deger16
WT Kullanıcı
- Puanlar
- 1,967
Şişecam’ın Bulgaristan’daki üretimi, özellikle son bir hafta içinde (30-31 Ocak 2026) devreye alınan dev bir yatırım ile yeni bir boyuta taşındı. Şirket, Bulgaristan’ı Avrupa pazarındaki en stratejik "katma değerli cam" üretim üslerinden biri haline getirdi.
Yeni Kaplamalı Cam Hattı Devreye Girdi
Şişecam, Bulgaristan'daki düz cam üretim tesisinde 20 milyon Euro yatırımla kurduğu yeni kaplamalı cam hattını 30 Ocak 2026 itibarıyla resmen devreye aldı.- Kapasite Artışı: Bu yeni hat, yıllık 6 milyon metrekare kapasiteye sahip. Bu yatırımla birlikte Şişecam’ın küresel kaplamalı cam üretim kapasitesi %21 oranında artarak toplam 34,6 milyon metrekareye ulaştı.
- Hedef Pazar: Bu tesiste üretilen ürünler doğrudan Avrupa mimari cam pazarına yönelik katma değerli çözümler sunacak.
Üretilen Ürün Çeşitliliği
Yeni hattın devreye girmesiyle Bulgaristan’daki tesislerde şu ileri teknoloji ürünlerin seri üretimine ağırlık veriliyor:- Enerji Verimliliği Odaklı Camlar: Maksimum ısı yalıtımı ve yüksek ışık geçirgenliği sağlayan temperlenebilir camlar.
- Kuş Dostu Camlar: Kuşların çarpmasını engelleyen özel dış cephe camları.
- Otomotiv Sektörü: Isıtılabilir "atermik" camlar (araç camları için ileri teknoloji çözümler).
Stratejik Önem ve Avrupa Bağlantısı
Bulgaristan (Tırgovişte/Eski Cuma) operasyonları, Şişecam’ın Avrupa’daki rekabet gücünü artırmak için kilit rol oynuyor:- İtalya ile Dengeleme: 2025 yılı içinde Şişecam, İtalya’daki tesisinde bir fırını "soğuk tamir" için bakıma almıştı. Bulgaristan’daki bu yeni kapasite artışı, Avrupa’daki üretim dengesini koruyarak kârlılığa 8-10 milyon Euro ek katkı sağlaması beklenen bir hamle olarak görülüyor.
- Global Ağ: Bulgaristan’daki bu hatla birlikte Şişecam’ın dünya genelindeki toplam kaplama hattı sayısı 7’ye yükselmiş oldu.