Bursa Ulaşım Öneri Ve Fikirler

ESHOT ile ilgili başlıkların canlanmasının ardından Bursa'da da kapatılmasını istediğimiz hatlar üzerine konuşabiliriz. Ya da o mevzuyla ilgili yeni bir başlık ta açılabilir.

43D'nin kapatılması konusunda hemfikir olsak ta bu hat Bursa Büyükşehir Belediyesi önünden geçip belediye personelleri tarafından kullanıldığından kapatılmıyormuş.

Dün de 35B ile ilgili kapatılması gerektiği konusunda konuşmuştuk.

Ben asıl D5 hattının güvenlik gerekçesiyle kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Hacıvat muhtarlığı bünyesine alınacak bir minibüs ve bu minibüse UKOME kararıyla verilecek dolaşım izni ile Hacıvat mahallesinin ulaşım ihtiyacı karşılanabilir. Kazıklı köyünün 16 AC xxxx plakalı Karsan Jestronic'ini çok kez yolda görüyorum, onun mantığı nasıl bilmiyorum ama o mantıkla Hacıvat için de bir ulaşım sistemi kurulabilir.
Hacivat Mahallesi'ne aslında Millet Mahallesi'ndeki gibi bir minibüs hattı kurulsa nakit ile çalışacak madem bir güvenlik sorunu varsa Hacivat Mahallesi'nin en azından orası için ayrı bir minibüs hattı ile çalıştırılabilir.

Hacivat Mahallesi'ne aslında Millet Mahallesi'ndeki gibi bir minibüs hattı kurulsa nakit ile çalışacak madem bir güvenlik sorunu varsa Hacivat Mahallesi'nin en azından orası için ayrı bir minibüs hattı ile çalıştırılabilir.

Nakit mavi minibüs olarak Hacıvat'a Cumalıkızık minibüsleri çalışıyordu zaten önceden ama onda da yolcular ücret ödememek için şoförlerle kavga etmiş (sonra veririm vs.).

Bundan bezen minibüsçüler Hacıvat hattını kapattı sonra.

Tek çözüm muhtarlığın minibüs alıp mahalle halkıyla sınırlı ücretsiz ring hizmeti vermesi. Bu ücretsiz ring olayına büyükşehir, Burulaş veya Yıldırım Belediyesi kesinlikle müdahil olmamalı.

Maalesef mahallenin demografik yapısı ve kriminojen bir mahalle oluşu bunlara neden oluyor.

Bu sorunların kökten çözümü için mahalleye kentsel dönüşüm ve mevcut demografik yapının bozulması da bir seçenek ama o konu üzerine fikir üretmiyorum, fikir üretimim toplu taşıma sistemleri üzerine.

Nasıl oluyor yahu bu 😕

Maalesef aynı sorun aynı sebeple İstanbul'daki 46KT kodlu İETT hattında da yaşanıyor. Bu sebeple bu hattı İETT işletiyor.

Sonradan aklıma gelen bir şeyi mesaja ilave edeyim,

Hacıvat ile aynı demografik yapıya sahip Demirkapı mahallesinin toplu taşıma hattı 4İ ile ilgili böyle bir şikayeti hiç duymadım ve hattın yüklenicisi Ayazlar bu hattı uzun yıllardır işletiyor.

Son düzenleme:
Nakit mavi minibüs olarak Hacıvat'a Cumalıkızık minibüsleri çalışıyordu zaten önceden ama onda da yolcular ücret ödememek için şoförlerle kavga etmiş (sonra veririm vs.).

Bundan bezen minibüsçüler Hacıvat hattını kapattı sonra.

Tek çözüm muhtarlığın minibüs alıp mahalle halkıyla sınırlı ücretsiz ring hizmeti vermesi. Bu ücretsiz ring olayına büyükşehir, Burulaş veya Yıldırım Belediyesi kesinlikle müdahil olmamalı.

