İETT'de Olmasını İstediğiniz Otobüs Hatları

Küçüksu Peronlar

KS1 - Üsküdar
KS2 - Altunizade (Sahilden ve sadece sabah ve akşam işe gidiş ve dönüş saatlerinde)
KS3 - Kadıköy
KS4 - Kadıköy (14R)
KS5 - Ümraniye Metro (14R-1)
KS6 - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (UM13)
KS7 - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (11ST)
KS8 - Hekimbaşı (15H)
KS9 - Tepeüstü (11H)
KS10 - Tepeüstü (11H-1)
KS11 - Yenimahalle - Hekimbaşı (15TY)
KS12 - Şahinkaya Garajı
KS13 - Şahinkaya Garajı (136B)
KS14 - Tokatköy (15TY)
KS15 - Şehit Kerim Savaş (15P)
KS16 - Şehit Kerim Savaş (15P-1)
KS17 - Çiğdem Mahallesi (15P-2)
KS18 - Harmantepe (15P-3)
KS19 - Şehit İsmail Kefal (15ŞN)
KS20 - Hidiv Kasr-ı
KS21 - Yeni Camii
KS22 - Köprübaşı (15KÇ)
KS23 - Köprübaşı (KÇ3)
KS24 - Köprübaşı (KÇ4)
KS25 - Fazilet Camii (KÇ-1)
KS26 - Türker İnanoğlu İlkokulu (KÇ-2)
KS27 - Gölbahçe (15N)

KS5 , KS6 ve KS7 hatları ÜCRETSİZ M5 ENTEGRASYONU olacak. Onları UM koduyla da değerlendirebiliriz. KS araçlarının kendi arasında ÜCRETSİZ ENTEGRASYONU olacak fakat birkaçı hariç.

KS ön ekiyle önerdiğiniz hatlar, satır sonunda parantez içinde yer verdiğiniz mevcut hatların ikamesi mi olacak?
KS harflerini Küçüksu'nun kodu olarak düşünebilirsiniz. Örneğin; Ümraniye Metro'nun UM olması gibi. Parantez içerisindeki hâlleri de eski hat kodları.
KS15 - KS27 arası Üsküdar olarak çalışıyordu ama şimdi Küçüksu Peronlara kadar gelecek ve devamını (Üsküdar, Kadıköy, Altunizade, Ümraniye) ücretsiz aktarma ile sağlamış olacak. Ayrıca mahalle aralarında da ücretsiz aktarma olacak.

Çengelköy - Şehit Burak Cantürk

ÇG1 - Üsküdar
ÇG2 - Altunizade (sadece sabah ve akşam işe gidiş ve dönüş saatlerinde)
ÇG3 - Kadıköy
ÇG4 - Topağacı (15B)
ÇG5 - Sultan Murat Mah. (15S)
ÇG6 - Tufan Mah. (15U)
ÇG7 - Rasathane (15R)
ÇG8 - Emek Mah. (15R-1)

15C, 15K ve 15Z hatlarını da Beylerbeyi Sarayı'ndan döndürülerek ÇG1 , ÇG2 ve ÇG3 hatları ile ÜCRETSİZ AKTARMA sağlanacak.

ÇG hatları ile KS hatları arasında kesinlikle ÜCRETSİZ AKTARMA veya İNDİRİMLİ AKTARMA SÖZ KONUSU olmayacak. Tek istisna düşünüyorum ama bunu nasıl ayarlarım, onu bulamadım. ÇG5 ve ÇG6 hatlarını KS1, KS2, KS3 ve KS4 hatlarıyla sadece Küçüksu yönünde ücretsiz aktarma planladım. Aynı şekilde tam tersini de düşündüm. Yazılım ile mümkünse bu yapılabilir.

