Bursa Ulaşımı Genel Sohbet ve Fotoğraflar

Hatırlayamadım ama bildiğim şey yazturun 15A 15B hatlarında jest kesinlikle olmaması lazım 12 metre büyük otobüs olmalı eskisi gibi

16İ'ye bile Conecto (12 metre) verip 15B'ye Jest vermelerini ben de çözemiyorum. Yaztur'un filosunu düzeltmesi lazım. Gerçi Yaztur, maddi açıdan toplu sıfır Conecto alımı yapabilecek kadar güçlü bir şirket ancak bu otobüsleri temiz/bakımlı tutabilecek disiplinde değil. Yaztur'daki maddi imkan Akçalar Kooperatifi'nde olsaydı 7 türevli hatların tümünde şu an Conecto'lar cirit atıyordu.

Merhabalar Geçitten Balat tarafına geçmek için Mudanya kavşağı İzmir/İstanbul yönü otoban bağlantı yolunu hergün kullanmaktayım.Sabahları siyah ile işaretlediğim izmir yönü bağlantısının tek şeride düşmesi nedeniyle korupark kavşağına kadar bir trafik oluşmakta. Buraya bir önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.

1766123239221.webp

Merhabalar Geçitten Balat tarafına geçmek için Mudanya kavşağı İzmir/İstanbul yönü otoban bağlantı yolunu hergün kullanmaktayım.Sabahları siyah ile işaretlediğim izmir yönü bağlantısının tek şeride düşmesi nedeniyle korupark kavşağına kadar bir trafik oluşmakta. Buraya bir önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.
Orda yan yol ana yola katılıyor o yüzden trafik oluşuyor Otoyola dönmek isteyenlerde trafik oluşturuyor köprünün altında 2 şeritlik alan mevcut aslında yan yolu direk otoyol dönüşüne verip ana yoldan ayırmaları lazım bu kadar basit bir çözümü bile karayolları düşünemiyor.

Alltaki fotoda emekten başlayan yanyolun köprünün altına kadar getirilip otoyola dönüş vermesi lazım otoyola girmek isteyenler için yan yola geriden bir giriş çıkış yapılması gerekiyor.

MUD.webp

Son düzenleme:
1766138368374.webp

Efekan Bey haklısınız ordan da problem oluyor ama bir problem de mavi ile işaretlediğim izmir yönüne gidiş yolu tek şerit ama İstanbul tarafı çift şerit ordan da bir düzenleme gerekir ama gördüğüm kadarıyla yanda duvar var üstünde de mezarlık nasıl yapılabilir bilemiyorum

Minibüs sevdası batı grubunun genelinde olsa da tamamında değil diye düşünüyorum yoksa 8 metreden 12 metreye geçen olmazdı ya da 12 metre sahiplerinden minibüse dönmeye çalışan olurdu diye düşünüyorum.

Kestel ve Gürsu araçlarına gelince her iki durakta da 60 küsür araç bulunuyor. Kestel durağı 1K, 2K, 2KÇ, D11 hatlarını işletirken Gürsu durağı 2G1, 2G2, 2GK, D12, D12A, D12E, D12H, D12R ve D12Y hatlarını işletiyor. Bu hatlardan 2GK ve D12E nadir seferi olan hatlar, geri kalanlar daha sık.

Bu araçları otobüse dönüştürmek için hatlarda da bir düzenleme yapılması gerekiyor. Üstelik dönüşümden önce Burulaş'ın işlettiği, Gürsu minibüsleri devreye girdiğinde işletime alınmayan D12K (Gürsu İstasyonu - Gürsu İmam Hatip Lisesi) hattı da son iki aydır tekrar açılması üzerine gündemde.

