Bursa Ulaşımı ile İlgili Öneriler ve Burulaş'ın Açmasını İstediğiniz Hatlar

Burulaş alt yüklenicilere bir esneklik yapıp "sadece tek hatta çalışan" yüklenicilere elektronik tabela zorunluluğunu kaldırıp araç camına hat kodunun yazılı olacağı etikete ya da eski tip pleksi tabelaya izin vermeli bence. Elektronik tabela hem satın alma hem bakım yönünden maliyet oluşturuyor.

Burulaş alt yüklenicilere bir esneklik yapıp "sadece tek hatta çalışan" yüklenicilere elektronik tabela zorunluluğunu kaldırıp araç camına hat kodunun yazılı olacağı etikete ya da eski tip pleksi tabelaya izin vermeli bence. Elektronik tabela hem satın alma hem bakım yönünden maliyet oluşturuyor.
Hat tabelaları iyileşsin derken sen söküyon @Emirhan Sevdalı :D

İyileşsin tabi iyileşmesin demiyorum ama kırsaldaki adama da zorla taktırmayalım ya 😂

Benimkisi mal sahibine kolaylık açısından bir öneriydi yoksa Bursa'daki elektronik tabela zorunluluğu ve esasları çok güzel. Sakarya'da hala elektronik tabelasız halk otobüsleri var. Oranın belediyesi de bizim gibi bir zorunluluk getiremedi, en azından önde bir elektronik tabela olsun yeter ki de nasıl olursa olsun mantığıyla zorunluluk geldi. Ölçüler standart değil her renkten tabela var...

Bu arada ÖHO'cu bir arkadaşla tabela üzerine konuştuğumda Jest'leri alırken yanında 64, 96 ve 32'lik üç tabela verildiğini, ölçülerin değiştirilemediğini söyledi. Ben de Otokar Centro'lardaki gibi öne 96 yana 64 takılsa uzaktan okunabilirlik açısından kolay olmaz mı dedim. Denemek lazım dedi.

Gönül isterdi en azından ihraç versiyon gibi tabela olsun ama buna da şükür.

İnegöl içi çalışan güzergahlarda şunu farkettim aktarma indirimi yok mesela Bursa'da belirli hatlar arasında aktarma indirmi var bunu İnegöl içindeki hatlarda da uygulanabilir. Örneğin 631 hattından bir yolcu Alanyurt-Akhisar-Huzur Mahallesi veya İnegöl içinde herhangi bir yere geçerken otobüs ile en azından belli bir süre diliminde aktarma indirimi uygulanabilir. Ayrıca İnegöl içindeki hat güzergahlarının tabelalarında revize yapılabilir ki yeni hükümet konağından araçlar geçerken tabelalarda yazmıyor o yüzden şöförlere soruluyor fakat onun revizesi yapılabilir. Ayrıca İnegölde bir çok hatta da revizeler yapılabilir örneğin 622 hattının yanında sadece Eğitim Kampüsü içine girebilecek 622K hattı olabilir ve 622 hattı ayrıca Terminal güzergahını kullanabilir. Sabahları mesela 623 hattının tabelası belli bir süre ters güzergah tabelası ile çalışabilir Mesela Huzur Mahallesi-Kaymakamlık-Devlet Hastanesi olacak şekilde olur belli bir saat sonra yine eski tabelasına dönebilir. Yine İnegöl içi hatlara yeni güzergahlar eklenebilir direkt Mesudiye'den Alanyurt Kozluca Yolu'na veya Diş hastanesi gibi yerlere belirli saatlerde gidip gelinebilir turlar ona göre düzenlenir.

İyileşsin tabi iyileşmesin demiyorum ama kırsaldaki adama da zorla taktırmayalım ya 😂

Benimkisi mal sahibine kolaylık açısından bir öneriydi yoksa Bursa'daki elektronik tabela zorunluluğu ve esasları çok güzel. Sakarya'da hala elektronik tabelasız halk otobüsleri var. Oranın belediyesi de bizim gibi bir zorunluluk getiremedi, en azından önde bir elektronik tabela olsun yeter ki de nasıl olursa olsun mantığıyla zorunluluk geldi. Ölçüler standart değil her renkten tabela var...

Bu arada ÖHO'cu bir arkadaşla tabela üzerine konuştuğumda Jest'leri alırken yanında 64, 96 ve 32'lik üç tabela verildiğini, ölçülerin değiştirilemediğini söyledi. Ben de Otokar Centro'lardaki gibi öne 96 yana 64 takılsa uzaktan okunabilirlik açısından kolay olmaz mı dedim. Denemek lazım dedi.

