Bursa UKOME Kararları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mustafag
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mustafag

Moderatör
Puanlar
1,213
Eylül ve Ekim UKOME kararları açıklanmış

Ekim UKOME kararından (sayfa 75):
2/G-H ve B/16-C hatlarının oluşturulması, G/1, 1/S-Y, 17/H, 43/H, 43/HB, 95/A, 21/C, D/2-A, 17/M, 24/D, 25, 9/D, 9/PA, 9/M, 43/H, 43/H-B, G/8, B/1, D/12-H ve 501 hatlarında güzergah revizyonu yapılmasının uygun olduğu, 1/T-K ve 1/T hatlarında güzergah revizyonu yapılmasının Alt komisyon çalışmaları na devam etmesinin uygun olduğuna, B/32-A, 6/F-2, 8/33, 4/B ve B/22-K hatlarında güzergah revizyonu yapılmasının uygun olmadığına ve 105 Hattının 9 nolu ücret tarifesine alınmasının uygun olduğuna

Tahtalı, Çalı, Yaylacık Görükle Esenevler, İsabey, Yavuzselim, Teleferik, Sinandede, Mudanya Minibüs durakları bütünleşik bilet sistemine geçmek istemiş ve ukome'de onaylanmıştır https://wowturkiyem.com/konular/bur...ciliği-haberler-ve-sohbet.32/page-2#post-2689

Eylül 2024 kararları için: https://www.bursa.bel.tr/dosyalar/ukome/241122043758_EYLuL-KARARLAR.pdf

Ekim 2024 kararları için: https://www.bursa.bel.tr/dosyalar/ukome/241122043940_EKiM-KARARLAR.pdf

1T VE 1TK hatlarının belirlenecek güzergahları çok önemli balkan-kızılcıklı hattında büyük yoğunluk yaşanıyor.Burayı 2 hatta bölerek yoğunluğu azaltmaya çalışacaklar sanırım.

Kasım kararlarında 1/T ve 1T/K hatlarıyla ilgili kararı göremedim.Ekin ayında güzergahların belirlenmesine devam edilmesi kararı verilmişti heralde naim süleymanoğlu bulvarının mart nisan gibi bitecek olmasından dolayı şimdilik askıya almış olabilirler.

Ocak ukome kararları yayınlanmış.Bazı otobüs hatlarında değişikler var Yeni açılan otobüs hattı, bütünleşik bilet sistemine dahil edilen minibüs hatları ve bazı kavşaklarda düzenlemeler var.

https://www.bursa.bel.tr/dosyalar/ukome/250210105125_OCAK-KARARLAR.pdf
Özet;
Görükle Minibüs Durağından 30 araç kartlı sisteme dahil edilecek, 35/G ve 4/G hatlarını alacaklar ve burulaş tarafından verilecek hatlarda devam edicekler.
Soğanlı Minibüs Durağının geçişi onaylanmış, araç listesi ve verilecek hat yazılmamış.
Diğer minibüs duraklarının bütünleşik bilet sistemine dahil edilmesi konusu için alt komisyon çalışmalarına devam kararı var.

Bir diğer önemli karar BursaRay Emek-Şehir Hastanesi Elektromekanik işleri temin ve işletmeye alma işleri kapsamında hatta kullanılacak vagonların temininde görev alacak araçlar için 1 yıl süreyle trafikte dolaşım izni istenmiş, onaylanmış.

geriye kalanları yazmadım bana göre önemli olanlar bunlar.

Şubat UKOME kararları yayınlanmış. Bu toplantıdan çıkan ve oldukça dolu dolu olan kararlardan benim için kayda değer olanları burada yayınlamak istiyorum.

