Türksat

sezgin_ist

Moderatör
Mesajlar
3,553
Puanlar
8,062
Yaş
33
Konum
İstanbul
1731506500502.webp

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türksat uyduları ve diğer uydular üzerinden her türlü uydu haberleşmesini gerçekleştiren Dünya’nın önde gelen uydu operatörlerinden biridir.

Ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının haklarına, yönetimine ve işletme yetkisine sahip olan Türksat, ulusal ve uluslararası uydu operatörlerine ait uydular üzerinden haberleşme altyapısını kurma, işletme ve ticarî faaliyette bulunma görevlerini yerine getirir. Türksat, sahip olduğu uydular üzerinden Asya ve Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyada telekomünikasyon hizmetleri sunar.

Uydular üzerinden sağladığı doğrudan TV yayınları, kırsal alan telefon haberleşmesi, acil durum haberleşmesi, uluslararası telefon haberleşmesi ve kurumsal ağ hizmetlerinin yanı sıra Türksat, sahip olduğu kablo platformu üzerinden yurtiçi abonelerine sayısal kablo TV ve genişbant Internet hizmeti verir.

e-Devlet Kapısı’nın teknik altyapısını ve kamu kurumları ile entegrasyonunu da üstlenen Türksat, başta genişbant VSAT projeleri olmak üzere, yürüttüğü pek çok yeni projeyle birlikte uydularımızın etkin biçimde kullanılmasına öncülük eder.

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşudur.

Kaynak: Türksat
 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda türksat ile ilgili açıklamaları:

“TÜRKSAT 6A, YIL SONUNA KADAR HİZMETE GİRECEK”​

Yüzde 81 yerli imkanlarla üretilen Türksat 6A uydusunu temmuz ayında uzaya fırlatarak, uydu üretebilen 11 ülkeden biri olduklarını kaydeden Uraloğlu, “Türksat 6A, yıl sonuna kadar hizmete girecek ve uydularımızın kapsama alanı 5 milyar nüfusa ulaşacak.
 

TÜRKSAT 6A, 42 DERECE DOĞU YÖRÜNGESİNE GİDİYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın geçici yörüngesindeki testlerinin başarı ile tamamlandığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Türksat 6A daimi yörüngesine yıl sonuna kadar ulaşmış olacak, 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alacağız.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 50 derece Doğu test yörüngesine 20 Temmuz’da ulaştığını anımsattı. 35 bin 786 kilometrede sabitlenen uydunun 8 ayrı sistemde yüzlerce teste tabi tutulduğunu belirten Uraloğlu, “Uydumuz üzerinde Güç Alt Sistemi Testleri, Uydu Yönetim Alt Sistemi Testleri, Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi Testleri, Kimyasal İtki Alt Sistemi Testleri, Elektrikli İtki Alt Sistemi Testleri, Isıl Kontrol Alt Sistemi Testleri, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi Testleri ile Faydalı Yük Alt Sistem Testleri uyguladık. Uydumuz bütün testleri başarıyla geçti.” ifadelerini kullandı.


Deneysel Tepki Tekeri Ekipmanı Yörüngede İlk Kez Denendi

Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesinde belirli aralıklarla Kuzey-Güney ve Doğu-Batı manevraları gerçekleştirdiğini ifade etti. Uraloğlu, Doğu manevrasının yerli ve milli teknolojiyle üretilen elektrikli itki alt sistemi ateşlemesi ile başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinin de altını çizdi.

