Bursa Kentsel Dönüşüm Projeleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Efe16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
akpınardaki evler güzel oldu mesela ama evlere tarihi doku verilse daha iyi olur veya ağaçlandırma çalışması yapmak gerekir çünkü rant için dikerler oraya 20 kat bina

İnşaat sektörünün kimlerin elinde olduğuna ve kimlerin müteahhitlik yaptığına bakarsan bu kentsel dönüşüm mevzusu bana hiç samimi gelmiyor.

Kentsel dönüşüme karşı değilim ancak bugün sırf çıkar uğruna aylarca zar zor parçalarını sökerek yıkabildikleri Carrefour AVM'ye bile "depreme dayanıksız" raporu çıkartarak yıkım yaptılarsa bu kentsel dönüşüm gereksinimine işaret eden rapor ve analizlerde de aynı / benzer durumların olabileceğini düşünüyorum.

İnşaat sektörünün kimlerin elinde olduğuna ve kimlerin müteahhitlik yaptığına bakarsan bu kentsel dönüşüm mevzusu bana hiç samimi gelmiyor.

Kentsel dönüşüme karşı değilim ancak bugün sırf çıkar uğruna aylarca zar zor parçalarını sökerek yıkabildikleri Carrefour AVM'ye bile "depreme dayanıksız" raporu çıkartarak yıkım yaptılarsa bu kentsel dönüşüm gereksinimine işaret eden rapor ve analizlerde de aynı / benzer durumların olabileceğini düşünüyorum.
zaten dikkaldırım gökdelenler bölgesiydi bi oraya yapmamışlardı gökdelen şimdi orayada dikcekler bir tane daha

23 Nisan mahallesinde eski denilebilecek bir yapı yok bildiğim kadarıyla. Orada bile oran %50’nin üzerinde gözüküyor. Bana biraz abartılı geldi rakamlar. Bu arada Efe’nin dediğine katılıyorum. Bir binanın yüksek katlı olması depremde daha riskli olduğu anlamına gelmez. Özellikle zemin yapısına göre yüksek katlı bina daha az riskli bile olabilir. Depremde rezonans etkisiyle ilgili videolar bu konuda fikir verebilir.

23 Nisan mahallesinde eski denilebilecek bir yapı yok bildiğim kadarıyla. Orada bile oran %50’nin üzerinde gözüküyor. Bana biraz abartılı geldi rakamlar. Bu arada Efe’nin dediğine katılıyorum. Bir binanın yüksek katlı olması depremde daha riskli olduğu anlamına gelmez. Özellikle zemin yapısına göre yüksek katlı bina daha az riskli bile olabilir. Depremde rezonans etkisiyle ilgili videolar bu konuda fikir verebilir.
dağlık yerlere yüksek katlı,düz yerlerede az katlı bina gerekiyor o zaman

dağlık yerlere yüksek katlı,düz yerlerede az katlı bina gerekiyor o zaman
Öyle de denilebilir. Sert zeminlerde yüksek katlı yapı daha iyi, yumuşak zeminlerde ise az katlı. Tabi şehirler genelde verimli topraklara sahip, alüvyon zeminlerde kurulmuş. O yüzden pek çok şehrin zemini çoğunlukla yumuşak arazilerden oluşuyor. Ancak günümüzde zemin teknolojileri çok gelişti. İnşaat şirketleri zeminle alakalı ciddi çalışmalar yaptıktan sonra inşaata başlıyor. Dolayısıyla özellikle büyük şehirlerde, en azından belli bölgelerde, yüksek yapılar olması zorunluluk. Her yerin az katlı binalardan oluşması daha fazla arazinin yapılaşması demek, bu da çok istenilecek bir durum değil. Çok geniş bir alana yayılan şehrin altyapı, ulaşım maliyetleri de çok daha yüksek olur, orası da ayrı bir sorun.

Aynen öyle umarım yenileme anlamında geç kalmayız.

23 Nisan mahallesi zaten son 10 yılda ortaya çıkmış bir yer. %50 risk demelerinin amacı mahallenin %80'lik kısmının zemin sıvılaşmasına çok müsait olmasından kaynaklanıyordur. Bakıldığında Bursa Ovası'nın tamamı zemin sıvılaşmasına müsait o da ayrı bir konu.