Geçit'teki lambaların iptali talebi onaylanmış
Burulaş Selçukhatun ve Ertuğrul mahallelerinde olmak üzere yeni iki otopark açacakmış.
Uludağ Üniversitesi - Görükle - Çevre Yolu - Terminal (uğramalı) - Çevre Yolu - Yenişehir Havalimanı güzergahında hat oluşturulmuş
Doburca - Acemler İstasyonu güzergahında çalışacak 1/D hattı oluşturulmuş
Mevlana Mahallesi'nden Bölge Adliye'ye (DE2) ve Uluyol Adliye'ye (DE3) hat oluşturulmuş
2MU hattı Küçükyenice köyüne uzatılıp güzergahı da Mürsel köyüne uğrayacak şekilde değiştirilmiş
16S Veyselkarani'ye uzatılmış
25 Askeri Hastane'den geçecek şekilde güzergahı değiştirilmiş
Batı bölgesi Özel Halk Otobüsleri kalan 150 otobüsünü minibüse dönüştürmeyi talep etmiş (alt komisyona devredilmiş)
Bursa Şoförler Odası, paylaşımlı yolculuk sistemi olarak faaliyet gösteren şirketlere ve bu şirketler üzerinden hizmet sunanlara yönelik işlem başlatılmasını talep etmiş (alt komisyona devredilmiş)
Dolmuştan taksiye dönecek araçların başvuruları onaylanmış. Birçok durağa ilave olacak taksilerin yanı sıra İrfaniye, Badırga, Ovaakça, Yolçatı, Sakarya Mahallesi (Yıldırım), Vakıf ve İsabey'de taksi durakları kurulması kararı alınmış (Bu karara şoförler odası şerh koymuş)
Taksicilerin geçtiğimiz UKOME'lerde talep ettiği araç üstü pano yöntemiyle reklam alma talebi "kazaya sebebiyet verebilir" gerekçesiyle onaylanmamış.

Minibüs dönüşümü ile ilgili herhangi bir madde geçmiyor.

Batı bölgesi Özel Halk Otobüsleri kalan 150 otobüsünü minibüse dönüştürmeyi talep etmiş (alt komisyona devredilmiş)
Umarım bu karar reddedilir, daha batıda dönüştürülecek bir hat kalmadı. 8/L veya B/24 hatlarında mikrobüsle mi çalışmayı düşünüyorlar? 12 metreler çakılı halde gidiyorken, diğer hatlardaki mtslerin durumu malum herkesin, birde oda yönetimi çizelge programını kendine göre ayarladığı için araçlar boş değil mümkün mertebe çakılı gidecek şekilde hazırlanıyor belli ki küçücük 17 koltuklu birde daracık düzenli araçlarda milleti üst üste bindirerek yolculuk yaptırıyor bu özel halk otobüsçüleri odası, bu özel halk otobüslerinin geldiği nokta konusunda şehrimize bunu yakıştıramıyorum. Bursa'mızın ulaşımında otobüsçüler minibüs, minibüsçüler otobüs işletmek istiyor.

Umarım bu karar reddedilir, daha batıda dönüştürülecek bir hat kalmadı. 8/L veya B/24 hatlarında mikrobüsle mi çalışmayı düşünüyorlar? 12 metreler çakılı halde gidiyorken, diğer hatlardaki mtslerin durumu malum herkesin, birde oda yönetimi çizelge programını kendine göre ayarladığı için araçlar boş değil mümkün mertebe çakılı gidecek şekilde hazırlanıyor belli ki küçücük 17 koltuklu birde daracık düzenli araçlarda milleti üst üste bindirerek yolculuk yaptırıyor bu özel halk otobüsçüleri odası, bu özel halk otobüslerinin geldiği nokta konusunda şehrimize bunu yakıştıramıyorum. Bursa'mızın ulaşımında otobüsçüler minibüs, minibüsçüler otobüs işletmek istiyor.

Önümüzdeki yıl Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası'nın başkanlık seçimi var ve bahsedilen kalan araçların mikrobüs dönüşümü, 15 yıllık iktidara sahip mevcut başkanın seçim vaadi. Onaylanması bir UKOME kararına bakar ama pratikte uygulanabilirliği çok düşük bir uygulama. Özel Halk Otobüsleri'nde şu an 12 metreler mevcut hatlarına yetmiyor. Açılması planlanan 1TK hattı, Naim Süleymanoğlu Bulvarı tamamlansa dahi araç yetersizliği ile karşı karşıya. Mevcut 12 metre hatlarından araç arttırılması gerekiyor. Minibüs dönüşümü bir otobüse iki minibüs şeklinde yapılıyor ama bugün herhangi bir 12 metre hattında bir otobüsün yerine iki minibüs koyarak talebi karşılayamazsınız. 35G bunun en büyük örneği. Bu nedenle alt komisyon çalışmalarının dönüşüme onay çıkmayacağı yönünde sonuçlanacağını düşünüyorum. Hatta Özel Halk Otobüsleri'nin mevcut mikrobüs araçlarından bir kısmının 12 metreye dönüştürülmesi dahi gerekiyor. Durumu elveren mal sahipleri karşılıklı anlaşmalar ile buna yönelse daha iyi olacaktır.

