M13 - Yenidoğan - Söğütlüçeşme Metro Hattı

Şu an farklı açıklamalar var. Bir yanda "4 istasyonun inşaatı kısa sürede başlayacak" deniyor, diğer yanda ise finansman ve TBM ile ilgili farklı iddialar ortaya atılıyor. Hangisinin doğru olduğunu zaman ve sahadaki somut gelişmeler gösterecek. Umarım bölge halkının yıllardır beklediği M13 için artık sözler değil, çalışmalar konuşulur. 🚇
Keşke metro projeleri siyasetin konusu olmaktan çıkıp tamamen kamu yararı odaklı ilerlese. Sonuçta kazanan ne bir kurum ne de bir siyasi görüş olur; kazanan İstanbul ve İstanbullular olur. 🚇

M13 Hattı’na ilişkin yapım çalışmalarının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynakları ile finanse edilmesi planlanmış ve bu doğrultuda projenin finansman ihtiyacının karşılanacağı kamuoyuna açıklanmıştır.

Ancak yapılan değerlendirmeler neticesinde,
Mart 2024 tarihinde yapımına başlanan hatta ilişkin yüklenici firmaya hak ediş ödemelerinin gerçekleştirilemediği tespit edilmiştir. Bunun üzerine yüklenici firma tarafından yaşanan finansman ve ödeme sorunlarına ilişkin gerekli başvurular Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza iletilmiştir.

Mevcut durumda yüklenici firmanın, yapım faaliyetlerinin sürdürülebilmesi amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek hak ediş ödemelerini beklemektedir.

Yaşanan finansman kaynaklı gecikmeler nedeniyle projede bugüne kadar yaklaşık %8 fiziki ilerleme sağlanabilmiş olup, saha çalışmalarında kamuoyuna yansıyacak ölçekte kayda değer bir ilerleme henüz gerçekleştirilememiştir.

Sürecin yeniden ivme kazanabilmesi; finansman sorununun çözüme kavuşturulması, hak ediş ödemelerinin düzenli şekilde gerçekleştirilmesi ve yapım faaliyetlerinin kesintisiz olarak devam ettirilmesi gerekmektedir.
Cumhuriyet Mahallesi, Kirazlıdere, Soğukpınar, Aydınlar ve Yenidoğan'da yaşayan vatandaşlar artık gerçekten bıkıp usandı. Yıllardır aynı projeyi, aynı vaatleri ve aynı belirsizliği konuşuyoruz. Artık söz değil, sahada somut ilerleme görmek istiyoruz. M13, bu bölge için bir lüks değil, ihtiyaçtır. 🚇

Bu videoda TBM'nin çalışma prensibi net şekilde görülüyor. TBM'nin çalışabilmesi için giriş-çıkış şaftları açılıyor ve kazı ilerledikçe tünel segmentlerle kaplanıyor. Dolayısıyla geçmişte "metroyu toprakla doldurdular" şeklindeki söylemlerde, tünel ile geçici çalışma şaftının birbirine karıştırıldığını düşünüyorum. Şaftlar geçici inşaat yapılarıdır; tünelin kendisi değildir. Bu ayrımı yapmak, konuyu mühendislik açısından değerlendirmek için önemlidir.

[savetwt.com] Science Postcard - 2083932742173983058 - 720x1280(1).gif

M13 hattının 1.etabı (YENİDOĞAN - EMEK)

Güncel fiziki ilerlemesi: %8 seviyesinde.

❗M12 , M10, M7 KABATAŞ , HATLARI tamamlandıktan sonra hatla ilgili somut ilerlemeler göreceğiz.

Ayrıca 2027 yılının Nisan - Mayıs aylarında M14 hattı İBB’ye teslim edildiğinde, bu hatla ilgili ödemeler İBB’den tahsil edilecek.

Bu sebepten ötürü M13 hattın 1.etabının tamamlanabilmesi için ACİL DIŞ KREDİ’ye ihtiyacı var.

Bu hattı kendi özkaynağınızla tamamlamanız çok zor, çok ciddi finansman tedbiri uygulamanız gerekiyor, ki bu da İBB’nin işine gelmez..

@Reşat Kanburoğlu Bilginize

EK OLARAK;

Hattın 2.etabıyla ilgili olarak tam 3 kez proje revizyonu yapıldı.