Duraklar birleştirilmeden birebir 8 metreye dönüştürülürse Gürsu durağına D23 ve 91G hatlarını, Kestel durağına ise sadece 91 hattını verebilirsiniz. Birleşim yapılırsa D11A - D11B hatlarını da verebilirsiniz. Araçları homojen dağıtmak ve yığılma/yatırma sorunlarını önlemek için özellikle Gürsu hatlarına bir düzenleme gerekiyor. Gürsu'nun 35'lik Yol (Şehit Cüneyt Yıldız Caddesi), Atatürk Caddesi ve Kamyon Yolu (Aşık Veysel Caddesi) olmak üzere üç ana arteri var. Buna ek olarak nakit sistemde de çalışma haklarının bulunduğu, kartlı sisteme geçince D12Y ve D12R hatlarıyla işletim yaptıkları Yenidoğan mahallesini de sayabiliriz. Hatları öyle planlamaları gerekiyor ki her yolcuya hitap edebilmeliler. Kamyon Yolu'ndan mesela sadece D11A/D11B¹ hattı geçiyor. 2GK hattını buradan geçirerek bir alternatif ulaşım hizmeti sağlayabilirler. Aynı şekilde D12 türevli hatlarda da bir iyileştirme yapılabilir. D12 hattı mevcut güzergahında araçlar mahalle içinden kalkış yapıyor. Bu da pek doğru değil. D12 yerine D12K hattının² 35'lik Yol geçişli versiyonu gibi varyantlar açılabilir.

Bunlara ek olarak Kestel ve Gürsu'dan ayrı ayrı olmak üzere @bykullanıcım 'ın dediği gibi otobandan direkt gidecek, ekspres bir Şehir Hastanesi hattı açılabilir. Hatta bu iki hattı (H5 ve H6 diyelim) Şehir Hastanesi uğramalı olup Uludağ Üniversitesi'ne gidecek şekilde yaparsalar metroya paralel olmayan alternatif bir hat olur. Metroya paralel hatlar pek istenmiyor malum.

¹ D11A ve D11B'nin yalnızca Kestel içerisinde ufak bir güzergah farkı olup her iki hat da ortak çizelge içerisinde, aynı araçlarla işletimde olduğundan tek bir hat gibi bahsettim

² D12K güzergahı Gürsu İstasyonu - Atatürk Caddesi - Gürsu Meydanı - Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi - Gürsu İmam Hatip Lisesi şeklindeydi.

Efekan Bey haklısınız ordan da problem oluyor ama bir problem de mavi ile işaretlediğim izmir yönüne gidiş yolu tek şerit ama İstanbul tarafı çift şerit ordan da bir düzenleme gerekir ama gördüğüm kadarıyla yanda duvar var üstünde de mezarlık nasıl yapılabilir bilemiyorum
İsmim sadece efe :D evt ordada bir sorun var ama otoyol bağlantısı olduğu için biraz zor oranın yapımı ana yoldaki sorunu giderseler şimdilik iyi olur.

AW298817_01.webp

bu küçük minibüs tarzı otobüsü kim icat ettiyse yazıklar olsun :mad:
Öyle demeyin, Bu otobüs yurt dışında çok popüler ve oldukça değerli bir yeri olan bir otobüstür. Bunlar olmasa o gureba servis aracından bozma dolmuşlara kalacaktık

Öyle demeyin, Bu otobüs yurt dışında çok popüler ve oldukça değerli bir yeri olan bir otobüstür. Bunlar olmasa o gureba servis aracından bozma dolmuşlara kalacaktık
Hiç içinde yolculuk yapmamışssın belli ki
nefes alacak yer olmuyor hele ki yogun saatlerde
pazardan 3 parça bir şey al gir içine
bütün bursayla yoldaş kardeş oluyorsun:mad:

bu arada hoşgeldin aramıza (y)

Öyle demeyin, Bu otobüs yurt dışında çok popüler ve oldukça değerli bir yeri olan bir otobüstür.
Bursa merkezi için yeterli bir araç değil maalesef köy ve beldeler için evet dediğiniz doğru ama merkez ilçelerde 8 metre altı otobüs kullanımı yasaklanmalı acilen herkes yollarda kalıyor sabahları bunla ilgili ilgili birimlerin çalışma yapması lazım.

Hiç içinde yolculuk yapmamışssın belli ki
nefes alacak yer olmuyor hele ki yogun saatlerde
pazardan 3 parça bir şey al gir içine
bütün bursayla yoldaş kardeş oluyorsun:mad:

bu arada hoşgeldin aramıza (y)
Hoşbuldum.
Ben bu otobüsün yaşattığı eziyetlere aşinayım sert fren yaptığında koltuktan uçmama ramak kalmışlığı çok oldu havalı kornasıyla sağır etmişliği çok oldu ama bakımlı olanı gerçekten güzel geçen zeytinburnu topkapı’da denk geldim araca sahibi bakmıştı katlanabilir koltukları dahi duruyordu yerleri tertemizdi hatta ben jeste hiç binmemişim diye düşünmüştüm. Keşke anadolu yakasındakiler de bakımlı olsalar.