"Minibüsçüler otobüs işletmek istiyor" diyerek Bursa Minibüsçüler Kooperatifi'nin 35C, 35B, 19C hatlarına atıfta bulunduğunun farkındayım. Bursa Minibüsçüler Odası yönetimi bu yönde çok güzel bir atılımda bulundu ama önemli olan bu yapılaşmanın mevcut minibüs durakları tarafından nasıl karşılandığı. Eğer minibüs camiasının iç siyaseti karışırsa minibüsçülerin işlettiği otobüsleri iyi bir gelecek beklemiyor. Özellikle kartlı sistem minibüs dönüşümünün durduğu şu günlerde Bursa Minibüsçüler Kooperatifi, yeni araç - yeni hat girişiminde bulunursa bu oluşum ve oda yönetimine hiç güzel gözle bakılmaz. Bursa ulaşımı için hayırlı bir gelecek diliyorum.

İşin içinde, özetinde küçük siyasi oyunlar var, bu bir gerçek. Hiçbir esnaf grubu Bursa'dan büyük değildir. Şu yumruğunu vuran bir belediye başkanı ve yönetimi göremedik. Herkes M plakasına güveniyor ama o M plakayı isletmekte belediyeye bağlı oldukları unutuluyor, unutturuluyor.

İşin içinde, özetinde küçük siyasi oyunlar var, bu bir gerçek. Hiçbir esnaf grubu Bursa'dan büyük değildir. Şu yumruğunu vuran bir belediye başkanı ve yönetimi göremedik. Herkes M plakasına güveniyor ama o M plakayı isletmekte belediyeye bağlı oldukları unutuluyor, unutturuluyor.

O kadar doğru ki. Mesela bir dönem K plaka kamyonet muhabbeti vardı, şu an tek tük kaldılar ve unutulup gittiler. Bunların da sahipleri esnaftı :)

M plaka her ne kadar özel mülkiyet olsa da bu bir ev veya arsa gibi yalnızca bulunduğu konumu etkileyen bireysel bir kazanım olmayıp tüm şehri ve kamu hizmetini etkileyen bir menkul olduğu için pekâlâ belediye düzenlemelerine açık. Bu konuda özel halk otobüsü ve minibüslere en sert tutumu benimseyen bildiğim kadarıyla Levent Fidansoy ve Recep Altepe yönetimiydi. Ondan sonraki yönetim ve mevcut yönetim o kadar sert değil, daha ılımlı ve tavizkâr. Bu tutumun sebebinin de halihazırda Burulaş'ın da kendi hatlarına yetememesi olduğunu düşünüyorum. Yoksa gönül isterdi ki hatlarda Burulaş görelim, otobüs girecek hatta birileri minibüs istedi diye minibüs çalışmasın...

Asıl sorun Burulaş'ın bunlara sübvanse vermesi. Burulaş sübvanse verdikçe bunlar ne kadar az sefer o kadar çok yolcu diyip hizmet esasından kâr esasına geçiyorlar. Neden 3 tur atıp 30 yolcuya hizmet verip 3 turluk maliyet 30 yolculuk kâr yapayım yerine 2 tur çakılı atıp 25 yolcuya hizmet verip 2 turluk maliyette 25 yolculuk kâr yapayım diyorlar nasılsa Burulaş sübvanse ediyor. Bu durum Burulaş'ta da var 5 6 sene önce 20-30 dk. sıklıkla sefer yapan hatlar günümüzde 35-45 dk. sıklığa düşmüş durumda.

Asıl sorun Burulaş'ın bunlara sübvanse vermesi. Burulaş sübvanse verdikçe bunlar ne kadar az sefer o kadar çok yolcu diyip hizmet esasından kâr esasına geçiyorlar. Neden 3 tur atıp 30 yolcuya hizmet verip 3 turluk maliyet 30 yolculuk kâr yapayım yerine 2 tur çakılı atıp 25 yolcuya hizmet verip 2 turluk maliyette 25 yolculuk kâr yapayım diyorlar nasılsa Burulaş sübvanse ediyor. Bu durum Burulaş'ta da var 5 6 sene önce 20-30 dk. sıklıkla sefer yapan hatlar günümüzde 35-45 dk. sıklığa düşmüş durumda.
4736 sayılı 65 yaş ve üstü yolculara ücretsiz biniş hakkı veren kanun TBMM'de kaldırılmadığı sürece sen sübvanse vermek zorundasın, vermezsen eğer kimse yaşlıyı ve indirimli yolcuyu arabasına almaz. Ben neden birilerini arabama bedavaya bindireyim ki? Bu adamların arabaları suyla çalışmıyor en nihayetinde bakım giderleri var, eğer bugün 4736 diye bir kanun olmasaydı sübvansiyon da olmayacaktı.

