Emirhan Sevdalı
WT Kullanıcı
Bu minibüs olayı komik bir hal alıyor artık bazen 12 m nin yetmediği hatta minibüs koymuşalar bu işin gidişatı iyi değil.16 M 10171 plakalı Karsan Jest'i B17A hattında çalışırken gördüm. 12 metrelerin çalıştığı B17A'da ilk kez minibüs görmüş oldum. Muhtemelen yedek/takviye olarak ya da pazar günü olması ve hava koşullarından dolayı düşen yolcu yoğunluğundan dolayı çalıştı.
B16A da mesela kalabalık bir hat olmasına rağmen sabah bazen 12m araçlar görüyorum ama ilerleyen saatlerde yine kalabalık olmasına rağmen minibüsler çalışıyor ve jestlerin kapasitesi belli bir süreden sonra almıyor en azından Karsan Atak tipi 8m araçların Jest yerine geçmesi belki durumu toparlamasında yardımcı olabilir.Bu minibüs olayı komik bir hal alıyor artık bazen 12 m nin yetmediği hatta minibüs koymuşalar bu işin gidişatı iyi değil.
Bizde aynışeyi düşünüyoruz ve batı sarı minibüslerinin çok acilen 8 metre otobüslerle değişmelerini istiyoruz.Umarım ukome ve burulaş bu konuyla ilgili acil çözüm bulur.B16A da mesela kalabalık bir hat olmasına rağmen sabah bazen 12m araçlar görüyorum ama ilerleyen saatlerde yine kalabalık olmasına rağmen minibüsler çalışıyor ve jestlerin kapasitesi belli bir süreden sonra almıyor en azından Karsan Atak tipi 8m araçların Jest yerine geçmesi belki durumu toparlamasında yardımcı olabilir.
Yada Burulaş'ın 1T hattında yaptığı gibi kendi araçları da belirli saatlerde geliyordu hatta Instagramda görmüştüm aynı şekilde Burulaş belirli saatlerde kendi araçlarını devreye sokarak (yoğun olan saatlerde en azından yoğunluğu azaltarak veya dönüşümlü olacak şekilde) en azından bir nebze daha belki daha iyi olur.Bizde aynışeyi düşünüyoruz ve batı sarı minibüslerinin çok acilen 8 metre otobüslerle değişmelerini istiyoruz.Umarım ukome ve burulaş bu konuyla ilgili acil çözüm bulur.
Yada Burulaş'ın 1T hattında yaptığı gibi kendi araçları da belirli saatlerde geliyordu hatta Instagramda görmüştüm aynı şekilde Burulaş belirli saatlerde kendi araçlarını devreye sokarak (yoğun olan saatlerde en azından yoğunluğu azaltarak veya dönüşümlü olacak şekilde) en azından bir nebze daha belki daha iyi olur.
Gördüğün o 12 metrelik araçlar ek sefer için var. Saatlerini yanlış hatırlıyor olabilirim ama 07:15 ve 07:30 olmak üzere iki sefere çıkıyorlar. Araçlar Osmangazi (Yunuseli) TOKİ önünden hareket ediyor ve pazartesi pazarından sonra Bağlarbaşı içine girmeden direkt Adalet'e gidiyor B/40 hattı gibi. Acemler'de yolcularını bıraktıktan sonra otobüsler normal kendi seferlerine geri dönüyor. Geçmiş UKOME karalarında B/16C diye yeni hat kurulması kararı alınmıştı ancak işletime geçmedi.B16A da mesela kalabalık bir hat olmasına rağmen sabah bazen 12m araçlar görüyorum ama ilerleyen saatlerde yine kalabalık olmasına rağmen minibüsler çalışıyor ve jestlerin kapasitesi belli bir süreden sonra almıyor en azından Karsan Atak tipi 8m araçların Jest yerine geçmesi belki durumu toparlamasında yardımcı olabilir.
Zaten bu batı grubunun minibüs sevdasını anlamıyorum. Adamlara kalsa 9/D, 8/L gibi hatları minibüs ile işletecekler. Anlamıyorum bu grubu...Ne yazık ki şu an özel halk otobüslerinin istediği, hem minibüs olalım, hem her hattı işletelim hem de Burutaş'a araç alınmasın tüm hatlarda M plaka çalışsın, düşünceleri uygulanabilir değil, uygulansa bile sürdürülebilir değil.
