Bursa Raylı Sistem Projeleri

Berktuğ

WT Moderatör
Puanlar
1,321
Bursa’nın batısında 3 yeni ray projesi: Balkan-Kayapa bölgesine ring geliyor

Hepimiz kabul ediyoruz… Bursa artık eski Bursa değil, hatta 40 yıl öncesinin Bursa’sı bile değil. Nüfus arttı, şehir büyüdü, yerleşim alanları genişledi. Her yere yürüyerek gidilen yıllardan, bir uçtan bir uca ulaşılamayan döneme geldik.

Doğal olarak…
Ulaşım sorunu ciddi anlamda büyüyen bir kentte yaşıyoruz.

Kurtuluş yolu da belli:
Kent içinde raylı sistem ağlarını genişletip, özellikle de toplu ulaşım alışkanlığını yaygınlaştırmak.

İşte…
Bu kritik problem, Olay’ı ziyarete gelen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik’le sohbetin ana konusuydu.

Halisçelik…
Sohbet sırasında, “Bursa’nın ulaşım tercihinin toplu ulaşım olması gerektiğini” söyledikten sonra, öncelikle proje ihalesi aşamasına gelen iki projeyi anımsattı.

Birincisi…
Temelini 23 Ocak 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı, ancak Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun iki yıldır “Projesini Büyükşehir yapacaktı, bitirirlerse başlarız” dediği 5.5 kilometrelik Görükle Metrosu.

Açıkladığı şu:
“Projesini hazırladık, hatta proje ihalesine çıktık. 14 firma teklif verdi, 8’i kabul gördü, 2’siyle görüşme yapıldı. Birkaç güne sonuçlanır.”

İkincisi…
“Başkanımızın seçim taahhütleri arasında yer alan 21 kilometrelik Çalı-Demirtaş raylı sistemi için de proje ihalesine çıktık.”

Sohbetimizde…
Yerel seçimler öncesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in aday olarak dile getirdiği ulaşım projeleri arasında yer alan Balkan Mahallesi-Kayapa bölgesi raylı sistem projesini de sorduk.

Öncelikle…
Ayrıntılı değerlendirme için henüz erken olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte, söylediklerinden şunu anladık:

Bursa’nın batısında, yeni Özlüce olarak gelişen cazibe bölgesi Balkan Mahallesi ile Kayapa arasında, Bursaray’a entegre çalışacak raylı ring sistemi oluşturuluyor.

Yani, raylı ulaşım kentin en batısına ulaşıyor.

Kaynak: Olay Gazetesi / Ahmet Emin Yılmaz

ekran-resmi-2025-08-16-003031.webp

2 etabın proje ihalesi tamam 2026 yatırım listesine girecek

Genel Sekreter Halisçelik’i bulmuşken arkadaşlarımız raylı sistem çalışmalarını da sordular. Bursaray için planlanan 21 kilometrelik Çalı-Demirtaş hattı ile 5 kilometrelik Üniversite-Görükle hatlarının proje ihalelerinin yapıldığını, buna ilişkin sonuçların da önümüzdeki hafta açıklanacağını kaydeden Halisçelik, bu etapların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2026 yılı yatırım programına alınması için çalıştıklarını vurguladı.

İki etabın yapımını bakanlığın üstleneceğini, kendilerinden projeleri istediklerini, ancak işletmeye aldıktan sonra da yapım maliyetini faiziyle birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin geri ödeyeceğini de aktardı.

Türkiye’de raylı sistem projeleri için finansmana erişimin kolay olmadığının da altını çizen Halisçelik, vagon alımı için İslam Kalkınma Bankası ile temas halinde olduklarını, ancak Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin alımlarda yüzde 60 yerlilik şartının rekabeti ve maliyetin düşürülmesini engelleyeceğini, buna proje bazlı mafiyet sağlanabileceğini de hatırlattı.

Türkiye’deki tek raylı sistem üreticisinin tüm kentlerin ve belediyelerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteden de uzak olduğunu sözlerine ekledi.