Nihai projesi halen devam ediyor. Yani uygulama projesi. Fakat 2.etap bu döneme yetişmeyecek.
Çok teşekkür ederim, gerçekten çok değerli bilgiler verdiniz. 🙏

Özellikle 1. ve 2. etap arasındaki durum şimdi çok daha net oldu.

Bir noktayı ayrıca merak ettim: “2. etap bu döneme yetişmeyecek” derken hangi dönemi kastediyorsunuz? 2027 sonuna kadar olan dönemi mi?

Bir de 2. etapta yapılan üç proje revizyonunun temel nedeni konusunda bilgi verebilirseniz çok merak ederim. Güzergâh, istasyonlar veya teknik nedenlerden kaynaklanan revizyonlar mı söz konusu?

M13'ü bundan sonra daha yakından takip edeceğim. Tekrar teşekkürler. 🙏🚇

Çok teşekkür ederim, gerçekten çok değerli bilgiler verdiniz. 🙏

Özellikle 1. ve 2. etap arasındaki durum şimdi çok daha net oldu.

Bir noktayı ayrıca merak ettim: “2. etap bu döneme yetişmeyecek” derken hangi dönemi kastediyorsunuz? 2027 sonuna kadar olan dönemi mi?
2029 - Mart dönemine kadar.

Bir de 2. etapta yapılan üç proje revizyonunun temel nedeni konusunda bilgi verebilirseniz çok merak ederim. Güzergâh, istasyonlar veya teknik nedenlerden kaynaklanan revizyonlar mı söz konusu?

M13'ü bundan sonra daha yakından takip edeceğim. Tekrar teşekkürler. 🙏🚇

Güzergah ve istasyonlardan ötürü revizyonlar yapıldı. En son ki değişikliğe göre;

Finanskent’ten sonra;

Libadiye Caddesi ve Gençlik Parkı istasyonları iptal edildi.

Onun yerine Örnek Mahallesi tarafından hat geçmiş olacak ve Örnek, Mustafa Kemal istasyonları olacak.

Son düzenleme:
2029 - Mart dönemine kadar.

Güzergah ve istasyonlardan ötürü revizyonlar yapıldı. En son ki değişikliğe göre;

Finanskent’ten sonra;

Libadiye Caddesi ve Gençlik Parkı istasyonlar iptal edildi.

Onun yerine Örnek Mahallesi tarafından hat geçmiş olacak ve Örnek, Mustafa Kemal istasyonları olacak.
Sayın Anadolu Ekspresi,

Vallahi ben artık Söğütlüçeşme'yi falan geçtim. 😁
Bari şu Yenidoğan–Emek ilk etabını bitirelim, ona da razıyım. 😂
Söğütlüçeşme'yi sonra konuşuruz. Önce bir M13'e binelim, gerisini Allah bilir. 🤭
Şaka bir yana; biz bölge sakinleri için bu hattın başlaması kadar, gerçekten ilerlediğini görmek de önemli. %8'den sonra finansman meselesi çözülür ve çalışma hızlanırsa, hiç değilse ilk etabın tamamlandığını görmek bizi fazlasıyla mutlu eder.
Bizim beklentimiz aslında çok büyük değil:Başlasın, ilerlesin ve sonunda bitsin.
Gerisini de torunlar veya onların çocukları görür artık. 😂🚇

Sayın Anadolu Ekspresi,

Bugün merakıma yenilip Emek istasyonunun olduğu şantiyeye gittim. 😁

Şantiyenin diğer tarafındaki beton santralinde oldukça yoğun bir hareketlilik vardı; kamyonlar ve beton mikserleri harıl harıl çalışıyordu.

Güvenliğe sordum, “Bu betonlar Şehir Hastanesi şantiyesine mi gidiyor?” diye. Kendisi “Hayır” dedi.

Ayrıca istasyondaki bekçi de yakında şantiyede çalışmaların başlayacağını söyledi.

Benim de aklımda deli sorular oluştu. 🤭

Bu gördüğüm beton hareketliliği M13'ün Yenidoğan–Emek etabındaki imalatlarla mı ilgili? Eğer öyleyse, şu anda sahada hangi imalatlar devam ediyor?

Vatandaş olarak merak ettim. 😁

Sayın Anadolu Ekspresi,

Bugün merakıma yenilip Emek istasyonunun olduğu şantiyeye gittim. 😁

Şantiyenin diğer tarafındaki beton santralinde oldukça yoğun bir hareketlilik vardı; kamyonlar ve beton mikserleri harıl harıl çalışıyordu.