Centroların tabelaları okunabilirlik açısından güzel fakat tabelaların programlaması daha iyi olursa İnegöl'de Centroların bazılarında yazılar tam sığmamış ve 2 durağı gösteriyordu ayrıca Bursa da farkettim yan tarafı çok güzel okunabilir şekilde yapmışlar Temenyeri hattında.

Aslında olması gerek bu

Centroların tabelaları okunabilirlik açısından güzel fakat tabelaların programlaması daha iyi olursa İnegöl'de Centroların bazılarında yazılar tam sığmamış ve 2 durağı gösteriyordu ayrıca Bursa da farkettim yan tarafı çok güzel okunabilir şekilde yapmışlar Temenyeri hattında.
İlk zamanlar Bursa'da ki Jest'lerde de problem vardı. Bunun üzerinde durdular ve stabil hale geldi. Bu konuda özel halk esnafını tebrik ederim.

Aslında olması gerek bu

Diz mesafesini genişletmek ve aracı daha ferah göstermek amacıyla mevcut servis tipi koltukların yerine şehir içi otobüs koltuğu eklenmesi ile birlikte bu ihraç tabela mevzusunu da şikayet/öneri kısmından iletmiştim. Verdikleri cevapta aracın üretici firma tarafından bu şekilde üretildiğini ifade ederek topu Karsan'a attılar. Halbuki sipariş ile alım yapılacağı zaman araçta değiştirilebilir her seçeneği değiştirme hakkınız ve imkanınız var. Bir de bu Karsan Jest, Bursa'ya üç beş tane alınmadı, 2018'den bu yana kaç yüz adet sıfır araç alımı oldu hem özel halk otobüsü işletmelerine hem Burulaş'a

İlk zamanlar Bursa'da ki Jest'lerde de problem vardı. Bunun üzerinde durdular ve stabil hale geldi. Bu konuda özel halk esnafını tebrik ederim.

2018'den 2020'lere kadar ÖHO'da kullanılan kayan yazılı tabela (yan tabela altta ve büyük tip) modeli çok kalitesiz ve sürekli arıza çıkaran tipti. Onbon BX-5UL adlı kontrol kartı kullanılan bir tabelaydı. Daha sonra kayan yazılı tabelalarda değişikliğe gidildi, yan tabela küçültülüp üste alındı ve kontrol kartları Huidu HD-U60 olarak güncellendi. Bu değişimi yan tabela konumu ile birlikte tabelaların renginin daha açık sarıya kaçmasından ve daha parlak olmasından anlayabilirsiniz. Bu yıl 24 Ocak tarihinde Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli'ye yaptığım ziyarette kayan yazılı tabelaların verimsizliği konusunu Fahrettin beye iletmiştim ve o günden itibaren özel halk otobüsü işletmelerine alınan tüm Jest'ler Polaris marka tabela ile alınmıştı. B35 hattındaki şahıs aracı dahil.

O toplantıda tabela konusu plansız bir şekilde açılmıştı, planlı olsaydı tabela ölçülerine de değinip ihraç versiyon Jest'lerdeki tabelaları Fahrettin beye gösterebilirdim belki ama olmadı.

Burulaş şikayet/öneri kutusu üzerinden iki kayıt oluşturdum.

1. Mevcut Polaris tabelalı minibüslerde yan ve ön tabelanın yerinin değiştirilip yeni ölçülere göre tekrar programlanmasını önerdim. (Böylece ön tabela büyüyecek, daha rahat okunabilcek, yan tabela küçülecek ama yakın mesafeden okunduğu için sorun teşkil etmez)

Aynı kayıtta şapka tabelalı bir Karsan E-Jest fotoğrafı iletip sonraki alımlarda araçları Karsan'dan böyle isteyebileceklerini önerdim.

2. 94 nolu Terminal hattının Yeşilyayla ve Teleferik için ayrı olacak şekilde bölünüp Siteler son durak ya da Kaplıkaya'dan ring olacak şekilde düzenlenmesini önerdim. Bunun sonucunda hattan körüklü otobüslerin başka ihtiyaç duyulacak hatlara kaydırılabileceğini, her iki terminal hattının 12 metre ile işletilebileceğini de söyledim.

Burulaş şikayet/öneri kutusu üzerinden iki kayıt oluşturdum.

