometreden 172 kilometreye çıkarıldığını, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunun 3 kilometreden 111 kilometreye yükseltildiğini, 221 kilometre tek yol iyileştirmesi gerçekleştirildiğini ve bölgede Batman Güney Çevre Yolu ile Batman Şehir Geçişi, Üniversite, Balpınar, Esentepe, Gültepe farklı seviyeli kavşakları gibi önemli projelerin tamamlandığını söyledi.

Batman-Hasankeyf Yolu kapsamındaki çalışmaları da paylaşan Uraloğlu, yeniden inşa edilen yolda; “465 metrelik Hasankeyf-1 Köprüsü, 1.001 metrelik Hasankeyf-2 Köprüsü ve 638 metrelik Hasankeyf Tüneli yapılarını kapsayan 29,8 km uzunluğundaki kesimleri önceki yıllarda açmıştık. Geriye kalan 9,6 kilometrelik kesimi bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardıyla hizmete alıyoruz." dedi. Ayrıca proje kapsamında; “Akça, Binatlı, Oğuz, Batı Raman olmak üzere 4 hemzemin kavşak ve yolun ilk 5,8 kilometrelik kesiminde yaya kaldırımları da inşa ettik. Projenin tamamlanmasıyla; Batman-Hasankeyf arasında bölünmüş yol bütünlüğünü sağlayarak daha güvenli ve konforlu bir ulaşım hizmeti tesis ettik." dedi.

Ekonomiye ve Çevreye Katkı Sağlayacak

Bakan Uraloğlu, yeni yol sayesinde zamandan 96 milyon lira, akaryakıttan ise 46 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 142 milyon lira tasarruf sağlanacağını, ayrıca egzoz emisyon salınımının 2.752 ton azaltılarak çevreye katkıda bulunulacağını belirtti.

Hasankeyf'in Potansiyeli Artacak

Batman-Hasankeyf Yolu'nun sadece iki şehir arasındaki ulaşımı değil, bölgenin turizm, ticaret, sanayi ve enerji gücüne güç katacağını, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine ivme kazandıracağını vurgulayan Uraloğlu, yolun tamamlanmasıyla birlikte Gabar Dağı Petrol Sahası'ndan çıkarılan petrolün dağıtımında önemli bir güzergah olacağını, daha hızlı ve güvenli bir şekilde taşıma sağlanacağını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Batman-Hasankeyf Yolu'nun bölgeye hayırlı olmasını dileyerek, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Batman ve ülke genelinde ulaşım projelerine hız kesmeden devam edeceklerini belirtti.



Uluslararası Ticaret ve Ulaşım Standartları Artıyor

Açılış töreninde konuşan Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, bölgenin ekonomik kalkınmasını hızlandırmak adına altyapı yatırımlarının büyük önem taşıdığını belirterek, ulaşım ağının her geçen gün güçlendirildiğini; bu kapsamda, geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nın sularından etkilenen yol ağını, üzerindeki köprüleri ve tüneli ile birlikte bitirdiklerini ifade etti.

Bir sezonda bitirilerek açılışı yapılan 9,6 kilometrelik ilk bölüm ile toplam 39,4 kilometrelik Batman-Hasankeyf Yolu'nu 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamladıklarını bildiren Gülşen, projeyle Batman'ın güneydeki sınır kapılarına erişim standardının yükseltildiği ve uluslararası ticaretin, ulaşımın daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi imkanının sağlandığının altını çizdi.

Şehirlerarası Ulaşım ve Ekonomiye Katkı

Karayolları Genel Müdürlüğü olarak yalnızca karayolu ulaşım standardını ve güvenliğini artırmakla kalmadıklarını belirten Gülşen, aynı zamanda şehirlerin ulaşım imkanlarını da geliştirerek kentsel gelişime önemli katkılar sunduklarını ifade etti. Yeni yolların, yerleşim yerlerine erişimi kolaylaştırarak turizm, ticaret ve sanayi gibi sektörlerin büyümesine katkı sağladığını dile getirdi.

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp 5.webp

6.webp


KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:

29 Mart Cumartesi gece 00.00 - 2 Nisan Çarşamba sabah 07.00 arası: Karayolları Genel Müdürlüğü’müze bağlı otoyollar ile FSM ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ücretsiz hizmet verecek.
 

BAYRAMDA OTOYOLLARDAN 8,4 MİLYON ARAÇ GEÇTİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Arefe gününü de kapsayan 29 Mart-1 Nisan tarihlerinde otoyollardan toplam 8 milyon 425 bin 491 aracın geçiş yaptığını kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı Ramazan Bayramı’nı kapsayan dönemindeki otoyol verilerini değerlendirdi.

