Bursa'nın Minibüsleri

8 metreler her yere girer bence denemek lazım bir gün :D

Abi Karsan Atak'ın aynalar dahil 3 metreye yakın genişliği var. Jest'in ise aynalar dahil 2.5 metre. Arada 50 cm oynuyor. Yeri geliyor sıfıra sıfır geçtiği durumlar oluyor bu araçların. Bir de bu bahsettiğimiz ara sokaklar dümdüz gidilen sokaklar olmayabiliyor, kıvrımlı olabiliyor, manevra gerekebiliyor, aynı hattaki diğer araç karşı yönden gelebiliyor. Böyle durumlarda Atak o yolda kilitlenip kalırken Jest (veya Centro) bir şekilde geçer.

Ben de sana 3P veya 3MU hattında bir tur atmanı tavsiye ederim. 3P'de Piremir, 3MU'da Musababa içi yolları gör. Çoğu insanın binek araçla girmeyeceği yollardan Jest geçiyor.

Oraya jest koyarız olur biter :D

Ya onun dışında zaten başta Özel Halk Otobüsleri olmak üzere birçok yüklenicinin birçok hatta kısa otobüs çalışabilecekken minibüs çalıştırmasına biz de itiraz ediyoruz. Bursabeyi örneğinden devam edeyim. 3P ve 3MU Jest (veya Centro) olarak kalmalı ama yine Bursabeyi'nin Jestle işlettiği 36 ve E2 hatlarına 8 metre olur. 36'yı 15 dakikada bir yapmaz 20-25 dakikada bir yapar kurtarır 8 metre.

Bunun gibi örnek çok. Neyse fazla Jest muhabbeti etmeyelim de Mustafa abi geçende dedi Jest muhabbetini bitirelim diye...

Bursa'da gerçekten Atak'ın giremeyeceği, minibüs koymaya mecbur olduğumuz güzergahlar var. Bu güzergahtaki insanları da sırf minibüs koymayacağız diye toplu taşımadan mahrum bırakmanın ya da ana artere yürütmenin anlamı yok. Tabii bu her ara sokağa hat koyacağımız anlamına gelmiyor. Ana arter ile belirli bir mesafesi olan ya da yürümenin herkes için kolay olmadığı noktalara konulacak.

Öbür yandan normal koşullarda Jest yerine Atak konulabilecek ama Atak konulursa en ufak sıkıntıda aracın hareket edemeyeceği, dakikalarca bekleyeceği yerler var. Bana kalırsa sırf otobüs çalışması için böyle bir risk almaya değmez, minibüs çalışsın hizmet aksamasın.

Minibüs ile 8 metrelik otobüs maalesef bir değil, 8 metreyi 12 metreyle kıyaslarsan kıvrak ve (12 metreye göre) her yere girebilecek araçlar ama minibüsle kıyaslarsan aynı sonuca varamayız.

Yanılıyor muyum sence @hasanberat ?
Kesinlikle haklısın 8mt araç konulamayan yerde sefer sıklığı da arttırılması gerekiyor

Ya onun dışında zaten başta Özel Halk Otobüsleri olmak üzere birçok yüklenicinin birçok hatta kısa otobüs çalışabilecekken minibüs çalıştırmasına biz de itiraz ediyoruz. Bursabeyi örneğinden devam edeyim. 3P ve 3MU Jest (veya Centro) olarak kalmalı ama yine Bursabeyi'nin Jestle işlettiği 36 ve E2 hatlarına 8 metre olur. 36'yı 15 dakikada bir yapmaz 20-25 dakikada bir yapar kurtarır 8 metre.

Bunun gibi örnek çok. Neyse fazla Jest muhabbeti etmeyelim de Mustafa abi geçende dedi Jest muhabbetini bitirelim diye...
Burada 25 dakika bekleme yerine 15 dakika jesti tercih ederim. Batı ÖHO ilk dönüştüğünde zaten daha az bekleyeceksiniz diyordu belediye filan. Ama şuan araba dolu geldiği için bekleme anlam ifade etmiyor Batı ÖHO için. 8 metre ile aynı işletim sıklığına çıkmaları gerek

Burada 25 dakika bekleme yerine 15 dakika jesti tercih ederim. Batı ÖHO ilk dönüştüğünde zaten daha az bekleyeceksiniz diyordu belediye filan. Ama şuan araba dolu geldiği için bekleme anlam ifade etmiyor Batı ÖHO için. 8 metre ile aynı işletim sıklığına çıkmaları gerek

Efe abi "6 metre yasaklansın" minvalinde konuştuğu için öyle demiştim. 36'yı 30 dakikada bir Citibus çalıştığı zamanlardan beri kullanırım. Şu anki işletimiyle yolcu sayısı da güzel. Hatırı sayılır bir yolcusu var.

Batı ÖHO hatlarına çok hakim değilim, olduğum kadarıyla konuşayım. Minibüs işletmeye bu kadar meraklılarsa batının 36'sı diye tanımlayabileceğimiz, minibüsle işletimde araç yığılması gerektirecek yolcu fazlalığı olmayan, şu anki sistemde en sık ortalama 10-15 dakika bir (hatta daha seyrek) çalışan, 9M, 2E, 35H, B4, B29, B17B, B33A gibi hatlarda MTS sisteminin potansiyeli kullanılsa, buna karşılık araç yığılmasına sebep olan B12, B13, B16A, B31, B32 gibi bazı hatlardan gönüllü çekilip 296 araçlık sınırlı minibüs filosunun daha etkili kullanımı sağlanabilir. İkinci saydığım hatlarda arka arkaya minibüslerle düzenlenecek seferler nedeniyle ilk başta saydığım hatlar seyrek seferle çalışmak zorunda kalıyor.

Bu arada MTS sisteminin temel amacı olan metro - mahalle besleme sisteminde B10, B12, B13 gibi birçok hatta da şu anki durumda bir güzergah değişikliği ve B12A vb. varyantlar gerekiyor. Batı grubunda en güzel metro besleme hatları bence B2 ve B16B (takviye hat). Onun dışındakiler MTS sisteminin esaslarına aykırı hatlar.

20260110_150114.webp

104 Gemlik - Mudanya hattında çalışan bir minibüs.

@mustafag abi 104 hattı saatte bir olacak şekilde iki minibüsle işletiliyor. Bu minibüslerin tahmini olarak günlük taşıyabileceği en çok yolcu sayısının (her tur ağzına kadar dolu olsa bile) körfez seferi için yetersiz olacağını düşünüyorum.

Sen ne dersin?

Ekli dosyayı görüntüle 30805

104 Gemlik - Mudanya hattında çalışan bir minibüs.

@mustafag abi 104 hattı saatte bir olacak şekilde iki minibüsle işletiliyor. Bu minibüslerin tahmini olarak günlük taşıyabileceği en çok yolcu sayısının (her tur ağzına kadar dolu olsa bile) körfez seferi için yetersiz olacağını düşünüyorum.

Sen ne dersin?
Ben hep diyorum, bizde düzenli körfez seferleri fantezidir. Sefer koyunca işleyeceğini düşünende bu fantezinin baş kahramanıdır. Sert yazdım sanırım ama gerçekler.

Ben hep diyorum, bizde düzenli körfez seferleri fantezidir. Sefer koyunca işleyeceğini düşünende bu fantezinin baş kahramanıdır. Sert yazdım sanırım ama gerçekler.

Ben daha da sertleştireyim müsaadenle.

Gemlik - Mudanya körfez seferleri = Helitaksi, deniz uçağı 2.0

Yaparsa yapan yönetici = Fidansoy 2.0

Geri