Yurt dışında çok popülerler çünkü diğer mikrobüs üreten markaların aksine otobüs şasesinde üretildi hatta karsanın sitesinde büyük harflerle yazıyor otobüs doğdu minvalinde bir şey bu da ona çok küçük dönüş çapı, engelli rampasına sahip olmak gibi avantajlar sağlıyor. Amerika’da, İsviçre’de yer bulabilmiş bir otobüs

Evet karsan özelinde güzel olabilir Evet avrupa ve amerika bu kabul etmiş olabilir
Lakin Bursaya uymuyor. Araçı sadece motor ve aksamlarını mükemmel yapıp sunamazsın
Otobüs minübüs gibi tüm araçların o bölgenin hatta şehrin cografik -trafik -nüfus ve hatta kültürel durumuna bile bakarak dizayn etmen gerekli
Bu küçük otobüs Igdır çok büyük iş yapabalir mesala
Bursa gibi nüfusu keşmekeşi bol olan yerde derhal kaldırılmalı

Minibüs sevdası batı grubunun genelinde olsa da tamamında değil diye düşünüyorum yoksa 8 metreden 12 metreye geçen olmazdı ya da 12 metre sahiplerinden minibüse dönmeye çalışan olurdu diye düşünüyorum.

Kestel ve Gürsu araçlarına gelince her iki durakta da 60 küsür araç bulunuyor. Kestel durağı 1K, 2K, 2KÇ, D11 hatlarını işletirken Gürsu durağı 2G1, 2G2, 2GK, D12, D12A, D12E, D12H, D12R ve D12Y hatlarını işletiyor. Bu hatlardan 2GK ve D12E nadir seferi olan hatlar, geri kalanlar daha sık.

Bu araçları otobüse dönüştürmek için hatlarda da bir düzenleme yapılması gerekiyor. Üstelik dönüşümden önce Burulaş'ın işlettiği, Gürsu minibüsleri devreye girdiğinde işletime alınmayan D12K (Gürsu İstasyonu - Gürsu İmam Hatip Lisesi) hattı da son iki aydır tekrar açılması üzerine gündemde.

Duraklar birleştirilmeden birebir 8 metreye dönüştürülürse Gürsu durağına D23 ve 91G hatlarını, Kestel durağına ise sadece 91 hattını verebilirsiniz. Birleşim yapılırsa D11A - D11B hatlarını da verebilirsiniz. Araçları homojen dağıtmak ve yığılma/yatırma sorunlarını önlemek için özellikle Gürsu hatlarına bir düzenleme gerekiyor. Gürsu'nun 35'lik Yol (Şehit Cüneyt Yıldız Caddesi), Atatürk Caddesi ve Kamyon Yolu (Aşık Veysel Caddesi) olmak üzere üç ana arteri var. Buna ek olarak nakit sistemde de çalışma haklarının bulunduğu, kartlı sisteme geçince D12Y ve D12R hatlarıyla işletim yaptıkları Yenidoğan mahallesini de sayabiliriz. Hatları öyle planlamaları gerekiyor ki her yolcuya hitap edebilmeliler. Kamyon Yolu'ndan mesela sadece D11A/D11B¹ hattı geçiyor. 2GK hattını buradan geçirerek bir alternatif ulaşım hizmeti sağlayabilirler. Aynı şekilde D12 türevli hatlarda da bir iyileştirme yapılabilir. D12 hattı mevcut güzergahında araçlar mahalle içinden kalkış yapıyor. Bu da pek doğru değil. D12 yerine D12K hattının² 35'lik Yol geçişli versiyonu gibi varyantlar açılabilir.

Bunlara ek olarak Kestel ve Gürsu'dan ayrı ayrı olmak üzere @bykullanıcım 'ın dediği gibi otobandan direkt gidecek, ekspres bir Şehir Hastanesi hattı açılabilir. Hatta bu iki hattı (H5 ve H6 diyelim) Şehir Hastanesi uğramalı olup Uludağ Üniversitesi'ne gidecek şekilde yaparsalar metroya paralel olmayan alternatif bir hat olur. Metroya paralel hatlar pek istenmiyor malum.

