Bursa Ulaşım Öneri Ve Fikirler

Ekran görüntüsü_2026-08-03_19-50-23.webp Ekran görüntüsü_2026-08-03_19-54-32.webp

Hafta sonu açıköğretim sınavı için Uludağ Üniversitesi'ne gittiğimde otobüslere dikkat etmem sonucu aklıma bu fikir geldi.

Yurtlar son durak olan B24, B44B, B46, 93, E12, E13, 43A, 43D, 43H hatlarının Uludağ Üniversitesi Metro İç Peronlar kalkışlı/varışlı olabilmesi için kırmızı çizgili güzergahı tasarladım. Mavi çizgili olan bu hatların mevcut güzergahı. Bu güzergah sayesinde üniversiteye gelen araç direkt kütüphane - yurtlar - fen edebiyat fak. - tıp fakültesi şeklinde iç peronlara gidecek. Bu sayede yurtlar hareket noktasının kapatılması sağlanacak, hatlar bir yere toplanacağı için asayiş daha kolay olacak. 2U hattının güzergahı mavi çizgili güzergahtan farklı olduğu için 2U'ya iç peronlar son durak şeklinde bir güzergah tasarlayamadım. Görükle girişinden itibaren B33A, B33K, 3G hatları gibi ya da 4G - 35G hatları gibi gelebilir.

Spor bilimlerinden Fen Edebiyat fakültesine dönerek 4G-35G gibi iç peronlara gelebilir. Düzenlemen güzel olmuş ellerine sağlık. Bunun için iç peronlarda büyütme yapılması lazım :D

Çok teşekkür ederim. İç peronlarda genişliğe müdahale edilemeyeceği için peron sayısı arttırılamaz muhtemelen ama geriye, servis bekleme alanlarına doğru uzatılırsa perona girmeden önce çok sayıda aracın beklemesi sağlanabilir.

Arka arkaya peron yapılsa kalkacak aracın öndeki peronlarda bekleyen aracın yanından geçmesi sağlanabilirse bu da olur.

İç peronlarda genişliğe müdahale edilemeyeceği için peron sayısı arttırılamaz muhtemelen ama geriye, servis bekleme alanlarına doğru uzatılırsa perona girmeden önce çok sayıda aracın beklemesi sağlanabilir.
Maalesef plansızlıktan dolayı böyle bir çıkmaz var ne yazık ki..

Aslında iç peronları uzatmanın tek engeli, peronların karşısındaki inşaat alanı. Zamanında düşünülerek oraya proje verilmeseydi şuanda oraya orta ölçekli bir hareket merkezi açılabilirdi.

Maalesef plansızlıktan dolayı böyle bir çıkmaz var ne yazık ki..

Aslında iç peronları uzatmanın tek engeli, peronların karşısındaki inşaat alanı. Zamanında düşünülerek oraya proje verilmeseydi şuanda oraya orta ölçekli bir hareket merkezi açılabilirdi.

Çok daha öngörülü davranılıp metro istasyonu yer altı olsaydı iç ve dış peron ayrımı da olmazdı. Birleşik bir hareket noktası yapılabilirdi.

Çok daha öngörülü davranılıp metro istasyonu yer altı olsaydı iç ve dış peron ayrımı da olmazdı. Birleşik bir hareket noktası yapılabilirdi.
Çok daha güzel olurdu aslında dediğin, benimde aklımda ne zamandır bu 2 peronu birleştirsek gibi bir düşünce vardı ama sağolsunlar, yapılırken çok planlı yaptıkları için şuan bu eşsiz planlamadan daha iyi bir planlama yapamıyorum :/

Aslında metro projesinde metro Altınşehir istasyonundan sonra komple yer altından gidip üniversite istasyonu da tıp fakültesinin üst caddesinde olacaktı ama olmadı

Aslında metro projesinde metro Altınşehir istasyonundan sonra komple yer altından gidip üniversite istasyonu da tıp fakültesinin üst caddesinde olacaktı ama olmadı

Tıp fakültesinin üst caddesi derken yemekhanenin orada mı olacaktı yani?