"Arefe gününü de kapsayan 29 Mart-1 Nisan tarihlerinde otoyollardan toplam 8 milyon 425 bin 491 araç geçiş yaptı” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Bakan Uraloğlu: Güvenli ve akıllı ulaşım altyapısıyla trafik kazalarını azaltmayı hedefliyoruz​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, "Akıllı sinyalizasyon sistemleriyle sürücülerimizi anlık yol ve hava durumu konusunda bilgilendiriyoruz. Güvenli ve akıllı ulaşım altyapısıyla trafik kazalarını azaltmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.​


Abdulkadir Uraloğlu, trafik güvenliğine dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kara yollarında sürüş güvenliğini artırmaya yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Bakan Uraloğlu, "Uzun yollarda dikkat dağınıklığı ve uyuklamaya karşı sarsma bandı uygulamasını yaygınlaştırıyoruz. Akıllı sinyalizasyon sistemleriyle sürücülerimizi anlık yol ve hava durumu konusunda bilgilendiriyoruz. Güvenli ve akıllı ulaşım altyapısıyla trafik kazalarını azaltmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı
 

KARAYOLLARINA YENİ NESİL TRAFİK GÜVENLİĞİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sarsma bandı uygulamasının sürücünün dalgınlık, uyuklama ya da dikkat dağınıklığı nedeniyle yoldan çıkma kazalarını engellemeyi hedeflediğini ifade etti. Uraloğlu ayrıca, Akıllı Ulaşım Sisteminin bir parçası olan Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemiyle şoförlerin trafik kazaları, hava, yol durumu ve çevre şartları hakkında uyarılarak, bilgilendirildiğini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından ülke genelinde yürütülen trafik güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Uraloğlu, KGM bünyesindeki Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezleri ile belli noktalara yerleştirilen meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kamera gibi cihazlar sayesinde tüm verilerin toplandığını ve yol kullanıcılarının anlık olarak bilgilendirilmesini sağladıklarını ifade etti.

"Meteorolojik Bilgi İstasyonlarıyla Olası Kaza Değişkenlerinin Etkilerini Tespit Ediyoruz"

Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri bileşenleri olan meteorolojik bilgi istasyonları, kameralar ve olay algılama uygulamaları sayesinde hava olayları, çevre şartları ve olası kazalar gibi değişkenlerin etkilerini anında tespit ettiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Sinyalizasyon sistemleri, değişken mesaj işaretleri, radyo yayınları ve mobil bilgi uygulamaları ile tüm sürücüleri yol durumlarına dair anlık bilgilendiriyor. Bu kapsamda geçen yıl 810 kavşak trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim şeklinde çalışır hale getirdik. Bu yıl da 120 kavşak daha trafik uyarmalı hale getirilecek. Akıllı ulaşım sistemleriyle yollardaki güvenliği maksimum düzeye çıkarken gereksiz zaman ve maddi kayıpları da önleyeceğiz."


70 Kavşağın Daha Trafik Uyarlamalı Sinyalizasyon Yönetim Şekline Dönüştürülmesi Hedefleniyor

Bakan Uraloğlu, Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemi ile sabit süreli çalışan sinyalizasyon sistemlerinin trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim biçimine dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında geçen yıl 44'ü yenileme 235'i yeni tesis olmak üzere toplam 279 kavşakta çalışma yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Çalışmalar kapsamında toplam 103 kavşak trafik uyarlamalı sinyalizasyon yönetim şekline dönüştürüldü. Bu yıl da kavşakların trafik uyarlamalı sinyalizasyon yönetim şekline dönüştürülmesi çalışması kapsamında 70 kavşağın trafik uyarlamalı hale dönüştürülmesi, sisli kesimler için de uzaktan erişilip yönetilebilir bin 200 senkronize IUGC (Flaşör) tesis edilmesi planlanıyor. Muhtelif bölgelere 17 Değişken Mesaj İşareti ve 10 Meteorolojik Bilgi İstasyonu kurulumunun yapılması da hedeflerimiz arasında bulunuyor."