Yörünge testleri sırasında uyduda yer alan Yörünge Yönelim Kontrol Sistemi, Uydu Yönetim Sistemi, Güç Sistemi, Isıl Kontrol Sistemi gibi alt sistemlerin ve deneysel ekipmanların işlevselliğinin de denendiğini kaydeden Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yapılan testler sonucunda alt sistemlerin bir arada sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördük. Tübitak Uzay tarafından tasarlanmış ve üretilmiş olan Deneysel Tepki Tekeri ekipmanı yörüngede ilk kez denenerek başarılı bir şekilde sürüldü. Aynı zamanda Deneysel Güneş Algılayıcı ekipmanının da başarılı bir şekilde işlevini yerine getirdiği görüldü. Ağustos ayı içerisinde de Ctech tarafından üretilen TTM alt sistemine yönelik testler gerçekleştirildi. Testler sırasında Ctech tarafından tasarlanmış ve üretilmiş olan Telekomut alıcı ve Telemetri/İşaret Sinyali Verici ekipmanlar da başarılı bir şekilde çalışarak testleri başarıyla tamamladı.”

2025 Yılının İlk Çeyreğinde Hizmete Girecek

Faydalı Yük Alt Sistem Testleri’ni de tamamladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, uyduda kullanılan alt sistemlerin yanı sıra uydu yer istasyonu ve yazılımların da milli imkanlarla üretildiğini vurguladı. “Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal ve süreç planlandığı şekilde ilerliyor. 42 derece Doğu yörüngesine yolculuğu için hazırlıklara başladık. 2025 yılının ilk çeyreğinde de hizmete alarak ülkemizi uzay yarışında bir adım daha ileriye taşıyacağız.” dedi.

“Savunma Sanayimizin Yerli ve Milli Ürünlerine Hizmet Verecek”

Türksat 6A’nın hizmete girmesi sonrasında Türkiye’nin önemli kazanımlarının olacağını ifade eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı ile üretilen uydumuzun her parçası uzay deneyimi elde etmiş olacak. Üretilen bu parçaların hepsi uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açılacak. Haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Sadece haberleşme uydusu üreten bir ülke olmakla kalmayacağız, tüm uydu parçalarını ihraç da edeceğiz. İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz özellikle savunma sanayimizin yerli ve milli ürünlerine hizmet verecek.”

Bir Uydu ile 250 Milyon Dolar İhracat Geliri

Uraloğlu, sadece bir haberleşme uydusu üreterek Türkiye’nin 250 milyon dolar ihracat geliri elde edebileceğinin altını çizdi. Uraloğlu, “Ayrıca Türksat 6A’nın, uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda da önemli katkısı olacak. Teknoloji ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olacak.” açıklamasında bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRKSAT’A DEV VERİ MERKEZİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin dijital dönüşümde kritik bir rol üstlenen Türksat'ın veri ve bulut teknoloji ihtiyacını karşılamak amacıyla Türksat’ın planladığı Gölbaşı Veri Merkezinin 28 bin 500 metrekarelik dev bir alanda hayata geçeceğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, Türksat’ın veri merkezi kapasitesini 8 katın üzerinde artıracak Gölbaşı Veri Merkezi ile e-Devlet Kapısı başta olmak üzere tüm veri ve bulut hizmetlerine yönelik ihtiyacı yerli yazılım ile karşılayacaklarını ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı başta olmak üzere, Türkiye’nin dijital altyapısını kuran Türksat’ın yeni bir projeyi hayata geçireceğini bildirdi. Uraloğlu, Ankara’da kurulacak olan Gölbaşı Veri Merkezi ile kritik bilgileri barındıran kurumların iş sürekliliklerini sağlayabilmeleri için tüm veri ve bulut hizmetlerine yönelik ihtiyacı yerli yazılım ile karşılayacaklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, merkez hakkında yaptığı açıklamada “Gölbaşı Veri Merkezi, 28 bin 500 metrekarelik dev alanı ile Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden biri olacak.” dedi.

Türksat’ın Veri Merkezi Kapasitesi Artacak

Türksat’ın Gölbaşı yerleşkesinde kurulacak Veri Merkezi için tasarım ve projelendirme çalışmalarının tamamlandığını belirten Uraloğlu, “Projenin inşaat, elektrik altyapısı, mekanik altyapı ve telekomünikasyon altyapısının yapımına bu yıl içerisinde başlanacak. Yapılacak yatırım ile Türksat’ın mevcut veri merkezi fiziksel kapasitesi ilk fazda 3 kat, ikinci fazda ise 8 katın üzerinde artırılacak.” açıklamasında bulundu.

