Bursa Kentsel Dönüşüm Projeleri

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Dün kentsel dönüşüm konusundaki yetersizlikten bahsederken bugün deprem yine kendini hatırlattı bize. 99 depreminin üzerinden yaklaşık 26 yıl geçti. Devlet olarak, halk olarak deprem konusunu gerçekten ciddiye alsaydık, bu konuda sağlam bir irade gösterseydik 26 senede çok ciddi bir mesafe kat edebilirdik. Çeyrek asırdan bahsediyoruz. Ama çok ilerleme sağlayamadık. Bu konuda tüm suçu devlete, belediyelere de yükleyemeyiz. Vatandaşımız da bilinçsiz maalesef. İnşallah daha büyük depremlerle sınanmayız.
 
Dün kentsel dönüşüm konusundaki yetersizlikten bahsederken bugün deprem yine kendini hatırlattı bize. 99 depreminin üzerinden yaklaşık 26 yıl geçti. Devlet olarak, halk olarak deprem konusunu gerçekten ciddiye alsaydık, bu konuda sağlam bir irade gösterseydik 26 senede çok ciddi bir mesafe kat edebilirdik. Çeyrek asırdan bahsediyoruz. Ama çok ilerleme sağlayamadık. Bu konuda tüm suçu devlete, belediyelere de yükleyemeyiz. Vatandaşımız da bilinçsiz maalesef. İnşallah daha büyük depremlerle sınanmayız.
Maalesef sınanacağız gibi görünüyor.Büyük marmara depremi olursa ülke ekonomisi çöker altından kalkamayız maalesef biran önce hızlı kararlar alınıp binalar dönüştürülmeli merkezi yönetim bunu yapmazsa kimse yapamaz suni gündemleri bırakıp asıl işe yoğunlaşmak gerek artık.
 

Bursa’nın iki bölgesindeki kentsel dönüşüme Bakanlık’tan onay​


Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Aydın, “Kanalboyu ve Çiftehavuzlar’da süreci hızlandırmak istiyoruz. Daha önce bu işler çok hızlı ilerliyordu. Ancak bize karşı olayların ilerleyişi çok uzun sürüyor 7-8 aydır bakanlıktan onay bekliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ortak çalışmamız gerekiyor. Bakanlıktan bu konuda sözlü onay aldık. Yazılı onayı da kısa süre içerisinde almayı bekliyoruz” dedi.​

Kaynak: Olay.com.tr

Sonunda buralarda tekrar çalışma göreceğiz
 
Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Aydın, “Kanalboyu ve Çiftehavuzlar’da süreci hızlandırmak istiyoruz. Daha önce bu işler çok hızlı ilerliyordu. Ancak bize karşı olayların ilerleyişi çok uzun sürüyor 7-8 aydır bakanlıktan onay bekliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ortak çalışmamız gerekiyor. Bakanlıktan bu konuda sözlü onay aldık. Yazılı onayı da kısa süre içerisinde almayı bekliyoruz” dedi.
Bursanın kanayan yaralarından sadece 2 tanesi umarım biran önce onay alınır ve çalışmalar başlar.
 
Soğanlı’daki kentsel dönüşüm bölgesi ile Sıcaksu kentsel dönüşüm bölgesi tamamen birleştirilebilirse gerçekten çok iyi olur.
 
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıllık Değerlendirme Toplantısı”nda Ankara Caddesi üzerindeki 13 mahalleyi kapsayacak geniş çaplı bir dönüşüm planı hazırladıklarını açıkladı
1746822010662.webp

İmar ve kentleşmenin Yıldırım için en kritik başlık olduğunu belirten Yılmaz, “Kamuoyu yoklamaları ve anketler bize gösterdi ki en önemli mesele imar ve kentleşme. 70’li ve 80’li yıllarda sanayinin gelişmesiyle birlikte kontrolsüz yapılaşmayla karşı karşıya kalmış bir şehiriz. Sadece yüzde 30’u imarlı olan bir alanda hizmet vermeye çalıştık” dedi.