Sarsma Bantları Sürüş Güvenliğini Artırıyor

Sarsma bandı uygulamasının özellikle uzun yolculuklarda sürücünün dalgınlık, uyuklama ya da dikkat dağınıklığı nedeniyle yoldan çıkmasını engellemeyi hedeflediğini anlatan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Araç lastikleri sarsma bandının üzerinden geçerken oluşan titreşim ve ses sayesinde sürücü uyarılıyor ve aracını tekrar doğru şeride yönlendirme fırsatı buluyor. Bu uygulama, yoldan çıkma kaynaklı kazaların azaltılmasında etkili bir önlem. Aynı zamanda sürücülere, beklenmeyen yol ve trafik koşullarına yaklaştıklarını sezdirerek dikkatli olmaları konusunda uyarı sağlıyor. Özellikle gece sürüşlerinde ve görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında, sarsma bantları sürüş güvenliğini artıran önemli bir destek unsuru haline geliyor. Titreşimle sürücüyü uyaran bu bantlar sayesinde dikkat dağınıklığı kaynaklı yoldan çıkmaların önüne geçmeyi amaçlıyoruz.”

“2025 Yılında 725 Kilometrelik Kesimde Sarsma Bandı Uygulaması Yapmayı Planlıyoruz”

Sarsma bandı uygulamasının Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki bölünmüş yollarda yaygınlaştırıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Özellikle banket üzerinde ve yol kenarında meydana gelen kazaların azaltılması için bu uygulamayı sürdürüyoruz. 2016’dan bu yana 6 bin 126 kilometrelik yol kesiminde sarsma bandı uygulaması yapıldı. 2025 yılında ise 725 kilometrelik kesimde sarsma bandı uygulaması yapmayı planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

whatsapp-image-2025-04-04-at-13-20-46-2.webp whatsapp-image-2025-04-04-at-13-20-47.webp whatsapp-image-2025-04-04-at-13-20-47-1.webp whatsapp-image-2025-04-04-at-13-20-48.webp whatsapp-image-2025-04-04-at-13-20-48-1.webp whatsapp-image-2025-04-04-at-13-20-49.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Anadolu Otoyolu'nda üstyapı onarım ve yenileme çalışması yapılacak​

Anadolu Otoyolu'nun Kınalı Kavşağı ile Gümüşova arasında yapılacak üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle yolda kesimler halinde şerit daraltma işlemi uygulanacak.​


Karayolları Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, otoyolun Kınalı Kavşağı ile Gümüşova arasında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Bu kavşaklar arasında kesimler halinde çalışılacak ve şerit daraltma yapılarak trafik diğer şeritlerden verilecek.

Bugün 21.00'de başlayacak çalışmalar, yenileme ve onarım bitene kadar her gün 21.00-07.00 saatlerinde yürütülecek.

Anadolu Ajansı
 
SİİRT'TE TAMAMLANAN KARAYOLU YATIRIMLARI HİZMETE AÇILDI

Siirt'in ulaşım altyapısını güçlendiren Siirt-Kurtalan Yolu Reşat Baysal Varyantı ve Siirt Havalimanı Bağlantı Yolu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen'in katıldığı törenle hizmete açıldı.

Siirt'in Ulaşım ve Haberleşme Altyapısına 37 Milyar Lira

Siirt-Kurtalan Yolu Reşat Baysal Varyantı ve Havalimanı Bağlantı Yolu gibi projelerle, şehrin ulaşım ağını yeniden inşa ettiklerini, bölgenin ekonomik ve sosyal hayatına ivme kazandırdıklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, Siirt'in ulaşım ve haberleşme altyapısına 2002'den bu yana yaklaşık 37 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini, 2002'de 7 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 137 kilometreye çıkardıklarını belirtti.

“Siirtlileri Yollarda Konfor ve Güvenle Buluşturduk"

Bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu 2 kilometreden 110 kilometreye ulaştırarak Siirtlileri yollarda konfor ve güvenle buluşturduklarını, 186 kilometre tek yol iyileştirmesi gerçekleştirdiklerini anlatan Uraloğlu, Siirt Çevre Yolu, Siirt Şehir Geçişi, Kozluk-Baykan Yolu, Batman-Beşiri-Kurtalan Yolu, Siirt-Tillo Yolu ve Küçüksu-Pervari Yolu gibi önemli projeleri tamamladıklarını, 57,2 kilometre uzunluğundaki Siirt-Eruh Yolu'nun 56,2 kilometresini sathi kaplamalı olarak bitirdiklerini ve proje kapsamındaki Zarova ve Botan köprülerini açtıklarını söyledi.

