Minibüs sevdası batı grubunda var.
Kestel ve Gürsu hatlarının otobüs olup Kent Meydanı'na kadar gitmesine Burulaş'ın başında bende olsam izin vermezdim. Sonuçta Kent Meydanı'na kadar Bursaray ile paralel gidecekler, neden izin vereyim ki?
Yok Burulaş'ın tek aracı 1T, 1TG, 1TK dönüşümlü çalışıyor devir durumu yok. Aynı şekilde 6A hattında da bir tane Burulaş aracı takviye çalışıyor.
Bu arada bir duyum aldım ÖHO oda yönetimi 6A hattını Burulaş'a devretmek istiyormuş. Uygulanabilir mi bilmiyorum. 296'sı minibüs yaklaşık 450 araçla her hattı işletemeyecekleri ortada. Odanın ve camianın iç siyaseti de karışık malumunuz. Doğu grubu özel halk otobüsleri geçen yıl 19B başta olmak üzere belirli hatlarında çalıştırmak üzere en az 10 adet 12 metre otobüs satın alıp çalışmayı bekliyorlardı. İzin verilmedi, araçlarını satmak...
Minibüs sevdası batı grubunun genelinde olsa da tamamında değil diye düşünüyorum yoksa 8 metreden 12 metreye geçen olmazdı ya da 12 metre sahiplerinden minibüse dönmeye çalışan olurdu diye düşünüyorum.
Kestel ve Gürsu araçlarına gelince her iki durakta da 60 küsür araç bulunuyor. Kestel durağı 1K, 2K, 2KÇ, D11 hatlarını işletirken Gürsu durağı 2G1, 2G2, 2GK, D12, D12A, D12E, D12H, D12R ve D12Y hatlarını işletiyor. Bu hatlardan 2GK ve D12E nadir seferi olan hatlar, geri kalanlar daha sık.
Bu araçları otobüse dönüştürmek için hatlarda da bir düzenleme yapılması gerekiyor. Üstelik dönüşümden önce Burulaş'ın işlettiği, Gürsu minibüsleri devreye girdiğinde işletime alınmayan D12K (Gürsu İstasyonu - Gürsu İmam Hatip Lisesi) hattı da son iki aydır tekrar açılması üzerine gündemde.
Duraklar birleştirilmeden birebir 8 metreye dönüştürülürse Gürsu durağına D23 ve 91G hatlarını, Kestel durağına ise sadece 91 hattını verebilirsiniz. Birleşim yapılırsa D11A - D11B hatlarını da verebilirsiniz. Araçları homojen dağıtmak ve yığılma/yatırma sorunlarını önlemek için özellikle Gürsu hatlarına bir düzenleme gerekiyor. Gürsu'nun 35'lik Yol (Şehit Cüneyt Yıldız Caddesi), Atatürk Caddesi ve Kamyon Yolu (Aşık Veysel Caddesi) olmak üzere üç ana arteri var. Buna ek olarak nakit sistemde de çalışma haklarının bulunduğu, kartlı sisteme geçince D12Y ve D12R hatlarıyla işletim yaptıkları Yenidoğan mahallesini de sayabiliriz. Hatları öyle planlamaları gerekiyor ki her yolcuya hitap edebilmeliler. Kamyon Yolu'ndan mesela sadece D11A/D11B¹ hattı geçiyor. 2GK hattını buradan geçirerek bir alternatif ulaşım hizmeti sağlayabilirler. Aynı şekilde D12 türevli hatlarda da bir iyileştirme yapılabilir. D12 hattı mevcut güzergahında araçlar mahalle içinden kalkış yapıyor. Bu da pek doğru değil. D12 yerine D12K hattının² 35'lik Yol geçişli versiyonu gibi varyantlar açılabilir.
Bunlara ek olarak Kestel ve Gürsu'dan ayrı ayrı olmak üzere
@bykullanıcım 'ın dediği gibi otobandan direkt gidecek, ekspres bir Şehir Hastanesi hattı açılabilir. Hatta bu iki hattı (H5 ve H6 diyelim) Şehir Hastanesi uğramalı olup Uludağ Üniversitesi'ne gidecek şekilde yaparsalar metroya paralel olmayan alternatif bir hat olur. Metroya paralel hatlar pek istenmiyor malum.
¹ D11A ve D11B'nin yalnızca Kestel içerisinde ufak bir güzergah farkı olup her iki hat da ortak çizelge içerisinde, aynı araçlarla işletimde olduğundan tek bir hat gibi bahsettim
² D12K güzergahı Gürsu İstasyonu - Atatürk Caddesi - Gürsu Meydanı - Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi - Gürsu İmam Hatip Lisesi şeklindeydi.