TROY, Mastercard ve Visa Logolu Banka/Kredi Kartları, POS Cihazları

Emirhan Sevdalı

WT Kullanıcı
Puanlar
1,527
Bu başlıkta banka/kredi kartları ve pos cihazları ile ilgili haberler, yaşanan sorunlar ve kişisel kullanım tecrübeleri hakkında konuşabiliriz.

Tüm kartları Troy logolu olan biri olarak Troy'dan memnunum. Her ülkenin yerel kart şeması olmalı, Mastercard ve Visa çok ciddi bir şekilde tekelleşmiş durumda. Ancak co-badged olmayan Troy logolu kartların (numarası 9792 ile başlayan) yurtdışında geçerli olmaması, Troy'u hayatımıza 10 yıl önce sokan Bankalararası Kart Merkezi'nin bir ayıbıdır. Uzun bir süredir Troy logolu kartları kullanan biri olarak bu şemaya ilişkin gelişmelerin ağırlıklı olarak son iki yılda gerçekleştiğini fark ettim. Çipli - temassız kart ihracı, Google Play / Amazon ve Asis Elektronik entegrasyonu vs.

Bu arada temassız özellikli Troy logolu kartlarda temassız işlem ile ilgili bazı sorunları tecrübe ettim. Çoğu pos cihazında sorunsuz işlem yaparken birkaç pos cihazında temassız okutmaya ve temassız - şifresiz işlem limitini aşmamış olmaya rağmen şifre istediğini gördüm. Genellikle Bursakart kioskları ve Burfaş'taki pos cihazlarında bunu yaşıyorum.

Yukarıdaki belirttiğin sorunlardan kaynaklı olarak TROY olarak gelen kartları VISA'ya çevirmek durumunda kaldım. Amazon ve yurtdışında geçmeme problemleri de maalesef devam ediyor. Google Play'da geçiyor onu belirteyim. Bu arada TROY ülkemizin yerel kart şeması olabilir ancak kartın arka yüzünü çevirdiğinizde Pulse ve Diners Club International yazar iki küçük bir araştırmayla bu durumun dolaylı olarak Amerikan sistemlerinin bir parçası olduğunun göstergesidir.

Yukarıdaki belirttiğin sorunlardan kaynaklı olarak TROY olarak gelen kartları VISA'ya çevirmek durumunda kaldım. Amazon ve yurtdışında geçmeme problemleri de maalesef devam ediyor. Google Play'da geçiyor onu belirteyim. Bu arada TROY ülkemizin yerel kart şeması olabilir ancak kartın arka yüzünü çevirdiğinizde Pulse ve Diners Club International yazar iki küçük bir araştırmayla bu durumun dolaylı olarak Amerikan sistemlerinin bir parçası olduğunun göstergesidir.

Veri kaybından önce Troy başlığı açmıştım silindikten sonra tekrar açmadım. Dediğin durumla ilgili açıklama yapayım.

Ülkemizde iki tip Troy logolu kart çıkıyor. Biri numarası 9792 ile başlayan, arkasında Discover, Pulse, Diner's Club logoları bulunmayan kartlar. Bunlar yurtdışında geçmez. Diğeri de numarası 65 ile başlayan, arkasında dediğin logoların bulunduğu tip kartlar. Bunlarda yurtiçi işlemler Troy şeması üzerinden gerçekleşirken yurtdışı işlemler Discover şeması üzerinden gerçekleşiyor.

Yerel kartların amacı dışa bağımlılığı bitirmek değil azaltmak benim gözümde. Zira 9792 ile başlayan Troy logolu kartı da kullansanız bu kartların ihracı için bir akreditasyon süreci işleniyor, bunu da Europay, Mastercard ve Visa'nın ortak şirketi EMV yapıyor. Zaten karttaki temaslı çipin adı da bu yüzden EMV çipi diye geçiyor. Keza yine aynı akreditasyon POS cihazı üretiminde de gerçekleşiyor. Yerel kart şemaları bu bağlamda dışa bağımlılığı bitiremese de aracılık ettiği ödeme işlemlerinden kartı veren kurum (banka veya elektronik para şirketi) tarafından Mastercard ve Visa'ya komisyon ödenmesini engelliyor. Mastercard ve Visa logolu kartlarda yapılan her işlemin tamamı üzerinden kartı veren kurum Mastercard'a / Visa'ya komisyon ödüyor.

Geri