“8 Önemli Karayolu Projemizin Çalışmaları Devam Ediyor"

Küçüksu-Hizan-Pervari Yolu ile Botan Çayı üzerinde inşa ettikleri Beğendik Botan Köprüsü sayesinde Pervari ilçesinin Bitlis ve Van'a güvenli ve konforlu ulaşımını sağladıklarına dikkati çeken Uraloğlu şöyle konuştu: "Bu köprümüz, tedirginlikle geçilen Botan Çayı'nı tarihe gömdü ve üzerinde yapılan seyahati güle oynaya izlenen bir doğa seyrine dönüştürdü. Beğendik Köprüsü'nden açıldığı günden bu yana toplam 1 milyon 810 bin araç geçti. Şu anda 8 önemli kara yolu projemizin çalışmaları da devam ediyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Siirt-Kurtalan Yolu ve Havalimanı Bağlantı Yolu, Siirt'imizin ulaşım altyapısında önemli bir dönüm noktasıdır. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardına yükselttiğimiz bu güzergah, Reşat Baysal Köprülü Kavşağı ve 8 hemzemin kavşak ile de donatılmıştır."

Yıllık 206 Milyon Lira Tasarruf

Havalimanı bağlantı yolunun bölünmüş yol standardına kavuşmasıyla, vatandaşların havalimanına ulaşımını kolaylaştırarak bölgede üretilen fıstık, bal ve diğer tarım ürünlerinin yurt içi ve dışı piyasalara erişimini de hızlandırdıklarını kaydeden Uraloğlu, "Hizmete sunduğumuz bu projeyle seyahat süresini 14 dakikaya düşürerek zamandan 163 milyon lira, akaryakıttan ise 43 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 206 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren karbon salınımını 2 bin 541 ton azaltarak doğanın korunmasına katkıda bulunacağız." ifadelerini kullandı.

“Mevcut Yol Ağımızın Standardını Yeni Yatırımlarla Yükseltiyoruz"

Törende konuşan Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, sadece Siirt'te değil; Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Mardin il sınırları içerisinde yer alan Ilısu Barajı'ndan etkilenen yol ağlarını yeni güzergahları üzerinden inşa ederek hizmete sunmaya devam ettiklerini belirterek, “Bir yandan da mevcut yol ağımızın standardını yeni yatırımlarla yükseltiyoruz." dedi.

Projenin Toplam Uzunluğu 21,2 Kilometre

Açılışı yapılan proje kapsamında, Siirt'i Kurtalan'a ve Bitlis'e bağlayan güzergahta, mevcut haliyle tek yol olarak hizmet veren 5 kilometrelik yol kesiminin bölünmüş yola dönüştürüldüğünü söyleyen Gülşen, “Barajdan etkilenen kesim Reşat Baysal Varyantı ile geçilmiştir. Ayrıca, güzergâh üzerinde yer alan Siirt Havalimanı'na bağlantı sağlayan yol 3 kilometre uzunluğunda inşa edilmiştir. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardındaki projenin toplam uzunluğu 21,2 kilometreye ulaşmaktadır." ifadelerini kullandı.

Ulaşım Konforu ve Güvenliği Artıyor

Gülşen, konuşmasında projenin bölge ulaşımına sağlayacağı katkıya da dikkat çekti: “Siirt'i çevre illere ve bölge merkezlerine bağlayan karayolu standardını biraz daha yükseltmiş bulunuyoruz. Yol altyapısının modernize edilmesiyle sürüş güvenliği ve konforu artarken, tarımdan sanayiye, eğitimden sağlığa kadar pek çok alanda erişimin kolaylaşmasıyla Siirt'in sosyal ve ekonomik hayatına doğrudan katkı sağlanacaktır. Proje ile; bölgedeki ulaşım hareketliliği artacak, istihdam, ticaret ve turizmin gelişimi olumlu etkilenecektir."

1.webp 2.webp 3.webp 4.webp 5.webp 6.webp

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 
KARAYOLLARI 75. BÖLGE MÜDÜRLERİ TOPLANTISI BAŞLADI

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Bölge Müdürleri Toplantısı'nın 75'incisi 28 Nisan Pazartesi günü Karayolları Genel Müdürlüğü Halil Rıfat Paşa Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle başladı. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Bakan Yardımcıları, milletvekilleri, bürokratlar, sendika yetkilileri, özel sektör temsilcileri ve Karayolcular katıldı.

“Burada Üretilen Fikirler, Ülkemizin Kalkınma Yolculuğuna Örnek Olur"

Cumhuriyet'in ilk yıllarında 47 bin 80 kilometrelik yol ağıyla Ankara-İstanbul arasını 79 saatten 18 saate, Ankara-Samsun arasını ise 96 saatten 20 saate indiren dönüşüm yaşandığını belirten Bakan Uraloğlu, bu mirasın, sadece yolların yapımını değil, ülkenin geleceğini inşa etme sorumluluğunu da devrettiğini söyledi.