O kadar doğru ki. Mesela bir dönem K plaka kamyonet muhabbeti vardı, şu an tek tük kaldılar ve unutulup gittiler. Bunların da sahipleri esnaftı :)

M plaka her ne kadar özel mülkiyet olsa da bu bir ev veya arsa gibi yalnızca bulunduğu konumu etkileyen bireysel bir kazanım olmayıp tüm şehri ve kamu hizmetini etkileyen bir menkul olduğu için pekâlâ belediye düzenlemelerine açık. Bu konuda özel halk otobüsü ve minibüslere en sert tutumu benimseyen bildiğim kadarıyla Levent Fidansoy ve Recep Altepe yönetimiydi. Ondan sonraki yönetim ve mevcut yönetim o kadar sert değil, daha ılımlı ve tavizkâr. Bu tutumun sebebinin de halihazırda Burulaş'ın da kendi hatlarına yetememesi olduğunu düşünüyorum. Yoksa gönül isterdi ki hatlarda Burulaş görelim, otobüs girecek hatta birileri minibüs istedi diye minibüs çalışmasın...
Dün gibi hatırlıyorum, Bursa'daki bütün minibüslerin renkleri aynıydı renk tonu farkı bile yoktu, Burulaş otobüslerinde çizik bile yoktu, Özel Halk Otobüsleri/Burulaş alt yüklenicilerinden bütün araçların kaporta vs durumu düzgün ve etiket vs. şeyleri yoktu.
Şimdi bakın minibüslerde kırkbin farklı türde renk tonu var, Burulaş otobüslerin karoseri çürük, motoru bitik, kara duman atıyor. Özel Halk Otobüsleri/Burulaş alt yüklenicileri Xenon far takıyorlar, uzun sivri bijon kullanıyorlar, ön yüzü komple parçalanmış koli bandı ile tutturulmuş araçları kullanıyorlar hatta arka tamponu olmayan araçlar bile var, ıslık ventil denilen aşırı sesli ventil takıyorlar vs.
Araçların azami yaş iznini 12'den 15-20'lere çektiler. Eskiden aynı anda 20-30 araca varan araçlar bağlanır/trafikten men edilirdi şimdi tölare üstüne tölare veriliyor(topluca araç bağlama haberlerini arşivden silmişler, bulamadım).
Vaktinde Burulaş/Bursa BB arasında yaşanılmış sert olaylar.
3 otobüs yaştan dolayı bağlandı, verilen süreye ek verilen 1 aylık süre doldu
İki otobüs trafikten men edildi
Özel halk otobüsleri nakite geçti
Halk otobüslerindeki dönüşüm sağlandı 21 otobüs bağlandı

4736 sayılı 65 yaş ve üstü yolculara ücretsiz biniş hakkı veren kanun TBMM'de kaldırılmadığı sürece sen sübvanse vermek zorundasın, vermezsen eğer kimse yaşlıyı ve indirimli yolcuyu arabasına almaz. Ben neden birilerini arabama bedavaya bindireyim ki? Bu adamların arabaları suyla çalışmıyor en nihayetinde bakım giderleri var, eğer bugün 4736 diye bir kanun olmasaydı sübvansiyon da olmayacaktı.
Tam yolcu için de sübvanse verilmekte mevcut sistemde. Eskiden tam ücreti için yolcu 3 TL öderdi, otobüs sahibine 2,5 TL civarı para verilirdi, şimdi yolcu 3 TL ücret ödüyor, otobüs sahibine 3,75 TL para veriliyor.

Ben Tam biletin %25 i olarak güncellenmesinden yanayım 30 tl ise binş 7.5 tl alınsın bu şekilde sübvansiyonda aza inmiş olur bu kanunun değişmesi lazım.Yaşta 60 yaşa çekilebilir bu şekilde olursa.

Ben Tam biletin %25 i olarak güncellenmesinden yanayım 30 tl ise binş 7.5 tl alınsın bu şekilde sübvansiyonda aza inmiş olur bu kanunun değişmesi lazım.Yaşta 60 yaşa çekilebilir bu şekilde olursa.