ÇG hatlarındaki sorun şu; Havuzbaşı'nda nereye peron yapacağız? 🤷🏻‍♂️ İSPARK'tan alan istesek cinayet çıkar. 😅

Kafamda tasarladığım şey şu; Üsküdar'dan Talimhane'ye gidecek yolcunun ÇG ile Havuzbaşı'na gelip Rasathane'ye gitmesi ve Küçüksu yolcusunun aracına musallat olmaması ve aynı zamanda Beykoz'un semtlerine gidecek yolcunun da Beylerbeyi ve Çengelköy hatlarına musallat olmaması.

Peki bu ne işimize yarar? Az araç ve personelle daha verimli ve konforlu bir ulaşım imkânı sağlar. Örneğin; Üsküdar'da 1 saat 15M bekleyeceğine atladın KS'ye ve Küçüksu'dan 20 dakika arayla çalışacak Yeni Camii arabasına atladın. Hatta aktarmanın süresi de olacağı için halk gününe denk getirirsen Küçüksu Özkuruşlar'da alışverişini yapıp eve öyle gidersin. 😅

Küçüksu Peronlar

KS1 - Üsküdar
KS2 - Altunizade (Sahilden ve sadece sabah ve akşam işe gidiş ve dönüş saatlerinde)
KS3 - Kadıköy
KS4 - Kadıköy (14R)
KS5 - Ümraniye Metro (14R-1)
KS6 - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (UM13)
KS7 - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (11ST)
KS8 - Hekimbaşı (15H)
KS9 - Tepeüstü (11H)
KS10 - Tepeüstü (11H-1)
KS11 - Yenimahalle - Hekimbaşı (15TY)
KS12 - Şahinkaya Garajı
KS13 - Şahinkaya Garajı (136B)
KS14 - Tokatköy (15TY)
KS15 - Şehit Kerim Savaş (15P)
KS16 - Şehit Kerim Savaş (15P-1)
KS17 - Çiğdem Mahallesi (15P-2)
KS18 - Harmantepe (15P-3)
KS19 - Şehit İsmail Kefal (15ŞN)
KS20 - Hidiv Kasr-ı
KS21 - Yeni Camii
KS22 - Köprübaşı (15KÇ)
KS23 - Köprübaşı (KÇ3)
KS24 - Köprübaşı (KÇ4)
KS25 - Fazilet Camii (KÇ-1)
KS26 - Türker İnanoğlu İlkokulu (KÇ-2)
KS27 - Gölbahçe (15N)

KS5 , KS6 ve KS7 hatları ÜCRETSİZ M5 ENTEGRASYONU olacak. Onları UM koduyla da değerlendirebiliriz. KS araçlarının kendi arasında ÜCRETSİZ ENTEGRASYONU olacak fakat birkaçı hariç.
Geçen hafta paylaştığım Küçüksu Peronlar hattı ile ilgili yeni bir düşünce geldi aklıma. Geçen hafta ÜCRETSİZ ENTEGRASYON uygulamasından bahsetmiştim ama daha adil bir uygulama geldi aklıma: Hatların Kendi Ücret Tarifesi

Şöyle ki; bugün tek bilet 46₺. Buna uyarlayacak şekilde bir ücret sistemi kurarak gittiğin mesafe kadar öde sistemi de hayata geçirilebilir. "Mutlak Adalet" şeklinde uygulamak mümkün değil ama güzel bir şey geldi aklıma.

Küçüksu'dan Üsküdar'a ve Kadıköy'e tek hat olacak dedik.

Küçüksu'dan;

Üsküdar ve Altunizade hatları 25₺
Ümraniye ve Kadıköy hatları 30₺

Küçüksu'dan;

Gölbahçe, Yenimahalle ve Hekimbaşı hatları 15₺
Hidiv Kasr-ı, Yeni Camii, Şehit İsmail Kefal hatları 20₺
15P türevleri, 15KÇ türevleri, Şahinkaya ve Tokatköy hatları 25₺ olarak kendi ücretlermeleri söz konusu FAKAT

Aktarma esnasında mevcut bedelden 5₺ eksik ücretlendirme olacak.

