Bursa Ulaşımı Genel Sohbet ve Fotoğraflar

Yasemin hanım geçtiğimiz zamanlarda araçta fenalaşan yolcuyu hastaneye yetiştirdiği haberiyle gündeme gelmişti. Sizin de denk gelmeniz çok güzel.

Bu arada yineleyeyim, burayı okuyan şoför varsa dikkate alması için. Araçta yolcu fenalaştığında ne olursa olsun güzergah dışına çıkıp hastaneye yetiştirmek çok riskli bir davranış ve kurumların şoför eğitimlerinde de yasaklı kabul edilen, şoförün yapması istenmeyen bir davranış. Böyle bir durumda şoförün kenara çekip ambulansı araması doğru olan. Hastaneye kendi yetiştirmeye çalıştığında yolcu hastaneye varamadan ölürse iş yargıya taşınıyor ve maalesef şoförü kollayan bir durum olmuyor.

Onun dışında;

O yıllarda 35K veya 35G de Küçük Sanayi den kalkıyor diye biliyorum araştırmak lazım.

3GK hattı da Küçük Sanayi'den kalkıyordu diye biliyorum. Hatta o dönem Efe abinin dediği üzerine B21 (Küçük Sanayi - Özlüce) tarzı hatlar da varmış.

9M hattı jestlerle mi işletiliyor acaba?
Çünkü hiç 9M hattı geçtiğini görmedim ve jest olduğunu tahmin ediyorum 14F gibi işlevsiz bir hat olabilme ihtimali var mıdır?

9M hattı jestlerle mi işletiliyor acaba?
Çünkü hiç 9M hattı geçtiğini görmedim ve jest olduğunu tahmin ediyorum 14F gibi işlevsiz bir hat olabilme ihtimali var mıdır?

9M Jest ile işletiliyor bu doğru ama 14F kadar boş bir hat değil, yine bir yoğunluğu var. Tabii bu yoğunluk 9D - B42A kadar değil. Örnek verecek olursam 2E kadar.

Yasemin hanım geçtiğimiz zamanlarda araçta fenalaşan yolcuyu hastaneye yetiştirdiği haberiyle gündeme gelmişti. Sizin de denk gelmeniz çok güzel.

Bu arada yineleyeyim, burayı okuyan şoför varsa dikkate alması için. Araçta yolcu fenalaştığında ne olursa olsun güzergah dışına çıkıp hastaneye yetiştirmek çok riskli bir davranış ve kurumların şoför eğitimlerinde de yasaklı kabul edilen, şoförün yapması istenmeyen bir davranış. Böyle bir durumda şoförün kenara çekip ambulansı araması doğru olan. Hastaneye kendi yetiştirmeye çalıştığında yolcu hastaneye varamadan ölürse iş yargıya taşınıyor ve maalesef şoförü kollayan bir durum olmuyor.

Onun dışında;

3GK hattı da Küçük Sanayi'den kalkıyordu diye biliyorum. Hatta o dönem Efe abinin dediği üzerine B21 (Küçük Sanayi - Özlüce) tarzı hatlar da varmış.
Gerçekten Yasemin Hanım İnulaş'daki en hızlı ve iyi şoförlerden birisi diyebilirim ki aracı bakımlı ve güzel. Aslında dediğiniz doğru fakat İnulaş'daki çoğu şoför fenalaşan yolcuyu direkt İnegöl Devlet Hastanesi'ne götürüyor.

3GK hattı sonra kapandı diye biliyorum. 35G ve 4G olarak 2'ye ayrılıyor.

Gerçekten Yasemin Hanım İnulaş'daki en hızlı ve iyi şoförlerden birisi diyebilirim ki aracı bakımlı ve güzel. Aslında dediğiniz doğru fakat İnulaş'daki çoğu şoför fenalaşan yolcuyu direkt İnegöl Devlet Hastanesi'ne götürüyor.

3GK hattı sonra kapandı diye biliyorum. 35G ve 4G olarak 2'ye ayrılıyor.

