Diğer başlıkta yaşanan tartışmanın burası olması gerektiğini düşünerek bir kaç cümle burada paylaşmak istiyorum. Bursa'nın şehiriçi ulaşımı ile ilgili yorum yapabilecek bir bilgi ve deneyime sahip değilim. Bu sebeple de hangi hattın uzayıp hangi hattın kısalacağını ben bilemem fakat metro besleme hatlarıyla ilgili bir şeyler söyleyebilirim. Diğer Wowturkey sayfasında hatları radikal bir şekilde kısaltma taraftarı olduğum için aforoz edilme noktasına geldiğimi hatırlıyorum fakat oradaki önermem şuydu; araçların ve personelin verimli çalışabilmesi adına, araçların trafikte gereksiz zaman kaybetmesi yerine metro ile ücretsiz entegrasyon sağlayarak kısaltma düşüncesine sahibim. Genel ve yerel yönetici politikalarını hesaba kattığımızda Büyükşehirlerde trafiği yok etmenin imkânsız olduğunu düşünürsek; trafikte otobüslerin zaman israfına müsade edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Hattın uzun ya da kısa olup olmamasından ziyade trafikte ne kadar vakit kaybediyor ve bu kaybı raylı sistem ile telafi etmek mümkün mü? Bu soruların cevabına odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. İnsanoğlu, ezberlerinden kolay vazgeçebilen canlılar değildir fakat şunu da unutmayalım ki; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
Not: Bu yazıyı yazarken herhangi bir hat ile ilgili öneride bulunmak değil, genel olarak verimli bir ulaşım sistemi vurgusu yapmak istedim.
Not 2: Engelli ve yaşlı bireylerin hesaba katılmadığı hiç bir öneriyi de onaylamamız mümkün değildir.
Saygılar.
Aynı öneriyi bende vermiştim ama 2015'teki ÖHO kararı ile aktarmada ücretsiz besleme hattı yoktur ÖHO'ya bağlı.
Yaşlı,engelli,çocuklu kişilerinde gidebilmesi için uzun hatlar kalkmamalı.
Bende metroya teşfikin doğru olduğunu düşünüyorum ama Balkan'dan veya Görükle'den Heykel'e giden doğrudan hattın ne kadar verimsiz olduğunu söylerken cahil bile ilan edildim.
Yani bu uzun hat sevdalılığının da bir noktaya kadar olması lazım.
Makul uzunlukta ise diyeceğim sözüm yok o zaman her yere uzun hat koyalım metro kullanmayalım.
Aktarma sisteminde [Metro+Besleme<Uzun hat tarifesi] olmadan kimse metroya besleme hattı ile gitmez.
Ayrıca ÖHO grubu besleme hatlarında Karsan Jest çalıştırması yüzünden talebi fazla olan hatların kapasitesi yetmemesi sebebi ile tercih etmeyen var.
Metronun kapasitesi 400bin yolcu olduğu ve BursaRay bu kapasitenin sınırlarına dayandığı için de metroya aktarma teşfik edilmiyor
Bana göre;Yeterli kapasite artışı sağlanırsa besleme ve uzun hatların revizeye girmesi tarafındayım
Ayrıca 14N,14L,14L2,14L3,43D gibi hatların metroya paralel gittiği için, kısaltmak,güzergah değiştirmek ve iptal etmek gibi yöntemler uygulanabilir.
Sadece bu hatlar değil uzatmalar tamamlanınca kalkış duraklarının değişmesi ve bazı hatların iptal edilmesi gerekir.
Ayrıca aktarma sisteminde metro ile en az 7-8 durak mesafede gidilmesi 2 den fazla aktarma yapmaya zorlanılmamalıdır.
Zamanında bu hatlar ile yaşadığım olumsuzluklar neticesinde böyle yorumlar yapmış olabilirim
Ayrıca ÖHO'deki otobüslerde "Ön Kapı Açma Klima Kapama"gibi şeyler olduğundan da ÖHO ya para yedirmek istemiyorum.
Trafiğe çıkan araçların miktarını azaltmak için direkt hatlar olmak zorunda zaten ama abartılmadan. Mesela Mudanya'dan Heykel'e normal uzun mesafe tarifesinde otobüs hattı varsa o zaman ben sesimi çıkarırım.