1. Mevcut Polaris tabelalı minibüslerde yan ve ön tabelanın yerinin değiştirilip yeni ölçülere göre tekrar programlanmasını önerdim. (Böylece ön tabela büyüyecek, daha rahat okunabilcek, yan tabela küçülecek ama yakın mesafeden okunduğu için sorun teşkil etmez)

Aynı kayıtta şapka tabelalı bir Karsan E-Jest fotoğrafı iletip sonraki alımlarda araçları Karsan'dan böyle isteyebileceklerini önerdim.
Hocam aslında en güzel örnek İzmirde ve Denizli'de kullanılan 2025 Centrolardaki tepe tabela örneği normal tabela gibi ve gayet okunaklı aslında ve ön tabelalar jestteki dediğiniz gibi boyutları büyütülebilir.

Hocam aslında en güzel örnek İzmirde ve Denizli'de kullanılan 2025 Centrolardaki tepe tabela örneği normal tabela gibi ve gayet okunaklı aslında ve ön tabelalar jestteki dediğiniz gibi boyutları büyütülebilir.

Otokar fabrikasyon olarak o tabelaya geçti, kim alırsa alsın o tabelayla satılacak o araçlar.

Karsan kendi içinde dahi tutarsızlıklarla dolu bir şirket. Kendisinden pek bir şey beklemeyin.

Otokar fabrikasyon olarak o tabelaya geçti, kim alırsa alsın o tabelayla satılacak o araçlar.

Karsan kendi içinde dahi tutarsızlıklarla dolu bir şirket. Kendisinden pek bir şey beklemeyin.
O da doğru hocam onu Otokar direkt fabrikasyon olarak yaptı ama alternatif seçenekler çok mesela yapıştırma ledler var telefonla yönetilen oraya hatlar kodlansın büyük oluyor onlar hem okunması daha iyi olur.

O da doğru hocam onu Otokar direkt fabrikasyon olarak yaptı ama alternatif seçenekler çok mesela yapıştırma ledler var telefonla yönetilen oraya hatlar kodlansın büyük oluyor onlar hem okunması daha iyi olur.
Led tabela konusunda aslında burulaş kriter belirleyebilir bunlar basit şeyler ama nedense yapılmıyor.

Araştırdım o led ekranları çok güzel ama Burulaş'ın şartnamesine göre hat numarasının sabit durması, güzergahın da yan tarafta gözükmesi gerekiyor. Bu ekran bunu karşılayamıyorsa izin verilmez.

LED Tabela konusu burada güncel olduğu için bu başlıktan devam edeyim. Burulaş istisnalar haricinde araçlarda turuncu (amber) renk LED tabela istiyor. RGB veya başka renk tabelaya izin yok. 755B hattında çalışan araçlardan birinin ön tabelası yeşil - beyaz, yüksek ihtimalle kırsal diye istisna uygulanmış. Bir de Burulaş'ın flip-dot tabelalı Otokar Doruk 190 LE ve Mercedes - Benz O345 Conecto araçları istisna dahilinde. Onlarda da tabelalar kullanılmaz hale geldikçe turuncu LED tabela ile değişimi gerçekleşiyor.

Dün Esenevler minibüs durağına ait bir Karsan Jest'de yeşil renk LED tabela gördüm. Güzergah bilgileri yer alıyordu. Dönüşüm sürecinde bu tabelanın da turuncu ile değişimi istenecektir.

Araştırdım o led ekranları çok güzel ama Burulaş'ın şartnamesine göre hat numarasının sabit durması, güzergahın da yan tarafta gözükmesi gerekiyor. Bu ekran bunu karşılayamıyorsa izin verilmez.
Valla öyle birşey olsa gayet güzel olurdu ki hem daha okunaklı bir tabela olurdu hem güzergah bilgileri daha detaylı girililebilirdi hız da ona göre ayarlanırdı ki bazı tabelalar jestlerdeki çok yavaş geçiyor ve Polaris tabelalar da ufak kaldığı için güzergah kodu büyük oluyor yazılar tam bazen sığmayabiliyor. O zaman Jest tabelalar Centrolarda kullanılan Sanel tabelaya geçilmeli veya dediğiniz gibi büyütülmeli.

Valla öyle birşey olsa gayet güzel olurdu ki hem daha okunaklı bir tabela olurdu hem güzergah bilgileri daha detaylı girililebilirdi hız da ona göre ayarlanırdı ki bazı tabelalar jestlerdeki çok yavaş geçiyor ve Polaris tabelalar da ufak kaldığı için güzergah kodu büyük oluyor yazılar tam bazen sığmayabiliyor. O zaman Jest tabelalar Centrolarda kullanılan Sanel tabelaya geçilmeli veya dediğiniz gibi büyütülmeli.