Yolcunun hastaneye götürülmesi ambulans beklemeye göre çok daha hızlı bir hareket bu iyi ancak Allah göstermesin hastaneye yetişene kadar yolcu ölürse de şoförü yargı karşısında yalnız bırakmasınlar. Şoförler maalesef işinin zorluğunun yanında bunun gibi bürokratik/yargısal sorunlarla da boğuşuyor. Mesela şoför durağa yanaştığında eğer araçtan bir yolcu ineceği zaman yolcu düşüp kafasını yere vurup beyin kanaması vs. geçirirse de şoförün başı belaya giriyor. Bu konuda şoförleri zor durumda bırakmayacak düzenlemeler şart.

3GK düzenlemeye gidilerek 3G hattına dönüştürüldü diye biliyorum ben de.

Son düzenleme:
Hatta Yenice hatları hariç İnegöl içi hatlar aynı yüklenici (İnulaş) bünyesinde olduğundan İnegöl'e özel olarak İnulaş hatları arasında hattın tarifesi ne olursa olsun aktarma ücretsiz olabilir, bu ücretsiz aktarmanın sübvansiyonunun İnulaş tarafından yapılması sağlanabilir.

Aslında ilçe içi hatlarda böyle uygulama olmasını destekliyorum. Mesela Gemlik içinde de Güzel Gemlik'in Gemlik içi hatların kendi arasında aktarma ücretsiz olmalı. Buna ek olarak 101'den Gemlik içi hatlara binişte Gemlik içi hattın ücretsiz olup Gemlik içi hattan 101'e binişte ilk hattın tarifesi kadar indirim yapılarak sadece 101'e ücret ödenmesi, yine bunun sübvansiyonunun da Güzel Gemlik tarafından yapılması iyi olur. Sürümden epey kazanırlar.

Gemlik diyince aklıma @Vural geldi o ne düşünür bilemedim.
Dostum teşekkür ediyorum fakat 31 Temmuz'da 1 yılım dolacak olmasına rağmen hâlâ toplu taşıma kullanmadım. O yüzden tam hâkim olmadığım konuyla ilgili yorum yapmanın ve de fikir paylaşmanın haksızlık olabileceğini düşünüyorum.

Fakat pası bana attığın için de İstanbul'daki 36 yıllık alışkanlıklarım, deneyimlerim ve kafamda oluşan taslaklar ile ilgili şunu söyleyebilirim; kilometre başı ücreti çok pahalı Gemlik'te. Bunun da sebebi araçların küçük olması. Küçük jesti de 1 sürücü kullanıyor, 12 metrelik Cobra'yı da. Elbette Gemlik özelinde şöyle bir sorun daha var; her yere 12 metre araç giremez fakat 9 metrelik 3 kapılı araçlar rahatlıkla girebilir. Araçlar büyürse bir tık daha az seferle maliyetler azalır ve sübvansiyon sağlanabilir.

Şimdi uzatmadan da sorduğun soruya gelecek olursak; maliyetleri azaltırsan Manastır bölgesinin en ucundan Devlet hastanesine ya da Hisar'a daha makul bir fiyatla gelinebilir. Gelinmelidir de.

Belki aktarma ücretsiz olmaz ama çeyrek biletle olabilir. Yani toplamda 1,25 biletle sağlanabilir.

101 konusuna gelecek olursak; bu aracın kesinlikle Gemlik Otogar'da son durak yapması gerekiyor. Elbette bu hatla beraber Kumla, Narlı, Haydariye hatları da otogardan başlamalı ve de Manastır ve Hastane bölgelerine giden araçlar da buradan geçmeli ya da buradan başlamalı. Hisar ve Umurbey araçları zaten buradan geçtikleri için onlara dokunulması gerekmiyor. 101'den inen kişinin çeyrek biletle şehir içi araçlarına aktarma yapabilmesi gerekiyor. Ayrıca, 101'in ücretlendirmesi de şehir içine bir araca binilmek zorunda kalınacağı için 5₺ gibi sembolik bir rakam da olsa azaltılmalı. Bu ücretin fazlası zaten aktarmada ödenecektir.