¹ D11A ve D11B'nin yalnızca Kestel içerisinde ufak bir güzergah farkı olup her iki hat da ortak çizelge içerisinde, aynı araçlarla işletimde olduğundan tek bir hat gibi bahsettim

² D12K güzergahı Gürsu İstasyonu - Atatürk Caddesi - Gürsu Meydanı - Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi - Gürsu İmam Hatip Lisesi şeklindeydi.
Zaten Bursaray ile orantılı gidiyor çoğu hat ondan metroya pararel hat istenmemesi doğru. 38D2 hattı mesela Terminal'den başlayan Veysel Karani'den geçen ve Ankara Yolu'nu takip ederek Kestel'e giden bir hat bunu revize etsek Yunus Emre Blv. ile 11 Eylül Bulvarı'ndan bağlasak hem diğer mahallelere ulaşımı da bağlayacak Şirinevler Kavşağı'ndan Kestel'e devam edecek. Yada 38-K hattını oluştursak (Kuzey Express) Gençosman'dan bağlanıp BBB önünden Yunus Emre Blv. ve 11 Eylül Bulvarına bağlansa akabinde Şirinevler Kavşağına kadar gitse oradan direkt Kestel'e ki Kent Meydanı kitlense bile araç Şirinevler'den gideceğinden sorun olmayacak.

Ee amerikada Avrupa'da kullanılıyor diye burada kesinlikle kullanılmalı diye bir kuralmi var
Ben öyle dememiştim. Bu küçük otobüsler 12m’lere, 8m’lere kıyasla daha çabuk dolabildikleri için normal saatlerde daha verimliler. Ama Bence şu servisten bozma dolmuşların yerine kesinlikle kullanılmalıdır (veya otokarınki)

Türkiye’de çok yanlış amaçlarla kullanılıyor. Bu dolmuşların ana hedefi mikrotransit’te kullanılmak olmalıdır (ki karsan da yurtdışına böyle pazarlıyor). Bu tip araçların başka bir önemli noktası oldukça esnek olması, yolcu talebine uyabilmesidir. Mesela 12M koyunca en fazla 10-20 kişinin bindiği bir hatta bu aracın verilmesi hem yakıttan hem de boşa harcanmış alandan tasarruf olacaktır.

Fakat bizimkiler bunu gidip mesela ana yollar üzerinden giden, kalabalık hatlara koyuyorlar. Aracın içinde bulunan kaç yolcu taşıyabilir onu söyleyen levhadaki sayıların bir 2-3 katı insan sığdırmaya çalışılıyor. Burada iş aslında ulaşım şirketlerine de düşüyor. Yoğun olan saatler belirlenmeli, ona göre hatta 8 veya 12M, yoğun olmayan saatlere bu araç verilebilir. Hatta eğer hiç uygun araç yoksa ya da masraftan olabildiğince kaçınılmak isteniyorsa bunlardan bir tanesi treylere dönüştürülüp başka bir jeste bağlanıp 6+6 M’lik bir araç elde edilebilir ama bunun ekonomik boyutunu bilmiyorum.

Yine yeniden minibüsü ve minibüsçülüğü birbirine karıştırıyoruz.

@hzhshzggzs araç olarak Karsan Jest ile ilgili olumlu bir eleştiride bulunurken sizler bu araçların Bursa'daki kullanımını ve şoför/mal sahibi disiplinini eleştiriyorsunuz. Bu birbirine karıştırılan iki hususu ben burada ayırmak isterim.

