Bursa Ulaşım Öneri Ve Fikirler

31A Hattında mevcut düzende nasıl körüklü çalışmasını bekliyorsun mesela?
Öte yandan 97'nin yoğunluğu birçok solo hatta olduğu gibi yetersiz seferlerden dolayı oluşuyor.
31A Hattı şuan farklı bölgeleri dolaştığı ve uzun bir rota izlediği için Emek-Siteler arası fazla yolcu alabiliyor.
Yoksa ben düzenli olarak 31A kullanıyorum, tıka basa kapılara kadar dolduğunu hiç göremedim.
Hürriyeten bir emeğe kadar git bakalım aynı fikirde olucak mısın :ROFLMAO:

Kamil Koç'dan geçse bile İnegöl Turizm tekel poliktası gibi hareket ediyor ki İnegöl Seyahat dışında şuan herhangi bir bilet sisteminde İnegöl-İstanbul veya İnegöl-İzmir araçlarını göremeyiz. İnegöl-Bursa arası bile şuan İnegöl Turizm tek firma olarak geçiyor. İnegöl-Gemlik için de yolu Gemlik'den geçen tüm firmalarda fiyat baya fark ediyor. İnegöl Turzim'in bir adım atıp bu noktalara otobüs hattı çıkarması lazım.

Bu arada sistemi geliştirmek konusunda Bursakart sanal kartlarda kiosk iadesi vermiyor bunu getirmeleri lazım sonuçta Tam kart ile aynı özelliklere sahip ve uygulamaya kayıt olurken TC numarası girdiğimiz için Kişselleştirilmiş grubuna girmiyor mu ?

İki çevre ilçe arasında hat açılacaksa bu hattı işletmeye yönelik iki ilçenin de ana yüklenicisi tarafından talep varsa iş barışının bozulmaması için Kamil Koç vb. şirketler üzerinden D1 belgeli veya bütünleşik bilet sistemi dahilinde taşımacılık yapılmalı ya da bu bahsekonu hatları Burulaş bütünleşik bilet sistemi dahilinde veya BBBUS markasıyla D1 belgeli taşımacılık olarak işletmeli.

İnegöl - Gemlik hattı rağbet görürse İnegöl Turizm ve Güzel Gemlik Koop. arasında iş barışı sorunu yaşanır. Bu tarz hatlarda iki yüklenici tarafından ortak işletimi düşünmenizi de tavsiye etmem, böyle bir düşünce uygulandığı takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz.

İki çevre ilçe arasında hat açılacaksa bu hattı işletmeye yönelik iki ilçenin de ana yüklenicisi tarafından talep varsa iş barışının bozulmaması için Kamil Koç vb. şirketler üzerinden D1 belgeli veya bütünleşik bilet sistemi dahilinde taşımacılık yapılmalı ya da bu bahsekonu hatları Burulaş bütünleşik bilet sistemi dahilinde veya BBBUS markasıyla D1 belgeli taşımacılık olarak işletmeli.

İnegöl - Gemlik hattı rağbet görürse İnegöl Turizm ve Güzel Gemlik Koop. arasında iş barışı sorunu yaşanır. Bu tarz hatlarda iki yüklenici tarafından ortak işletimi düşünmenizi de tavsiye etmem, böyle bir düşünce uygulandığı takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz.
Güzel Gemlik 101 Cobralar ile zaten Gemlik-Bursa arasında çok başarılı bir şekilde işletim yapıyor. 601 Sözleşmeli kaplama ile çalışan nakit sistem İnegöl-Bursa İnegöl Turizm'de gerek dakikası geldiğinde gerek araç dolmadan hareket etmiyor ki Kestel İstasyonu'nda kahya araç başında bekliyor. İnegöl tarafında da bu durum 2 araç olarak bekletiliyor 1.araç İnegöl-Kestel-Terminal (Kestel'e uğramadan gitse 2 araç arka arkaya Kestel yapsa daha iyi olacak) 2.araç direkt İnegöl-Kestel olarak geçiyor. Bursa Terminal-İnegöl arasında da Kestel İstasyonu'na mutlaka uğruyor.
Ortak işletim konusunda bende karşıyım ama şu olabilir tüm İlçe-Bursa arası hatlar tek marka BBBUS olacak şekilde yapılsa araçlarda da örneğin Büyükşehir Belediyesi yazacağına İnegöl Turizm-BBBUS şeklinde yazacak sistem ona göre ayarlanacak kimse sorun yaşamayacak tek sıkıntı araçlar dakika aralıkları ile kalktığından online bilet yerine direkt Bursakart veya Nakit düzende çalışmalılar.