En başta da söylediğim üzere; her şeyden önce araçların 9 metrelik 3 kapılı araçlar hâline gelmesi ve seferlerinde yüzde 15-20 oranında azalması gerekiyor ki; sefer başı maliyet azalsın. Bazı araçlar bomboş gidiyor gördüğüm kadarıyla. Bu olmaz!

Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
İyi Pazarlar.

Son düzenleme:
105 Hattı BursaRay e etabı bitince Gar durağında 5 dakika yolcu alıp/indirip şekilde güzergahı olması çok iyi olur bence böylelikle sadece Merinos'tan değil Kuzey aksından da kolayca Gemlik'e ulaşılabilir

105 Hattı BursaRay e etabı bitince Gar durağında 5 dakika yolcu alıp/indirip şekilde güzergahı olması çok iyi olur bence böylelikle sadece Merinos'tan değil Kuzey aksından da kolayca Gemlik'e ulaşılabilir

105 sadece sabahları bir kez Gemlik'ten Uludağ Üniversitesi'ne tek yön olacak şekilde çalışıyor,

105 çalışan araç Uludağ Üniversitesi'nden direkt Merinos'a gidip 101'e giriyor

Dostum teşekkür ediyorum fakat 31 Temmuz'da 1 yılım dolacak olmasına rağmen hâlâ toplu taşıma kullanmadım. O yüzden tam hâkim olmadığım konuyla ilgili yorum yapmanın ve de fikir paylaşmanın haksızlık olabileceğini düşünüyorum.

Fakat pası bana attığın için de İstanbul'daki 36 yıllık alışkanlıklarım, deneyimlerim ve kafamda oluşan taslaklar ile ilgili şunu söyleyebilirim; kilometre başı ücreti çok pahalı Gemlik'te. Bunun da sebebi araçların küçük olması. Küçük jesti de 1 sürücü kullanıyor, 12 metrelik Cobra'yı da. Elbette Gemlik özelinde şöyle bir sorun daha var; her yere 12 metre araç giremez fakat 9 metrelik 3 kapılı araçlar rahatlıkla girebilir. Araçlar büyürse bir tık daha az seferle maliyetler azalır ve sübvansiyon sağlanabilir.

Şimdi uzatmadan da sorduğun soruya gelecek olursak; maliyetleri azaltırsan Manastır bölgesinin en ucundan Devlet hastanesine ya da Hisar'a daha makul bir fiyatla gelinebilir. Gelinmelidir de.

Belki aktarma ücretsiz olmaz ama çeyrek biletle olabilir. Yani toplamda 1,25 biletle sağlanabilir.

101 konusuna gelecek olursak; bu aracın kesinlikle Gemlik Otogar'da son durak yapması gerekiyor. Elbette bu hatla beraber Kumla, Narlı, Haydariye hatları da otogardan başlamalı ve de Manastır ve Hastane bölgelerine giden araçlar da buradan geçmeli ya da buradan başlamalı. Hisar ve Umurbey araçları zaten buradan geçtikleri için onlara dokunulması gerekmiyor. 101'den inen kişinin çeyrek biletle şehir içi araçlarına aktarma yapabilmesi gerekiyor. Ayrıca, 101'in ücretlendirmesi de şehir içine bir araca binilmek zorunda kalınacağı için 5₺ gibi sembolik bir rakam da olsa azaltılmalı. Bu ücretin fazlası zaten aktarmada ödenecektir.

En başta da söylediğim üzere; her şeyden önce araçların 9 metrelik 3 kapılı araçlar hâline gelmesi ve seferlerinde yüzde 15-20 oranında azalması gerekiyor ki; sefer başı maliyet azalsın. Bazı araçlar bomboş gidiyor gördüğüm kadarıyla. Bu olmaz!

Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
İyi Pazarlar.
Merhaba,

Dün paylaştığım gönderide Dil Bilgisi katliamı vardı. Aceleden yazınca öyle olmak zorunda kaldı. Onları düzelttim ve de 1-2 cümle ekledim.

