Türkiye'nin Şirketleri ve Haberleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan deger16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şişecam’ın Bulgaristan’daki üretimi, özellikle son bir hafta içinde (30-31 Ocak 2026) devreye alınan dev bir yatırım ile yeni bir boyuta taşındı. Şirket, Bulgaristan’ı Avrupa pazarındaki en stratejik "katma değerli cam" üretim üslerinden biri haline getirdi.

Yeni Kaplamalı Cam Hattı Devreye Girdi​

Şişecam, Bulgaristan'daki düz cam üretim tesisinde 20 milyon Euro yatırımla kurduğu yeni kaplamalı cam hattını 30 Ocak 2026 itibarıyla resmen devreye aldı.

• Kapasite Artışı: Bu yeni hat, yıllık 6 milyon metrekare kapasiteye sahip. Bu yatırımla birlikte Şişecam’ın küresel kaplamalı cam üretim kapasitesi %21 oranında artarak toplam 34,6 milyon metrekareye ulaştı.
  • Hedef Pazar: Bu tesiste üretilen ürünler doğrudan Avrupa mimari cam pazarına yönelik katma değerli çözümler sunacak.

Üretilen Ürün Çeşitliliği​

Yeni hattın devreye girmesiyle Bulgaristan’daki tesislerde şu ileri teknoloji ürünlerin seri üretimine ağırlık veriliyor:

• Enerji Verimliliği Odaklı Camlar: Maksimum ısı yalıtımı ve yüksek ışık geçirgenliği sağlayan temperlenebilir camlar.
  • Kuş Dostu Camlar: Kuşların çarpmasını engelleyen özel dış cephe camları.
  • Otomotiv Sektörü: Isıtılabilir "atermik" camlar (araç camları için ileri teknoloji çözümler).

Stratejik Önem ve Avrupa Bağlantısı​

Bulgaristan (Tırgovişte/Eski Cuma) operasyonları, Şişecam’ın Avrupa’daki rekabet gücünü artırmak için kilit rol oynuyor:

• İtalya ile Dengeleme: 2025 yılı içinde Şişecam, İtalya’daki tesisinde bir fırını "soğuk tamir" için bakıma almıştı. Bulgaristan’daki bu yeni kapasite artışı, Avrupa’daki üretim dengesini koruyarak kârlılığa 8-10 milyon Euro ek katkı sağlaması beklenen bir hamle olarak görülüyor.
  • Global Ağ: Bulgaristan’daki bu hatla birlikte Şişecam’ın dünya genelindeki toplam kaplama hattı sayısı 7’ye yükselmiş oldu.

Genel Durum Özeti​

Bulgaristan operasyonları şu an tam kapasite ve yüksek verimlilikle çalışıyor. Sadece standart düz cam değil; akıllı cam teknolojileri ve enerji tasarrufu sağlayan mimari camlar konusunda Şişecam, Bulgaristan üzerinden tüm Avrupa’ya ihracat yapıyor.

Akhan Unun makarna sektörüne girmesi ve ilk ihracat başarısını yakalaması, bölgedeki tarımsal sanayinin katma değerli üretime dönüşmesi adına oldukça önemli bir gelişme.

Üretim ve Yatırımın Başlangıcı​

Akhan Un, uzun yıllardır süregelen un üretimi tecrübesini, pazar payı daha yüksek ve işlenmiş bir ürün olan makarnaya taşıdı. Deneme üretimlerine başlanması, tesisin otomasyon sistemlerinin, gıda güvenliği standartlarının ve üretim hatlarının tam kapasiteye geçmeden önceki son "kalibrasyon" süreci anlamına geliyor.

İlk İhracat Faturasının Anlamı​

Bir fabrikanın deneme sürecinde veya üretime başladığı çok kısa bir sürede ihracat faturası kesmesi şu açılardan kritiktir:
  • Uluslararası Standartlara Uyum: Makarna ihracatı yapmak; sadece lezzet değil, aynı zamanda AB standartlarında veya hedef pazarın talep ettiği sertifikasyon süreçlerini (BRC, IFS, Helal Gıda vb.) çoktan tamamladığınızı gösterir.
  • Pazar Hazırlığı: Fabrika faaliyete geçmeden önce, muhtemelen uluslararası bağlantılar ve alıcılarla anlaşmalar önceden yapılmış. İlk faturanın hemen kesilmesi, şirketin lojistik ve satış ağının çok profesyonel kurgulandığını ortaya koyuyor.
  • Marka Konumlandırma: İhracat odaklı bir başlangıç, firmanın iç pazardaki yerel rekabetten ziyade, döviz geliri getirecek daha rekabetçi bir global oyuncu olmayı hedeflediğini gösterir.

Makarna Sektörü ve Akhan Un Stratejisi​

• Un-Makarna Entegrasyonu: Akhan Un'un kendi ürettiği (veya doğrudan tedarik zincirinden seçtiği) durum buğdayı irmiğini (semolina) kullanarak makarna üretmesi, maliyet avantajı sağlar.
  • Katma Değer: Un satmak yerine makarna satmak, ürünün birim fiyatını ciddi oranda artırır. Bu da Türkiye'nin un ihracatında dünya liderlerinden biri olduğu bu alanda, makarna ihracatında da benzer bir "hub" olma stratejisine katkı sunar.