@Bursarayci Kükürtlü'de şöyle bir durum var; zemin ovaya göre biraz daha iyi olabilir ama orada ki binaların çoğu eski ve 1999 öncesi yapılan binalar. Haliyle bir risk oluşturuyor. Ayrıca o bölge de yine zemine yakın yerlerde sıcak su damarları mevcut. Doğal olarak oluşmuş sıcak su yerlerinin zeminleri diğer yerlere göre daha hızlı hareket edebilmektedir ve ayrıca Kükürtlü'nün hemen yanından ve Dikkaldırım üzerinden devam eden bilinen adıyla aktif faylar arasında yer alan Bursa fayı mevcuttur.

%50 risk demelerinin amacı mahallenin %80'lik kısmının zemin sıvılaşmasına çok müsait olmasından kaynaklanıyordur.

İşte bu riskli mahalleler için sadece riskli demek yerine yapılardan kaynaklı mı zeminden kaynaklı mı riskli olduğunu belirtseler çok iyi olacak. Yoksa böyle bir analiz kentsel dönüşüm propagandasının önünü açıyor.

23 Nisan mahallesi zaten son 10 yılda ortaya çıkmış bir yer. %50 risk demelerinin amacı mahallenin %80'lik kısmının zemin sıvılaşmasına çok müsait olmasından kaynaklanıyordur. Bakıldığında Bursa Ovası'nın tamamı zemin sıvılaşmasına müsait o da ayrı bir konu.

@Bursarayci Kükürtlü'de şöyle bir durum var; zemin ovaya göre biraz daha iyi olabilir ama orada ki binaların çoğu eski ve 1999 öncesi yapılan binalar. Haliyle bir risk oluşturuyor. Ayrıca o bölge de yine zemine yakın yerlerde sıcak su damarları mevcut. Doğal olarak oluşmuş sıcak su yerlerinin zeminleri diğer yerlere göre daha hızlı hareket edebilmektedir ve ayrıca Kükürtlü'nün hemen yanından ve Dikkaldırım üzerinden devam eden bilinen adıyla aktif faylar arasında yer alan Bursa fayı mevcuttur.
o zaman kentsele girmesi gerek ama oraya 20 kat dikiceklerde ben bu işte hiç haıyr görmem

İşte bu riskli mahalleler için sadece riskli demek yerine yapılardan kaynaklı mı zeminden kaynaklı mı riskli olduğunu belirtseler çok iyi olacak. Yoksa böyle bir analiz kentsel dönüşüm propagandasının önünü açıyor.
Sosyal medyada paylaşılmış bir görselden bahsediyoruz. Mesela o toplantıda tam olarak ne dediler bilmiyoruz.

İşin özeti D-200 karayolunun altı her zaman zemin sıvılaşmasına müsait. İnegöl üzerinden gelip Kestel ve Yıldırım'ı takip ederek dağın dibinden geçip Mustafakemalpaşa'ya giden diri bir fayımızın olduğu da hiçbir zaman unutulmamalı

Fay haritasına ulaşmak için: https://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx

fay.webp

Sosyal medyada paylaşılmış bir görselden bahsediyoruz. Mesela o toplantıda tam olarak ne dediler bilmiyoruz.

İşin özeti D-200 karayolunun altı her zaman zemin sıvılaşmasına müsait. İnegöl üzerinden gelip Kestel ve Yıldırım'ı takip ederek dağından dibinden geçip Mustafakemalpaşa'ya giden diri bir fayımızın olduğu da hiçbir zaman unutulmamalı

Fay haritasına ulaşmak için: https://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx

Ekli dosyayı görüntüle 48803
diri fay seçeneğine tıklarsanız daha anlamlı olur bazıları sönük faylar

Bursa için kentsel dönüşüm çağrısı​

İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İş İnsanları Federasyonu (İMSİFED) Yönetim Kurulu, “Yarısı Bizden” ve 3 milyon TL’ye kadar dönüşüm kredisi gibi uygulamaların yalnızca belirli illerle sınırlı kalmaması, deprem riski yüksek Bursa başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ni de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini çağrısında bulundu.​

İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İş İnsanları Federasyonu (İMSİFED) Yönetim Kurulu, önceki gün İnegöl’de İnegöl Müteahhitler Derneği (İMDER) ev sahipliğinde gerçekleştirdiği son toplantıda inşaat sektörü ve konut piyasasındaki güncel gelişmeleri kapsamlı şekilde değerlendirdi.

Federasyon bünyesindeki derneklerin başkan ve başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda, makroekonomik gelişmeler, finansmana erişim, inşaat maliyetleri, kentsel dönüşüm, yapı denetim sistemi, nitelikli iş gücü ve sektörün kurumsal temsiliyeti başta olmak üzere birçok stratejik konu ele alındı.

