Burulaşın net bir tavrı olmadığı sürece adamlar en az yakan en sorunlu aracı alıp koyar sende yolda kalırsın kimin umrunda üreticiler minibüslerin yetmeyeceğini 12 metrelerinde büyük geleceğini düşünerek 8 metre sınıfını çıkardı artık devir değişti hem az yakan hemde fazla yolcu taşılan bir araç var geç abi ona herkes rahat etsin halk sizden şikayet etmesin.
Ben minibüse kesinlikle karşı değilim. Heykel'de, Siteler'de, Acemler'de. vs olması bence ayıp ta değil çağ dışı da değil.
Toplu taşıma için ideal sıklık 15 dakika. Çok acelesi olmayan, olağandışı bir durum olmadığı sürece herkes en fazla 15 dakika (o da araç yeni geçtiği için kaçırdıysa) bekleyebilir.
15 dakikada bir 8-9 metrelik aracın verimli olduğu hatlarda 2-5-7 veya 10 dakikada bir minibüs çalıştırmak saçmalıktan başka bir şey değil.
Bursabeyi örneğinden bir deneyimimi aktarayım. 36 hattını ben 10 yıldır kullanıyorum ve Citibus zamanını da iyi biliyorum. O dönem yanlış hatırlamıyorsam 30 dakikada bir geçiyordu ve ne zaman binsem ve görsem ayakta yolcusu olmayacak en fazla koltukları dolduracak kadar (en fazla 25 yolcu) yolcusu vardı. Bu maalesef verimli değil.
Bu hat 2022'den beri 15 dakikada bir Jest çalışacak şekilde işletiliyor. Şu anki hâli çok ama çok daha iyi.
Tur boyunca (indi bindiler dahil) minibüs kapasitesi kadar yolcu taşıyan, güzergahı üzerindeki hiçbir durakta minibüsü tek seferde dolduracak yolcusu olmayan, haliyle de sonraki duraklarda yolcuyu alamama sorunu yaşamayan her hatta minibüs konulabilir.
İstisna hatlar haricinde araç büyütülen hatlarda doğal olarak sefer seyrekleştirme oluyor. Bu da iyi hesaplanmalı, büyük araç çalışması uğruna kimse uzun süreler araç beklemek zorunda bırakılmamalı.