Gönlümden geçen kimseye ücretsiz ulaşım sunulmasın, herkese eşit ücret ama 26-29.85 tarifeleri yerine ortalama 15 lira ücret olsun. Ancak bu durumda öğrenci bileti pahalılaşıyor. Bir de biz 65+'yı konuşuyoruz ama bugün basın mensubuna, polise, jandarmaya, muhtara vs. de toplu taşıma ücretsiz. Çok fazla kalem var ve bunların içerisinde kişiselleştirilmiş kart zorunluluğu olmadan şoföre kurum kimlik kartı gösterip geçebilenler var. Bu daha büyük sıkıntı.

Eğer illa ki 65 yaş üstüne bir ulaşım kolaylığı sağlanacaksa bu sadece yaşa bakmasın. Yasal gelire de bakılsın. Çalışıyorsa veya emekliyse geliri ne kadar, kamudan yardım alıyor mu vs. 65 yaş üstü olup değil toplu taşıma kullanmak, bindiği otobüsü satın alabilecek kişilere ücretsiz ulaşım hizmeti verilmesin.

tamamen ücretsiz olması çok yanlış, öğrenciden biraz daha pahalı olsun ama parayla binsinler hemde belediyeler sübvanse vermekten kurtulur, sadece Bursa değil ankara ve istanbuldada esnaflar bu sorunlardan müzdarip. Bu soruna çözüm bulunmalı. Öğrenci binişleri şuan 6.5 TL 60 ve 65 yaş üstü de 10 TL'ye binsin.

Mart UKOME kararları yayınlandı

Uber, Martı TAG vb. şirketler aracılığıyla sunulan paylaşımlı yolculuk hizmeti "haksız rekabet" gerekçesiyle yasaklandı.
Fidyekızık (Erikli) minibüs durağının kartlı sistem dönüşüm talebi bulunuyor, Nisan UKOME'de sonuçlanacak
B17N B17M ve M1 kodlu hatların oluşturulması talebi, Nisan UKOME'ye ertelenmiş.
27A, G6, 616H, 617H, 35S hatlarında güzergah değişiklik talebi bulunuyor.
Batı bölgesi Özel Halk Otobüsleri'nin kalan 150 otobüsünün mikrobüse dönüşümü için çalışmalar devam ediyor. Şoförler Odası "2002 yılındaki iki minibüsün bir otobüse dönüşümünün hukuksuz olduğu" gerekçesiyle gündemdeki dönüşüme destek verirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, mikrobüs tipi araçların trafiği arttıracağı gerekçesiyle dönüşüm talebine şerh koymuş.

Ayrıca mavi minibüslere reklam izni çıktı. Artık bu araçlarda giydirme reklam görebileceğiz.

Geçen ayki UKOME kararlarından daha çalkantılı gündemi olan Mart UKOME kararlarından gözüme çarpanlar bunlar. En son alt komisyona devreden Doğu bölgesi Özel Halk Otobüsleri'nin faaliyetlerinin durdurulması mevzusuna ilişkin herhangi bir karar yer almıyor.

Batı bölgesi Özel Halk Otobüsleri'nin kalan 150 otobüsünün mikrobüse dönüşümü için çalışmalar devam ediyor. Şoförler Odası "2002 yılındaki iki minibüsün bir otobüse dönüşümünün hukuksuz olduğu" gerekçesiyle gündemdeki dönüşüme destek verirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, mikrobüs tipi araçların trafiği arttıracağı gerekçesiyle dönüşüm talebine şerh koymuş.

Nedir bu minibüs aşkı anlamadım gitti. Nüfus artık şehrin batısına kayıyor, her geçen gün araç sayısı artıyor ve buna rağmen bir grup tutturmuş minibüste minibüs. Gidin minibüslerinizi Muş'ta çalıştırın o zaman. Eğer 12 metrelik otobüsler minibüse dönüşürse Mustafa Bozbey kendi ayağına sıkar, çok net.

Nedir bu minibüs aşkı anlamadım gitti. Nüfus artık şehrin batısına kayıyor, her geçen gün araç sayısı artıyor ve buna rağmen bir grup tutturmuş minibüste minibüs. Gidin minibüslerinizi Muş'ta çalıştırın o zaman. Eğer 12 metrelik otobüsler minibüse dönüşürse Mustafa Bozbey kendi ayağına sıkar, çok net.
Minibüs hatlarının dönüşümü neysede eldeki otobüslerin dönüşümü bursada sıkıntıya neden olur zaten yeterli gelmeyen 12 metre sayısı sorunlara yol açar umarım böyle bir karar alınmaz.

Geri