Örneğin

Üsküdar'dan 25₺'ye Küçüksu'ya geldin ve Şahinkaya'ya gideceksin. Normalde Şahinkaya 25₺ fakat aktarma olacağı için 20₺ olarak ücret alınacak ve de toplam ücret 50₺ yerine 45₺ olacak.

Aynı şekilde Hekimbaşı'ndan Küçüksu'ya 15₺'ye geldin ve Altunizade'ye gideceksin. 25₺ yerine 20₺ ödeyeceksin ve toplam ücret 35₺ olacak.

Karışık gibi görünüyor fakat yazılımlı çok kolay uygulanabilir. 10 durak giden ile 40 durak gidenin aynı ücreti ödememesi gerekiyor. Aynı şekilde kilometre hesabında da daha adil olduğunu düşünüyorum.

İstanbul'daki tek-çift bilet uygulamasından farklı olarak hatları mesafelerine göre ücretlendirme (gittiğin kadar öde değil) uygulaması Bursa'da var.

Çok kısa hatlar (en düşük ücret) 30 TL olup belirli kilometre aralığındaki hatlar gruplandırılarak 35, 37.50, 40, 52.50 ve 60 TL olacak şekilde farklı ücretlendiriliyor. Yani 9 kilometrelik hattı kullananla 20 kilometrelik hattı kullanan aynı ücreti ödemiyor.

İstanbul'daki tek-çift bilet uygulamasından farklı olarak hatları mesafelerine göre ücretlendirme (gittiğin kadar öde değil) uygulaması Bursa'da var.

Çok kısa hatlar (en düşük ücret) 30 TL olup belirli kilometre aralığındaki hatlar gruplandırılarak 35, 37.50, 40, 52.50 ve 60 TL olacak şekilde farklı ücretlendiriliyor. Yani 9 kilometrelik hattı kullananla 20 kilometrelik hattı kullanan aynı ücreti ödemiyor.
Evet, ücret tarifesi kısmında görmüştüm ve Gemlik özelinde kazıklandığımızı düşünmeme sebep olmuştu.

İstanbul'da da bazı bölgelerde (Şile, Çatalca, Silivri) gittiğin kadar öde sistemi var ama hem yolcu aleyhine hem de aktarma kabul etmeyen bir sistem mevcut. 80'lerin 90'ların kafasıyla 2020'leri yönetmeye kalkınca böyle oluyor.
Daha önce de söyledim; vatandaş umurunda değil hiçbirisinin.

Yaklaşık 20 gündür (haftasonları) Beykoz sınırları içerisinde yer alan hatlara kafa yoruyordum ve artık belli bir düzene oturttum. Mutlak adaleti sağlamanın mümkün olmadığını biliyorum fakat şu anki mevcut sisteme göre çok daha adil bir güzergâh ve ücretlendirme uygulaması oluşturduğuma inanıyorum. Daha önce ÜCRETSİZ AKTARMA uygulamasından bahsetmiştim fakat HATTIN KENDİ ÜCRETİ uygulaması ile GİTTİĞİN KADAR ÖDE sisteminin daha adil olduğunu düşünüyorum. Hatların yanına kendimce adil olduğunu düşündüğüm ücretlendirmeyi yazdım ve de aktarmalar esnasında mevcut ücretten 8₺ eksik ücretlendirme olacak şeklinde hesap ettim ve bu uygulama bütün hatlar için uygulanabilir olacak. Aktarma almayan ya da vermeyen bir hat olmayacak. Ulaşıma yapılan zam oranı bu aktarma bedeline de aynı oranda yapılacak. (Örneğin ulaşıma %20 zam gelirse aktarma bedeli de %20 zamla 9,6₺ olacak gibi) Yaptığım hesaplarda ufak tefek şaşmalar olabilir, insani hata olarak yorumlayın.

