TCDD Lojistik Merkezleri

Sanayicinin ihracatını kolaylaştıracak demir yolu lojistik merkezinin yüzde 70'i tamamlandı​

Kayseri'de İncesu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünün desteğiyle hayata geçirilen "Demiryolu Lojistik Merkezi Projesi" çalışmasının yüzde 70'i tamamlandı.

1776631707343.webp

Proje kapsamında hem Kayseri hem de çevre illerdeki sanayicilerin üreteceği ürünlerin taşınacağı merkezde çalışmalar devam ediyor.

Yaklaşık 170 bin metrekare alanda ve 2,5 kilometrelik uzunluğa sahip demir yoluyla, bölgenin en büyük raylı sistem yük merkezi oluşturulacak.

Merkezle sanayicinin ürünleri Mersin, İskenderun limanlarından deniz ulaşımıyla diğer limanlara taşınacak.

1776631723366.webp

Kayseri-Niğde demir yoluna entegre edilecek merkez sayesinde, deniz yoluyla buluşacak sanayiciler, ürünlerini uluslararası piyasaya daha kolay ve uygun maliyetle ulaştırabilecek.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AA muhabirine, Kayseri'nin sanayide önemli kentlerden biri olduğunu söyledi.

Üretilen ürünlerin limanlara ulaştırılmasının maliyetli olduğunu belirten Çiçek, 2025 yılında devletin desteğiyle hayallerinin gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi.

İncesu OSB ile TCDD'nin desteğiyle çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Çiçek, "Çalışmaların şu an yüzde 70'lik kısmının tamamlandığı tren yolu hattındayız. Düşünebiliyor musunuz, ana tren yolu hattından gelen hat içeriye doğru girecek ve 8 ayrı hattan sanayicilerimiz yüklerini buradan yüklediklerinde Mersin, İskenderun, Samsun, İzmir limanlarına hiç durmadan hareket etmiş olacak. Bu bize inanılmaz konfor sağlayacak hem de yeşil enerji açısından baktığımızda kara yollarında gidecek maliyetimizi ortadan kaldırmış olacak. Sanayicimize de büyük bir kolaylık, zaman tasarrufu ve ekonomik yönden de maliyet kolaylığı sağlayacak." dedi.

1776631739864.webp

"Mersin Limanı'na yılda 70 bin konteyner gidiyor"​

Vali Çiçek, sanayicinin ihraç mallarının limanlara daha kolay taşınacağına dikkati çekerek, bu sayede birçok ekstra işten bir seferde kurtulacaklarını söyledi.

Projenin detaylarından bahseden Çiçek, "Gerçekten çok kıymetli bir projeden bahsediyoruz. 20 milyon dolara mal olmuş. Bittiğinde birçok alanda avantaj sağlayacak. Bunun Türkiye'de sadece 4 OSB'de olduğunu da özellikle söylemek isterim. Bütün yatırımcılar için çok büyük bir avantaj. Kayseri'den Mersin Limanı'na yılda 70 bin konteyner gidiyor. Bunun yüzde 50 maliyet düşümüyle taşınacak olması da hem sanayicimiz hem Kayseri'miz hem de milli servetimiz açısından çok büyük bir avantaj." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı

Kayseri'den Mersin Limanı'na yılda 70 bin konteyner gidiyor. Bunun yüzde 50 maliyet düşümüyle taşınacak olması da hem sanayicimiz hem Kayseri'miz hem de milli servetimiz açısından çok büyük bir avantaj." ifadelerini kullandı.
Şimdi burda anlamadıgım bir kaç mevzu var
Bu hattın yht alakası yok
Sen Osb için yeniden sıfırdan demiryolu hattı yapıyorsun
1.Kayseri sanayisii 70 bin konteyneri daha önceden karayoluyla mı yapıyordu
2.Kayseri demiryolunu Nigde üzerinden şimdi baglantı kurduysa be eski hatta baglamak degil midir
3.bunu neden 100 yıldır daha önceden planlamadı Türkiye OSBler mi yeni yoksa....

2.Kayseri demiryolunu Nigde üzerinden şimdi baglantı kurduysa be eski hatta baglamak degil midir
3.bunu neden 100 yıldır daha önceden planlamadı Türkiye OSBler mi yeni yoksa....

Benim yorumum artık TCDD demiryolu hatlarına yakın yeni lojistik merkezleri ve iltisak hatları (sanayi bölgelerine) kurarak taşımacılıkta demiryolunun payını arttırmaya çalışıyor.

Burda mevcut hatta ulaşmak için 2,5 kilometrelik bir demiryolu hattı kurularak bir yük merkezi oluşturulduğu açıklanmış. Mevcut konvansiyanel hattı ve yapımı devam eden hızlı tren hattarı bittiğinde yük trenleri bu kesimleri kullanacaktır.

Benim yorumum artık TCDD demiryolu hatlarına yakın yeni lojistik merkezleri ve iltisak hatları (sanayi bölgelerine) kurarak taşımacılıkta demiryolunun payını arttırmaya çalışıyor.

Burda mevcut hatta ulaşmak için 2,5 kilometrelik bir demiryolu hattı kurularak bir yük merkezi oluşturulduğu açıklanmış. Mevcut konvansiyanel hattı ve yapımı devam eden hızlı tren hattarı bittiğinde yük trenleri bu kesimleri kullanacaktır.
👍👍👍👍👍👍👍👍

işte bunu neden şimdi yapmaya başladılar
2.5 km hat yapılarak eski demir yolu hattına baglayabilirlerdi bundan 20 sene evvelde
bu çok mu zordu ne degişti şimdi

1) Kayseri dediğin yer yük trenlerinin ağırlıklı geçtiği noktalardan biri. Daha önce ağırlık karayolundaydı doğru fakat o bölgede demiryolu hattı da mevcut olduğundan ve demiryolu ulaşımı daha ucuz olduğundan tercih edilebilir. Ki edilmeli. Maliyetleri göz önüne alırsan emin ol DEMİRYOLU ULAŞIMI gerek yolcu / gerek yükte daha ucuz.