Toplantı sonrasında yapılan değerlendirmede, sektörün mevcut sorunlarının çözümünün ancak kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve sektör temsilcilerinin ortak aklıyla mümkün olabileceği vurgulanırken, İMSİFED’in çözüm odaklı çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceği ifade edildi.

İMSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, “İnşaat sektörü yalnızca konut üreten bir sektör değildir. Yaklaşık 250 alt sektörü besleyen, yüz binlerce kişiye istihdam sağlayan ve şehirlerimizin geleceğini şekillendiren stratejik bir üretim alanıdır. İMSİFED olarak sorunları dile getirmekle yetinmiyor, çözüm önerilerimizi ilgili kurumlarımızla paylaşarak sektörümüzün ve şehirlerimizin geleceğine katkı sunmayı görev kabul ediyoruz. Özellikle deprem gerçeğiyle yaşayan Bursa’mız için kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması ve finansman imkânlarının güçlendirilmesi artık ertelenemeyecek bir ihtiyaçtır” dedi.

Toplantıda deprem gerçeği karşısında kentsel dönüşümün hızlandırılmasının zorunluluğu vurgulandı. İMSİFED Yönetim Kurulu “Yarısı Bizden” ve 3 milyon TL’ye kadar dönüşüm kredisi gibi uygulamaların yalnızca belirli illerle sınırlı kalmaması, deprem riski yüksek Bursa başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ni de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu kapsamda İMSİFED’in önerileri; artan inşaat maliyetleri dikkate alınarak teşvikler, muafiyetler ve kira yardımlarının güncellenmesi, ada bazlı dönüşüm, parsel birleştirmeleri ve riskli alan projelerinin de teşvik kapsamına alınması, Bursa için kamu bankaları ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle uzun vadeli ve uygun maliyetli dönüşüm finansman modellerinin oluşturulması, Bakanlık tarafından sağlanan hibe, kredi ve rezerv alan desteklerinin deprem riski yüksek Bursa ve çevresinde daha etkin kullandırılması şeklinde sıralandı.
Kaynak: olay.com.tr

Bursa’da dev dönüşümde 2. etap! O mahallede eski binalar yıkılıyor

Yıldırım Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yıldırım’ın dört bir yanında yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile riskli yapılar daha modern ve güvenli yaşam alanlarına dönüşüyor.

Mimarsinan Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 1. Etap’ı tamamlayıp, hak sahiplerine anahtarlarını teslim eden Yıldırım Belediyesi, 2. Etap’ta da çalışmalara başladı. 8097 Ada 2. Parsel’de hayata geçirilen proje kapsamında, alanda yer alan 28 yapı ve 94 adet bağımsız yapının yıkımına başlandı. Yıkım işlemlerinin tamamlanmasının ardından bölgeye; güvenli, sağlıklı, depreme dayanıklı, sosyal donatıları olan 3 blokta 165 adet daire ve 19 adet dükkan kazandırılacak.

Bursa'da dev dönüşüm hızlandı! O mahallede 2. etap başladı

SOSYAL HAYAT DEĞİŞECEK

Mimarsinan Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap yıkım çalışmalarını yerinde takip eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz 30 bin güvenli konut üretme hedefi kapsamında kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı. Kentsel dönüşüm alanında Bursa’nın en tecrübeli kurumu olduklarını belirten Başkan Yılmaz; “27 mahallede, 286 farklı proje yürütüyoruz. Sadece binaları yenilemiyoruz, yaşam alanlarını dönüştürüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız kapsamında yeni yollar, yeşil alanlar, parklar, sosyal donatıları da ilçemize kazandırıyoruz. Yıldırım’daki yaşam kültürünü ve sosyal hayatı da binalarla birlikte dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bursa'da dev dönüşüm hızlandı! O mahallede 2. etap başladı

YÜKSEK UZLAŞI ORANI

Mimarsinan Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap’da hak sahiplerine anahtarlarını daha önce teslim ettiklerini hatırlatan Başkan Yılmaz; “2. Etap’ta da hak sahipleriyle büyük oranda uzlaşı sağladık. Ortaya koyduğumuz proje ve vizyon vatandaşlarımızdan destek gördü. burada da yoğunluğu artırmadan, vatandaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek bir yaşam alanı kuracağız. Yıkılan binaların yerine depreme dayanıklı ve modern 165 daire, 19 ticari alan inşa edeceğiz. Burada gerçekleştirdiğimiz dönüşüm projesi bölgenin değerini yükseltecek ve kentsel dönüşüm vizyonumuza katkı sağlayacak. Daha güvenli, daha güçlü ve daha yaşanabilir bir Yıldırım için çalışmaya devam edeceğiz. Yıldırım için büyük düşünüyor, büyük dönüşüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Olay Gazetesi