İlk bakışta; 'Bu kadar hatta araç mı dayanır?' sorusu aklınıza gelebilir fakat hat sayısının çokluğu sizi yanıltmasın. Araç gereksinimi toplamda azalıyor fakat (zannediyorum ki) körüklü araç ihtiyacı biraz artacaktır diye tahmin ediyorum. Çünkü; 3 hatta (KV1, KV6 ve KV14) tamamen körüklü araç düşünüyorum ve bunu 25 araçla sağlamak biraz zor olabilir.

'Her hattın bu şekilde ayrı ayrı ücret tarifesini ayarlamak kolay mı sanıyorsun?' diyenler de olabilir. Evet, kolay olduğunu öğrendim. Yazılım konusunda uzman birisine de teyit ettirdim. Önemli olan hatları oluşturabilmek. Gerisi çorap söküğü.

Bölge insanının yıllardır süregelen yolculuk alışkanlığına fazlasıyla aykırı bir sistem paylaştığımın da farkındayım fakat 2030'a yaklaştığımız bir dönemde 80'lerin ya da 90'ların anlayışı ve gerçekleri ile ilerlemenin doğru olmadığını düşünüyorum.

Atladığım ya da unuttuğum birşeyler varsa ve de önerileriniz (sebep sonuç ilişkisi belirterek) paylaşın lütfen. Eleştiriye her zaman açık olduğumu belirtmek istiyorum.

Bu arada şunu da belirtmeliyim; 2028'de Beykoz Devlet Hastanesi'nin yeni binası hizmete gireceğini ve bu durumun da hatlarda birtakım değişiklikleri beraberinde getireceğini düşünüyorum. Bugünün gerçeklerine göre hazırlanan bir liste olduğunu da eklemek istiyorum.

O hâlde listeye başlayalım.

Küçüksu Peronlar

KS1 - Çengelköy RİNG (18₺)

KS2 - Üsküdar (26₺)

KS3 - Altunizade (26₺)

KS4 - Kadıköy (38₺)

KS5 - Kadıköy (14R) (38₺)

KS6 - Ümraniye Metro (14R-1) (26₺)

KS7 - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (UM13) (26₺)

KS8 - Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (11ST) (26₺)

KS9 - Hekimbaşı (15H) (18₺)

KS10 - Tepeüstü (11H) (38₺)

KS11 - Tepeüstü (11H-1) (38₺)

KS12 - Yenimahalle - Hekimbaşı (15Y) (18₺)

KS13 - Şahinkaya Garajı (28₺)

KS14 - Taşocakları Camii (136B) (28₺)

KS15 - Bombalıdere (15T) (28₺)

KS16 - Bombalıdere (15TY) (28₺)

KS17 - Şehit Kerim Savaş (15P) (28₺)

KS18 - Şehit Kerim Savaş (15P-1) (28₺)

KS19 - Çiğdem Mahallesi (15P-2) (26₺)

KS20 - Harmantepe (15P-3) (26₺)

KS21 - Şehit İsmail Kefal (15ŞN) (23₺)

KS22 - Hidiv Kasr-ı (15E) (23₺)

KS23 - Yeni Camii (23₺)

KS24 - Köprübaşı (15KÇ) (28₺)

KS25 - Köprübaşı (KÇ3) (28₺)

KS26 - Köprübaşı (KÇ4) (28₺)

KS27 - Fazilet Camii (KÇ-1) (28₺)

KS28 - Türker İnanoğlu İlkokulu (KÇ-2) (30₺)

KS29 - Gölbahçe (15N) (18₺)

KS30 - Kavacık Peronlar (20₺) (Yeni Hat - Göksu Yolu)

Çengelköy - Şehit Burak Cantürk

ÇG1 - Üsküdar (23₺)

ÇG2 - Altunizade (23₺)

ÇG3 - Kadıköy (33₺)