Karsan Jest şu an şehir içi alçak taban hat tipi olarak üretilen sayılı fabrikasyon minibüslerden. @hzhshzggzs de bunun dizayncılar tarafından panelvandan imal edilen hat tipi minibüslere göre avantajına değinmiş. Bildiğiniz üzere panelvan araçlar yolcu taşıma dinamiğine göre imal edilmeyen araçlar. Bu nedenle panelvandan şehir içi minibüs yapıldığında zıplama, konforsuzluk, yalıtım eksikliği gibi başlıca durumlar ile birlikte dizayn işçiliğinin kalitesine göre değişmekle birlikte cam, kapı, koltuk gibi parçalar ve engelli erişimi yönünde de sıkıntıları olabiliyor. Jest bu yönden avantajlı. Bursa'da sarı renkli Karsan Jest'ler ile yapılan işletim, Karsan Jest yerine mal sahiplerinin inisiyatifine bırakılarak alınacak panelvandan imal minibüslerle yapılsaydı Jest'lere göre çok daha kötü bir sonuç elde ederdik. 35/G'deki Boxer'ları unutmayın.

@hzhshzggzs aslında burada kimse doğrudan araç olarak Karsan Jest'i eleştirmiyor. Sadece bu araçların Bursa'da olmaması gereken her hatta kullanılmasından ve bunda inat edilmesinden şikayetçiler. Ayrıca hoş geldiniz, Bursa'daki bu sarı Jest mevzusunu kısaca anlatmak isterim.

Bursa Özel Halk Otobüsleri 2002 yılında 600 minibüsün 300 adet otobüse dönüşümüyle hayata geçmiş bir oluşum. 2016 yılında Özel Halk Otobüsleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bu dönüşümün iptali için bir dava açıyor. Dava 2017 yılında sonuçlanıyor ve 2018 yılında bu özel halk otobüsleri içerisinde sadece 8-9 metrelik otobüslerin birleşimden çıkıp kartlı sistemde otobüs hatlarında çalışmak üzere iki adet minibüse dönüşümü uygulaması başlıyor. Durum bu. Sözleşmeli taşımacıların minibüs işletimi de herhangi bir hakka, hukuka vs. dayanmıyor, tamamen Burulaş'lık bir durum.

Ben öyle dememiştim. Bu küçük otobüsler 12m’lere, 8m’lere kıyasla daha çabuk dolabildikleri için normal saatlerde daha verimliler. Ama Bence şu servisten bozma dolmuşların yerine kesinlikle kullanılmalıdır (veya otokarınki)

Türkiye’de çok yanlış amaçlarla kullanılıyor. Bu dolmuşların ana hedefi mikrotransit’te kullanılmak olmalıdır (ki karsan da yurtdışına böyle pazarlıyor). Bu tip araçların başka bir önemli noktası oldukça esnek olması, yolcu talebine uyabilmesidir. Mesela 12M koyunca en fazla 10-20 kişinin bindiği bir hatta bu aracın verilmesi hem yakıttan hem de boşa harcanmış alandan tasarruf olacaktır.

Fakat bizimkiler bunu gidip mesela ana yollar üzerinden giden, kalabalık hatlara koyuyorlar. Aracın içinde bulunan kaç yolcu taşıyabilir onu söyleyen levhadaki sayıların bir 2-3 katı insan sığdırmaya çalışılıyor. Burada iş aslında ulaşım şirketlerine de düşüyor. Yoğun olan saatler belirlenmeli, ona göre hatta 8 veya 12M, yoğun olmayan saatlere bu araç verilebilir. Hatta eğer hiç uygun araç yoksa ya da masraftan olabildiğince kaçınılmak isteniyorsa bunlardan bir tanesi treylere dönüştürülüp başka bir jeste bağlanıp 6+6 M’lik bir araç elde edilebilir ama bunun ekonomik boyutunu bilmiyorum.

Bursa'daki özel halk otobüsü -> minibüs dönüşümü de "son mil taşımacılığı" amacıyla metro istasyonlarından mahallelere besleme yapan hatlarda çalışacak şekilde başlamıştı sonra çığırından çıktı.

Dediğiniz gibi son mil taşımacılığı, randevulu taşımacılık (demand-responsive transport) vb. alternatif ulaşım yöntemleri için Karsan Jest biçilmiş kaftan ancak Türkiye'deki minibüs/özel halk otobüsü esnafları da belediyeler de gelişime pek açık olmayan, belirli alışkanlıkları sürdürmekte ısrarcı oluşumlar.