2) Çok anlayamadım soruyu. Ama şunu söyleyebilirim; Kayseri-Niğde arasındaki demiryolu hattını şuanda sadece yük trenleri kullanıyor. TCDD geçtiğimiz aylarda tren trafiğini yolcu taşımacılığına kapattı geçici olarak. O bölgede işleyen Erciyes Ekspresi vardı. Adana hattı ne zaman açılırsa o da yeniden açılmış olur. Çünkü; o trenin ana hub’ı Adana idi.

3) 100 yıl önce dediğin 1926 yılına denk geliyor..TCDD gözlerini dünyaya yeni açıyordu o yüzden yoktu. 😊 Ve yeterli demiryolu hattı inşa edilmemişti.

bunu neden 100 yıldır daha önceden planlamadı Türkiye OSBler mi yeni yoksa....
00 yıl önce dediğin 1926 yılına denk geliyor..TCDD gözlerini dünyaya yeni açıyordu o yüzden yoktu. 😊 Ve yeterli demiryolu hattı inşa edilmemişti.
100 yıldır dedim 100 yıl önce demedim ikisinin arasında yüzyıllık anlam farkı var :D

100 yıldır dedim 100 yıl önce demedim ikisinin arasında yüzyıllık anlam farkı var :D

Maalesef ülkemizde bunun gibi böyle projelerde daha erken yapılacağı halde geç yapılabiliyor. Burda bütçelendirme ve planlamalar projeyi sonraya atabiliyor. Bende çoğu böyle güzel proje gördüğümde neden önce yapılmamış diyorum.

Maalesef ülkemizde bunun gibi böyle projelerde daha erken yapılacağı halde geç yapılabiliyor. Burda bütçelendirme ve planlamalar projeyi sonraya atabiliyor. Bende çoğu böyle güzel proje gördüğümde neden önce yapılmamış diyorum.
2.5 km bir alan yapılmayıp 100 yıl beklenmesi
ayrıca buna şimdi kayseri ahalisinin sevinmesi
traji komik degil mi
sen bunca yıl nasıl baskı yapmamışsın Ankaraya ve razı gelmişssin karayoluna
inanılmaz

Vizyon meselesi diyelim..Biz maalesef 1-0 geride başlayan bir ülkeyiz. Ki maalesef; Demiryolu ulaşımını hep arka bahçede tuttuk. .
“Ne de olsa aracımız var , ne de olsa kamyonumuz, var ne de olsa tırlarımız var. “ dedik. Şimdi de tonlarca köprülere ve benzine para yetiştiremiyorlar.

Maliyetler arttı inanılmaz arttı (karayolu ulaşımında)

Adamlar şimdide TCDD’ye saldırıyor. (Mecazi anlamda)
Şuanda yük trenleriyle ilgili TCDD’ye yoğun bir talep patlaması var.

Çoğuna ileri tarihli tren veriyorlar zaten. Bir de çoğu Marmaray hattını kullanıyor.

Yönetmelik gereği Marmaray hattını da günde sadece 4 yük treni geçiş yapıyor.

Çerkezköy Lojistik Tren İstasyonunda diğer trenler de mecburi bekleme yapıyor. Ya da sınırda.

Sen kamyonun dorsesine koysan vereceğin para; 100.000₺ (ÖRNEK)

TCDD’nin yük trenlerini kullansan; 50.000₺ (ÖRNEK)

Ben tabiki de TCDD’nin yük trenlerini kullanırım..

Demiryoluna öcü gibi bakan, demiryolu komünist icadıdır diyen yöneticiler olmasaydı bugün çok farklı demiryolu hatlarımız olurdu..

2.5 km bir alan yapılmayıp 100 yıl beklenmesi
ayrıca buna şimdi kayseri ahalisinin sevinmesi
traji komik degil mi
sen bunca yıl nasıl baskı yapmamışsın Ankaraya ve razı gelmişssin karayoluna
inanılmaz

Ülkemizde karayolu yatırımaları hep öncelikliydi maalesef. Yeni yeni demiryoluna yatırımlar çoğaldı. Bu sene bütçede en çok demiryoluna ağırlık verilmiş.

Ülkemizde karayolu yatırımaları hep öncelikliydi maalesef. Yeni yeni demiryoluna yatırımlar çoğaldı. Bu sene bütçede en çok demiryoluna ağırlık verilmiş.
Bu yıl demiryolu yılı ilan edildi zaten. 😊

Bakanlık’ta öyle görüyor. TCDD’de.

Geçtiğimiz yıllarda otoyol ağırlıklı ve karayolu ağırlıklı bütçe vardı hep.

Raylı sistem %60 karayolu %40 olmalı her yıl bu oranda yatırım yapılmalı

2027 bütçesi de öyle olur muhtemelen.

Çünkü; Yapımı devam eden ve projesi tamamlanmış, ihale edilebilir + start bayrağı verilecek hatlar da devreye girecek.

Bence muhtemelen 2027 yılının bütçeside demiryolu ağırlıklı olacak.

Mümkünse artık karayolunu bir kenara koyalım. :))

Karayolunda özellikle Kavşaklara önem verilmesi lazım şehiriçlerindeki karayolları sorumluliğundaki hemzemin kavşaklar köprülü kavşaklara dönüştürülmeli onun dışında çok önemli değilse yol yapımları zamana yayılmalı bi 2-3 yıl

Geri