Olağanüstü Durumlarda Dahi Kesintisiz Hizmet

Türksat Gölbaşı Veri Merkezi’nin 6 sistem salonu, 2 adet 20’şer kabinlik yüksek performans odası ve 6 bin metrekare beyaz alana sahip olması planlanırken, tesiste 200 kişi kapasiteli ofis çalışma alanın da bulunacağını belirten Bakan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“21 MVA kurulu güç kapasitesi bulunacak merkez; enerji verimliliğinde LEED-Gold sertifikasına, veri merkezi standartlarında ise Uptime Institude TIER-III ve TSE 50600 uyumlu olarak kurulacak. Kurulacak veri merkezi; yapay zekâ uygulamaları, derin öğrenme, veri madenciliği, makine öğrenmesi gibi başlıklar altında veri analizi, veri kümelerinin işlenmesi, algoritmaların eğitimi, modelleme, tahmin, sınıflandırma, yüksek hızlı matematiksel hesaplamalar yapılması gibi hizmetlerin sunumu için gerekli altyapıya sahip olacak. Türkiye’nin en büyük kurum ve kuruluşlarının olağanüstü durumlarda dahi güvenli ve kesintisiz hizmet almasını sağlayacak merkez ile e-Devlet projeleri kapsamındaki hizmetlerde kesinti yaşanmasının önüne geçilecek.”

2027 Yılında Hizmete Alınacak

Düşük karbon salımı ve yüksek enerji verimliliğine sahip olacak veri merkezi ile Türkiye’ye çevreye de duyarlı bir tesis kazandırılmayı planladıklarını anlatan Uraloğlu, “Ayrıca sektörde rekabetin sağlanması ve kamuda tasarruf için büyük bir oyuncu olarak görev yapacak Türksat, ülkemizin kaynaklarının etkin kullanılması amacına hizmet etmiş olacak. Bu yıl içerisinde temeli atılacak Gölbaşı Veri Merkezi’nin 2027 yılının ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.” ifadelerini kullandı.

1740404856395.webp
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TÜRKSAT 6A GÖREVE BAŞLADI​

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı hizmete aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TÜRKSAT 6A ile birlikte Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri konumuna yükseldi.” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise Türkiye’nin hizmet verdiği nüfusun 5 milyara ulaştığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımlarıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A hizmete alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TÜRKSAT 6A'yı 9 Temmuz 2024’te uzaya fırlatmış, ilk test yayınını ise 17 Şubat'ta yapmıştık. Hamdolsun tüm süreçler sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde tamamlandı. Şimdi de uydumuzu hizmete almanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Projenin başarıyla ilerletilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, “Ulaştırma Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızı, Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte Türksatımızı, projeyi yöneten kurumumuz TÜBİTAK UZAY’ı; ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH bünyesindeki mühendislerimizi; projeye destek olan Savunma Sanayi Başkanlığımızı… Velhasıl bu gurur günümüzü yaşamamıza katkı sunmuş, uzay sanayine gönül vermiş tüm personelimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum.” dedi.

Türksat’ın İşlettiği Haberleşme Uydularının Sayısı 6’ya Yükseldi

En az 15 yıl hizmet verecek TÜRKSAT 6A ile birlikte Türksat'ın işlettiği haberleşme uydularının sayısının altıya, uzaydaki uyduların toplam mevcudunun da 10'a yükseldiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Jeosenkron, yani yersabit özelliği taşıyan, yeni haberleşme uydumuz televizyon yayıncılığı başta olmak üzere; acil durum haberleşmesi hizmetlerini de geniş bir kapsama alanında sunacak. Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından kritik önem taşıyan TÜRKSAT 6A ile televizyon yayını yaptığımız uydularımızı artık yedekleyebileceğiz.”

