5G - 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Adam İyi GB Dagıtıyor Helal Olsun 😁
Dijital dönüşümün öncüsü Türk Telekom ile 81 ilde 5G dönemi başladı!
Üstelik herkes Türk Telekom 5G deneyimini doya doya yaşasın diye, 30 gün boyunca geçerli 50 GB mobil internet hediye!

600 mbs ler bursada görülüyor bazı yerlerde 1gbit görülüyor ve geçiyor wifiden çok daha hızlı şuan 5G kotalı internetle bu kullanılmaz şirketlerin sınirsız internetli paketler çıkarmaları lazım.

Ekli dosyayı görüntüle 37247

Bazı bölgelerde bu kadar yüksek hız alınmadığı, NR NSA (4G baz istasyonu altyapısına 5G anteni takılması) sistemiyle 5G'ye geçiş yapıldığını söyleyenler var. NR NSA'yı 4.75G olarak açıklayanları da gördüm. Yine 26-28 GHz frekanslarında hizmet verecek milimetrik dalgaların da hizmete sokulmamasına tepki gösteriyorlar.

Hasılı 4G'de (4.5G veya LTE) çok yığılma vardı, toplu alanlarda bağlı cihaz sayısı fazla olduğu için cihaz başına alınan hız düşüyordu, 5G (veya 4.75G her neyse) bunu rahatlatacak. En başında dediğim gibi 700 MHz ve 3.5 GHz bantlarıyla sınırlı kalınması güzel bir teselli benim gibi 5G'yi desteklemeyenler (komplocular hariç) ve sağlığımız için. Buna rağmen 600 Mbps'ye yakın hızları verebilmesi de güzel.

Aslında data (M2M) hatlarında bir düzenlemeye gidilmesi lazım. Çok gereksiz data hattı yığılması olduğunu düşünüyorum. Çoğu yerde bu iş için sabit internet hatları kullanılabilecekken data hatları kullanılıyor ve bildiğim kadarıyla data hatlarına da bizim hatlarımız gibi (aranamasa dahi) bir telefon numarası tahsis ediliyor. Adamın yazarkasa pos'u var dükkandan çıkarmıyor ama kablolu internet yerine sim kart ile bağlı...

Takıldım tabi öyle bir şey yok çünkü. İlk 4.5G çıktığında da ismi ile dalga geçmiştim, çünkü öyle bir şey yoktu zaten

G harfi Generation yani Nesil anlamına geliyor. Dört buçukuncu, üç yetmişbeşinci nesil diye bir şey olamaz ama bu alanlarla ilgilenenler alternatif adlandırma olarak bu isimleri kullanıyor abi.

Mesela 3G teknolojisi üzerine kurulmuş ve bu teknolojiyi geliştiren HSDPA (telefonda H olarak gözükür) bu kişiler ve kurumlar tarafından 3.5G, HSUPA (telefonda H+ olarak gözükür) ise 3.92G olarak adlandırılıyor.

4G (diğer adı LTE) üzerine geliştirilen LTE Advanced teknolojisi ise tüm dünyada ya bu adla ya da 4G+ adıyla anılırken ülkemizde 4.5G olarak adlandırılıyor.

Tam olarak 5G'nin vaat ettiklerini sunamayan ama ona yakın olan NR NSA ise bu yüzden 4.75G olarak adlandırılıyor. Kelime oyunu değil yani bunlar Mustafa abi.

Aslında data (M2M) hatlarında bir düzenlemeye gidilmesi lazım. Çok gereksiz data hattı yığılması olduğunu düşünüyorum. Çoğu yerde bu iş için sabit internet hatları kullanılabilecekken data hatları kullanılıyor ve bildiğim kadarıyla data hatlarına da bizim hatlarımız gibi (aranamasa dahi) bir telefon numarası tahsis ediliyor. Adamın yazarkasa pos'u var dükkandan çıkarmıyor ama kablolu internet yerine sim kart ile bağlı...
esnaf tak çalıştır bir şeyler istediğinden ötürüdür diye düşünüyorum. ethernet kablosu çekmek için gerektiğinde duvar delmek vs lazım

5G DÖNEMİ BAŞLADI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye’de 32 milyondan fazla 5G uyumlu cihaz bulunuyor, 81 ilde kademeli olarak hizmete aldığımız 5G ile birlikte yaklaşık 21 milyon abone bu teknolojiyle buluştu.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecine ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Bakan Uraloğlu, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5G’yi dönemini resmen başlatmasıyla tarihi bir eşiğin geride bırakıldığını belirterek “Türkiye’de 32 milyondan fazla 5G uyumlu cihaz bulunuyor, 81 ilde kademeli olarak hizmete aldığımız 5G ile birlikte yaklaşık 21 milyon abone bu teknolojiyle buluştu.” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, haberleşme ve bilişim sektörünün, bugünün en stratejik alanlarından biri olduğunu vurguladı. Uraloğlu, 5G’nin sadece bir teknoloji değil; Türkiye’nin ekonomisini, sanayisini, sağlığını, ulaşımını ve tarımını dönüştürecek bir çağın adı olduğunu vurguladı.