Başkan Yılmaz, kentsel dönüşümde gelinen noktayı da rakamlarla ortaya koyarak, “662 bin metrekarelik alanda imar planı yaptık. Bugüne kadar 20 bin tapu dağıttık, 15 bin tapu daha yolda. Yaklaşık 30 bin hemşehrimizin mülkiyet sorununu çözdük, 15 bin ailemiz için daha çözüm süreci devam ediyor” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm projelerini sadece binaları yenilemek olarak görmediklerini vurgulayan Başkan Oktay Yılmaz, “Bu işi yaparken sadece yapıları dönüştürmüyoruz, bölgenin yol, dağlık alan ve sosyal yaşam alanlarını da yeniden planlıyoruz. 20’den fazla noktada, her bölgenin ihtiyacına göre kentsel dönüşüm projeleri ürettik” şeklinde konuştu.

Ankara Caddesi üzerindeki 13 mahalleyi kapsayacak geniş çaplı bir dönüşüm planı hazırladıklarını da belirten Yılmaz, “Ayrık nizam ve geniş yollar üreten bir yaklaşımla ilerliyoruz. Mevlana Mahallesi’nde 100 bin metrekarelik alanda dönüşüme başladık” dedi.

Belediyenin çevre yatırımlarına da dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Kişi başı 1 metrekare olarak belirlediğimiz 675 bin metrekarelik yeşil alan hedefini aştık, 1 milyon metrekareye ulaştık. 60’a yakın parkımızı yeniledik. Cumalıkızık Orman Parkı hafta sonları dolup taşıyor. Mollarap üzerindeki 50 bin metrekarelik Hünkar Korusu, Değirmenönü’nde yapılacak yeni park ve Küreklidere’de kurulacak çocuk köyü gibi yatırımlarımız sürüyor” diye konuştu.

Başkan Yılmaz, özellikle genç nüfusa hitap eden sosyal projelere de önem verdiklerini belirterek, “Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi sadece Bursa’da değil, Türkiye genelinde rol model oldu. Mimar Sinan ve Yıldırım Gençlik Merkezi Kütüphanelerimiz tam kapasite çalışıyor. Alev Alatlı Şehir ve Düşünce Sanat Merkezi Kütüphanesi’ni de bakanlarımızın katılımıyla açacağız. Ayrıca kadın girişimcilerimize ve kapalı pazar alanlarına yönelik önemli adımlar attık” dedi.

Bursa’nın en hızlı hareket eden kentsel dönüşüm kurumu olduklarını dile getiren Başkan Yılmaz, “Uzlaşma Ofisi’mizle hak sahiplerine güven verdik. yeni dönemde 30 bin konut üretmeyi hedefliyoruz. Site içi otopark ve park ihtiyacını karşılayan alanlara ihtiyacımız var. Orman parklarını görenler yeniden Yıldırım’a taşınmak istiyor” diye konuştu.
 

Bursa Büyükşehir'den 4 milyar TL'lik kentsel dönüşüm ihalesi! Kat karşılığı...​


Bursa Büyükşehir Belediyesi, iki mahalledeki kentsel dönüşüm alanında kat karşılığı inşaat yapılması için ihale açtı. İşte ayrıntılar...​


bursa-buyuksehir-den-4-milyar-tl-lik-kentsel-donusum-ihalesi-kat-karsiligi-1746772968-691_large.webp


Bursa Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Bursa Kent Yapı İmar Bilişim Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (BURKENT), kentsel dönüşüm için harekete geçti.

AKTAŞ BAŞLATTI, BOZBEY DEVAM ETTİRİYOR

Alinur Aktaş
'ın başkanlığı döneminde Altınova mahallesi 11746 ada 4 parsel ile Fatih mahallesi 11746 ada 6 parsel hakkında zemin-temel etüd raporları hazırlanması ve hafriyat işlemleri yapılması için ihaleler açılmıştı.

BURKENT, önceki yönetimin başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarını devam ettirmek için ihale açtı.

Geçtiğimiz Nisan ayında görevdeki bir yılını değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 'Devlette devamlılık esastır' diyerek başlatılan tüm projelerin tamamlanması için çalıştıklarını söylemişti.

33493-mty1mjnmn2-3-scaled-1746772993-93-x750.jpeg


BELEDİYENİN CEBİNDEN PARA ÇIKMAYACAK

BURKENT
açtığı ihale ile söz konusu arsalara kat karşılığı inşaat yaptıracak.

