Talep Odaklı Ulaşım / Demand-Responsive Transport (DRT)

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
PMU-1-002.webp

Talep Odaklı Ulaşım (DRT) sistemi, birçok ülkede uygulanan bir ulaşım yöntemidir. Toplu taşımadan farklı olarak belirli bir güzergahı ve saat tarifesi yoktur ve önceden oluşturulan randevulara göre çalışır.

Kalkış noktasından varış noktasına en kısa güzergahtan hızlı bir şekilde götürdüğü için ve randevuya göre yolcunun olduğu konuma geldiği için taksiye de benzemektedir. Yurtdışında hizmet veren DRT şirketleri randevu geçmişlerine ve sürekliliğine göre yolcuların en çok talep ettiği iki nokta arasında toplu taşımaya benzer (ekspres hat mantığıyla) seferler düzenlemektedir. Özellikle kırsal bölgelerde yaygın olan bu taşımacılık sistemi, meraklısı olduğum şehir içi ulaşım alanında alternatif taşımacılık yöntemlerini araştırdığım sırada karşıma çıktı ve çok beğendim.

Ülkemizde minibüslerin yaygınlığı ve minibüs işletimine olan ilgi göz önünde bulundurulduğunda minibüsleri acaba bu sisteme entegre edebilir miyiz diye düşünmüyor değilim. Siz ne dersiniz?

Motorinin litresinin 60 TL'yi geçtiği günümüzde belediyeler, minibüsçüler ve özel halk otobüsçülerinin mevcut toplu taşıma sisteminde artan maliyeti düşürmek, dengelemek için bu yönteme başvuracağını düşünüyorum.

Yolcu yoğunluğu yüksek ve düzenli olan hatlarda ihtiyaç olmayacaktır ancak yolcu yoğunluğu dengesiz ve düşük olan hatlarda, kırsal bölge taşımacılığında bu yöntem illa ki gündemlerine girecektir.

Bahsettiğim sistemi işleten ülkelerde Karsan Jest kullanılıyor. Bizde de Karsan Jest otobüs hatlarında kullanılıyor. Şimdi burada kötü olan Karsan Jest mi yoksa Bursa'daki kullanım şekli mi?

Bahsettiğim sistemi işleten ülkelerde Karsan Jest kullanılıyor. Bizde de Karsan Jest otobüs hatlarında kullanılıyor. Şimdi burada kötü olan Karsan Jest mi yoksa Bursa'daki kullanım şekli mi?

O araç Jest mi? Maşallah pek yakışıklı olmuş. Ülkemizde genel olarak yanlış kullanılıyor bu araç bence. Kalabalık dolmuş hatları dönüşüme girip 8 ya da 12M olmalı

Tabi ki bizde kullanım yanlış. Zaten bir kere fabrikaca minibüs olarak çıkan aracı otobüse çevirirsen hatanın en başını yaparsın. Ayrıca Bursa özelinde buna çanak tutan BBB ve Burulaş'a da ayrıca buradan selam çakıyorum.

Tabi ki bizde kullanım yanlış. Zaten bir kere fabrikaca minibüs olarak çıkan aracı otobüse çevirirsen hatanın en başını yaparsın. Ayrıca Bursa özelinde buna çanak tutan BBB ve Burulaş'a da ayrıca buradan selam çakıyorum.

Bursa'daki Jest sayısının fazlalığını, batı özel halk otobüslerini vs. bir kenara bırakıyorum. Burulaş kendi bünyesine dahi alırken ısrarla 17+1 aldı. 15+1 (minibüsçülerdeki gibi) alınsa olmuyor muymuş? "Biz minibüs işletmiyoruz otobüs işletiyoruz" demek için mi yaptılar bilemem. Sözleşmelilerde neyse ki şu an minibüs ruhsatlı Jest'lere izin var. Hatta bu izin çıkınca Güzel Gemlik direkt dörtlü katlanırları iptal edip 13+1 yeniden tescilledi araçlarını.

Bursa'daki Jest sayısının fazlalığını, batı özel halk otobüslerini vs. bir kenara bırakıyorum. Burulaş kendi bünyesine dahi alırken ısrarla 17+1 aldı. 15+1 (minibüsçülerdeki gibi) alınsa olmuyor muymuş? "Biz minibüs işletmiyoruz otobüs işletiyoruz" demek için mi yaptılar bilemem. Sözleşmelilerde neyse ki şu an minibüs ruhsatlı Jest'lere izin var. Hatta bu izin çıkınca Güzel Gemlik direkt dörtlü katlanırları iptal edip 13+1 yeniden tescilledi araçlarını.
Jeste şimdi bindim Allah o karsanın canını almasın🤣

Geri