Öncelikle Bursa merkezde yeni alınacak mikrobüs tipi araçlarda kayan yazılı tabela yasaklandı. Artık tüm tabelaların otobüs tabelası gibi sabit, sıralı geçişli olması zorunlu. Mevcut kayan yazılı tabelalarda değişim zorunluluğu yok, araç yenilendiği taktirde yasağa tabi tutulacak.

Polaris tabelalar ile kayan yazılı tabelaların çözünürlüğü aynı (Ön panel 64x16) ancak Polaris P8, kayan yazılı tabela P10 türündedir, yani birinde her iki ledin arası 8 mm, diğerinde 10 mm.

Otobüslerde kullanılan ön tabelalar ise P13 türünde. P8 paneller yan tabela için uygun olsa da (yakın mesafeden okunduğu için) ön tabelalar için kesinlikle uygun değil.

Bu arada 1T hattı için hazırladığım örnek tabelalar ile 64x16, 96x16 ve 128x16 tabela kıyasını yapabilirsiniz.

1T_ornek_64.webp 1T_ornek_96.webp 1T_ornek_128.webp

Öncelikle Bursa merkezde yeni alınacak mikrobüs tipi araçlarda kayan yazılı tabela yasaklandı. Artık tüm tabelaların otobüs tabelası gibi sabit, sıralı geçişli olması zorunlu. Mevcut kayan yazılı tabelalarda değişim zorunluluğu yok, araç yenilendiği taktirde yasağa tabi tutulacak.
Çok doğru bir karar alınmış aslında olması gereken oydu. Kayan tabelalar da isteğe bağlı revize yapılsa tam olurdu.
Örnek tabelalar güzel olmuş elinize sağlık. Aslında olması gerekenler de bu şekilde aslında tam okunabilecek tarzda olabilir. Bende internette bulduğum bir siteden örnek tabelalar yapabiliyorum ama yazılar ufak olabilir ondan özür dilerim. ama örneğin 1-T yazısı da büyük olsa yazıları da biraz daha büyütsek tam örnek bir tabela da olabilir aslında.

ezgif.com-animated-gif-maker.gif

Çok doğru bir karar alınmış aslında olması gereken oydu. Kayan tabelalar da isteğe bağlı revize yapılsa tam olurdu.

Önceki mesajlarda da bahsettiğim gibi Fahrettin Beşli'den rica etmemiz üzerine bu karar alındı. Daha iyi bir sonuç elde edilebilirdi elbet ama büyük bir sorunu çözmüş olmak ta değerli.

Örnek tabelanız güzel, bundan yola çıkarak yeni bir örnek hazırladım.

1T_ornek2_128-1.webp
1T_ornek2_128-2.webp

Teşekkür Ederim. Elinize sağlık gayet güzel bir tabela olmuş fakat Göçmen Konutları da tabelada olsaydı veya aklıma geliyor ama karışıklık olmaması açısından tabelalara Şevket Yılmaz Psk. Hast. olarak da yazılsa mesela olmazmıydı yolcular hem bilgilendirilmiş olurdu. Ayrıca tabelayı nasıl yapıyorsunuz bir program falan var mı ?

Elinize sağlık gayet güzel bir tabela olmuş fakat Göçmen Konutları da tabelada olsaydı veya aklıma geliyor ama karışıklık olmaması açısından tabelalara Şevket Yılmaz Psk. Hast. olarak da yazılsa mesela olmazmıydı yolcular hem bilgilendirilmiş olurdu. Ayrıca tabelayı nasıl yapıyorsunuz bir program falan var mı ?

HD2018, HD2020 gibi çin malı led tabelalara yönelik bir yazılıma özel olarak hazırladığım yazı tipleri ile tabelaları hazırlıyorum. Herhangi bir araca tabela programlama faaliyetim yok tamamen örnek oluşturma amaçlı kullanıyorum. Elbette ön tabelaların bilgilendirici olmasını savunuyorum. Burulaş'ta olsun çevremde bu konu ile ilgili görüşlerini aldığım insanlarda olsun ön tabelalarda sadece ilk ve son durak bilgisi yazmasını, ara duraklar için yan tabelanın kullanılmasını savunan hakim bir görüş var.

Ancak insanlar otobüsleri büyük ölçüde durakta bekleyip, uzaktan gelen otobüsün ilk olarak ön tabelasını gördüğü için araç durağa yanaşırken ne kadar çok ara durak gösterirse o kadar kârdır. Yan tabela, araçlar durakta beklerken veya aracın yan tabelasını görebilecek şekilde yola uzak olduğunuz durumlarda işe yarıyor.