Geleceğin ihtiyaçlarını öngören, yüksek standartlarla hizmet sunan bir kurum olarak, bu yolda kararlılıkla ilerlediklerini dile getiren Uraloğlu, Karayolculuk geleneğinin ruhunu yansıtan bölge müdürleri toplantılarının sadece bürokratik mekanizma değil, yürek birliği, dava ve hizmet sevdasını tazeleme buluşması olduğunu söyledi.

Söz konusu toplantılarda yol haritasını çizip, tecrübeleri paylaşıp, ortak akılla stratejik hedefleri şekillendirdiklerini dile getiren Uraloğlu, "Burada kurulan bağlar, üretilen fikirler, ülkemizin kalkınma yolculuğuna örnek olur. Bu nedenle bir araya geldiğimiz bu salon, sadece toplantı mekanı değil, yolu sevenlerle yürüyenlerin, yokuşu anlayanlarla çıkanların, zorluğu ise gönülden bağlı olanların aştığı birlikteliğin ifadesidir." diye konuştu.

Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünün "Yol medeniyettir" vizyonuyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 86 milyon vatandaşın gelecek yolculuğunun merkezlerinden olduğuna dikkati çekti.

"77 İli Güvenli ve Konforlu Yollarla Birbirine Kavuşturduk"

Başlatılan seferberlikle, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağını, 4 kat artırarak 29 bin 742 kilometreye ulaştırdıklarını, 77 ili güvenli ve konforlu yollarla birbirine kavuşturduklarını anlatan Uraloğlu, "Bugün bu ağ, toplam yol ağımızın yüzde 43'ünü oluştururken, trafiğin yüzde 83'üne hizmet veriyor. 2002'de 8,5 milyon olan araç sayımız 31 milyonu aşmışken, ortalama seyahat hızımız saatte 40 kilometreden 90 kilometreye yükseldi." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, taşıt hareketliliği yüzde 195 artarken, kara yolu kazalarındaki can kayıplarının yüzde 77 azaltıldığına işaret ederek, "Her hayat değerlidir" ilkesiyle, sıfır can kaybı hedefine kararlılıkla yürüdüklerini kaydetti.

Bakan Uraloğlu, kamu kaynaklarını özel sektörün dinamizmi ve uluslararası finansmanla buluşturup, risk paylaşımıyla dev projeler hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, mega projelerin Türkiye'yi bölgesel ve küresel ulaşım merkezi yaptığını söyledi.

"Bakanlığımız Sorumluluğundaki Yerler Deprem Felaketini Hasarsız Atlattı"

Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metroların 23 Nisan'daki depremi hasarsız atlattığını bildiren Uraloğlu, "Bu tablo, son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, deprem gerçeğini merkeze alarak başlattığımız seferberliğin sonucudur. 1999'daki depremin ardından, ülkemizin en önemli metropolü olan İstanbul'da, Marmara ve Ege bölgelerinde, deprem gibi afet durumlarında kullanılacak, dirençli alternatif kara yolu koridorlarına ihtiyaç olduğu da ortaya çıkmıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerini çok şiddetli bir depremde bile ayakta kalarak hizmet sunabilecek şekilde tasarlayıp inşa ettiklerini belirten Uraloğlu, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini de sismik ve yapısal güçlendirme çalışmalarıyla güçlendirdiklerini söyledi.

Olası büyük bir depremde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'ya her türlü ulaşımın Kuzey Marmara Otoyolu'ndan aksamadan yapılabileceğinin altını çizen Uraloğlu, Marmara Denizi'nin altından geçen Avrasya ve Marmaray tünellerinin de deprem yükleri, tsunami etkileri ve sıvılaşma gibi etkenler düşünülerek en son uluslararası standartlara göre inşa edildiğini belirtti ve projelerde tasarım ve inşa işlerini en büyük deprem senaryolarını göz önüne alarak yaptıklarını dile getirdi.

Uraloğlu, Türk müteahhitlik sektörünün, Avrupa'dan Afrika'ya, Türk Cumhuriyetlerinden Arap Yarımadası'na, dünyanın birçok yerindeki projelerle ülkeyi müteahhitlik ve mühendislik ihraç eden güç haline getirdiğini belirterek, "Ulaşım projelerimiz, birbirine entegre sistemlerle yükseliyor. Kara yollarımızı demir yolu, hava yolu ve deniz yoluyla bütünleştirerek intermodal taşımacılığı güçlendiriyoruz." dedi.

