5G - 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

5G'ye geçiş için 31 Mart'ta tören düzenlenecek​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin, 31 Mart'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle düzenlenecek törenle 5G'ye geçişini resmen ilan edeceğini bildirdi.​

Uraloğlu, 1 Nisan'da kullanıma sunulacak 5G teknolojisine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'nin mobil haberleşme tarihinde yeni bir dönüm noktasına ulaştığını belirten Uraloğlu, ülkenin, 32 yıllık mobil iletişim yolculuğunda kritik bir eşiğe geldiğine işaret etti.

Mobil iletişim alanında 23 Şubat 1994'te başlayan serüvenin 5G teknolojisiyle yeni bir safhaya taşınacağını ifade eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

"31 Mart'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle düzenlenecek törenle, Türkiye'nin 5G'ye geçişi resmen ilan edilecek. 1 Nisan 2026'da 81 ilimizde 5G hizmeti kademeli olarak başlamış olacak. İki yıl içerisinde ülkemizin her bir noktasında 5G hizmetini yaymayı hedefliyoruz. 5G ile birlikte iletişim hızı artacak. Bu dönüşüm, yalnızca haberleşmeyle sınırlı kalmayacak. Yeni teknolojiyle birlikte, akıllı ulaşım sistemlerinden otonom sürüşe, uzaktan sağlık uygulamalarından akıllı fabrikalara, yüksek çözünürlüklü medya yayıncılığından tarım teknolojilerine kadar birçok alanda köklü değişim yaşanacak."

Anadolu Ajansı

Bursa'da bölgesel ve baz istasyonlu test çalışmaları yapılıyor sanırım. Bir kaç arkadaşımdan 5G ibareli görselleri attılar. Atan kişiler Turkcell kullanıyorlar. Genelde 15-20 dakika kadar ekranda 5G ibaresinden sonra tekrar LTE ibaresine dönmüş

H+ (HSPA, 3G varyantı) hızından memnun olduğum için açmadığım LTE'yi (hat Turkcell) bugün açıp dışarı çıktım. Gökdere İstasyonu'nda LTE'den H+'ya dönmüştü.

5G'nin sağlıklı işletilebileceğine inanan var mı?

H+ (HSPA, 3G varyantı) hızından memnun olduğum için açmadığım LTE'yi (hat Turkcell) bugün açıp dışarı çıktım. Gökdere İstasyonu'nda LTE'den H+'ya dönmüştü.

5G'nin sağlıklı işletilebileceğine inanan var mı?
Uzun bir süre sadece yüksek para almak için reklamlarda boy gösterecek 5g sonrasında fiyatlandırmaya göre tercih edilebilir.Şuan sadece meraklılara hizmet edecek.

Bu arada gerek dünya genelinde gerek ülkemizde 5G ile ilgili çok ciddi tepkiler ve sağlık endişeleri olmuştu hatırlarsınız.

5G baz istasyonlarına saldırı olur mu sizce bu süreç içerisinde?

Aynı şey 4G içinde söylenmişti.

Orası öyle tabii ancak 4G ile 5G arasında 10 kat yüksek hız gibi bir fark var. Radyofrekans ile yapılan veri aktarımında yüksek hız ve geniş kapsama alanı için yüksek güç harcanması gerekiyor. Nihayetinde fiberoptik değil.

5G 4G'ye nazaran daha endişe verici yani bu durumda. Kolay kolay benimsenmeyeceğini düşünüyorum. Yurtdışında 5G'yi özellikle kapatıp 4G ile devam eden az değil.

Orası öyle tabii ancak 4G ile 5G arasında 10 kat yüksek hız gibi bir fark var. Radyofrekans ile yapılan veri aktarımında yüksek hız ve geniş kapsama alanı için yüksek güç harcanması gerekiyor. Nihayetinde fiberoptik değil.

5G 4G'ye nazaran daha endişe verici yani bu durumda. Kolay kolay benimsenmeyeceğini düşünüyorum. Yurtdışında 5G'yi özellikle kapatıp 4G ile devam eden az değil.
Bizim burada bir şey olmaz. Güzel bir algı ile kabullenir.

Açıkçası ben 4G kullanmaya devam ederim. Benim için 5G çok elzem bir durum değil.

Bizim burada bir şey olmaz. Güzel bir algı ile kabullenir.

Açıkçası ben 4G kullanmaya devam ederim. Benim için 5G çok elzem bir durum değil.

Vodafone'dayken 4G mecbur kullanıyordum çünkü H+ (3G) bağlanmayıp EDGE (2G) düşüyordu. Turkcell'de rahatça H+ bağlanıp iş görecek hızı alıyorum. Turkcell'de 4G'yi çok nadir arıyorum. 5G olmamalıydı kesinlikle ama neler oldu bu memlekette konuşsak ansiklopedi olur.

Screenshot_20260327_134454_Speedtest.webp

Turkcell 2G hız testi

Screenshot_20260327_134607_Speedtest.webp

Turkcell 3G hız testi

Screenshot_20260327_134827_Speedtest.webp

Turkcell 4G hız testi

Telefon: Samsung M22, Konum: Gökdere, Yıldırım, Bursa Test Sunucusu: Turkcell (Bursa)

4G indirme hızına çok şaşırdım (düşük olduğu için). 3G gayet yeterli bu koşullarda. Diğer iki operatör de aynı hızları verse iyi olurdu.

Operatörler 4G hızını sabitte de bırakabilir, belli olmaz bunlara. Maksat 5G tarifelerine geçilsin

Geri