Güzel Gemlik 101 Cobralar ile zaten Gemlik-Bursa arasında çok başarılı bir şekilde işletim yapıyor. 601 Sözleşmeli kaplama ile çalışan nakit sistem İnegöl-Bursa İnegöl Turizm'de gerek dakikası geldiğinde gerek araç dolmadan hareket etmiyor ki Kestel İstasyonu'nda kahya araç başında bekliyor. İnegöl tarafında da bu durum 2 araç olarak bekletiliyor 1.araç İnegöl-Kestel-Terminal (Kestel'e uğramadan gitse 2 araç arka arkaya Kestel yapsa daha iyi olacak) 2.araç direkt İnegöl-Kestel olarak geçiyor. Bursa Terminal-İnegöl arasında da Kestel İstasyonu'na mutlaka uğruyor.
Ortak işletim konusunda bende karşıyım ama şu olabilir tüm İlçe-Bursa arası hatlar tek marka BBBUS olacak şekilde yapılsa araçlarda da örneğin Büyükşehir Belediyesi yazacağına İnegöl Turizm-BBBUS şeklinde yazacak sistem ona göre ayarlanacak kimse sorun yaşamayacak tek sıkıntı araçlar dakika aralıkları ile kalktığından online bilet yerine direkt Bursakart veya Nakit düzende çalışmalılar.

Bak şimdi BBBUS'ı İnegöl Turizm'i boşver aklıma ne geldi.

Şimdi belediyeler 4736 sayılı kanun ve diğer kararlar doğrultusunda belirli grupları (65+ vs.) ücretsiz taşımak zorunda ya,

Biz Bursa'daki tüm toplu taşıma yüklenicilerine D4 belgesi aldırıp şehir içi toplu taşıma hatlarında biletli taşımacılık yaptırsak bu ücretsiz taşımacılık zorunluluğunu by pass edebilir miyiz acaba? Biletleme safhasını pratikleştirmek için de herkese kişiselleştirilmiş kart aldırıp araçlarda yolcular Bursakart'ı okuttuğunda uygulamaya, e posta adresine vs. otomatik olarak o hattaki binişine ilişkin e-bilet düşecek.

Bu dediğimi ciddi bir fikir olarak düşünmeyin mevzuat açısından karşılığını merak ettim 😂

Bak şimdi BBBUS'ı İnegöl Turizm'i boşver aklıma ne geldi.

Şimdi belediyeler 4736 sayılı kanun ve diğer kararlar doğrultusunda belirli grupları (65+ vs.) ücretsiz taşımak zorunda ya,

Biz Bursa'daki tüm toplu taşıma yüklenicilerine D4 belgesi aldırıp şehir içi toplu taşıma hatlarında biletli taşımacılık yaptırsak bu ücretsiz taşımacılık zorunluluğunu by pass edebilir miyiz acaba? Biletleme safhasını pratikleştirmek için de herkese kişiselleştirilmiş kart aldırıp araçlarda yolcular Bursakart'ı okuttuğunda uygulamaya, e posta adresine vs. otomatik olarak o hattaki binişine ilişkin e-bilet düşecek.