Bakan Uraloğlu, kamuda tasarruf ilkesine sadık kalarak, kaynak temini için tüm imkanları seferber ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“75 Yıldır Ülkemizin Yolunu Açıyoruz"

Törende konuşan Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, 75 yıl boyunca hayata geçirdikleri her bir yol projesi ile ülkemizin ve milletimizin yolunu açtıklarını belirterek, “Şehirlerimizi birbirine, üretim noktalarından pazarlara, limanlara, sınır kapılarına, kültür ve turizm merkezlerine ulaştıran, insanımızı birbirine kavuşturan bir yol ağı ördük. Her bir metrelik yol; emek, azim ve geleceğe duyduğumuz inancın ifadesi oldu. Ülkemizin dört bir yanını saran yollarımız; ekonomiden eğitime, sağlıktan sosyal hayata kadar her alanda yaşamı kolaylaştıran, kalkınmayı hızlandıran temel unsurların başında gelmekte, gelişmişliğin ve hizmet kalitesinin de göstergesi olmaktadır." şeklinde konuştu.

Çalışmalarıyla milletimizin takdirini kazanan Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda 3.796 km'si otoyol 30.808 km'si devlet yolu ve 33.997 km'si il yolu olmak üzere toplam 68.601 km'lik yol ağı bulunduğunu açıklayan Gülşen, yol ağının %46,3'ü bitümlü sıcak karışım, %50'si sathi kaplama ve %3,7'si ise diğer kaplama türlerinden oluştuğunu belirtti.

Önemli Projeler Hayata Geçti

Son bir yıllık süreçte hayata geçirdikleri yatırımlarla ilgili bilgiler veren Genel Müdür Gülşen, Aydın-Denizli Otoyolu'nun tamamının hizmete açıldığını, Yusufeli Merkez Viyadüğü ile relokasyon yollarının son halkasının tamamlandığını aktardı. Çukurova ve Trabzon Havalimanı bağlantı yolları ile kara ve hava ulaşımının entegrasyonunun sağlandığını belirten Gülşen, Tekirdağ'da Kapaklı Köprülü Kavşağı, Barbaros Limanı Bağlantı Yolu ve Hayrabolu Çevre Yolu projeleriyle sanayi ve lojistiğin nabzını hızlandırdıklarını söyledi. Ayrıca, Gürcistan ve Yunanistan bağlantı noktalarındaki Aşık Şenlik Tüneli, Çıldır Aktaş Yolu ve Pazarkule Sınır Kapısı Bağlantı Yolları ile uluslararası ticaretin kolaylaştırıldığını ifade etti. Güzeldere Tüneli'nin açılmasıyla Van-Hakkari güzergâhındaki zorlu 32 virajın aşıldığını ve daha güvenli bir ulaşımın sağlandığını vurgulayan Gülşen, Kahta-Narince-Siverek Yolu ile de Güneydoğu Anadolu'nun İç Anadolu'ya yüksek standartlı yollarla bağlandığını aktardı. İznik, Konya ve Malatya Çevre Yolları ile Elazığ Harput Yolu gibi projelerle şehir içi trafik yükünün azaltıldığını ve tarihi, turistik alanlara erişimin kolaylaştırıldığını belirtti. Antalya bölgesindeki Kızılkaya-Korkuteli-Bozova ve Korkuteli-Elmalı yollarının da bölgeler arası ulaşım kapasitesini artırdığını söyledi.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Gülşen, toplamda 364 kilometrelik deprem konut yollarının projelendirildiğini ve şu ana kadar 178 kilometrelik kısmın tamamlandığını ifade etti. Gülşen, bu süreçte ulaştırma altyapısının sadece yeniden yapılmadığını, aynı zamanda daha çevreci, sürdürülebilir ve dirençli hale getirildiğini belirtti.

25 Kilometrelik Köprü, 36 Kilometrelik Tünel İnşa Edildi

Gülşen, 2024 yılının başından itibaren 370 kilometre bölünmüş yol ve 315 kilometre tek yolun tamamlanarak trafiğe açıldığını söyledi. Ayrıca, 913 kilometrelik bitümlü sıcak karışım kaplama ve 5 bin 205 kilometrelik sathi kaplama çalışmalarının gerçekleştirildiğini, 25 kilometre uzunluğunda yeni köprü ve 36 kilometrelik tünel inşa edildiğini aktardı. Trafik güvenliğini artırmak amacıyla 34,3 milyon metrekare yatay işaretleme yapıldığını, ayrıca 32 kaza kara noktasının iyileştirildiğini belirten Gülşen, motosiklet kullanıcılarının güvenliği için 196 kilometrelik koruyucu ray sistemi montajının tamamlandığını da sözlerine ekledi.