ÇG4 - Çamlıca Camii (26₺)

ÇG5 - Kadıköy (15ÇK) (38₺)

ÇG6 - Şehit İbrahim Turan (15ÇK) (18₺)

ÇG8 - Ümraniye Metro (26₺)

ÇG7 - Topağacı (15B) (30₺)

ÇG8 - Sultan Murat Mah. (15S) (23₺)

ÇG9 - Tufan Mah. (15U) (23₺)

ÇG10 - Rasathane (15R) (26₺)

ÇG11 - Emek Mah. (15R-1) (26₺)

Beylerbeyi Sarayı

(Sarayın Otoparkına Göz Koydum - Lise Yanı)

BB1 - Çamlıca Camii (15C) (23₺)

BB2 - Çamlıca Camii (15C -H) (23₺)

BB3 - Çamlıca Camii (15C -K) (23₺)

BB4 - Kirazlıtepe (15K) (18₺)

BB5 - Şehit İbrahim Turan (15Z) (23₺)

Kavacık Peronlar

KV1 - Mecidiyeköy (121B) (45₺)

KV2 - Yenidoğan Peronlar (622 -2) (65₺)

KV3 - Şahinbey (122ÇK) (45₺)

KV4 - Dudullu (15SD) (40₺)

KV5 - Dudullu (15SD -1) (40₺)

KV6 - Kozyatağı (15KB) (35₺)

KV7 - Kadıköy (15BK-15TK) (38₺)

KV8 - Elmalıkent (11ÇB) (45₺)

KV9 - Elmalıkent (11ÇB -1) (45₺)

KV10 - Elmalıkent (11ÇB -2) (45₺)

KV11 - Ümraniye EAH (20) (38₺)

KV12 - Çengeldere (15ÇB) (25₺)

KV13 - Çengeldere (15ÇB -1) (25₺)

KV14 - Polonezköy & Cumhuriyet (137 -2) (38₺)

KV15 - Riva (136R) (38₺)

KV16 - Riva (136R -1) (38₺)

KV17 - Riva (136R -2) (38₺)

KV18 - Şahinkaya Garajı (15TA) (25₺)

KV19 - Şahinkaya Garajı (15TA -1) (25₺)

KV20 - Sultaniye (121BS yolu) (23₺)

KV21 - Sultaniye (135A) (23₺)

KV22 - Sultaniye (136T) (25₺)

KV23 - Çubuklu & Sultaniye (Yeni Hat) (23₺)

KV24 - Bombalıdere (15TK) (28₺)

KV25 - Çubuklu & Şahinkaya Garajı (15BK -2) (28₺)

KV26 - Dereseki (15BK) (30₺)

KV27 - Kanlıca & Şahinkaya Garajı (15A - 121A) (28₺)

Sultaniye Peronlar

SL1 - Bombalıdere (20₺)

SL2 - Şahinkaya Garajı (20₺)

SL3 - Taşocakları Camii (20₺)

SL4 - Dereseki (20₺)

SL5 - Anadolu Kavağı (15A -2) (23₺)

SL6 - Poyrazköy & Anadolu Feneri (135) (26₺)

SL7 - Anadolu Feneri & Dere Mah. (15D) (28₺)

SL8 - Anadolu Feneri & Dere Mah. (15D -H) (28₺)

SL9 - Riva (137 -3) (35₺)

SL10 - Çok Programlı Lise (137 -S) (45₺)

SL11 - Çok Programlı Lise (137) (45₺)

SL12 - Değirmendere Camii (136) (35₺)

SL13 - Değirmendere Camii (136 -Ç) (35₺)

SL14 - Değirmendere Camii (136 -Y) (35₺)

SL15 - Değirmendere Camii (136 -R) (35₺)

SL16 - Alibahadır (136Z) (30₺)

SL17 - Alibahadır (136Z -S) (30₺)

SL18 - Korubaşı Camii (135K) (25₺)

SL19 - Acarkent E Kapısı (135A) (28₺)

SL20 - Tül Fabrikası (136T) (28₺)

SL21 - Dutdere (135G) (30₺)

GECE HATTI

GC(X) - Şahinkaya Garajı - Üsküdar - Kadıköy (100₺)

Öğrenci veya 60 yaş indirimi uygulanmayacak ve herkes aynı ücreti ödeyecek. Not4'e bakınız.