84 Yerli Ekipman Kullanıldı

Özellikle haberleşme uyduları gibi teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesinin milli güvenlik açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, “Yüzde 80’inin üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanarak geliştirdiğimiz TÜRKSAT 6A ile birlikte Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri konumuna yükseldi.” diye konuştu.

“Uydularımızın Dünya Genelinde Ulaştığı Nüfus 3,5 Milyardan 5 Milyara Yükselecek”

Yerli ve milli haberleşme uydusu ile Türksat'ın hizmet verdiği alanın Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı da kapsayacak şekilde genişleyeceğine dikkati çeken Erdoğan, “Uydularımızın dünya genelinde ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara yükselecek. Teknoloji transferi ve tecrübe kazanımı sayesinde ülkemiz artık uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olacak.” açıklamasında bulundu.

“Proje Paydaşlarının Geliştirdiği Ekipmanlarla Uluslararası Ölçekte Rekabet Edebilme Düzeyine Eriştik”

Devrim niteliğindeki bu projeyle yerli ve milli bir haberleşme uydusu platformuna sahip olunduğunun da altını çizen Erdoğan, “Ana paydaşların yanı sıra alt yükleniciler ile birlikte uydu üretim ekosistemi kurarak birçok kurum ve kuruluşumuzun uzay sanayine katkı vermesini sağladık. Tüm aşamalarda aktif roller üstlenen onlarca mühendis ve personelimizle birlikte uydu ve uzay teknolojileri için insan kaynağı yetiştirmiş olduk. Proje paydaşlarının geliştirdiği ekipmanlarla uluslararası ölçekte rekabet edebilme düzeyine eriştik. İhracat kapasitemizi daha da güçlendirdik. SpaceX ile ortak çalışmalar yürütme yanında, fırlatma süreci de Türksat tarafından yönetildi.” dedi.

“Çıtayı Sürekli Yukarıya Çıkartarak Hedeflerimize Ulaşacağız”

Türkiye’nin, dünya nüfusunun yüzde 60’ından fazlasını yani 5 milyarlık bir nüfusa hitap eden kapsama alanıyla uzay çalışmaları ve uydu yayıncılığında parmakla gösterilen ülkeler arasına girdiğini dile getiren Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Elde edilen bu kazanım ve etkinlikler ile milli uydu markamızı oluşturma ve milli uzay şirketi kurulması noktasında önemli bir fırsat yakalamış bulunuyoruz. Gelecekteki ay ve derin uzay görevleri, haberleşme uyduları ve takım uydu projelerinin hayata geçirilmesinde de yine bu birikimden istifade edeceğiz. İnşallah çıtayı sürekli yukarıya çıkartarak hedeflerimize ulaşacağız.”

“Türkiye’yi Haberleşme Uydusu Tasarlayıp Üretebilen Dünyadaki 11 Ülke Arasına Taşıdık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu törende yaptığı açıklamada, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığını perçinleyen bu tarihi anı sizlerle paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin 1994 yılında TÜRKSAT 1B ile başlayan uydu serüveninin TÜRKSAT 1C, 2A, 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B ile güçlenerek devam ettiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bugün, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla, 84 yerli ekipmanla üretilen TÜRKSAT 6A’yı hizmete alarak Türkiye’yi haberleşme uydusu tasarlayıp üretebilen dünyadaki 11 ülke arasına taşıdık.” dedi.



Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’nın sadece bir uydu olmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyonu ile şekillenen; Türkiye’nin mühendisliğinin, emeğinin ve vizyonunun uzaya kazınmış bir mührü olduğunu ifade etti.

“Kritik Bileşenleri Yerli İmkanlarla Üreterek Bu Projeyi Bir Şahesere Dönüştürdük”

Tarihi başarının temellerinin 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı UDHAM Başkanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanan anlaşmayla atıldığına dikkati çeken Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ayrıca Savunma Sanayii Başkanlığı da Aselsan tarafından geliştirilen görev yükü ile projeye paydaş olarak destek verdi. 2015 yılında açılan Kahramankazan’daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezimiz, uydunun tasarım, entegrasyon ve test süreçlerinin ana üssü oldu. TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi milli kurumlarımız ile uydu yönetim birimi, tepki tekeri, güneş algılayıcı, antenler ve güç kontrol birimleri gibi kritik bileşenleri yerli imkanlarla üreterek bu projeyi bir şahesere dönüştürdük.”