Bir de şu akıma geldi; Gemlik Otogar ile Orhangazi Otogar arasında BURSAKART entegrasyonu olan bir araç yok sanırım. 101 hattında olduğu gibi orada da bir sefer planlaması yapılabilir. Elbette yolcu yoğunluğuna göre ayarlanmalıdır. Boş giden bir aracı israf dolayısıyla istemem.

Sevgiler.

Merhaba,

Dün paylaştığım gönderide Dil Bilgisi katliamı vardı. Aceleden yazınca öyle olmak zorunda kaldı. Onları düzelttim ve de 1-2 cümle ekledim.

Bir de şu akıma geldi; Gemlik Otogar ile Orhangazi Otogar arasında BURSAKART entegrasyonu olan bir araç yok sanırım. 101 hattında olduğu gibi orada da bir sefer planlaması yapılabilir. Elbette yolcu yoğunluğuna göre ayarlanmalıdır. Boş giden bir aracı israf dolayısıyla istemem.

Sevgiler.
Yapılmalı evet artık nüfus arttı o bölgede yolcu yoğunluğuna göre saatler belirlenip gemlik-orhangazi arası bir hat konmalı

Yapılmalı evet artık nüfus arttı o bölgede yolcu yoğunluğuna göre saatler belirlenip gemlik-orhangazi arası bir hat konmalı

401 hattını işleten Orhangazi Koop. aynı zamanda Gemlik - Orhangazi arası da çalışıyor.

Tüm araçları kartlı sisteme entegre edilerek 402 numarasıyla Gemlik - Orhangazi hattı işletilebilir.

Diğer başlıkta yaşanan tartışmanın burası olması gerektiğini düşünerek bir kaç cümle burada paylaşmak istiyorum. Bursa'nın şehiriçi ulaşımı ile ilgili yorum yapabilecek bir bilgi ve deneyime sahip değilim. Bu sebeple de hangi hattın uzayıp hangi hattın kısalacağını ben bilemem fakat metro besleme hatlarıyla ilgili bir şeyler söyleyebilirim. Diğer Wowturkey sayfasında hatları radikal bir şekilde kısaltma taraftarı olduğum için aforoz edilme noktasına geldiğimi hatırlıyorum fakat oradaki önermem şuydu; araçların ve personelin verimli çalışabilmesi adına, araçların trafikte gereksiz zaman kaybetmesi yerine metro ile ücretsiz entegrasyon sağlayarak kısaltma düşüncesine sahibim. Genel ve yerel yönetici politikalarını hesaba kattığımızda Büyükşehirlerde trafiği yok etmenin imkânsız olduğunu düşünürsek; trafikte otobüslerin zaman israfına müsade edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Hattın uzun ya da kısa olup olmamasından ziyade trafikte ne kadar vakit kaybediyor ve bu kaybı raylı sistem ile telafi etmek mümkün mü? Bu soruların cevabına odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. İnsanoğlu, ezberlerinden kolay vazgeçebilen canlılar değildir fakat şunu da unutmayalım ki; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.

Not: Bu yazıyı yazarken herhangi bir hat ile ilgili öneride bulunmak değil, genel olarak verimli bir ulaşım sistemi vurgusu yapmak istedim.

Not 2: Engelli ve yaşlı bireylerin hesaba katılmadığı hiç bir öneriyi de onaylamamız mümkün değildir.

Saygılar.