Bu dediğimi ciddi bir fikir olarak düşünmeyin mevzuat açısından karşılığını merak ettim 😂
Şimdi kanunen ve hukuken araştırınca İlçe ile il arasında veya ilçeler kendi arasında 100 KM'ye kadar olan komşu iller arasında veriyormuş bu belgeyi. Hukuksal açıdan bir belediye otobüs hattını Bakanlık'tan D4 belgesi aldırıp çalıştırmak imkansızmış (Örneğin Osmangazi-Nilüfer arası) D4 belgesi kabul edilmiyormuş ve UKOME kararı olmadan olunca korsan taşımacılığa giriyormuş.
Ve dediğiniz 4736 Sayılı Kanun'da biletli ve kartlı ayrımı yapılamıyormuş.ücretsiz taşıma zorunluluğunu belediyelere, belediye şirketlerine (BURULAŞ) veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere (Özel Halk Otobüsleri, Minibüsler) yükler diye belirtilmiş kanunda. Fakat Aynı kanunda bu zorunluluktan muaf olan araçlar net olarak belirtilmiştir: Taksi, taksi dolmuş ve dolmuşlar. Yani aracın bilet kesmesi veya e-fatura üretmesi onu "toplu taşıma aracı" olmaktan ve dolayısıyla kanuni yükümlülükten kurtarmaz. Şeklinde bir açıklama belirtilmiş.
Ek olarak
Vergi Mevzuatı: Türkiye'de toplu taşıma araçlarında basılan kartlar (Bursakart vb.) zaten mali değeri olan ve KDV'si toplu hesaplanan entegre sistemlerdir. Her bir validatör dokunuşuna anlık münferit e-bilet düzenlemek, her gün yüz binlerce yolcu için milyonlarca anlık fatura/bilet datası üretmek demektir.
Sistem Entegrasyonu: Yolcunun Bursakart'ı ile e-posta adresini eşleştirmek KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) açısından büyük bir bürokratik yük getirir. Ayrıca internet çekmeyen bir noktada validatörün anlık e-bilet tetiklemesi sistemde gecikmelere (aksamalara) yol açar. Diye de bu şekilde belirtilmiş.
Devlet, şehir içi toplu taşıma hizmeti adı altında yapılan hiçbir faaliyette (ister kart basılsın, ister e-bilet kesilsin) 65 yaş üstü ve engelli vatandaşların haklarının gasp edilmesine izin vermez. Bu yöntemi uygulamaya kalkan hat sahipleri ağır idari para cezaları ile karşılaşır ve araçları trafikten men edilir diye belirtilmiş.

benim ise aklıma bir fikir geldi. e2 yi setbaşından geçirsek acaba yolcusu artar mı? belki atak gelir buraya ;)
işin garibi ne biliyor musunuz?
burulaşın sitesinde bu hatta 272 lf ler var ;)
keşke 35c de olsaydıda spot çekerdik gökdere sapağında

benim ise aklıma bir fikir geldi. e2 yi setbaşından geçirsek acaba yolcusu artar mı? belki atak gelir buraya ;)
işin garibi ne biliyor musunuz?
burulaşın sitesinde bu hatta 272 lf ler var ;)
keşke 35c de olsaydıda spot çekerdik gökdere sapağında

Burulaş sitesinde E2 hattında gözüken Kurşunlu Koop.'un 2014 model Cobra'ları. Bu araçlar yazın 102 kışın (102 yolcu yoğunluğu düştüğü için anlaşma doğrultusunda) E2 çalıştı.

Sonra kooperatif bu araçları satarak E2 ve 102'yi Burulaş'a verdi.

E2'de şu an Bursabeyi'nin 5 Jest'i çalışıyor. Yoğunluk ve sıklık bakımından değerlendirirsek bu hat 3 Atak ile işletilebilir.

Burulaş sitesinde E2 hattında gözüken Kurşunlu Koop.'un 2014 model Cobra'ları. Bu araçlar yazın 102 kışın (102 yolcu yoğunluğu düştüğü için anlaşma doğrultusunda) E2 çalıştı.