Maalesef mahallenin demografik yapısı ve kriminojen bir mahalle oluşu bunlara neden oluyor.

Bu sorunların kökten çözümü için mahalleye kentsel dönüşüm ve mevcut demografik yapının bozulması da bir seçenek ama o konu üzerine fikir üretmiyorum, fikir üretimim toplu taşıma sistemleri üzerine.

Maalesef aynı sorun aynı sebeple İstanbul'daki 46KT kodlu İETT hattında da yaşanıyor. Bu sebeple bu hattı İETT işletiyor.

Sonradan aklıma gelen bir şeyi mesaja ilave edeyim,

Hacıvat ile aynı demografik yapıya sahip Demirkapı mahallesinin toplu taşıma hattı 4İ ile ilgili böyle bir şikayeti hiç duymadım ve hattın yüklenicisi Ayazlar bu hattı uzun yıllardır işletiyor.
Aslında Burulaş ve Belediye anlaşması yapılıp elektrikli bir E-Atak alıp o zaman mahalle içi ücretsiz ring hattı oluşturulsa.

Aslında Burulaş ve Belediye anlaşması yapılıp elektrikli bir E-Atak alıp o zaman mahalle içi ücretsiz ring hattı oluşturulsa.

"Verilen hizmet geri çekilemez" anlayışıyla hareket edersek güzel bir çözüm. Ben açıkçası böyle bir ring hizmetini en başında da dediğim gibi mahalle muhtarlığı tarafından yapılması gerektiğini söylesem de sosyal devletçilik bunun yerel yönetimler (belediyeler) tarafından yapılması gerektiğine hükmediyor.

Belediye (Büyükşehir veya Yıldırım) ring hizmeti için E Atak almasından ziyade Burulaş'ın 2018 model Jest'lerinden birini kullanabilir ya da yakıt maliyetinden dolayı elektrikli düşünülürse de uygun fiyatlı elektrikli minibüs (Transit gibi) alabilir. Bölge yolcu potansiyeli çok yüksek değil.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni metroya besleyen bir hat iş görür. Benzer amaçla D3 hattı da kullanılabilir ama faydalı olur mu bilemedim.
43D Hattı eski 48'ler gibi çekirge meydan, şehreküstü diyerek götürüp mevcut şekilde ring attırıp tekrar şehreküstü, çekirge meydan acemler olarak devam etse?
Bu hat gerçekten özelliklede sabah iyi iş yapıyor ama akşam bomboş tur atıyor. En azından kullanışlı ve elverişli bir hat olsun.

43D Hattı eski 48'ler gibi çekirge meydan, şehreküstü diyerek götürüp mevcut şekilde ring attırıp tekrar şehreküstü, çekirge meydan acemler olarak devam etse?
Bu hat gerçekten özelliklede sabah iyi iş yapıyor ama akşam bomboş tur atıyor. En azından kullanışlı ve elverişli bir hat olsun.

Şu an bu hat tamamen Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünden geçtiği için çalışıyor. Bi nevi ısmarlama hat. Mevcut güzergahından Kent Meydanı - Fevzi Çakmak Cad. - Heykel - Şehreküstü diye geri dönecek olsa yolcusu olur ama "metroya paralel" denilerek ya da metroya yönlendirme amacı güdülerek kapatılırdı. Hattı ayakta tutan Büyükşehir çalışanları 😀

aslında iç kesimlerden götütülse hiç sıkıntı yok ta aynı işi e12 ve e13 ler yapıyo ztn buldum. E12 yi büyükşehir binasına sokacağız

aslında iç kesimlerden götütülse hiç sıkıntı yok ta aynı işi e12 ve e13 ler yapıyo ztn buldum. E12 yi büyükşehir binasına sokacağız

@hasanberat görmesin hoşuna gitmez 😀

Şaka bir yana E12 hattını Büyükşehir Belediyesi binasına indirmen hatta çok zaman kaybı yazar. 43D kalsın ilişmeyin ama 12 metre de verilmesin Jest versinler kafi.