Gece hatlarının GC koduyla çalışması gerektiğini düşünüyorum. Bu hattın güzergâhında küçük bir revizyon yaptım. Körfez'den sonra Kavacık Hasan Yavuz'a çıkıp (121A gibi) Kavacık'tan (14M gibi) Boğaziçi Üniversitesi'ne inecek. Dönüşte de aynı şekilde olacak.

Not: Şahinkaya Garajı'ndaki TÜM KÖRÜKLÜ ARAÇLAR KV1, KV6 ve KV14 hatlarında çalışacak şeklinde ayarlanacaktır. Araç yetişmemesi hâlinde körüklü araç takviyesi yapılacaktır. Bunun dışındaki diğer hatlarda solo araçlar çalışacaktır. Şahinkaya Garajı başlangıç ve bitişli tüm hatlarda İETT'nin kendi araçları çalışacaktır.

Not2: KV1, KV6 ve KV14'ün sabah garajdan çıkan araçların ilk seferleri Kavacık'a boş gitmemek için KV18 (15TA) hattının ana güzergâhından gidecek şekilde başlatılabilir. Aynı şekilde akşam son seferinde garaja giderken de aynı uygulama ile gidebilir.

Not3: Her ne kadar bu başlığın konusu olmasa da şunu da eklemek istiyorum; benim ütopyamda ilköğretim ve lise öğrencileri 1 Eylül & 30 Haziran tarihleri arasında hafta içi 06.00 - 21.00 saatleri arasında ücret ödememeli. Geri kalan saatlerde ise mevcut ücretin %50'si şeklinde ücretlendirmesi olması gerektiğine inanıyorum.

Not4: 60 yaş üstü (65 yaşı 60 yaş ile birleştirdim) yolcuları sadece haftasonları 06.00 - 21.00 saatleri arasında ücretsiz taşıyıp geri kalan zamanlarda %50 indirimli şeklinde ücretlendirme yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Not5: Yılın belli günlerinde uygulanan ÜCRETSİZ SEYAHAT uygulamasının da son bularak sadece Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'ndaki toplam 7 gün için mevcut ücretin %25'i şeklinde sembolik olarak uygulanması gerektiğini düşünüyorum. (40₺ yerine 10₺ gibi)

Okulların ilk günü de 06.00 - 10.00 arası toplu taşımanın ücretsiz olması gerektiğine inanıyorum.

İETT'nin mobil uygulamasında (ve hatta mobil sitesinde) durağa yaklaşan aracı gösteren sayfada o hattın ücreti ve hatta tıklandığında güzergâh bilgisinin de görüntülenebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Duraktaki yolcu: 'Şu araç benim güzergâhıma uyuyor ve de daha ekonomik.' diyerek, işini görecek seyahati en uygun ücretle gerçekleştirecek.

Elbette şunun da unutulmaması gerekiyor; sosyal devlet anlayışı gereği kamuya ait toplu taşıma araçlarının yakıtının vergiden muaf ya da önemli bir oranda indirimli olması da gerekiyor. Burada art niyet faktörünün önüne geçilebilmesi adına araçların kilometre verileri baz alınarak yakıtta vergi muafiyeti veya indirimi sağlanabilir.

Son düzenleme:
'Her hattın bu şekilde ayrı ayrı ücret tarifesini ayarlamak kolay mı sanıyorsun?' diyenler de olabilir. Evet, kolay olduğunu öğrendim. Yazılım konusunda uzman birisine de teyit ettirdim. Önemli olan hatları oluşturabilmek. Gerisi çorap söküğü.