Yer üstü - yer altı mevzusundan bağımsız Üniversite istasyonunun yeri bence çok daha iyi.

Ekli dosyayı görüntüle 50976Ekli dosyayı görüntüle 50977

Hafta sonu açıköğretim sınavı için Uludağ Üniversitesi'ne gittiğimde otobüslere dikkat etmem sonucu aklıma bu fikir geldi.

Yurtlar son durak olan B24, B44B, B46, 93, E12, E13, 43A, 43D, 43H hatlarının Uludağ Üniversitesi Metro İç Peronlar kalkışlı/varışlı olabilmesi için kırmızı çizgili güzergahı tasarladım. Mavi çizgili olan bu hatların mevcut güzergahı. Bu güzergah sayesinde üniversiteye gelen araç direkt kütüphane - yurtlar - fen edebiyat fak. - tıp fakültesi şeklinde iç peronlara gidecek. Bu sayede yurtlar hareket noktasının kapatılması sağlanacak, hatlar bir yere toplanacağı için asayiş daha kolay olacak. 2U hattının güzergahı mavi çizgili güzergahtan farklı olduğu için 2U'ya iç peronlar son durak şeklinde bir güzergah tasarlayamadım. Görükle girişinden itibaren B33A, B33K, 3G hatları gibi ya da 4G - 35G hatları gibi gelebilir.
Öncelikle Güzergahı hazırladığın programı merak ettim. Ek olarak düzenleme de başarılı gayet eline sağlık. Hatların bir yere toplanması mantıklı çünkü kalkış yerleri vs. aynı oldukta sonra işletimde kolay olur.

Öncelikle Güzergahı hazırladığın programı merak ettim. Ek olarak düzenleme de başarılı gayet eline sağlık. Hatların bir yere toplanması mantıklı çünkü kalkış yerleri vs. aynı oldukta sonra işletimde kolay olur.

Openrouteservice isimli siteden hazırladım. Modern ve classic olmak üzere iki versiyonu var hangisini istersen onu kullanabilirsin.

Bu aralar bizim Bursakart altyapısını ve sistemlerini inceledim sistem diğer şehirlere nazaran biraz yavaş kalmış ; özellikle kredi kartı okuturken yaşanan o 2-3 saniyelik gecikmeler, hat kopmaları ve bazen cihazların kilitlenmesi duraklarda ciddi yoğunluk yaratıyor.
"Burulaş'ın yerinde olsam sistemi nasıl güncellerdim?" diye araştırırken Pavo UN20 cihazına denk geldim. Android tabanlı, tamamen endüstriyel bir ödeme terminali. Cihazı inceleyince tam otobüslere göre olduğunu gördüm.
Asis'in arka plan sistemini ve veri tabanını hiç değiştirmeden, sadece otobüslerdeki eski cihazları bununla değiştirerek harika bir modernizasyon yapılabilir.
Bize ne kazandırır derseniz:
  1. Hız: Android altyapısı ve içindeki güçlü işlemci sayesinde kart okuma süreleri saliseye düşer. Kredi kartı veya Bursakart fark etmeksizin "bip" sesi anında gelir.
  2. Dayanıklılık: Cihazda ters kutup ve voltaj koruması var. Otobüslerdeki ani elektrik dalgalanmalarından dolayı bozulan, "Devre Dışı" yazan validatör çilesi biter.
  3. Esneklik: İleride sisteme yeni bir özellik, kampanya veya farklı bir biletleme mantığı geleceğinde donanım değiştirmeye gerek kalmaz. Telefon gibi uzaktan bir uygulamayla saniyeler içinde güncellenir.
Cihaza dışarıdan bir QR kamera ve yolcu için ufak bir bilgi ekranı entegre edilirse, Burulaş çok büyük bütçeler harcamadan sistemi direkt 2026 standartlarına taşımış olur. Akıllı şehir vizyonuna da bence böylesi yakışır.
Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında ? Asis böyle birşey yapar mı veya Burulaş böyle birşeye müsaade eder mi ? Asis ile sözleşme ne kadar olsa dahi en azından Asis ve Burulaş ortak iki işletmeci birisi ETÜS konusunda diğeri de Ulaşım İdaresi'nde böyle bir konuya el atarlar mı ?