Makine parkını gençleştirerek sahadaki etkinliğini artırdıklarını söyleyen Gülşen, makine ve ekipman sayısının 14.725 adede ulaştığını, makine parkının yaş ortalamasının son 20 yılda 18,1'den 10'un altına indirildiğini belirtti. Kış mevsimi boyunca 452 merkezde 12.634 makine-ekipman ve 13.283 personel ile etkin bir karla mücadele çalışması yürütüldüğünü ifade etti.

Günümüzde karayolu ulaşımının gelişiminde teknolojik altyapının rolünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken Gülşen, “Akıllı Ulaşım Sistemleri merkezleri kurulum çalışmalarında, Genel Müdürlük yerleşkesindeki Ana Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi, Antalya 13. Bölge Müdürlüğü ile Van 11. Bölge Müdürlüğündeki Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezinin görüntüleme, ses ve otomasyon sistemleri tesis edilmiştir. Diğer bölge müdürlüklerimizde planlama ve ihale hazırlıkları devam etmektedir." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2035 ve 2053 vizyonları doğrultusunda projelerini sürdürdüklerini ifade eden Gülşen, Nakkaş-Başakşehir, Çeşmeli-Kızkalesi, Kınalı-Malkara, Ankara-Kırıkkale-Delice, Antalya-Alanya ve İskenderun-Antakya otoyolu projelerinin yapım çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Gülşen, 2025 yılı sonunda 30 bin 4 kilometre bölünmüş yol, 32 bin 477 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol, 812 kilometre köprü ve viyadük, 844 kilometre tünel uzunluğuna ulaşmayı hedeflediklerini de dile getirdi.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 
KARAYOLLARI 459 GÖNÜLLÜ KARAKURT EKİBİYLE AFETLERE HAZIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve olası afetlerde hızlı müdahaleyi hedefleyen, Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi “KARAKURT"un 1 Mayıs Perşembe günü tanıtım ve araç dağıtım törenine katıldı. Ankara Akköprü Atölyesinde düzenlenen törene Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen'in yanı sıra Ankara, Konya ve Kastamonu Bölge Müdürlüklerinden ekipte gönüllü görev alan personeller katıldı.

“KARAKURT" ekipleri

Olası afetlerde milletin yanında olmak, enkaz altında bir cana daha ulaşmak için Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde “KARAKURT" ekiplerini kurduklarını duyuran Bakanımız Uraloğlu, 459 kişilik bir kurtarma ordusu olan KARAKURT ekibinin, Karayollarının 17 bölge müdürlüğünde görevli, özel eğitim almış ve akredite edilmiş gönüllülerden oluştuğunu; her bölgede 27 kişilik ekipler halinde ve bu sayı da kendi içinde 18 asil ve 9 yedek gönüllüden oluşan bir yapı olduğunu bildirdi.

“Millete verdiğimiz sözün somut nişanesi"

“KARAKURT'lar, milletimizin en zor anlarında, 'devletimiz burada, yanımızda' dedirtmek için var." diyen Bakanımız, “Özellikle asrın felaketi olarak kayıtlara geçen Kahramanmaraş depremleri ve 23 Nisan'da yaşanan İstanbul depremi bizlere bir kez daha afetlere hazırlıklı olmanın önemini hatırlattı. Ulaşım altyapımız bu sınavı başarıyla geçti. Ancak bizler, bir adım daha ileri giderek, Karayollarımızın saha tecrübesini afet yönetimine taşıyoruz." Sözleriyle de millete verdikleri 'her zaman yanınızdayız' sözünün de somut bir nişanesini hizmete sundular.

Afetlere hazırlıklı olmak bir tercih değil, bir zorunluluk

1999'daki Marmara Depremi'nin ardından, Türkiye'nin en önemli metropolü olan İstanbul'da, Marmara ve Ege bölgelerinde, deprem gibi afet durumlarında kullanılacak, dirençli bir alternatif karayolu koridoruna ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Uraloğlu, “Afetlere karşı hazırlıklı olmanın, arama ve kurtarma ekiplerimizin sayısını ve gücünü artırmanın, bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu çok iyi biliyoruz." diye konuştu.

KARAKURT ekiplerinin yalnızca afet anlarında değil, olağan dönemlerde de sürekli tatbikatlar ve eğitimlerle hazır tutulacağını belirten Uraloğlu, “Bu ekipler, afetin ilk anlarında zamanla yarışarak hayat kurtarmanın kıymetini bilen gönüllülerden oluşuyor. Onlar, milletimizin en zor anlarında devletin sıcak elini hissettirecek birer umut neferidir" ifadelerini kullandı.