Sonra kooperatif bu araçları satarak E2 ve 102'yi Burulaş'a verdi.

E2'de şu an Bursabeyi'nin 5 Jest'i çalışıyor. Yoğunluk ve sıklık bakımından değerlendirirsek bu hat 3 Atak ile işletilebilir.
bu ne ya jest jest jest gına geldi :D
hangi hat görsem jest
uzun hatlar belediyeye kalsa atakla işletir
97/f de görüyoruz bu durumu
zaten çok yoğun olucağını sanmam e2 nin ama yolcu istiyorlarsa merinos ist.den dönerek ring atması lazım yoksa yolcu alamaz
büyükşehirin karayolu ulaşımı köy statüsünde kalmış. yazık...

Google earth'dan görüntülerine baktım
2014de hem e2 hemde 35b hattında 12m araç çalışıyormuş
yıllar geçtikçe araçlar küçüldü talep arttı
galiba burulaşın kararları tersine mi iliyor anlamadım

Google earth'dan görüntülerine baktım
2014de hem e2 hemde 35b hattında 12m araç çalışıyormuş
yıllar geçtikçe araçlar küçüldü talep arttı
galiba burulaşın kararları tersine mi iliyor anlamadım

Bugün bir şekilde 35B'ye 12 metre verdiğinde o aracın dolabileceğini düşünüyor musun?

Hadi bunu düşünürken biz belediyeler ve özel taşımacılar gibi aracın her daim tıklım tıklım olması gerektiği kaygısıyla düşünmeyelim, genelde ortalama bir yoğunluk ve gerektiğinde olağanın üzerindeki yolcu yoğunluğunu öngörüp karşılayabilecek şekilde bir işletim planlayalım. 35B'yi 12 metre kurtaracak mı?

Medeniyet aracın büyüklüğünde değil sağlıklı işletiminde. 😉

Bugün bir şekilde 35B'ye 12 metre verdiğinde o aracın dolabileceğini düşünüyor musun?

Hadi bunu düşünürken biz belediyeler ve özel taşımacılar gibi aracın her daim tıklım tıklım olması gerektiği kaygısıyla düşünmeyelim, genelde ortalama bir yoğunluk ve gerektiğinde olağanın üzerindeki yolcu yoğunluğunu öngörüp karşılayabilecek şekilde bir işletim planlayalım. 35B'yi 12 metre kurtaracak mı?

Medeniyet aracın büyüklüğünde değil sağlıklı işletiminde. 😉
6 yıl önce nasıl dolanıyorsa şimdide öyle dolanacak ;)
sağlıklı işletim de böyle işletilince bir amacı kalmıyor toplu taşımanın
kapasitesi arttırılmış taksi gözüyle bakıyorum ben
eğer toplu taşıma olucaksa 50 kişilik kapasitesi olmalı en az
bu sanki toplu tag gibi bir şey
hem turistik bir amacı bulunan hatlarda yabancı şehirlerden gelen insanlar mikrobüsleri görünce önyargılı davranabilirler
mesela ben istanbuldan yaşayan,bursaya turistik amaçla gelseydim şu yorumda bulunurdum:
demiryolu yok,otobüs desen minibüsle işletiliyor
metro desen 70 le gidiyor
tramvay desen hak getire
ben bu yorumlarda bulunurdum yani alınacak bir şey yok bence tablo net

6 yıl önce nasıl dolanıyorsa şimdide öyle dolanacak ;)
sağlıklı işletim de böyle işletilince bir amacı kalmıyor toplu taşımanın
kapasitesi arttırılmış taksi gözüyle bakıyorum ben
eğer toplu taşıma olucaksa 50 kişilik kapasitesi olmalı en az
bu sanki toplu tag gibi bir şey
hem turistik bir amacı bulunan hatlarda yabancı şehirlerden gelen insanlar mikrobüsleri görünce önyargılı davranabilirler
mesela ben istanbuldan yaşayan,bursaya turistik amaçla gelseydim şu yorumda bulunurdum:
demiryolu yok,otobüs desen minibüsle işletiliyor
metro desen 70 le gidiyor
tramvay desen hak getire
ben bu yorumlarda bulunurdum yani alınacak bir şey yok bence tablo net

@Efe16 abin bu dediklerine bayılacak.