Bölge insanının yıllardır süregelen yolculuk alışkanlığına fazlasıyla aykırı bir sistem paylaştığımın da farkındayım fakat 2030'a yaklaştığımız bir dönemde 80'lerin ya da 90'ların anlayışı ve gerçekleri ile ilerlemenin doğru olmadığını düşünüyorum.

İnsanlar değişimlere ve yeniliklere alışkanlıklarından farklı olduğu için itiraz eder ve bu itiraz insanlar söz konusu değişimi ve yeniliği sindirinceye kadar sürer. Sonrasında ise bu değişim ve yenilik insanların yeni normali olur.

Dokunmatik kullanamam diyerek tuşlu telefondan vazgeçmeyen büyüklerimizin bugün sosyal medyada kaydırıp durması en büyük örneğidir.

Otobüs taşımacılığında gittiğin kadar öde uygulamasına gerek şoföre gideceği konumu söyleyip şoförün validatörden ona göre ücret girerek ödeme yapılması (Kocaeli, Muğla vs.) gerek önden en uzun ücretin alınıp inerken iniş kapısındaki validatörden iade alma (İzmir vs.) olarak @Efe16 karşıydı.

Ama bence uygulanabilir hatta iyi de olur.

Gece hatlarının GC koduyla çalışması gerektiğini düşünüyorum

Aynı fikirdeyiz. Bursa'daki 38 türevli gece hatları için de aynı fikri ben önermiştim. Hem bir hat kodu düzeni gibi gözükmesi hem de okunuşunun "Gece" olmasından dolayı en uygun gece hattı kod düzeni bu bence de. Kocaeli'deki N (Night) çok eğreti duruyor.

Gece'yi umarım Gisi diye okuyan çıkmaz 😂

önden en uzun ücretin alınıp inerken iniş kapısındaki validatörden iade alma (İzmir vs.) olarak @Efe16 karşıydı.

Silivri hatlarında da var o uygulama. En yüksek ücreti alıyor basarken ve de inerken iade var AMA

1) Cihazla ilgili çok şikayet vardı. İnerken iadede sorun oluyor ve yolcu inmeyip aracı hareket etmesine engel oluyor.

2) Art niyetli olup da inmeden önce iadesini alan insanlar da var.

Benim yukarıdaki iletimde önerdiğim sistemden daha adil olacağını düşündüğüm. Yani MUTLAK ADALET sistemini verecek olan bir sistem var aklımda ama bizim insanımız buna alışana kadar ciddi zarar eder yolcular. 😅

Şöyle ki; bütün duraklar dijital ekrana sahip olacak ve binerken tam parkur ücretini verip indikten sonra indiği duraktaki ekran aracılığıyla alacak bunu. Araca zaman maliyeti ve sorumluluk yüklemeyecek. Marmaray ve Metrobüs sisteminde olduğu gibi iadeyi alacak. Elbette bunun maliyeti ne kadar olur? Orası da ayrı mesele.

O yüzden hattın kendine ait standart bir ücreti ve aktarma indirimli hâli şu an için uygulanabilir gibi geliyor.

Şöyle ki; bütün duraklar dijital ekrana sahip olacak ve binerken tam parkur ücretini verip indikten sonra indiği duraktaki ekran aracılığıyla alacak bunu. Araca zaman maliyeti ve sorumluluk yüklemeyecek. Marmaray ve Metrobüs sisteminde olduğu gibi iadeyi alacak. Elbette bunun maliyeti ne kadar olur? Orası da ayrı mesele.

Efe abinin dediği tip iade yöntemi. Bunda da durak sayısından ötürü cihaz yatırım ve operasyonel maliyetleri ile birlikte araç yerine durakta olmasından ötürü vandalizme elverişliliği handikap.

Geri