Yeni Kağıt Banknotların Tedavüle Çıkması Hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Efe16

WT Yönetici
Puanlar
11,194
Yeni yılda merkez bankasının çok acilen altını çiziyorum çok acilen yapması gereken ilk işlerden biri 500 ve 1000 tl lil iki banknotu çıkarmak olmalı.Bankamatiklerden artık ne para çekilebiliyor nede yatırılabiliyor.5 ve 10 tl banknotlar demire dönüşüp bu 2 büyük para basılmalı yaşlılar,nakit para satışları için ve atmye para yatırıp,çekmek isteyenler için şu zulüm bitsin artık.

1762861362826.webp

Başka bir başlıkta yazdığım gibi paramız Japon Yeni gibi olmalı. Virgülsüz ve kuruşsuz.

Biliyorum başta nakitsizlik, dijital para vb. sonrasında da ekonominin kötü gidişatının belirginleşmemesi için küpürler değişmiyor ama böyle de olmaz. İstenildiğinde zaten nakit akışı da takip edilebiliyor. Banknotların seri numarası var sonuçta.

BanknotMadeni
20.000
10.000
5.000
2.000
1.000
500
100
50
25
10
5
1

Japon Yeni gibi olması gerektiğini düşündüğüm Türk Lirası için önereceğim yeni kupürler.

Yani şu an 1,00 TL şeklinde olan paramızda Kuruş ve virgül kaldırılarak 100 TL olacak, mevcut banknot kupürlerindeki en büyük 2. banknotumuz olan 100 TL, yeni 1 TL'miz olacak. Döviz kuru da 100 TL üzerinden hesaplanacak, 42 TL olan dolar bi nevi 1 Dolar = 42 kuruş gibi olacak.

Ekonomik koşullarımız için en uygun para yöntemi bu şekilde. Dijital para, banka kartları yine olsun ama nakit banknot/madeni paralar da böyle olsun. Çok daha iyi değil mi? Üç banknot - beş madeni para ile (22.104) şu anki asgari ücret ödenebilecek.

Dediklerininz oldukça mantıklı olsa da siyasi açıdan bunu yapmazlar, halk eline ne kadar az para düştüğünü görünce isyan çıkarabilir.

Dediklerininz oldukça mantıklı olsa da siyasi açıdan bunu yapmazlar, halk eline ne kadar az para düştüğünü görünce isyan çıkarabilir.

Şu anki alım gücü düşüklüğünde çıkmayan isyan banknotlar değiştiğinde hiç çıkmaz. Mevcut banknotlarda da yaşanan, "bir tomar para alıyoruz ama hiçbir değeri yok" şeklinde. O yüzden dediğim gibi değişen pek bir şey olmayacak.

Basamak sayısı vb. nedenlerle önerdiğim durumu 2005 yılıyla kıyaslayayım. (Daha anlaşılır olması için virgülü iki basamak sola kaydırdım)

2005 yılı ortalama Dolar kuru: 1.34 TL - Şu an dediğim kupür düzenlemesi yapılırsa: 0.42 TL
2005 yılı asgari ücret: 350,15 TL - Şu an dediğim kupür düzenlemesi yapılırsa: 221,04 TL

Alım gücünün düştüğü herkes için aşikar ama bunun kupürlerle bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum.

Alım gücünün düştüğü herkes için aşikar ama bunun kupürlerle bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum.
Enflasyonist ülkelerde maalesef bu dedğini yapamayız ürünlerin ve maaşların her yıl %30 ila %60 arttığı bir durumda banknot basmak kaçınılmaz enflasyon olmasa zaten 100 tl en büyük para olurdu ama şuanki durumda 5 bin ti bile basılması gerekiyor hadi onu yapmadık en azından 500 ila 1000 tl gelmeli 2 sene içinde 5 bin ve 10000 tl de konuşulmaya başlanacak.

Enflasyonist ülkelerde maalesef bu dedğini yapamayız ürünlerin ve maaşların her yıl %30 ila %60 arttığı bir durumda banknot basmak kaçınılmaz enflasyon olmasa zaten 100 tl en büyük para olurdu ama şuanki durumda 5 bin ti bile basılması gerekiyor hadi onu yapmadık en azından 500 ila 1000 tl gelmeli 2 sene içinde 5 bin ve 10000 tl de konuşulmaya başlanacak.