Bu mesajınızı yeni gördüm.

Pavo UN20'de de, benzeri bir cihaz olan Pax IM30'da da dahili ön kamera bulunduğu için QR bilet ve sanal Bursakart sistemi bu cihazlarda çalışır.

Cihazların piyasadaki tüm validatörlere göre kompakt olması çok güzel ancak bu cihazlar kredi kartıyla ödeme almaya yönelik tasarlandığından UX (kullanıcı deneyimi) bakımından validatör olarak kullanılması durumunda bir handikapı olacak. O da Bursakartı ekranın üzerine tutarak geçiş/ödeme dolayısıyla kalan bakiyeyi/biniş sayısını görmenin zorluğu. Bu yüzden validatörlerde kart okutmak için ekran dışı bir alan bırakılır. Bu durum sorun teşkil etmeyecekse elbette göz ardı edilebilir tabii.

Son kısım için de, çok bilindik bir atasözü vardır. "Mühür kimdeyse Süleyman odur" diye. EÜTS sistemlerinde de "Süleyman" belediye/ulaşım işletmesi oluyor. EÜTS yüklenicisinden aldığı hizmetten memnun değilse sözleşme şartnamelerinde değişikliğe gider, yükleniciyle olan sözleşmeyi yenilemez veya uygun koşullarda sözleşme fesheder.

Burulaş maalesef Bursaray ve BUDO harici hizmetlerde hantal bir kurum. O yüzden bu alanda ve yazılımsal işlerde bir şeyler beklemek zor. Öbür yandan ülkemizin iki ana EÜTS yüklenicisi olan Asis ve Kentkart maalesef kurum dinamikleri doğrultusunda belirli esnekliklere sahip olsa da ortak özellikleri, belediyelere kendi sundukları validatörler haricindeki cihazların validatör olarak kullanılmasına izin vermemesi.

Bu arada bir aksilik veya değişiklik olmazsa Asis ile Burulaş'ın sözleşmesi 2029 yılına kadar.

Bu mesajınızı yeni gördüm.

Pavo UN20'de de, benzeri bir cihaz olan Pax IM30'da da dahili ön kamera bulunduğu için QR bilet ve sanal Bursakart sistemi bu cihazlarda çalışır.

Cihazların piyasadaki tüm validatörlere göre kompakt olması çok güzel ancak bu cihazlar kredi kartıyla ödeme almaya yönelik tasarlandığından UX (kullanıcı deneyimi) bakımından validatör olarak kullanılması durumunda bir handikapı olacak. O da Bursakartı ekranın üzerine tutarak geçiş/ödeme dolayısıyla kalan bakiyeyi/biniş sayısını görmenin zorluğu. Bu yüzden validatörlerde kart okutmak için ekran dışı bir alan bırakılır. Bu durum sorun teşkil etmeyecekse elbette göz ardı edilebilir tabii.

Son kısım için de, çok bilindik bir atasözü vardır. "Mühür kimdeyse Süleyman odur" diye. EÜTS sistemlerinde de "Süleyman" belediye/ulaşım işletmesi oluyor. EÜTS yüklenicisinden aldığı hizmetten memnun değilse sözleşme şartnamelerinde değişikliğe gider, yükleniciyle olan sözleşmeyi yenilemez veya uygun koşullarda sözleşme fesheder.

Burulaş maalesef Bursaray ve BUDO harici hizmetlerde hantal bir kurum. O yüzden bu alanda ve yazılımsal işlerde bir şeyler beklemek zor. Öbür yandan ülkemizin iki ana EÜTS yüklenicisi olan Asis ve Kentkart maalesef kurum dinamikleri doğrultusunda belirli esnekliklere sahip olsa da ortak özellikleri, belediyelere kendi sundukları validatörler haricindeki cihazların validatör olarak kullanılmasına izin vermemesi.

