Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB2 Taktik S/İHA Sistemi, kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisidir. Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur. Baykar’ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretilmektedir.
900 BİN SAATTİR GÖKLERDE
Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahiptir. 900.000 saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak hizmet etmektedir. Şu anda Türkiye ile beraber Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde yüzlerce Bayraktar TB2 S/İHA Platformu görev yapmaktadır. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (25 bin 30 feet) rekorunu kırmıştır. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı ünvanını da taşımaktadır.
Baykar, son birkaç yılda üretim hatlarını ciddi oranda modernize ederek kapasitesini artırdı.
Yıllık Üretim: Baykar’ın yıllık 250 - 300 adet civarında Bayraktar TB2 üretim kapasitesine sahip olduğu biliniyor.
Toplam Üretim: 2024 yılı sonu itibarıyla 600'üncü TB2 üretim hattından çıkmıştı. 2026 Mart ayı projeksiyonuyla, toplam üretilen TB2 sayısının 900 - 1000 bandına yaklaştığı tahmin edilmektedir.
Yerli Motor Hamlesi: TB2'lerde kullanılan ithal motorlara alternatif olarak geliştirilen Baykar BM100 yerli motorunun seri üretim ve entegrasyon süreçleri 2026 itibarıyla envanterdeki yerini sağlamlaştırmıştır.
İhracat ve Envanter Bilgisi
Bayraktar TB2, dünyanın en çok ülkeye ihraç edilen SİHA'sı konumundadır.
İhraç Edilen Ülke Sayısı: 2024 sonunda 34 ülkeye ulaşan ihracat başarısı, 2026 itibarıyla bu sayının daha da yukarılara taşındığını gösteriyor. (Kuveyt, Polonya, Ukrayna ve pek çok Afrika ülkesi ana kullanıcılar arasındadır).
Türkiye Envanteri: Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik birimlerinde toplamda 250'den fazla Bayraktar TB2 aktif olarak görev yapmaktadır.