Yeni Tip Ehliyetler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

4 milyon 237 bin kişi ehliyetini yenilemedi​

Eski tip sürücü belgesi kullanan 4 milyon 237 bin kişi, 31 Temmuz'a kadar yenileme işlemi yapmazsa ehliyetleri geçersiz hale gelecek.​

Eski tip ehliyetlerin 1 Ocak 2016'dan itibaren verilmeye başlanan yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesi için tanınan süre 31 Temmuz 2025'te sona erecek.

AA muhabirinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, bugüne kadar 31 milyon 643 bin 355 ehliyet yenileme başvurusu yapıldı ancak 4 milyon 237 bin kişi hala eski sürücü belgesini kullanmaya devam ediyor.

Eski tip sürücü belgesi kullanan kişilerin, 1 Ağustos'a kadar yenileme işlemi yapmaması durumunda ehliyetleri geçersiz sayılacak.

Ağustos itibarıyla ehliyet yenileme ücreti 7 bin 438 lira olacak​

Ayrıca eski sürücü belgelerinin yenilenmesi için 31 Temmuz 2025'e kadar yalnızca 15 lira ödenmesi gerekirken, 1 Ağustos itibarıyla bu ücret B sınıfı sürücü belgesi için 7 bin 438 liraya yükselecek.

Yani 3 ay içerisinde ehliyet yenilendiği takdirde bu işlem için fazladan 7 bin 423 liralık ödeme yapılmasına gerek kalmayacak.

Bu kapsamda, vatandaşların temmuz ayında meydana gelecek yoğunluktan etkilenmeden ehliyetlerini yenilemeleri ve indirimden yararlanmaları için en yakın tarihte nüfus müdürlüklerine başvurmaları öneriliyor.

Başvuru nasıl yapılıyor?​

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya "nvi.gov.tr" üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor.

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin eski sürücü belgelerini ibraz etmeleri, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekiyor.

Başvuruda bulunanların yeni sürücü belgeleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslerine teslim ediliyor.

Bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanılabiliyor.

Anadolu Ajansı

Benim seneye yenileme vakti geldi. Ancak yurtdışında yeni ehliyet ile hiç sorun yaşamadım. Eski tip ehliyetler sorun oluyordu, onun için gümrük kapısından bir belge alınıyordu onun içinde devletimiz sağ olsun güzel bir harç parası alıyordu

EHLİYETTE SİSTEM DEĞİŞİYOR

İçişleri Bakanlığı'nın TBMM'ye sunmaya hazırlandığı yeni eylem planıyla ileri yaştaki sürücülere her yıl zorunlu sağlık kontrolü geliyor.

Yeni eylem planıyla birlikte yalnızca trafik cezaları değil, ehliyet sistemi de değişiyor. Özellikle yaşlı sürücülerin trafikte oluşturduğu risklerin azaltılması hedeflenirken, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer düzenlemeler gündemde.

YAŞLILAR İÇİN HER YIL ZORUNLU OLACAK

Mevcut sistemde 65 yaş üstü sürücüler her 3 yılda bir sağlık kontrolünden geçerken, 80 yaş üzerindekiler için bu süre 2 yıla iniyor. Yeni taslak ise bu sürelerin daraltılmasını öngörüyor. 65 yaş üstü için kontrol süresi 2 yıla düşürülürken, 80 yaş üstü sürücüler artık her yıl muayeneye gidecek. Böylece görme, işitme ve refleks gibi yaşla birlikte zayıflayan sürüş yetenekleri düzenli şekilde takip edilecek.

CEZALAR ARTACAK, DENETİMLER SIKILAŞACAK

Plan yalnızca ehliyetleri kapsamıyor trafik ihlallerine yönelik cezaların da ciddi şekilde artırılması gündemde. Hız aşımı, kırmızı ışık ihlali, alkollü araç kullanımı gibi riskli davranışlara daha ağır yaptırımlar getirilecek. Amaç, trafik kurallarına uymayan sürücülere göz açtırmamak ve caydırıcılığı üst seviyeye taşımak.

TRAFİK BİLİNCİNE YATIRIM

Yeni dönemde yalnızca cezalarla değil, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla da trafik güvenliği desteklenecek. Bakanlık, bu kapsamda çeşitli bilgilendirme kampanyaları ve eğitim programlarına hız verecek. Amaç, "bana bir şey olmaz" anlayışının yerine, toplumsal sorumluluğun ön plana çıktığı bir trafik kültürü oluşturmak.

YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı taslak düzenleme, yakın zamanda TBMM'ye sunulacak. Önce komisyonlarda değerlendirilecek, ardından Genel Kurul gündemine taşınacak. Kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Böylece Türkiye'de trafik yönetiminde yepyeni bir dönem başlamış olacak.

Kaynak: BursadaBugün

Özellikle belli bir yaşın üstündekilere muayene zorunluluğunu doğru buluyorum. Bu muayenenin yanında psikoteknik testinin de zorunlu tutulması gerekli

Eski tip 3,5 milyon ehliyet bir ay sonra geçerliliğini yitiriyor​

Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 549 bin 583 kişi bir ay içinde ehliyetlerini yenilemezlerse, belgeleri geçersiz sayılacak.​

AA muhabirinin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, bugüne kadar 32 milyon 817 bin 997 ehliyet yenileme başvurusu yapıldı.

Eski sürücü belgesini kullanmaya devam eden 3 milyon 549 bin 583 sürücünün 1 Ağustos'a kadar yenileme işlemi yapmaması durumunda ehliyetleri geçersiz sayılacak.

Eski tip sürücü belgeleri 31 Temmuz 2025'e kadar 15 lira karşılığında yenilenebilecek. Bu tarihten sonra ise B sınıfı ehliyet yenileme ücreti 7 bin 438 liraya çıkacak.

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya "nvi.gov.tr" üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor.

Yeni ehliyetler adrese teslim ediliyor​

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin eski sürücü belgelerini ibraz etmeleri, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekiyor.

Başvuruda bulunanların yeni sürücü belgeleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslerine teslim ediliyor.

Bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanılabiliyor.

Anadolu Ajansı

Bir yazarkasa değişikliğini "bu sefer son" diye diye 10 yıla yay, ehliyet ve kimlik değişikliğini aynı şekilde yap, buna benzer birkaç şey daha var.

Bu durum gerçekten kuralcı insanları enayi yerine koyduruyor bence. Uymayan da akıllılık etmiş oluyor. Sonra bu insanlar vergi ya da ceza öder mi?

Şimdi mesela kafama takıldı; diyelim ki benim elimde eski tip ehliyet var ve çevirme sırasında ehliyetime 6 aylığına el konuldu. Bu 6 ayın sonunda nasıl bir süreç olacak acaba? Yeni tip ehliyet olmadığı için ceza mı ödenecek?

Ben yeniledim en sonunda almayanlar aile hekiminden 250 tl ye sağlık raporunu alsın direk e devlete düşüyor gidip bin tl para bayılmayın birde resim yeni olacak onuda unutmayın 2 güne teslim edildi yeni ehliyet.

Hadi hayırlı olsun Efe. Aile hekimlerinden alınan sağlık raporuda artık paralı olmuş demek.

Geri