İnşaatlar için arsayı verecek olan belediye, tek kuruş ödemeden yapılan taşınmazlardan pay alacak.

Kapalı teklifi usulü (artırım) ile yapılacak ihaleyi, toplam emsal inşaat alanının yüzde 40’ı üzerinde en yüksek oranda teklif sunan firma-firmalar kazanacak.

Altınova mahallesindeki inşaatın ihalesi 22 Mayıs günü, Fatih mahallesindeki inşaatın ihalesi 23 Mayıs günü yapılacak.

DUDAK UÇUKLATAN MALİYET

Altınova mahallesindeki 25 bin 597 metrekarelik arsada yapılacak inşaatın maliyetinin yaklaşık 2 milyar 804 milyon 883 bin 111 TL, Fatih mahallesindeki 8 bin 919 metrekarelik arsada yapılacak inşaatın yaklaşık maliyetinin ise 1 milyar 114 milyon 784 bin TL olduğu belirtildi.

3 emsal oran verilen Altınova'daki arsada 135 bin 81 metrekare, Fatih'teki arsada 52 bin 676 metrekare inşaat yapılacak.
 
3 emsal fazla gibi geldi bana. Belki de belediye ihaleye katılımı arttırmak için böyle emsal oranı vermiş olabilir.
 
Haziran ayı geldi ve koruparka yakın bloklar bitme aşamasında yazın tüm bloklar kaba olarak bitmiş olacak yarısından fazlasıda ince işçilik olarak bitirilmiş olur hayırlı olsun umarım büyük marmara depremine dayanacak güçte yapılmışlardır.
 

Kentsel dönüşümde Bursa’dan Bakanlığa önemli başvuru​

Pazartesi günü… AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın yatırımlarla ilgili geniş kapsamlı basın toplantısında, kente gelecek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, kentsel dönüşümde Yarısı Bizden kapsamına Bursa’nın da alındığını açıklayabileceğini söyledi.

Ne var ki…


Bakan Kurum salı günü geldi, ama beklenen müjdeyi vermedi. Bunun nedenini merak edip araştırırken kulağımıza şu geldi.

Meğer…

Bursa Büyükşehir Belediyesi bu ayın başında, Bursa’nın da Yarısı Bizden kapsamına alınması için yazıyla başvurmuş.

O yazıda…

JICA işbirliğiyle yürütülen Deprem Risk Azaltma Önleme ve Planlama Projesi kapsamındaki hazırlıklar anlatılıp şu bilgi veriliyor:

“Depreme dayanıklı Bursa için riskli bölgelerin belirlenmesi, zemin etütleriyle yapı güvenliğinin arttırılması, kent dokusuna uygun, sürdürülebilir dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi, uzlaşı odaklı dönüşüm modeli oluşturulması hedefiyle çalışmalarımız sürüyor.”

Ardından…

Yıkıcı etki yapabilecek “Gemlik-Geyve Segmenti, Uluabat Fayı ve Bursa Fayı” anımsatılıp Bursa’nın ekonomiye katkısına dikkat çekiliyor.

Yazıda iki kritik noktaya dikkat çekiliyor:

Bir…

“İstanbul’da 2023 yılında başlatılan, 39 ilçenin tamamında riskli yapıların faydalanabileceği Yarısı Bizden kapsamına; 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, hasarlı tüm konut sahiplerinin de alınacağı kamuoyuna açıklanmıştır.”

İki…

“Bursa’nın başta deprem olmak üzere her türlü afete karşı güçlendirilmesi için yapı stokumuzun ivedilikle yenilenmesi gerekmektedir.”

İstenen de şu:

“İstanbul’un tüm ilçelerini kapsayan Yarısı Bizden kampanyasında vatandaşlara ev ve iş yerlerinin dönüşümü için hibe, kredi ve taşınma yardımını kapsayan destek ödemelerinin, Bursa’da da yapılması büyük önem taşımaktadır.”

Sonuç bölümünde…

17 ilçenin de bu kapsama alınması isteniyor.


Topu bakanlığa atmışlar bakalım ne cevap gelecek.
 
Geri
Üst