Uraloğlu, “5G, 4.5G’ye kıyasla ultra düşük gecikme süreleri ve yoğun cihaz bağlantısı kapasitesiyle Türkiye’yi dijital dönüşümün merkezine taşıyacaktır. Ulaşımda tam otonom sürüş ve akıllı yol uygulamalarıyla yol güvenliği artacak, trafik daha verimli yönetilecek. Sanayide akıllı fabrikalar, otonom robotlar ve anlık veri analiziyle üretim süreçleri optimize edilecek. Akıllı şehirlerde enerji yönetiminden otopark sistemlerine kadar her alanda yenilikçi çözümler hayat bulacak.” dedi.

“5G Hizmetlerini 2 Yıl İçerisinde Ülkemizin Her Bir Noktasında Vatandaşlarımızın Hizmetine Sunacağız”

Uraloğlu, üç operatörün rekabetiyle 16 Ekim 2025’te gerçekleştirdikleri 5G yetkilendirme ihalesi neticesinde 3 milyar 534 milyon dolar gelir elde ettiklerini hatırlattı. 5G yetkilendirme ihalesinde işletmecilere yıllara göre artan şekilde yüzde 60’a varan oranlarda yerli malı belgeli ürün ve yüzde 30’a varan oranlarda milli haberleşme ürünü kullanımı yükümlülüğü getirdiklerini de söyleyen Uraloğlu, "5G hizmetlerini 2 yıl içerisinde ülkemizin her bir noktasında vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Genel anlamda canlı yayın için iyi oldu.Birde fiberi olmayıp sim kartlı modem kullananlar için gerekliydi.

Kesinlikle bu açıdan iyi oldu. Belki de 5G'nin en faydalı olacağı alan bu olabilir. 4G hız açısından yeterli ama cihaz sayısı fazla olduğu için 4G'ye yığılma oluyordu.

Bu arada data hatları ile ilgili bir çözüm üretilmeli, insanlar mümkün mertebe sabit hatlara teşvik edilmeli. Mesela taksilerde şu an şoförler arası ve durakla iletişim için SIM kartlı telsiz kullanıyor, aynı zamanda araçta POS cihazı var. POS cihazında ayrı SIM kart, telsizde ayrı SIM kart yerine tek hat üzerinden POS cihazı ile telsizin internet bağlantısı sağlansa baz istasyonları kapasiteleri daha verimli kullanılır.

Kesinlikle bu açıdan iyi oldu. Belki de 5G'nin en faydalı olacağı alan bu olabilir. 4G hız açısından yeterli ama cihaz sayısı fazla olduğu için 4G'ye yığılma oluyordu.

Bu arada data hatları ile ilgili bir çözüm üretilmeli, insanlar mümkün mertebe sabit hatlara teşvik edilmeli. Mesela taksilerde şu an şoförler arası ve durakla iletişim için SIM kartlı telsiz kullanıyor, aynı zamanda araçta POS cihazı var. POS cihazında ayrı SIM kart, telsizde ayrı SIM kart yerine tek hat üzerinden POS cihazı ile telsizin internet bağlantısı sağlansa baz istasyonları kapasiteleri daha verimli kullanılır.
Yurtdışında vardı, sadece internet paketi içeren SIM kartları bu cihazlara takılamaz mı? Zaten ticari olduğu için fiyatta kıyak geçiliyordur da paket sadece interneti kapsasa daha da ucuzlar. hattı rahatlatır mı?

Yurtdışında vardı, sadece internet paketi içeren SIM kartları bu cihazlara takılamaz mı? Zaten ticari olduğu için fiyatta kıyak geçiliyordur da paket sadece interneti kapsasa daha da ucuzlar. hattı rahatlatır mı?

O hatlardan bahsediyorum ben de.

Mevzu data hattı kullanımı değil, data hatlarında yığılmayı azaltmak. Şu an 5G'den ziyade 81 ilde her yere fiberoptik internet ağı sağlanması gündem olmalıydı. Fiberoptik teknolojisine kesinlikle karşı değilim. Elektrik akımıyla değil, ışık ile iletim olduğu için elektromanyetik kirliliğe sebep olmuyorlar.

GSM'e geri döneyim. GSM teknolojisinin kullanılmasının mecbur olduğu hareketli ortamlarda taksi örneğindeki gibi birden fazla cihazın her birine ayrı GSM (data) hattı takmak yerine tek data hattıyla cihazlara ağ bağlantısı sağlanması, otomatlar, işyeri içerisinde kullanılan yazarkasa/pos cihazları gibi yerlerde de sabit hatlara yönelim sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu da 3G, 4G ve 5G ağlarında baz istasyonlarında telefonlara daha fazla kapasite sağlar.

Geri