HD2018, HD2020 gibi çin malı led tabelalara yönelik bir yazılıma özel olarak hazırladığım yazı tipleri ile tabelaları hazırlıyorum. Herhangi bir araca tabela programlama faaliyetim yok tamamen örnek oluşturma amaçlı kullanıyorum. Elbette ön tabelaların bilgilendirici olmasını savunuyorum. Burulaş'ta olsun çevremde bu konu ile ilgili görüşlerini aldığım insanlarda olsun ön tabelalarda sadece ilk ve son durak bilgisi yazmasını, ara duraklar için yan tabelanın kullanılmasını savunan hakim bir görüş var.

Ancak insanlar otobüsleri büyük ölçüde durakta bekleyip, uzaktan gelen otobüsün ilk olarak ön tabelasını gördüğü için araç durağa yanaşırken ne kadar çok ara durak gösterirse o kadar kârdır. Yan tabela, araçlar durakta beklerken veya aracın yan tabelasını görebilecek şekilde yola uzak olduğunuz durumlarda işe yarıyor.
Aslında olması gereken de o ara durakların yan tabela da gözükmesi bir yandan mantıklı bir yandan saçma veya bir tabela da ara durakların bir kısmı değil de önemli olacak durakları ön tabelada güzergah kısmında gösterilse mesela H-4 Hattında Şehir Hast.-Terminal-Kent Meydanı-Atatürk Cd.-Heykel-Yalova Yolu olacak şekilde yada direkt tabelada gösterilse mantıklı olur mesela İnegöl'de çoğu hattın tabelası artık toplu şekilde gösteriliyor örnek bir tabela da gösterdim.1761242654777.webp 1761242660385.webp

Otobüslerde kullanılan ön tabelalar ise P13 türünde. P8 paneller yan tabela için uygun olsa da (yakın mesafeden okunduğu için) ön tabelalar için kesinlikle uygun değil.
Şimdi aklıma İpekböceği tramvayları geldi. Onların ön tabelası da güzel değil. T1 yazısı küçük kalıyor, biraz daha büyük yazmalı. Sanırım bunun nedeni bahsetmiş olduğun P13, P8 muhabbeti

Şimdi aklıma İpekböceği tramvayları geldi. Onların ön tabelası da güzel değil. T1 yazısı küçük kalıyor, biraz daha büyük yazmalı. Sanırım bunun nedeni bahsetmiş olduğun P13, P8 muhabbeti

Tabelaları göz önüne getirdiğimde, hatta fotoğraflarını açıp baktığımda fark ettim. Yazı tipleri küçük değil, dediğin gibi düşük P değerli tabela kullanıldığı için küçük duruyor.

Burulaş özellikle İnegöl'de okuyan öğrenciler için Yeni Toki'den bağımsız bir otobüs hattı yapmalı otobüs direkt Eğitim Kampüsü içine girmeli, frekans aralıkları ve gerekirse araç kapasitesinde artış yapılıp 12 Metrelik veya 10 metrelik araçlar ile devreye alınıp öğrencilerin de Toki'de oturan yolcunun da mağduriyeti giderilmeli ki İnegöl'de haberlerde devamlı öğrencilerin binerken zorluk yaşadığını görüyoruz. 622-K gibi ayrı bir hat olsa öğrencinin sorunu bir nebze de olsa çözülür 620-K da gidiyor ama saatleri yetersiz onunda. Sabah da özellikle Alanyurt hatlarında frekans aralığı daha da arttırlımalı.

Burulaş özellikle İnegöl'de okuyan öğrenciler için Yeni Toki'den bağımsız bir otobüs hattı yapmalı otobüs direkt Eğitim Kampüsü içine girmeli, frekans aralıkları ve gerekirse araç kapasitesinde artış yapılıp 12 Metrelik veya 10 metrelik araçlar ile devreye alınıp öğrencilerin de Toki'de oturan yolcunun da mağduriyeti giderilmeli ki İnegöl'de haberlerde devamlı öğrencilerin binerken zorluk yaşadığını görüyoruz. 622-K gibi ayrı bir hat olsa öğrencinin sorunu bir nebze de olsa çözülür 620-K da gidiyor ama saatleri yetersiz onunda. Sabah da özellikle Alanyurt hatlarında frekans aralığı daha da arttırlımalı.
Bence bununla ilgili Burulaş'a talepte bulunabilirsiniz. Olumsuz yanıt veya hiç yanıt alamama gibi bir durum olursa İnegöl Belediyesi'ne yazın. Onlarda kendi içinde değerlendirme yapıp UKOME toplantısına getirebilirler.

Geri