Bak abi toplu taşıma en az 50 kişilik olmalı diyor çocuk. 🫡

Çevrekente 30 olabilir

Bizde bir Zeyniler köyü var bilmem bilir misin? Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanında da geçiyor.

Zeyniler'in nüfusu da, Zeyniler'e çalışan G4A (Burulaş tarafından Jest ile işletilir) hattının yolcu yoğunluğu da düşük.

Ben hep diyorum Zeyniler - Teleferik Meydanı arası binek otomobil ile taşımacılık olsun diye de dinletemiyorum 😛

O zaman hem benim hemde sizin memnun olcağınız bir sistem tasarlayayım
Metro + besleme veya tam tersi,uzun hat tarifesindem daha ucuz olsun ödüllendirilirsin
Böylelikle uzun hat kalkmamış olur ve metroya teşfik sağlanır
Çünkü şehirde yaşlısı engellisi var aktarma yaptıramayız ama besleme hatlarınında konforu artmalı köy minibüsüyle besleme yaparsan tabi insanlar uzun hat seçer
Özellikle b10 ve b13 gibi batı akşinda önemli rollere sahip olan hatlar atak ile işletilmeli

O zaman hem benim hemde sizin memnun olcağınız bir sistem tasarlayayım
Metro + besleme veya tam tersi,uzun hat tarifesindem daha ucuz olsun ödüllendirilirsin
Böylelikle uzun hat kalkmamış olur ve metroya teşfik sağlanır
Çünkü şehirde yaşlısı engellisi var aktarma yaptıramayız ama besleme hatlarınında konforu artmalı köy minibüsüyle besleme yaparsan tabi insanlar uzun hat seçer
Özellikle b10 ve b13 gibi batı akşinda önemli rollere sahip olan hatlar atak ile işletilmeli

Batı grubu Özel Halk Otobüsleri'nin 12 metrelik otobüslerin haricinde 296 minibüs ile yaptığı işletime dair bir şeyleri tekrar tekrar konuşmak yersiz kalıyor.

ÖHO oda yönetimi bu mikrobüs fazlalığından rahatsız ancak farklı görüşlere sahip ve içlerinde çalıştıkları hatları küçük bir şehrin hattı sanarak minibüs işletiminde inat edenlerin de olduğu yüzlerce mal sahibini ortak hareket ettirmek takdir edersen ki çok zor.

ÖHO şu an ileri dönem için 600 adet 8 metrelik ortaksız araç ile işletimi düşünüyor. Umarım bu konuda ortak akıl doğrultusunda hareket edebilirler.

Foruma kattığın canlılık için teşekkür ederim ama artık her defasında uzun hatlar, metroya paralel hatlar, metro aktarmalı ulaşım ve B10 - B13 hatlarında Atak çalışması gereği üzerine yazdıkların kabak tadı vermeye başladı.

Daha yapıcı konularda konuşursak sevinirim.

31A Hattında mevcut düzende nasıl körüklü çalışmasını bekliyorsun mesela?
Öte yandan 97'nin yoğunluğu birçok solo hatta olduğu gibi yetersiz seferlerden dolayı oluşuyor.
31A Hattı şuan farklı bölgeleri dolaştığı ve uzun bir rota izlediği için Emek-Siteler arası fazla yolcu alabiliyor.
Yoksa ben düzenli olarak 31A kullanıyorum, tıka basa kapılara kadar dolduğunu hiç göremedim.
Eğer körüklü alınırsa 31A ve S2 ye her türlü girerler zamanında ikaruslar çalıştı

E12-13 e de körüklü girer

Geri