Uydunun asıl uzay yolculuğunun 9 Temmuz 2024’te SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya başarıyla fırlatılmasıyla başladığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Uydumuz 20 Temmuz’da geçici yörüngesine yerleşti, 23 Ekim’de burada yapılan tüm testleri başarıyla tamamladı ve 28 Aralık’ta nihai görev yörüngesi olan 42 derece Doğu’ya ulaştı.” diye konuştu.

“TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin İletişimde Yeni Çağının Kapısını Sonuna Kadar Aralıyor”

17 Şubat 2025’te gerçekleştirilen ilk test yayınıyla da uydunun haberleşme kabiliyetlerinin kanıtlandığını vurgulayan Uraloğlu, “Bu başarı, Türkiye’nin uzayda kesintisiz iletişim sağlama gücünün en net göstergesi oldu. Artık TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin iletişimde yeni çağının kapısını sonuna kadar aralıyor. Türkiye’nin küresel iletişim ağını yeniden şekillendiriyor.” açıklamasında bulundu.

“Hizmet Verdiğimiz Nüfusu 5 Milyarın Üzerine Taşıdık”

Mevcut aktif 5 uyduyla 3,5 milyarlık bir nüfusa hizmet sunduklarını anımsatan Uraloğlu, “TÜRKSAT 6A ile Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi yeni coğrafyalara ulaşarak hizmet verdiğimiz nüfusu 5 milyarın üzerine taşıdık. Bu, dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına erişen bir Türkiye demektir! TÜRKSAT 6A, en az 15 yıl boyunca TV yayıncılığı, acil durum haberleşmesi ve kesintisiz iletişim hizmetleriyle milletimizin hizmetinde olacak.” dedi.

TÜRKSAT 6A’nın mevcut uyduları yedekleyerek hizmet kalitesini güçlendirecek, ek kapasiteyle TÜRKSAT’ın sunduğu imkanları artıracağını belirten Uraloğlu, afet ve kriz anlarında iletişim sürekliliğini sağlayarak milli güvenliğin temel taşlarından biri olacağına ve Türkiye’nin gücüne güç katan savunma sanayisine de hizmet edeceğine dikkati çekti.

Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’nın, aynı zamanda, teknoloji transferi, yerli üretim ekosistemi, insan kaynağı yetiştirilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması gibi kazanımlarıyla Türkiye’nin uzay sanayiine yön verecek bir dönüm noktası olduğunu da kaydetti.

“Türkiye’yi Bölgesinde Bir Uydu Üretim Merkezine Dönüştürmüştür”

Uraloğlu, yerli ekipman üretiminde uluslararası arenada rekabet edebilecek bir seviyeye ulaştıklarını da söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu proje, onlarca genç mühendisin yetişmesini sağladı, uydu ve uzay teknolojilerinde insan kaynağı kapasitemizi katladı. Bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon dolar değeri olduğu düşünüldüğünde, TÜRKSAT 6A’nın ekonomik ve stratejik kazanımları da ülkemizin ekonomik gücüne güç katacaktır. Dışa bağımlılığı azaltarak milli güvenliğimizi perçinleyen bu proje, Türkiye’yi bölgesinde bir uydu üretim merkezine de dönüştürmüştür.”

