Bursa Ulaşımı Genel Sohbet ve Fotoğraflar

@Bursarayci hepimizin bir görüşü/fikri var, ayrıca teşekkür ediyorum ama hemfikiriz olduğumuz konunun şu olduğu anlaşılmıştır.

Şehir içi, merkezi bir toplu taşıma hattı için ideal sayılan sefer sıklığı olan 10-20 dakika aralığında 8-12 metre aralığındaki uzunluğa sahip bir otobüs çalıştığında o otobüs rutin olarak doluyorsa (özel gün, ekstrem durum gibi istisnalar dışında) bu hatta 2-5-7 dakika gibi sıklıkta minibüs çalıştırmak anlamsız

Köy/kırsal hatlarında da bölge nüfusundan dolayı şehir içi merkezi hatlar gibi düşünemeyiz. Bunlarda da bölge nüfusu, güzergah koşulu, ilçe merkezine uzaklık gibi kriterler dikkate alınarak en elverişli sefer aralıkları ve araç boyutu belirlenmeli.

Mesela bu konuda en belirgin örnek D türevli Kestel/Gürsu köy hatlarını işleten Barakfakih Koop. Bu kooperatifin bazı hatlarında Jest'lerin yetersiz olduğunu duymuştum. Eğer güzergah otobüs için uygun değilse sefer sıklaştırmaya / depar seferlere, güzergah uygunsa araç büyütmeye yönelim gerekiyor. D14 ve sonrasındaki kodlara sahip köy hatlarını geçtim Barakfakih ve Narlıdere hatları olan D13-D13A'da dahi Jest çalışıyor. Olmaz.

@Bursarayci hepimizin bir görüşü/fikri var, ayrıca teşekkür ediyorum ama hemfikiriz olduğumuz konunun şu olduğu anlaşılmıştır.

Şehir içi, merkezi bir toplu taşıma hattı için ideal sayılan sefer sıklığı olan 10-20 dakika aralığında 8-12 metre aralığındaki uzunluğa sahip bir otobüs çalıştığında o otobüs rutin olarak doluyorsa (özel gün, ekstrem durum gibi istisnalar dışında) bu hatta 2-5-7 dakika gibi sıklıkta minibüs çalıştırmak anlamsız

Köy/kırsal hatlarında da bölge nüfusundan dolayı şehir içi merkezi hatlar gibi düşünemeyiz. Bunlarda da bölge nüfusu, güzergah koşulu, ilçe merkezine uzaklık gibi kriterler dikkate alınarak en elverişli sefer aralıkları ve araç boyutu belirlenmeli.

Mesela bu konuda en belirgin örnek D türevli Kestel/Gürsu köy hatlarını işleten Barakfakih Koop. Bu kooperatifin bazı hatlarında Jest'lerin yetersiz olduğunu duymuştum. Eğer güzergah otobüs için uygun değilse sefer sıklaştırmaya / depar seferlere, güzergah uygunsa araç büyütmeye yönelim gerekiyor. D14 ve sonrasındaki kodlara sahip köy hatlarını geçtim Barakfakih ve Narlıdere hatları olan D13-D13A'da dahi Jest çalışıyor. Olmaz.
B10 ilk durakta değil ama balat içinde tıka basa dolan araçlar sabahları iki jest ard arda doluyor tekte ilk durakta yani şunu diyorum B36 lar 14N ler yakında kısaltılıp verimli işletim sağlanırsa 12 metrelere ihtiyaç bile duymayabilir sifer süresi ise tek yönde 12 dk yaklaşık olabilir bu hattan çıkan araçlarla ise de başka hatlara yönlendirilme yapılması B41B B41C hatlarının kaderide 48 48A gibi olucak eğer sefer sıklığında bir düzenleme olmaz ise bana göre Bu hat ileride Gar'a uzatılıp hürriyet geçişli yapılmalı bu hat yeniden canlanır

Narlıdereye en son minibüsler çalışıyordu minibüs hattı+jest yeterli oraya

Bazen diyorum ki; 'Yenişehir Havalimanı tam kapasitede kullanılsa ve ülkenin doğusundan yerli turistler aksa buraya ve şehrin toplu taşıma sistemini deneyimledikten sonra bir daha gelmek isterler mi!?'

Bursa harika bir şehir ve de İstanbul'un yanı başında fakat inanılmaz bir vurdumduymazlık var.

Dün akşam uzun uzun yazdığım, başlığın 1.399'ncu mesajı olan mesajda birçok konuya değinmişim ama "toplu taşıma tercihi" konusunu ele almamışım. :(

Toplu taşıma fahiş ücret artışları nedeniyle eskisi kadar tercih edilmeyip bireysel araçlanma artsa da hatırı sayılır bir toplu taşıma kullanımı var. Metro kullanımını hiç tartışmaya gerek yok, tam kapasite kullanılıyor.

Otobüs / minibüs taşımacılığında ise ele alınacak ana faktörler var. "Sefer aralığı - sefer sıklığı - araç boyutu" ve bunun doğrultusunda "toplam yolcu - yolcu başına maliyet"
Bir bölgede yolcu talebi değişkenlik göstermediği sürece aşırıya kaçılmadığı sürece "araç boyutu ile sefer sıklığı" ters orantılıdır. Yani bir hatta çalışan araç büyürse seferler seyrekleşir, araç küçülürse sefer sıklaşır. Bu kısmen doğru bir yaklaşım olsa da tümüyle düz mantık bir yaklaşım. Özel Halk Otobüsleri 2018 yılında mikrobüs dönüşümünde tam da bunu kullanarak dönüşümü pazarladı. Ancak her geçen gün artan nüfus - yolcu talebi göz ardı edildi. Bir de ilk aşamada seferlerin sıklaşmasıyla artan yönelim var. Bundan dolayı zamanla işleyiş "çan eğrisi"ne döndü.

mikrobus_canegrisi.webp

Eğrinin en son noktasını maalesef Özel Halk Otobüsleri göz ardı ediyor. Bir de işin maliyet boyutu var. Tüm araçların tam kapasite yolcu taşıdığı bir ulaşım sisteminde araç büyüdükçe yolcu başına araç daha az yakıt tüketimine sahip olacağı için ve çok daha fazla yolcuyu tek şoför taşıyacağı için maliyet ciddi şekilde düşer.

Buraya kadar söz ettiğim durum yolcu yoğunluğu yüksek hatlar için geçerliydi. Yolcu yoğunluğu orta düzey olup yoğunluğu artmayacak ama hatırı sayılır yolcusu olduğu için işletilmesi sürdürülecek hatlarda da şöyle bir durum var. Araç büyürse - sefer seyrekleşir => Seyrekleşen seferlerden dolayı yolcu kaçabilir; Araç küçülürse - sefer sıklaşabilir => ÖHO için söz ettiğim çan eğrisiyle sonuçlanabilir.

Burada 35G, B31, B16A, 2G, 1K gibi birçok hatta vızır vızır minibüs koymak ta, maliyet düşürme hedefiyle (örneğin) 28'e saatte bir körüklü koymak ta mantıklı seçenekler değil. Mantıklı olan, yolcu talebini, toplu taşıma sistemini, sahayı iyi okuyup gözlemleyip ona göre bütüncül plan yapmak.

Geri