Altınay Savunma Teknolojileri ile ilgili bahsettiğiniz ciro büyümesi haberi, şirketin 2025 yılı finansal sonuçlarına dayanmaktadır. 10 Mart 2026 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılan resmi açıklamaya göre,

2025 Yılı Finansal Özeti

• Ciro: Şirket, 2025 yılında konsolide cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 36 artırarak 3 milyar 139 milyon TL seviyesine yükseltmiştir.
  • Brüt Kâr: 993,4 milyon TL.
  • Net Kâr: 163,4 milyon TL.

Finansal Performansa Dair Notlar

Şirketin ciro anlamında büyüme göstermesine rağmen, 2025 yılı finansal sonuçları bazı dikkat çeken detayları da beraberinde getirmiştir:

• Maliyet Baskısı: Satılan malın maliyetindeki artış, kâr marjları üzerinde bir baskı oluşturmuştur. Örneğin, 2024 yılına kıyasla brüt kâr marjında belirgin bir daralma gözlemlenmiştir.
  • Backlog (İş Bekleme Portföyü): Şirketin 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla toplam backlog tutarı 182 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu veri, şirketin gelecekteki potansiyel gelirlerine dair bir öngörü sunmaktadır.
  • Sektörel Strateji: Altınay Savunma, özellikle MİLGEM fırkateynleri, KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ gibi stratejik hava ve deniz platformlarındaki yerli sistem projelerinde rol almaya devam etmektedir.

Vestel finansal sonuçları hakkında bahsettiğiniz rakam, şirketin 12 Mart 2026 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıkladığı 2025 yılı konsolide net dönem zararı ile ilgilidir.

Vestel'in 2025 Finansal Tablosu

• Net Zarar: Şirket, 2025 yılını 31,1 milyar TL net dönem zararı ile kapattı. (Basına yansıyan 29,7 milyar TL rakamı, piyasada farklı hesaplamalarla veya önceki dönem beklentileriyle karıştırılmış olabilir; ancak resmi KAP verisi 31,1 milyar TL seviyesindedir.)
  • Zarardaki Artış: Bir önceki yıl (2024) 14,1 milyar TL zarar açıklayan şirket, 2025 yılında zararını iki kattan fazla artırmış oldu.
  • Satış Gelirleri: Şirketin yıllık satış gelirleri de daralma göstererek 138,2 milyar TL seviyesine geriledi.

Zararın Temel Sebepleri Neler?

Analistlerin ve finansal raporların dikkat çektiği temel faktörler şunlardır:
  1. Finansman Maliyetleri: Yüksek faiz ortamı, şirketin borçlanma maliyetlerini ciddi oranda artırdı.
  2. Operasyonel Giderler: Lojistik, işçilik ve genel operasyonel maliyetlerin yükselmesi kâr marjlarını baskıladı.
  3. Pazar Daralması: Hem yurt içi piyasada hem de ihracat pazarlarında yaşanan talep zayıflığı, satış gelirlerinin düşmesine neden oldu.
  4. Borç Yükü: Şirketin net finansal borçluluğunun 86 milyar TL seviyelerini aşması, özkaynak yapısı üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.

Hayat Kimya, Türkiye’deki üretim gücünü artırmak amacıyla Mersin’de 50 milyon doları aşan yatırımla kurduğu yeni deterjan fabrikasını Nisan 2026 itibarıyla resmen devreye aldı.

Üretim ve Kapasite​

• Kapasite Artışı: Yıllık 230 bin ton üretim kapasitesine sahip olan bu yeni tesisle birlikte, Hayat Kimya’nın Türkiye’deki toplam deterjan üretim kapasitesi 1,2 milyon tona ulaştı.
  • İstihdam: Yeni fabrika, bölgede yaklaşık 300 kişiye ek istihdam kapısı açtı.
  • Lokasyon: Mersin'deki 235 bin metrekarelik kampüs alanı içerisinde, temizlik kağıdı üretim tesisinin yanına sıfırdan inşa edildi.

Teknolojik ve Stratejik Özellikler​

• Akıllı Üretim: Tesis, dijital otomasyon ve yapay zeka destekli sistemlerle donatıldı. Bu sayede üretim ve kalite süreçlerinde yüksek verimlilik hedefleniyor.
  • Lojistik Avantaj: Limanlara yakınlığı sayesinde hem iç pazara hem de Orta Doğu ve Afrika gibi ihracat pazarlarına sevkiyat kolaylığı sağlıyor.

Sürdürülebilirlik Odaklı Yatırım​

• Yenilenebilir Enerji: Tesisin çatısına kurulan 2,5 megawatt (MW) gücündeki güneş panelleriyle, enerji ihtiyacının yaklaşık %15’i güneşten karşılanıyor.
  • Enerji Verimliliği: Kampüste yer alan kojenerasyon sistemi sayesinde ısı geri kazanımı yapılarak enerji tasarrufu maksimize ediliyor.

Geri