yildirim_kentsel_donusum_1.webp

yildirim_kentsel_donusum_2.webp

yildirim_kentsel_donusum_3.webp

yildirim_kentsel_donusum_4.webp

yildirim_kentsel_donusum_5.webp

yildirim_kentsel_donusum_6.webp

yildirim_kentsel_donusum_7.webp

yildirim_kentsel_donusum_8.webp

Bursa’nın o mahallesinde dönüşüm için ilk kepçe vuruldu! 30 bin yeni konut…

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde kentsel dönüşüm hız kesmeden devam ediyor. Sinandede Mahallesi’nde riskli yapıların yıkımına başlanarak, depreme dayanıklı modern konutlar inşa edilecek. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, 30 bin yeni konut hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

Yıldırım Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yıldırım’ın dört bir yanında yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile riskli yapılar daha modern ve güvenli yaşam alanlarına dönüşüyor.

Yıldırım’ı güvenli bir geleceğe taşımak için ilçenin dört bir yanında kentsel dönüşüm çalışması yürüten Yıldırım Belediyesi, kamu kaynaklarının yanı sıra özel sektör eliyle de dönüşüm projelerine devam ediyor. Bu kapsamda planlamasını Yıldırım Belediyesi’nin yaptığı Sinandede Mahallesi 8030 Ada 1 Parsel’de, özel sektör eliyle hayata geçirilecek dönüşüm projesi için eski yapı stoğunun yıkım çalışmalarına başlandı. Proje kapsamında alanda bulunan 13 bina ve 27 bağımsız bölüm yıkılarak, yerine depreme dayanıklı, modern, bölge mimarisine uygun 42 daire ve dükkan inşa edilecek.

Sinandede Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi yıkım çalışmalarını yerinde takip eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz; depreme dayanıklı 30 bin yeni konut üretme hedefi kapsamında çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Kentsel dönüşüm alanında Bursa’nın en tecrübeli kurumu olduklarını belirten Başkan Yılmaz; “Bugün Yıldırım’ın 27 mahallesinde dönüşüm projesi yürütüyoruz. Sadece binaları yenilemiyoruz, yaşam alanlarını dönüştürüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız kapsamında yeni yollar, yeşil alanlar, parklar, sosyal donatıları da ilçemize kazandırıyoruz. Yıldırım’daki yaşam kültürünü ve sosyal hayatı da binalarla birlikte dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ
Kentsel dönüşümün sadece kamu kaynaklarıyla yapılamayacağını belirten Başkan Yılmaz; Yıldırım’ı güvenli bir geleceğe taşımak için; bir yandan kamunun tüm imkanlarıyla kentsel dönüşüm projeleri yürütürken, bir yandan da özel sektörümüzün gücüyle ilçemizi dönüştürüyoruz. İşte bu vizyonun bir sonucu olarak, bugün Sinandede Mahallemiz 8030 ada 1 parselde yeni bir adım atıyoruz. Belediye olarak önünü açtığımız, özel sektör eliyle yükselen bu projenin hayata geçmesinde emeği olan herkese ve bizlere güvenen tüm hak sahiplerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bizim amacımız sadece binaları yenilemek değil; depreme dirençli, yeşili bol, çocukların güvenle büyüdüğü huzurlu bir Yıldırım inşa etmektir. Yıldırım’ın dört bir yanında, vatandaşımızın rızasıyla, hayata geçirdiğimiz dönüşüm hamlesine kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Olay Gazetesi

sinandede_kentsel_donusum_1.webp

sinandede_kentsel_donusum_2.webp

sinandede_kentsel_donusum_3.webp

sinandede_kentsel_donusum_4.webp

sinandede_kentsel_donusum_5.webp

sinandede_kentsel_donusum_6.webp

sinandede_kentsel_donusum_7.webp

sinandede_kentsel_donusum_8.webp

Cadde üstü rant dönüşümlere devam maalesef
Kusura bakmayın da bu bakış açısını anlamıyorum. Siz müteahhit olsanız hayrına kentsel dönüşüm yapar mısınız? Ortada illa ki bir rant olması lazım. Yeterince kentsel dönüşüm olmamasının en büyük nedeni de bu. Millet cebimden para çıkmasın, evim şu kadar metrekare olsun, şu kadar yeşil alanımız olsun vb. isteklerde bulunuyor. Ama bunların hepsi bir arada olmuyor. Ya millet cebinden para verecek, ya kat sayısı artacak vs. Bu kentsel dönüşüm projesi özelinde konuşursak, muhtemelen cadde üzeri olduğu için dükkan müteahhite kalacak, onun karı da o dükkanlar olacak. Millet cebinden para vermek istemezse ya da verebilecek durumu yoksa zor iş kentsel dönüşüm. Kat sayısı artırılsa o da rant diye eleştirilecek.