Karayollarının 75 yıllık saha deneyimini, afet yönetimine taşıyan bir köprü kuruldu

6 Şubat Depremlerinin yaşandığı dönemde Karayolları Genel Müdürü olarak deprem gecesi kar fırtınası beklentisiyle teyakkuz halinde yağışın yoğun beklendiği noktalarda önlemler alıp ekipleri yönlendirdiklerini ve tablo karşısındaki ümit dolu çalışmaları anlatan Uraloğlu, kurtarma faaliyetlerinin daha verimli ve etkili gerçekleştirebilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde de arama kurtarma ekipleri kurma fikrinin doğduğu ve tüm bunların neticesinde Karayollarının 75 yıllık saha deneyimini, disiplinini ve millet sevgisini afet yönetimine taşıyan bir köprü olacağı düşüncesiyle “kısa sürede AFAD ile iş birliği içinde tarihi bir adıma imza atarak bu ekiplerin kurulması için çalışmalara başladık." ifadelerinde bulundu.

“KARAKURT Artık Sahada"

Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, törende yaptığı konuşmada, KARAKURT ekibinin, Sayın Bakan'ın Karayolları Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde başlatılan çalışmaların bir sonucu olduğunu belirten Gülşen, “AFAD'a destek olacak, hızlı ve etkili müdahale kapasitesine sahip 'Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibimiz artık sahada" ifadelerini kullandı.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sadece ulaştırma altyapısını inşa eden bir kurum olmanın ötesinde, kriz anlarında da aktif sorumluluk alan bir teşkilat olduğunu vurgulayan Gülşen, “Bakanlığımızın insan hayatını merkeze alan yaklaşımını sahaya yansıtmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Eğitimli ve donanımlı ekiplerin afetlerde can kayıplarını en aza indireceğini belirten Gülşen, dağıtılan araç ve ekipmanlarla Karayollarının afetlere müdahale kapasitesinin önemli ölçüde arttığını kaydetti.

Kırıcı ve kesici aletlerden jeneratörlere, konteyner depolardan kişisel koruyucu donanımlara kadar tam donanımlı ekipmanlarla desteklenen KARAKURT ekiplerine, törende afet bölgelerine hızlı ulaşımı sağlayacak özel araçlar da teslim edildi. Bakanımızın göre emri veren düdüğü ile yerlerini aldılar.

20250501KarakurtTöreniBakanAltFoto7.webp 20250501KarakurtTöreniBakanAltFoto8.webp 20250501KarakurtTöreniBakanAltFoto1.webp 20250501KarakurtTöreniBakanAltFoto2.webp

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 

İSTANBUL-KAYSERİ ARASI KADAR TÜNEL İNŞA EDİLDİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 50 kilometre uzunluğunda 83 adet tünel olduğunu belirterek “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı. Eğer bu tüneller arka arkaya sıralansaydı, İstanbul’dan Kayseri’ye kadar kesintisiz bir şekilde tünelle ulaşmak mümkün olurdu.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hayata geçirilen tünel projelerine ilişkin açıklamada bulundu. Uraloğlu, son 23 yılda ulaşımda fiziki engellerin birer birer ortadan kaldırıldığını ve bu dönemde yapılan yapılarla ülkenin dört bir yanının yeniden birbirine bağlandığını söyledi.

“23 Yılda 740 Kilometre Uzunluğunda 430 Yeni Tünel İnşa Ettik”

Bakan Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 83 adet tünel olduğunu ve bunların toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu belirterek “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı. Eğer bu tüneller arka arkaya sıralansaydı, İstanbul’dan Kayseri’ye kadar kesintisiz bir şekilde tünelle ulaşmak mümkün olurdu.” dedi.

“Zigana Tüneli Avrupa’nın En Uzun Çift Tüplü Karayolu Tüneli Oldu”

Tünellerle; vadileri aştıklarını, şehirleri birleştirdiklerini belirten Uraloğlu, Türkiye’nin yalnızca ulaşımdaki fiziksel engelleri değil, mühendislik sınırlarını da aştığını vurguladı. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyada ilkleri başardık, uluslararası arenada ödüller aldık. Zigana Tüneli 14,5 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli oldu. Kuzey Marmara Otoyolu bünyesindeki 10 tünel ise dünyanın en geniş kesit alanına sahip tünelleri.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Ovit, Eğribel, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal, Cankurtaran ve Sabuncubeli gibi tüneller ile ulaşımı kolaylaştırdıklarını, daha güvenli hale getirdiklerini ve bölgedeki trafik akışını hızlandırarak ekonomik faaliyetlerin önünü açtıklarına da dikkati çekti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Geri
Üst