deger16
WT Kullanıcı
- Puanlar
- 2,548
HAVELSAN tarafından geliştirilen SANCAR Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), 24 Şubat 2026 tarihinde düzenlenen görkemli bir törenle resmen Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girdi.
Hizmete Alma Töreni
HAVELSAN Teknoloji Kampüsü’nde düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende sadece SANCAR SİDA hizmete alınmakla kalmadı, aynı zamanda savunma sanayiine güç katacak üç önemli adım daha atıldı:- HAVELSAN KAAN Teknoloji Merkezi ve Deniz Savaş Yönetim Sistemi Merkezi Ek Binası’nın açılışı yapıldı.
- Avrupa’nın en büyük simülasyon tesislerinden biri olacak Simülatör Üretim ve Entegrasyon Tesisi’nin temeli atıldı.
SANCAR SİDA’nın Teknik Yetenekleri
SANCAR, "Mavi Vatan"ın güvenliği için otonom görev yapabilen stratejik bir platformdur:- ADVENT ROTA Sistemi: SANCAR, dünyada bir ilk olarak HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri tarafından geliştirilen ADVENT savaş yönetim sisteminin insansız araçlara uyarlanmış versiyonunu (ADVENT ROTA) kullanıyor. Bu sayede diğer gemilerle tam entegre çalışabiliyor.
- Silah Sistemleri: Üzerinde 12.7 mm stabilize silah kulesi ve füze sistemleri bulunuyor.
- Görev Yelpazesi: Liman ve üs güvenliği, istihbarat toplama, keşif, gözetleme ve su üstü harbi gibi kritik görevleri mürettebatsız bir şekilde yerine getirebiliyor.
- Bağlantı Özelliği: Uydu haberleşmesi sayesinde menzil sınırı olmaksızın uzak mesafelerden kontrol edilebiliyor.