Kusura bakmayın da bu bakış açısını anlamıyorum. Siz müteahhit olsanız hayrına kentsel dönüşüm yapar mısınız? Ortada illa ki bir rant olması lazım. Yeterince kentsel dönüşüm olmamasının en büyük nedeni de bu. Millet cebimden para çıkmasın, evim şu kadar metrekare olsun, şu kadar yeşil alanımız olsun vb. isteklerde bulunuyor. Ama bunların hepsi bir arada olmuyor. Ya millet cebinden para verecek, ya kat sayısı artacak vs. Bu kentsel dönüşüm projesi özelinde konuşursak, muhtemelen cadde üzeri olduğu için dükkan müteahhite kalacak, onun karı da o dükkanlar olacak. Millet cebinden para vermek istemezse ya da verebilecek durumu yoksa zor iş kentsel dönüşüm. Kat sayısı artırılsa o da rant diye eleştirilecek.
hayrına yapmam ama belediye yapsın o zaman inşaat şirketi ile anlaşıp
yada ihale usulü
insanlar para vermek istemiyor o yüzden böyle oluyor
rant olması gerek ama bir katta 2 daire varken 6 daire yapıp üstüne bir de kat sayısını arttırısan bizimde sesimiz çıkar o zaman
amaç rant burada kasaları para ile doldurmak değil şuanda kentsel dönüşünde 2.dediğim şey yapılıyor:kasaları para ile doldurmak

Kıyamet mi yaklaştı? Kaç kez kentsel dönüşümle ilgili muhalif görüş belirten ben bugün kentsel dönüşümün Şükraniye'ye gelmesini söylüyorum sizler rant diyorsunuz 😂😂

@Efe16 dünya tersine dönüyor

Kıyamet mi yaklaştı? Kaç kez kentsel dönüşümle ilgili muhalif görüş belirten ben bugün kentsel dönüşümün Şükraniye'ye gelmesini söylüyorum sizler rant diyorsunuz 😂😂
İsterse rant olsun milletin canı söz konusu şuan venezuela ve meksikada olan son depremleri açın bir seyredin bursanın %80 i dayanmaz bu şiddette depremlere o yüzden kentsel dönüşüm şart.

Kentsel Dönüşümün olumlu yanları:

1. Binalar yenilenir.
2. Yaşam alanları düzenli hale gelir.
3. Metruk alanlar yok olacağından alkol ve madde bağımlılarının yayılmasını önler.

Olumsuz Yanları ise

1. Milletin cebine adeta akrep girer ama her zaman daha fazlasını ister. (Çoğu proje de bu sebepten iptal olmuştur)
2. Kat ve daire sayısı çoğalacağından nüfus artar demografik yapı çeşitlenir.
3. Müteahhitler de işin maliyetini düşündükleri için her katta 2 daire yerine 3 ve fazlasını yapıp aşırı ranta kapı açar.

Kentsel dönüşümde bu her iki yanı da düşünmek gerekir.

İsterse rant olsun milletin canı söz konusu şuan venezuela ve meksikada olan son depremleri açın bir seyredin bursanın %80 i dayanmaz bu şiddette depremlere o yüzden kentsel dönüşüm şart.
evet şart ama atış yapı gibi gökdelen dikilecekse ben bu işte yokum arkadaş
Kentsel Dönüşümün olumlu yanları:

1. Binalar yenilenir.
2. Yaşam alanları düzenli hale gelir.
3. Metruk alanlar yok olacağından alkol ve madde bağımlılarının yayılmasını önler.

Olumsuz Yanları ise

1. Milletin cebine adeta akrep girer ama her zaman daha fazlasını ister. (Çoğu proje de bu sebepten iptal olmuştur)
2. Kat ve daire sayısı çoğalacağından nüfus artar demografik yapı çeşitlenir.
3. Müteahhitler de işin maliyetini düşündükleri için her katta 2 daire yerine 3 ve fazlasını yapıp aşırı ranta kapı açar.

Kentsel dönüşümde bu her iki yanı da düşünmek gerekir.
iyi yanlarıda var kötü yanlarıda ama açgözlü müteahhitler olmasa sıkıntı yok

Geri