“TÜRKSAT 6A, Yalnızca Bir Haberleşme Uydusu Olmanın Ötesine Geçmiştir”

TÜRKSAT 6A’nın fırlatma sürecinin TÜRKSAT A.Ş. tarafından doğrudan yönetildiğinin altını çizen Uraloğlu, “SpaceX ile imzalanan sözleşme kapsamında tüm koordinasyon ve süreçler TÜRKSAT’ın liderliğinde yürütüldü. Bu, Türkiye’nin uzay projelerinde bağımsız yönetim kabiliyetinin ve küresel liderlik gücünün bir göstergesidir. TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki yerli ve milli vizyonunun bir yansıması olarak yalnızca bir haberleşme uydusu olmanın ötesine geçmiştir. Türkiye’nin uzaydaki izini daha da güçlendirecek, gökyüzünde milletimizin gururunu sonsuza dek taşıyacaktır.” dedi.

Bakan Uraloğlu ayrıca haberleşme uydularının 7’nci serilerinin hazırlık çalışmalarına da başladıklarını duyurarak “7’nci nesil uydularımız hem yerli ve milli kaynaklarımızı kullanacağımız hem de uluslararası iş birliklerinden yararlanacağımız çok güçlü uydularımız olacak.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
6A'nın hizmete girmesini ve kanalların o uyduya taşınmasını dört gözle bekliyorum, Umalım da bu uydu 4K yayıncılığa elverişlidir... (Sadece TRT nin 4K uyumlu bir tane kanalı var)
 

Türksat 7A'nın yapım ihalesi için hazırlıklar tamam​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 7A'nın yapımı için ihale hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, "İlk hedefimiz Türksat 7A'nın Türksat 6A'dan çok daha gelişmiş kabiliyetlere sahip olması." ifadesini kullandı.​


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, söz konusu uydunun hazırlık çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın devreye girmesiyle stratejik bir eşiğin aşıldığını vurgulayan Uraloğlu, böylece Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu üretebilen dünyadaki sayılı ülkeler arasında yer aldığını bildirdi. Uraloğlu, "Türksat 6A ile elde edilen mühendislik birikimi, teknolojik altyapı ve yetişmiş insan kaynağı Türkiye'yi yeni hedeflere taşıyacak. Türksat 6A ile uzayda yeni dönem başlattık. Şimdi sırada Türksat 7A var. İlk hedefimiz Türksat 7A'nın Türksat 6A'dan çok daha gelişmiş kabiliyetlere sahip olması. Uzayda söz sahibi olma iddiamızı yeni projelerimizle pekiştiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Öncelikli amacımız, Türk firmalarının güçlü bir işbirliği oluşturması"​

Türksat 7A'nın üretim sürecine yönelik ilk hazırlıkların TÜRKSAT AŞ tarafından başlatıldığını aktaran Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Çok daha gelişmiş kabiliyetlere sahip bir haberleşme uydumuzu daha uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Şu an itibarıyla Türksat 7A'nın üretimine ve yapımına yönelik ihale hazırlıkları tamamlanmış durumda. Bu süreçte öncelikli amacımız, Türk firmalarının güçlü bir işbirliği oluşturması ve daha büyük bir sinerjiyle hareket etmesi. Bu projede yer alacak firmalarımız, dünyanın önde gelen uydu ve uzay şirketleriyle doğrudan rekabet edecek. Türksat 7A, yalnızca teknik anlamda değil, aynı zamanda milli teknoloji ekosisteminin gelişimi açısından da kritik bir rol üstlenecek."

"Türkiye, uydu ve uzay teknolojilerinde daha ileriye gitmeye kararlı"​

Uraloğlu, Türksat 7A Projesi'nde yerli sanayi katkısının en üst düzeyde tutulmasının amaçlandığını ifade ederek, bu projenin, sadece uydu çalışması olmadığını, ülkenin teknolojik kapasitesini artıracağını, yeni sinerji oluşturacağını ve daha ileri mühendislik çözümlerine kapı aralayacağını belirtti.