Uzun bir aradan sonra Genel Sekreter Halisçelik ile yeniden bir araya geldik.

Gerçekten, Halisçelik’in Bursa’nın her yönden güçlenmesi ve hakkı olanı alması konusunda bir kez daha büyük çaba sarf ettiğini fark ettik.

2 etabın proje ihalesi tamam 2026 yatırım listesine girecek

Genel Sekreter Halisçelik’i bulmuşken arkadaşlarımız raylı sistem çalışmalarını da sordular. Bursaray için planlanan 21 kilometrelik Çalı-Demirtaş hattı ile 5 kilometrelik Üniversite-Görükle hatlarının proje ihalelerinin yapıldığını, buna ilişkin sonuçların da önümüzdeki hafta açıklanacağını kaydeden Halisçelik, bu etapların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2026 yılı yatırım programına alınması için çalıştıklarını vurguladı.
Hadi inşallah çok önemli 2 hat bursanın çok ihtiyacı var bakanlık bu 2 hat için yardımcı olsa yetecek.

Ee nerde Güneyden gelecek Gürsuda bitecek bozbeyin açıkladığı metro ??? 🤣🤣 Zaten yapılmayacagini biliyoruz bahsedilmemiş bile. Bari bir iki yalan sözle deyinselerdi.

Ee nerde Güneyden gelecek Gürsuda bitecek bozbeyin açıkladığı metro ??? 🤣🤣 Zaten yapılmayacagini biliyoruz bahsedilmemiş bile. Bari bir iki yalan sözle deyinselerdi.
O proje aslında alinur aktaşın duyurduğu proje planlarda işli olduğu için söyleniyor şu 2 proje zaten 10 yıldan evvel bitmez.Ben bursaya 10 yıl içinde başka metro hattı yapılacağını sanmıyorum.

Ben bahsettikleri projeleri bile yapabileceklerini düşünmüyorum. Önümüzdeki sene bir mucize olur da çalı-demirtaş hattının inşaat ihalesine çıkarlarsa öpüp başımıza koyalım.

METRO HATLARINDA SÜREÇ BAŞLADI

Toplantıda ulaşım yatırımları konusuna da değinen Halisçelik, iki yeni metro hattının proje ihalesinin yapıldığını açıkladı. “21 kilometrelik Çalı-Demirtaş hattı ile 5,5 kilometrelik Bursa Uludağ Üniversitesi-Görükle hattının proje ihaleleri yapıldı. 14 firmadan rekabet oluşturuldu ancak 2 firma teklif verdi. Haftaya ihaleler sonuçlanacak. Proje 3-4 ay içinde bakanlığa teslim edilecek. Ben normalde açık ihale yöntemi istiyordum. Ancak Bakanlık hızlıca yatırım programına almak istediği için açık ihale yöntemi yerine daha hızlı bir yöntem tercih ettik” dedi.

METRO HATLARINDA SÜREÇ BAŞLADI

Toplantıda ulaşım yatırımları konusuna da değinen Halisçelik, iki yeni metro hattının proje ihalesinin yapıldığını açıkladı. “21 kilometrelik Çalı-Demirtaş hattı ile 5,5 kilometrelik Bursa Uludağ Üniversitesi-Görükle hattının proje ihaleleri yapıldı. 14 firmadan rekabet oluşturuldu ancak 2 firma teklif verdi. Haftaya ihaleler sonuçlanacak. Proje 3-4 ay içinde bakanlığa teslim edilecek. Ben normalde açık ihale yöntemi istiyordum. Ancak Bakanlık hızlıca yatırım programına almak istediği için açık ihale yöntemi yerine daha hızlı bir yöntem tercih ettik” dedi.
Bu sefer olacak gibi hadi inşallah bu 2 projeye biran önce başlamaları lazım.

Eğer dedikleri doğru çıkarsa yıl sonunda projeleri teslim ederlerse ve 2026 yılı başında da inşaat ihalesi yapılırsa süper olur ama fazla da umutlanmak istemiyorum yine hayal kırıklığı olur diye.

Geri