Diğer başlıkta yaşanan tartışmanın burası olması gerektiğini düşünerek bir kaç cümle burada paylaşmak istiyorum. Bursa'nın şehiriçi ulaşımı ile ilgili yorum yapabilecek bir bilgi ve deneyime sahip değilim. Bu sebeple de hangi hattın uzayıp hangi hattın kısalacağını ben bilemem fakat metro besleme hatlarıyla ilgili bir şeyler söyleyebilirim. Diğer Wowturkey sayfasında hatları radikal bir şekilde kısaltma taraftarı olduğum için aforoz edilme noktasına geldiğimi hatırlıyorum fakat oradaki önermem şuydu; araçların ve personelin verimli çalışabilmesi adına, araçların trafikte gereksiz zaman kaybetmesi yerine metro ile ücretsiz entegrasyon sağlayarak kısaltma düşüncesine sahibim. Genel ve yerel yönetici politikalarını hesaba kattığımızda Büyükşehirlerde trafiği yok etmenin imkânsız olduğunu düşünürsek; trafikte otobüslerin zaman israfına müsade edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Hattın uzun ya da kısa olup olmamasından ziyade trafikte ne kadar vakit kaybediyor ve bu kaybı raylı sistem ile telafi etmek mümkün mü? Bu soruların cevabına odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. İnsanoğlu, ezberlerinden kolay vazgeçebilen canlılar değildir fakat şunu da unutmayalım ki; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.

Not: Bu yazıyı yazarken herhangi bir hat ile ilgili öneride bulunmak değil, genel olarak verimli bir ulaşım sistemi vurgusu yapmak istedim.

Not 2: Engelli ve yaşlı bireylerin hesaba katılmadığı hiç bir öneriyi de onaylamamız mümkün değildir.

Saygılar.

Çok teşekkür ederiz.

Diğer başlıklarda özellikle bir üyemizin bu tartışmayı sürdürmesi ve bu üyemize benimle birlikte birkaç kişinin muhalefet etmesi epey gündem oluşturdu.

Raylı sistem beslemesi, aynı sayıda aracın ve personelin daha kısa güzergahta aynı sürede daha fazla tur atarak toplamda daha çok yolcu taşımasını sağlar; bu hepimizin gerçeği.

Bursa'da yıllardan beri metro uzatmaları yapıldıkça hatlar da uç istasyonlara çekildi ama her hatta bu çekilme mümkün olmadığı için Organize Sanayi ve Küçük Sanayi peronları hâlâ aktif. Bir tek Kestel Aktarma Merkezi'nin devreye alınmasının ardından Kestel - Gürsu besleme hatlarının buraya çekilmesiyle Arabayatağı İstasyonu'ndan hat kalkışı bitirildi.

Metroya aktarma temelli ulaşım modeli 2002 yılı Batı Minibüsleri -> Özel Halk Otobüsü dönüşümünde uygulanmış olup bugünkü 6F, 8L, 9D gibi birçok uzun hattın yerine mahallelerden metroya besleme yapan hatlarla yapılan işletim zamanla tepkilere neden olduğu için bu uzun hatlar tekrar devreye alındı.

Raylı sistem aktarmalı ulaşımda verimlilik ve sürdürülebilirlik en önce dikkat edilmesi gereken unsur. Örneğin 25B vb. hatları kapatıp insanları Yeşilyayla'dan metroya besleyip o şekilde Şehreküstü - Heykel - Kent Meydanı gibi noktalara ulaşmasını beklemeniz süre bakımından verimsiz. Zira besleme hattıyla metroya taşıyıp yolcunun metroya binmesi için geçen sürede 25B, 27A gibi hatlar Şehreküstü'ye varıyor.

Engelli/yaşlı bireylerin hesaba katıldığı bir hat örneği olarak size H4'ü örnek gösterebilirim. Kendisi Şehir Hastanesi için açılan en son hat. Metro - H2 aktarması ile de ulaşım mümkün iken H4 engelli ve yaşlı yolcuların erişimi gözetilerek hayata geçirildi.