Ben zaten banknot basılsın diyorum abi 😂

500 TL'den 20 bin TL'ye kadar banknot önerdim ya? @Egeli35 insanlar eline az para geçeceği için isyan eder dedi ona cevap vermiştim.

Ben onları japon yeni zannettim karşılıkları tl zannettim iyi okumamışım:ROFLMAO:

Mahsuru yok abi ne olacak 😂

Türk Lirası'ndaki genel 6 banknot - 6 madeni düzenine uyacak şekilde ekonominin gidişatına göre uygun gelen çözümü sundum.

500 TL banknotu çıkarıp karşılığında 5 TL banknotu tedavülden kaldırmak geçici çözüm olur. Benim dediğim gibi olsun uzun bir süre idare eder.

500 TL banknotu çıkarıp karşılığında 5 TL banknotu tedavülden kaldırmak geçici çözüm olur. Benim dediğim gibi olsun uzun bir süre idare eder.
Doğru ama şuanki şartlarsa yapmazlar ben 1000 tl basılsın razıyım şuan nakit satışlarda para saymaktan bıktım adam 100 bin tl alışveriş yapıyor 500 adet 200 tl banknot veriyor yada 1000 adet 100 tl akıl almaz bişey artık.

Kara para, kaçakçılık bahane ediliyor yeni banknot çıkarmamak için. 500 çıksa çok değişen bir şey olmaz bence gunu kurtarır. Çıkarmıyorlarsa paramızın değerini arttırsınlar :)

Kara para, kaçakçılık bahane ediliyor yeni banknot çıkarmamak için. 500 çıksa çok değişen bir şey olmaz bence gunu kurtarır. Çıkarmıyorlarsa paramızın değerini arttırsınlar
O gemi kaçalı çok oldu maalesef şuan bir tavuk döner 200 tl normalde 20 tl olması gerekirdi herşey 10 katına çıktığına göre en büyük paranın yanınada bir sıfır eklemek gerekli 500 100 2000 tl lik banknot çıkasa bile normal şuan

Kara para, kaçakçılık bahane ediliyor yeni banknot çıkarmamak için. 500 çıksa çok değişen bir şey olmaz bence gunu kurtarır. Çıkarmıyorlarsa paramızın değerini arttırsınlar :)

Yapmak isteyen dövizle de yapıyor, kripto parayla da, başkasının üstüne açılan elektronik para hesabıyla da. Zaten bu yüzden elektronik para kuruluşları da mercek altında ya.

Suç geliri aklama, kaçakçılık bahane.

2026’da neler yapılacak?​

Cumhurbaşkanlığı 2026 Yılı Programı’na göre Dijital Türk Lirasının kullanıma sunulması için gerekli hukuki düzenlemelere ilişkin çalışmalar yapılması planlanıyor. Etki analizi kapsamında, TCMB bünyesinde simülasyon çalışmaları tamamlanacak. Finansal aracı kurumların Dijital Türk Lirası Sistemi'ne entegrasyonu sağlanırken, uygun görülen yenilikçi teknoloji projeler de sisteme dahil edilecek.

Finansal aracı kurumların Dijital Türk Lirası Sistemi'ne entegrasyonu sağlanırken, uygun görülen yenilikçi teknoloji projelerinin de sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Bu süreçte Merkez Bankası, dijital para ile menkul kıymet işlemlerinin takasına ilişkin teknik gereklilikleri belirlemeye yönelik analiz çalışmaları yürütecek. Bu çerçevede, Merkez Bankası Dijital Parasının, jetonlaştırılmış menkul kıymetlerin takasında kullanımına yönelik kavram kanıtlama çalışmaları yürütülecek. Ayrıca, TCMB, menkul kıymet takasına ilişkin teknik gerekliliklerin belirlenmesine yönelik analiz çalışmaları yapacak.

İkinci faz çalışmaları devam ediyor​

Dijital Türk Lirası için ikinci faz test çalışmaları devam ediyor. TCMB, Dijital Türk Lirası ekosistemine katılım çağrısı başlatarak Türkiye’deki bankaları, ödeme ve elektronik para kuruluşlarını projeye davet etmişti. İkinci fazda elde edilen gelişmelerin önümüzdeki aylarda yayınlanması planlanan “Dijital Türk Lirası İkinci Faz İlerleme Raporu” ile duyurulması planlanıyor.

donanımhaber.com

Gelecek yıl dijital para çıktığında banknot basma olayı rafa kalkabilir.

Geri