Yatırım Fonları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mustafag
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mustafag

WT Moderatör
Puanlar
1,902
Yatırım fonu; katılımcıların fona aktardığı tasarruflarının toplandığı havuzdaki birikimin profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilmesidir. Yatırım fonlarının yöneticileri, bu tasarrufları fonun kuruluş amacına göre çeşitli yatırım enstrümanları arasında belirli bir dengeye göre dağıtırlar. Yatırım fonlarındaki birikimler, fonun izahnamesinde belirtildiği şekilde hisse senedi, kira sertifikası vs. gibi çeşitli yatırım enstrümanlarına yönlendirilir. Fon üzerinden kazanç miktarı, katılım miktarı ile doğru orantılı bir biçimde gerçekleşir. Yatırım fonu, kuruluş amacına uygun şekilde uzman yöneticiler tarafından yönetildiği için riskin mümkün olduğunca dağıtıldığı bir yatırım olanağı sunar. Kolay bir şekilde nakde çevrilebilen yatırım fonları, fon kurucusu ve yöneticilerinden ayrı olarak Takasbank güvencesi ile saklanır. Yatırım fonlarına katılan kişiler, diğer yatırım araçlarından farklı olarak finansal gelişmeleri yakından ve anlık olarak takip etmek veya yatırım alanında üst düzey bilgi birikimine sahip olmak durumunda değildir.

Yatırım fonları, içerdikleri yatırım araçlarının türlerine göre farklı başlıklarda kategorilendirilir, bunlar:

• Borçlanma araçları şemsiye fonu
  • Para piyasası şemsiye fonu
  • Kıymetli madenler şemsiye fonu
  • Hisse senedi şemsiye fonu
  • Değişken şemsiye fonu
  • Katılım şemsiye fonu
  • Serbest şemsiye fonu
  • Karma şemsiye fonu
  • Yabancı fon sepeti
Bütün fon türlerinde, portföydeki varlıkların toplam değeri birim pay adedi üzerinden fiyatlandırılır. Dolayısıyla katılımcılar yatırım fonlarından elde ettikleri getiriyi sahip oldukları pay adedine göre alırlar.

Yatırım fonları ile ilgili detaylı bilgi, fon karşılaştırma gibi bilgileri https://www.tefas.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz

QNB Portföy Gümüş Katılım Borsa Yatırım Fonu (GMSTR)​

Yatırım hesabınızdan hisse senedi gibi kolaylıkla alım-satım yapabileceğiniz, düşük alım-satım aralığından yararlanıp portföyünüzü çeşitlendirebileğiniz, gün içerisinde fiyatını kolaylıkla takip edebileceğiniz ve yatırım fonlarına göre daha düşük yönetim ücreti olan bir Borsa Yatırım Fonu’dur.

GÜMÜŞ Katılım Borsa Yatırım Fonu, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda işlem gören 999/1000 saflıkta fiziki gümüş içermektedir. Yani GMSTR aldığınızda, fiziki gümüş yatırımı yapmış olursunuz.

GMSTR almak, tüm yetkili aracı kurumlardan ve aracı kurum acentesi olan tüm banka şubelerinden ve internet bankacılığı üzerinden hisse senedi almak kadar kolay.

GMSTR’de yönetim ücreti yıllık yaklaşık %0,47’dir.

Geri