Özel Halk Otobüsleri bu hattı Burulaş'a devretmeden son dönemlerinde Jest sokuyordu 😉

06:30
07:15
08:00
15:30
16:15
17:00
saatlerinde özellikle Doruk 220LE ile çalışsa bence yeterli olur :D Sabah kalablık olursada koysunlar O345 Conecto yada Temsa.

@furkiim 'in saat çizelgesi hazırlama aşkı 😀

Saat konusundan anlamam ama bu hattı çok kez kullanmış, çok kez önümden geçerken görmüş biri olarak Doruk 220 LE'yi bile fazla buldum. Ortada buluşalım Atak verelim 😀

Bir de gariptir ki bu hatta üç araç çalışıyor, ikisi batıdan biri doğudan geliyor. Doğudan gelen araç sabah Eğitim Vadisi'nden kalkıp Uludağ Üniversitesi'ne giderek seferlerini yapıyor, akşam da son turunu Eğitim Vadisi'nde tamamlayıp Mimar Sinan garajına gidiyor;

Batıdan gelen araçlardan biri ise öğle boşluğunda 2U hattına girip çalışıyor.

Aslında bu hat madem Büyükşehir çalışanları için faaliyet gösteriyor, depar mantığıyla yalnızca yolcu talebi olan duraklar arasında çalıştırılsa ya?

40 adet temsa md 9 le
40 adet karsan atak
40 adet güzleryüz cobra 12m

Sorunları çözer😃

Md 9le 9,5 metreymiş gayet iyi

1783891726509.webp

40 adet temsa md 9 le
40 adet karsan atak
40 adet güzleryüz cobra 12m

Sorunları çözer😃

Md 9le 9,5 metreymiş gayet iyi

Ekli dosyayı görüntüle 48406

MD9 LE güzel üç kapılı isteyeceksin bir de. Aslında Otokar, Doruk'u 10 metre olarak iç piyasaya satsa da yurtdışı pazarına 9.3 metrelik versiyon seçeneği de sunuyor. Toplu alımda Otokar'dan 9.3 metrelik Doruk istenebilir. Ama Burulaş ve Otokar... dersek Isuzu'dan da Yeni Citibus üretimi istenebilir. Seçenekler var.

IMG_6184.webp

Asıl benim bu yurtdışındaki 15 metrelik arkadaşlar dikkatimi çekti. Üç akslı olması sorun edilmeyecekse belli başlı hatlar için 12 metre ve körüklü yerine orta bir çözüm olabilir.

MD9 LE güzel üç kapılı isteyeceksin bir de. Aslında Otokar, Doruk'u 10 metre olarak iç piyasaya satsa da yurtdışı pazarına 9.3 metrelik versiyon seçeneği de sunuyor. Toplu alımda Otokar'dan 9.3 metrelik Doruk istenebilir. Ama Burulaş ve Otokar... dersek Isuzu'dan da Yeni Citibus üretimi istenebilir. Seçenekler var.
Doruk eğer 9.3 metre 3 kapılı ve yeni makyajlı yüzle alınabiliyorsa hiç düşünmesinler alsınlar yokda temsa md9 3 kapı iş görür ihtiyaç var bursada

Doruk eğer 9.3 metre 3 kapılı ve yeni makyajlı yüzle alınabiliyorsa hiç düşünmesinler alsınlar yokda temsa md9 3 kapı iş görür ihtiyaç var bursada

Otokar Europe (Otokar'ın Avrupa sitesi) sitesinde Vectio C 9 adıyla bu model yer alıyor ve en son hali 2025 sonu 2026 başı gibi birkaç yere satılmış.

Screenshot_20260713_010620_Chrome.webp Screenshot_20260713_010630_Chrome.webp

İstenirse Otokar'dan bu araçlar 3 kapılı olarak alınabilir. Atak'ın yetersiz kalıp 12 metrenin güzergah gereği giremediği hatlar vb. için

Geri