İşin ilginç tarafı aynı yolcuyu daha fazla araçla taşıyıp daha fazla benzin harcıyolar totale bakarsak.Zaten bu batı grubunun minibüs sevdasını anlamıyorum. Adamlara kalsa 9/D, 8/L gibi hatları minibüs ile işletecekler. Anlamıyorum bu grubu...
İşin ilginç tarafı aynı yolcuyu daha fazla araçla taşıyıp daha fazla benzin harcıyolar totale bakarsak.
Bu tarz işletme çok yanlış kazayada davetiye çıkarıyor acilen dönüşümlerde 8 metre otobüs şartı getirilip minibüs işini sonlandırmalılar 8 metre otobüslerle bu işi o kadar rahat ve sorunsuz yapacaklar ki haberleri yok bu araçlar 2 minibüsün toplamından fazla kişi alıyor inip binmesi çok kolay acilen burulaşın ve ukomenim bu işe müdahil olup halkın talebine karşılık vermesi gerekiyor.Mesela küçük araç büyük araç konusuna en güzel örnek 35G hattı sayılabilir. Şuan minibüsler turlarını zamanında zor tamamlıyor. Şoförler en fazla 15 dakika ya dinleniyor ya da dinlemiyor. Böyle olunca da durakta ne şoför kalıyor ne de huzur kalıyor. Görükle hattında şoför ücretleri 60-75 bin arası değişiyor. Buna 10 bin SGK maliyeti ekleyin oldu 70-85 bin arası sadece şoför maliyeti. Aracın akaryakıtına aylık 30-40 bin arası gittiğini var sayalım. Sürekli çalışan araç bir şekilde öyle ya da böyle arıza çıkartır bunun içinde kenara 20 bin koy totalde nereden baksanız aracın aylık masrafı 150 bini buluyor. Duyduğum kadarıyla da 250 bin civarında fatura kesiyorlar. Bu masraflara ek daha KDV, Gelir vergisi, stopajı, muhasebesi var.
8/L gibi bir hatta minibüs ? düşünmek bile istemiyorum sefer sıklığı çok olsa bile minibüs işletmesine geçilse yolcuyu kaldırmaz minibüsler.Zaten bu batı grubunun minibüs sevdasını anlamıyorum. Adamlara kalsa 9/D, 8/L gibi hatları minibüs ile işletecekler. Anlamıyorum bu grubu...
8/L gibi bir hatta minibüs ? düşünmek bile istemiyorum sefer sıklığı çok olsa bile minibüs işletmesine geçilse yolcuyu kaldırmaz minibüsler.
Valla yolcu da şoför ile veya işletme ile uğraşır ama sorunları çözmek için çözüm üretmeye çalışırlar. Şoför'de yolcudan kazanıyor sonuçta ondan öyle bir hata olacağını zannetmiyorum.O minibüsleri işletenlerin bir tek şoför koltuğu umrunda olduğu için şoför koltuğunun arkasında kalan kısmın durumuyla ya da aracın dışında kalan yolcuyla ilgilenmezler.
Ayrıca Jest dışındaki tüm alternatifler gözden geçirilip farklı araçlar kullanılabilir ki araçlar artık engelli erişimiden tut normal bir halk otobüsü gibi yapılabilecek konumda araç dönüşümlerini izliyorum Türkiye'de çoğu firma yapıyor bunu ve toplu yapılsa mesela maliyet açısından da belki uygun olurdu.Bu kararı en az 50 yolcu kapasiteli ve 8 metreden az olmayacak şekilde diye yeniden düzenlemeliler bursa artık eski bursa değil ve 6 m minibüs işletimi en azından 5 büyük merkez ilçede olmamalı.
Batı özel halk otobüsçülerine çağrımızıdır artık 6 metre minibüs taşımacılığından vaz geçip 300 minibüsü 8 metre otobüslerle yenilemek lazım bunu burulaşla oturup konuşmak lazımB33A'ya verilmiş takviye araçlardan biri. 8 metrelik otobüsler Özel Halk Otobüsçüleri nezdinde artık "takviye araç" olarak görülmesin, normalleşsin...