Burada paylaştığınız görüş ve fikirler değerli ancak Bursa ulaşımı nezdindeki hakim görüş, eğer otobüs dolmuyorsa sefer azalt ya da hattı kapat şeklinde. Pratikte böyle değil tabii. Ayrıca Bursa'da güzergah koşulları gereği yalnızca minibüs ile hat işletimi yapılması gereken ve toplu taşıma hizmeti sunmak zorunda olduğunuz (yerleşimin olduğu) bölgeler var. Kuştepe, Halitpaşa (Mudanya ilçesi), Çamlıtarla, Mollaarap (üst tarafları), Zeyniler vb. örnekler verebilirim. Metropolde minibüs olmaz diyerek buraları toplu taşıma hizmetinden mahrum bırakmak ta doğru olmaz.

Bursa Özel Halk Otobüsleri (bu minibüslerin yaygın kullanıldığı oluşum, 296 adet minibüsleri var.) dediğiniz oluşum ne yazık ki maksimum kâr disiplinine sahip bir işletici. 296 minibüs - 150 civarı otobüs ile sınırlı sayıda hatta işletim yapabiliyorlar ancak çalışma alanları olan batı bölgesinde yeni bir toplu taşıma hattı açıldığında da direkt o hatta talip oluyorlar (ellerindeki araç, mevcut hatlarına yetmemesine rağmen). Buna karşılık minibüsleri en az 8 metre uzunluğundaki otobüslere dönüşüme de, sınırlı sayıdaki araçlarıyla kaliteli işletim için ellerinden bazı hatları çıkarıp Burulaş'a vs. devretmeye de, tüm halk otobüsçülerinin ortak malı olarak işletilecek takviye otobüs alımına da razı değiller. Ne emmeye, ne gömmeye anlayacağınız.

Burada paylaştığınız görüş ve fikirler değerli ancak Bursa ulaşımı nezdindeki hakim görüş, eğer otobüs dolmuyorsa sefer azalt ya da hattı kapat şeklinde. Pratikte böyle değil tabii. Ayrıca Bursa'da güzergah koşulları gereği yalnızca minibüs ile hat işletimi yapılması gereken ve toplu taşıma hizmeti sunmak zorunda olduğunuz (yerleşimin olduğu) bölgeler var. Kuştepe, Halitpaşa (Mudanya ilçesi), Çamlıtarla, Mollaarap (üst tarafları), Zeyniler vb. örnekler verebilirim. Metropolde minibüs olmaz diyerek buraları toplu taşıma hizmetinden mahrum bırakmak ta doğru olmaz.
Bu konuda katılıyorum ulaşımın minibüs ile işletildiği yerlere büyük aracın girmesi zor olacağından Jest tipi araçlar ile ulaşım yapılması normal. Fakat Bursa nın merkezine bakıldığı zaman özellikle toplu ulaşımın yoğun olduğu bölgelerde belki dar sokak falan vardır bilemem ama minibüs ile işletim yapılması yolcu olarak yanlış bir seçimdir. Aracların Burulaş yönetimi tarafından seçilmesi bir bakımdan 2.yanlış arada başka durumlar vardır bilemem ama 8-9 metrelik araçların devreye alınması hukuksal sorunlar varsa kaldırılması gerek ki örneğin Adalet tarafına bir dönem çok gidiyordum ki B16A ların yolcu almadan pas geçtiği zamanlar vardı ki belki halen daha vardır. Çok nadir bazen sabahları 12 metre gördüğüm zamanlar oluyordu ama yine yetersiz kalabiliyordu. Jest tipi araclardan Atak tipi araçlara Doğu grubunda da Kestel grubunda da falan mikrobüsler yetersiz kalabiliyor ki Cumalıkızık hattında bir haber de gördüm balık istifi denilecek bir yoğunluk vardı. Bu tarz durumda 2 yüklenici ortak bir karar alıp 8-9 metrelik aracların alınması hatların gerekirse Burulaş ile ortak işletilmesi ki bu durum avantaj olur.

örneğin Adalet tarafına bir dönem çok gidiyordum ki B16A ların yolcu almadan pas geçtiği zamanlar vardı ki belki halen daha vardır. Çok nadir bazen sabahları 12 metre gördüğüm zamanlar oluyordu ama yine yetersiz kalabiliyordu.
Değişen bir durum yok burada. UKOME'den geçen ancak hala uygulamaya girmeyen B/16C hattı bekleniyor

Geri