Bursa'nın Minibüsleri, Bursakart Dönüşümü ve Minibüs Koop

Tahtalı - Ürünlü - Uludağ Üniversitesi Metro vb. hat işletimi yapılabilir aslında.
Aslında bu şekilde bir hat güzel iş yapabilir ama benim aklımda şu tarzda bir hat var;

Ürünlü, Üniversite metro, Spor bilimleri fakültesi, Bahriye üçok caddesi, Üçoluk caddesi, Atatürk caddesi, Fevzi çakmak caddesi, Çağdaş caddesi ve Görükle minibüs durağının orada son durak yapacak ve dönerkende aynı güzergahı izleyecek bir hat..

B22 ve B22K gibi bölük bir sistemi hem bitirir, hemde Ürünlü-üniversite, Görükle-üniversite, Görükle-Ürünlü arası yolcuyu taşır.

Aslında bu şekilde bir hat güzel iş yapabilir ama benim aklımda şu tarzda bir hat var;

Ürünlü, Üniversite metro, Spor bilimleri fakültesi, Bahriye üçok caddesi, Üçoluk caddesi, Atatürk caddesi, Fevzi çakmak caddesi, Çağdaş caddesi ve Görükle minibüs durağının orada son durak yapacak ve dönerkende aynı güzergahı izleyecek bir hat..

B22 ve B22K gibi bölük bir sistemi hem bitirir, hemde Ürünlü-üniversite, Görükle-üniversite, Görükle-Ürünlü arası yolcuyu taşır.

Bölgede yaşayan sensin talebi en iyi sen bilirsin ben bir şey diyemem 🤌

Bölgede yaşayan sensin talebi en iyi sen bilirsin ben bir şey diyemem 🤌
Mevcut nakit güzergahı olan ve pik saatler harici çokta iyi bir performans göstermeyen Üniversite-Görükle minibüs hattını dönüştürmek için bunu düşündüm.

Bu sayede bahaneyle hem bu güzergah kartlı sisteme tam entegre edilebilir, hemde Ürünlü gibi küçük ama gidiş-gelişi yoğun olan bir bölgeye ulaşımı kolaylaştırır.
Yoksa şuan B22 ve B22K'da aman aman iyi performans gösteremiyor.

1787246411434.webp

Yapay zeka araçları kullanarak yaptığım bir çalışma.

Görükle durağındaki 16 M 1521 plakalı Jest'i (kartlı sistemde çalışıyor) Cobra yapıp bugünkü başlıkta Efe abinin önerdiği 1TG güzergahında çalışacak şekilde tabela yaptırdım.

Üniversite İç Peronlar olduğu için mazur görün.

Ekli dosyayı görüntüle 52557

Yapay zeka araçları kullanarak yaptığım bir çalışma.

Görükle durağındaki 16 M 1521 plakalı Jest'i (kartlı sistemde çalışıyor) Cobra yapıp bugünkü başlıkta Efe abinin önerdiği 1TG güzergahında çalışacak şekilde tabela yaptırdım.

Üniversite İç Peronlar olduğu için mazur görün.
Anca yapay zekada olacak bir güzergah keşke yapsalar.

Mantıken Bursa'daki M plaka( 16 M xxxx) ile M plaka(16 M xxxxx) Özel Halk Otobüsleri aynı sayılıyor (Doğu Özel Halk Otobüsleri hariç), Batı bölgede kalan Çalı, Görükle gibi Minibüs hatlarını Batı bölge Özel Halk Otobüslerine katmak gerekli, bu birleşimle beraber 150 (2 plaka hakkı olan) + 300 (MTS) + 150 (Çalı+Görükle yaklaşık araç miktarı) toplam 600 araç olacak. Bu araçların 150 tanesini 12 metre 150 tanesini 8 metre(tercihen 20 koltuklu otobüs ruhsatlı) kalan 300 adeti de yapılabiliyorsa Otokar Centro olarak 6 metre yapacaksın.

Doğu bölgesi için de bütün doğu bölgesini tek bölge yapacaksın (Gürsu ve Kestel bölgesi kendi içlerinde ilçe bölgesi olduğundan bu bölgelere katılmayacak). Bütün araçlar bütün hatlarda rotasyon yapacak Batı Bölgesi gibi, iş barışı sorunu da olmayacak, istediğin gibi hat açıp rotaları belirleyebileceksiniz.

Kuzey bölgesi için de yine bütün minibüsleri ortak bölge yapacaksın, bölge çalışma alanı Batı/Yunuseli tarafında Kanalboyu, Kuzey tarafında Yakın Doğu Çevre Yolu, Doğu tarafında Samanlı Caddesi/Otoban bağlantısı civarında, Güney sınırı ise Gemlik sınırı ile sınırlı olacak şekilde olacak. Bu bölgede Burtram T2 hattına giden hatların da hat kodunu K* olarak kodlayacaksın.

Güney/Merkez bölgesi için de mevcutta Özel Halk Minibüsü adı altında çalışan araçları G kodları ile çalıştıracaksın. Az araç olduğundan dönüşüm zor olmayacaktır, bu dönüşümle de birlikte bu bölgeden kaldırılan Dolmuş hatları yerine Karsan Jest'lerin girebileceği hatlar açacaksın.

Teleferik ayrı hat Erikli ayrı hat Yavuzselim ayrı hat İsabey ayrı hat mantığı olursa mevcutta Ankara Yolu'ndaki yolcu kapma yarışı yine devam edecektir, bunu engellemenin en doğru yolu havuz ve rotasyon sistemidir.

Batı bölgede kalan Çalı, Görükle gibi Minibüs hatlarını Batı bölge Özel Halk Otobüslerine katmak
Doğu bölgesi için de bütün doğu bölgesini tek bölge yapacaksın
Kuzey bölgesi için de yine bütün minibüsleri ortak bölge yapacaksın,

Kağıt üstünde mükemmel fikir ancak yıllardır sisteme entegre olmayı reddeten minibüsler için mevcut dönüşümün temelini oluşturan 2022/256 sayılı UKOME kararı ve karara dayalı yapılan entegrasyon dahi bir milattır.

Öbür yandan Özel Halk Otobüsçüleri Odası ve Minibüsçüler Odası ezeli rakip. 35G hattı Görükle minibüsçülerine devredildiğinde dahi Özel Halk Otobüsleri resmi sosyal medya hesaplarından B33A ve B33K hatları ile Görükle'ye ulaşımın propagandasını yaptı. Çalı ve Görükle duraklarını Özel Halk Otobüsçüleri Odası'na sokarsan bu hamur çok su kaldırır.

Biz de isteriz TESK, BESOB gibi çatı kuruluşların direktifiyle Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası ve Bursa Minibüsçüler Odası birleşsin ancak her iki kurumun siyaseti çok ayrı.

Durak birleşimi ve ortak havuz/rotasyon sistemi odaların birleşimi veya Görükle/Çalı minibüslerinin ÖHO'ya katılması kadar imkansız değil ancak şu an mevcut dönüşüm dahi durmuşken dönüşümün esaslarını değiştirmek dönüşümün önüne daha büyük engel koyar.

Güney/Merkez bölgesi için de mevcutta Özel Halk Minibüsü adı altında çalışan araçları G kodları ile çalıştıracaksın. Az araç olduğundan dönüşüm zor olmayacaktır,

Kuştepe durağı şu an zaten dönüşüme her açıdan en uygun ve en hazır durak. Bence de ilk aşamada bu durak direkt dönüşüme sokulup G1, G2, G3, 2C hatları ile birlikte olabiliyorsa 4A, 4B ve 4İ hatları da devredilsin.

Geri