Bu arada bir aksilik veya değişiklik olmazsa Asis ile Burulaş'ın sözleşmesi 2029 yılına kadar.
Burulaş güzel şeyler yapıyor ki Engelsiz Bursa ile Bursakart Mobil uygulamasını birleştirimiş ve engelli kullanıcıların işini baya bir kolaylaştırmış. Ek olarak uygulamadan direkt validatöre engelli yolcunun bineceğini veya ineceğini bildirmesi şoförün bilgilendirilmesi güzel bir detay ki sesli olarak da uyarsa validatör güzel olacakmış. Uygulama ile validatörler 2029'a kadar güncellenir ve güncel teknolojiye uyum sağlar diye düşünüyorum en ufak bir aksilik vs. bu sefer hem Burulaş'a hem Asis'e sıkıntı yaşatacaktır. Burulaş keşke Kocaeli gibi uzun yıllar Kentkart kullansaydı ki Kocaeli'de yıllardır bu sistem kullanılıyor ve hiç değişmedi. Asis validatör konusunda en azından Burulaş'a test otobüslerinde kullanabileceği VAL8,VAL5 türü validatörleri denetse yolcular ve şoförler geri dönüş sağlasa Burulaş bu konuda atılım yapar diye düşünüyorum. Burulaş bir yana ÖHO ve alt yükleniciler de mutlaka cihazlarda vs. sıkıntı yaşıyordur diye düşünüyorum. Bakalım bu süreçde neler olacak. Önümüzde okullar açılacak sistemler yine yavaşlayabilir falan bunların en azından önüne geçilebilecek bir sistem olması gerekiyor.

1787491895935.webp

şoförün bilgilendirilmesi güzel bir detay ki sesli olarak da uyarsa validatör güzel olacakmış

B2D hattında buna şahit oldum. Şoför validatörüne kart basıldığında, araç hattan çıktığında ya da hatta girdiğinde çalan uzun dıt sesi çalıyor engelli yolcu bildirimi geldiğinde.

E-Kent döneminin son zamanlarında artan araç sayısına ve validatörü bozulan mevcut araçlara Adam Elektronik validatörleri hem sayı bakımından hem teknolojik açıdan yetersiz kaldığı için Minova validatörlere geçilmişti. Asis dönemi içerisinde muhakkak Val8 göreceğimizi düşünüyorum.

B2D hattında buna şahit oldum. Şoför validatörüne kart basıldığında, araç hattan çıktığında ya da hatta girdiğinde çalan uzun dıt sesi çalıyor engelli yolcu bildirimi geldiğinde.

E-Kent döneminin son zamanlarında artan araç sayısına ve validatörü bozulan mevcut araçlara Adam Elektronik validatörleri hem sayı bakımından hem teknolojik açıdan yetersiz kaldığı için Minova validatörlere geçilmişti. Asis dönemi içerisinde muhakkak Val8 göreceğimizi düşünüyorum.
Minova validatördü ama sistem E-Kent'di yine siteden buldum bu fotoğrafı. Aslında validatör farklı sistem aynı gibi birşey olsa en azından cihazlar hızlandırlır sistem de hızlanır.

1787493314056.webp

kocaelisporun Diyarbakır temsilcisi ile oynayacağı maç için ulaşımparkın düzenlediği seferler. Her ilçeden adamlar araç kaldırıyor niye Bursa için böyle birşey olmasın ki ?? Kesinlikle Burulaşın yada Büyükşehirin bu seferleri yapması lazım

kocaelibld-20260824-0001.webp

kocaelisporun Diyarbakır temsilcisi ile oynayacağı maç için ulaşımparkın düzenlediği seferler. Her ilçeden adamlar araç kaldırıyor niye Bursa için böyle birşey olmasın ki ?? Kesinlikle Burulaşın yada Büyükşehirin bu seferleri yapması lazım

Ekli dosyayı görüntüle 52925

Çok mantıklı. Bu amaçla öncelikli olarak Tourmalin'ler, onların tamamen kullanılmasının ardından servis düzenlenecek diğer güzergahlara da uygun diğer araçlar kullanılabilir. Bursaspor ve Bursa'mıza da bu yakışır.

Bu arada Kocaelispor'a can-ı gönülden başarılar dilerim.

Geri