Saygılar.
Aynı öneriyi bende vermiştim ama 2015'teki ÖHO kararı ile aktarmada ücretsiz besleme hattı yoktur ÖHO'ya bağlı.
Yaşlı,engelli,çocuklu kişilerinde gidebilmesi için uzun hatlar kalkmamalı.
Bende metroya teşfikin doğru olduğunu düşünüyorum ama Balkan'dan veya Görükle'den Heykel'e giden doğrudan hattın ne kadar verimsiz olduğunu söylerken cahil bile ilan edildim.
Yani bu uzun hat sevdalılığının da bir noktaya kadar olması lazım.
Makul uzunlukta ise diyeceğim sözüm yok o zaman her yere uzun hat koyalım metro kullanmayalım.
Aktarma sisteminde [Metro+Besleme<Uzun hat tarifesi] olmadan kimse metroya besleme hattı ile gitmez.
Ayrıca ÖHO grubu besleme hatlarında Karsan Jest çalıştırması yüzünden talebi fazla olan hatların kapasitesi yetmemesi sebebi ile tercih etmeyen var.
Metronun kapasitesi 400bin yolcu olduğu ve BursaRay bu kapasitenin sınırlarına dayandığı için de metroya aktarma teşfik edilmiyor
Bana göre;Yeterli kapasite artışı sağlanırsa besleme ve uzun hatların revizeye girmesi tarafındayım
Ayrıca 14N,14L,14L2,14L3,43D gibi hatların metroya paralel gittiği için, kısaltmak,güzergah değiştirmek ve iptal etmek gibi yöntemler uygulanabilir.
Sadece bu hatlar değil uzatmalar tamamlanınca kalkış duraklarının değişmesi ve bazı hatların iptal edilmesi gerekir.
Ayrıca aktarma sisteminde metro ile en az 7-8 durak mesafede gidilmesi 2 den fazla aktarma yapmaya zorlanılmamalıdır.
Zamanında bu hatlar ile yaşadığım olumsuzluklar neticesinde böyle yorumlar yapmış olabilirim
Ayrıca ÖHO'deki otobüslerde "Ön Kapı Açma Klima Kapama"gibi şeyler olduğundan da ÖHO ya para yedirmek istemiyorum.
Trafiğe çıkan araçların miktarını azaltmak için direkt hatlar olmak zorunda zaten ama abartılmadan. Mesela Mudanya'dan Heykel'e normal uzun mesafe tarifesinde otobüs hattı varsa o zaman ben sesimi çıkarırım.

Son düzenleme:
Çok haklısınız işte bunun yapılabilir olması için ilk bursaray sisteminin kapasitesinin 2 katına çıkarılması lazım buda Acemler aktarma istasyonu projesiyle olacak o yapıldığı an bir çok hattı bursaraya kısaltıp besleme şekline çevirebilir ücretsiz aktarmayla herkesi teşvik edebiliriz bunu yapmak çok basit ama herşey para olarak gören bir burulaş ve belediye zihniyeti orda olduğu sürece maalesef olmayacak.

Çok haklısınız işte bunun yapılabilir olması için ilk bursaray sisteminin kapasitesinin 2 katına çıkarılması lazım buda Acemler aktarma istasyonu projesiyle olacak o yapıldığı an bir çok hattı bursaraya kısaltıp besleme şekline çevirebilir ücretsiz aktarmayla herkesi teşvik edebiliriz bunu yapmak çok basit ama herşey para olarak gören bir burulaş ve belediye zihniyeti orda olduğu sürece maalesef olamyacak.
Sadece Acemler ile olmaz Filo sayısınında büyümesi gerek ayrıca belirli ray iyileştirmesi ise belki yakında hızı 80-90 km/s çıkan trenler alınır. [Yakın zaman=100 yıl]

Sadece Acemler ile olmaz Filo sayısınında büyümesi gerek ayrıca belirli ray iyileştirmesi ise belki yakında hızı 80-90 km/s çıkan trenler alınır. [Yakın zaman=100 yıl]
Hayır mevcut hat yeterli olacak sadece ek vagon gerekli şuan 178 vagonumuz oluyor acemler aktarma istasyonu projesiyle bursaray 3 hatta bölünecek gerek olursa her hatta 2 dakika arayla set çalıştırmak mümkün olacak kapasite şuan 300 bin/gün se 600 binden fazlaya çıkacak sadece yeterli set olmalı onuda çözersin zaten şu istasyonu yapıp bursarayın ve şehirin geleceğini kurtarmalılar birisinin bunu yapması lazım.

Geri