Türkiye'nin uzayda güçlü aktör haline gelmesi için sadece uydu projelerine değil, bütünsel vizyona ihtiyaç olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Bugün geldiğimiz noktada kamu, özel sektör ve üniversitelerimiz büyük uyum ve motivasyonla çalışıyor. Türkiye, uydu ve uzay teknolojilerinde daha ileriye gitmeye kararlı." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin dünyaya uzanan dijital eli olacak"​

Uraloğlu, TÜRKSAT'ın halihazırda 31, 42 ve 50 derece doğuda 3 ayrı yörünge hakkına sahip olduğunu anımsatarak, Türksat 7A'nın devreye girmesiyle bu yörüngelerdeki gücünün de artacağına işaret etti.

Türksat 7A'nın hizmete alınmasıyla uyduların dünya nüfusunun çok büyük kısmına doğrudan erişim imkanı sağlayacağına dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Bu da sadece teknik bir başarı değil, iletişimden savunmaya, ekonomiden diplomasiye kadar geniş bir yelpazede Türkiye'nin etki alanını artıran stratejik bir kazanım olacak. Kapsama alanının genişlemesiyle birlikte ülkemizin hem ticari uydu hizmetlerinden elde ettiği gelir potansiyeli artacak hem de daha geniş bir coğrafyada dijital altyapı sağlayıcısı olarak tercih edilir bir ülke haline geleceğiz. Türksat 7A, yalnızca uzaya gönderilecek bir uydu değil, aynı zamanda Türkiye'nin dünyaya uzanan dijital eli olacak."

Anadolu Ajansı
 
Şu an Türksat'ın aktif 6 uydusu var ve aktif uydulardan en eskisi 3A'nın ömrünün dolmasına 3 yıl kaldı. Bir sonraki uydu olan 4A, 30 yıl ömür biçilmiş ve 2014 yılında fırlatılmış bir uydu. Yani 2044 yılına kadar bir uydu üretimi ve fırlatımı gerekmezken üzerine neden 4 uydu daha fırlatıldı ve 5. sine hazırlanılıyor merak ediyorum. 25 yıldır DVB-T'yi hayata geçirememişlerken uyduya bu kadar yoğunlaşılması bana garip geliyor. Gövde gösterisi yapar gibi...
 
Şu an Türksat'ın aktif 6 uydusu var ve aktif uydulardan en eskisi 3A'nın ömrünün dolmasına 3 yıl kaldı. Bir sonraki uydu olan 4A, 30 yıl ömür biçilmiş ve 2014 yılında fırlatılmış bir uydu. Yani 2044 yılına kadar bir uydu üretimi ve fırlatımı gerekmezken üzerine neden 4 uydu daha fırlatıldı ve 5. sine hazırlanılıyor merak ediyorum. 25 yıldır DVB-T'yi hayata geçirememişlerken uyduya bu kadar yoğunlaşılması bana garip geliyor. Gövde gösterisi yapar gibi...
Bekleyen onca yatırım dururken onları yapmayıp bu tarz sadece kağıt üzerinde yararı konuşulan bir yatırıma bu kadar para dökmek banada garip geliyor umarım yanılıyorumdur.
 
Bekleyen onca yatırım dururken onları yapmayıp bu tarz sadece kağıt üzerinde yararı konuşulan bir yatırıma bu kadar para dökmek banada garip geliyor umarım yanılıyorumdur.

Aynı fikirde olduğumuza sevindim. Bu kadar uydu fırlatmaya meraklılarsa uydu iletişimi (telefon ve internet) işini de yaygınlaştırsınlar da en azından afette GSM operatörleri çöktüğünde alternatif olur. Tabii bunu düşünebiliyorlarsa...
 
Türksat'ları sadece televizyon yayıncılığı olarak görmeyin, bunlar adı üstünde haberleşme uydularıdır. Buralarda devletin kendi haberleşme sistemleri de mevcut. 30 yıl ömrü var ve bu 30 yıl boyunca başka uydu yapmaya gerek yok derseniz uzayda tökezlersiniz. Her uydunun buna haberleşme uyduları dahil kendine ait bir misyonu vardır. Bugün 7A konuşuluyor ama Dünya'da öyle bir hal alınır ki 4A uydusuna bile muhtaç kalabiliriz.
 
Geri
Üst