Güvenliğe sordum, “Bu betonlar Şehir Hastanesi şantiyesine mi gidiyor?” diye. Kendisi “Hayır” dedi.

Ayrıca istasyondaki bekçi de yakında şantiyede çalışmaların başlayacağını söyledi.

Benim de aklımda deli sorular oluştu. 🤭

Bu gördüğüm beton hareketliliği M13'ün Yenidoğan–Emek etabındaki imalatlarla mı ilgili? Eğer öyleyse, şu anda sahada hangi imalatlar devam ediyor?

Vatandaş olarak merak ettim. 😁

Çok ciddi bir maliyeti var bu hattın. Mart-2024’den bu yana sadece idari şantiyeler kuruldu. Başka da bir iş yapılmadı.

Şahsen bu projenin tamamlanabilmesi adına; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Çok ciddi bir maliyeti var bu hattın. Mart-2024’den bu yana sadece idari şantiyeler kuruldu. Başka da bir iş yapılmadı.

Şahsen bu projenin tamamlanabilmesi adına; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Sayın Anadolu Ekspresi,

Açıkçası Çekmeköy, Yenidoğan, Sarıgazi ve Emek bölgesinde yaşayan vatandaşlar açısından bu hattı kimin yaptığı çok da önemli değil.

İster İBB yapsın, ister Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devralsın; istasyonun üzerinde “U” totemi mi olur, “Metro İstanbul” totemi mi olur, şahsen beni hiç rahatsız etmez. 😁

Yeter ki Yenidoğan–Emek etabı tamamlanıp vatandaş metroya ulaşabilsin.

Bizim için logonun değil, trenin gelmesinin önemi var. 😂

Söğütlüçeşme, uzatmalar, ikinci etaplar elbette önemli; ama önce şu ilk etabı bir görelim. İnsanların yıllardır beklediği şey aslında çok basit:

Kim yaparsa yapsın, yeter ki yapsın ve bitirsin. 🙏🚇

Sayın Anadolu Ekspresi,

Açıkçası Çekmeköy, Yenidoğan, Sarıgazi ve Emek bölgesinde yaşayan vatandaşlar açısından bu hattı kimin yaptığı çok da önemli değil.

İster İBB yapsın, ister Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devralsın; istasyonun üzerinde “U” totemi mi olur, “Metro İstanbul” totemi mi olur, şahsen beni hiç rahatsız etmez. 😁

Yeter ki Yenidoğan–Emek etabı tamamlanıp vatandaş metroya ulaşabilsin.

Bizim için logonun değil, trenin gelmesinin önemi var. 😂

Söğütlüçeşme, uzatmalar, ikinci etaplar elbette önemli; ama önce şu ilk etabı bir görelim. İnsanların yıllardır beklediği şey aslında çok basit:

Kim yaparsa yapsın, yeter ki yapsın ve bitirsin. 🙏🚇
bence m10 ve M12 metrolari bittiğinde yani 2027 yılının başından itibaren M13 hattının yapımı hizlanicak...

Kısa hat olduğundan 3-4 yıla bitirilir şuan %10 seviyesinde zaten 🙏

bence m10 ve M12 metrolari bittiğinde yani 2027 yılının başından itibaren M13 hattının yapımı hizlanicak...

Kısa hat olduğundan 3-4 yıla bitirilir şuan %10 seviyesinde zaten 🙏
Umarım dediğiniz gibi olur. 🙏😁

Ben de özellikle M12 ve M10 tamamlandıktan sonra M13'e daha fazla ağırlık verilebileceğini düşünüyorum.

Ama açıkçası benim için şimdilik 24,9 km'nin tamamından ziyade Yenidoğan–Emek etabının bitirilmesi önemli. Çekmeköy ve Yenidoğan bölgesindeki vatandaşlar olarak önce şu ilk etabı görelim, metroya binelim. 😂🚇

%8–10 seviyesinden başlayıp finansman da çözülürse, 3–4 yıllık süre bana da çok uçuk gelmiyor. Yeter ki proje yeniden beklemeye alınmasın.

Kim yaparsa yapsın, hangi totem dikilirse dikilsin; yeter ki Emek'e kadar tren gelsin. 😁🙏

Anadolu Ekspresi'ne, Bugraavci'ye ve sahada emek veren herkese, vatandaşı bu süreçte bilgilendirdikleri için gerçekten teşekkür borç biliriz. 🙏

Sonuçta bu işin arkasında çok büyük bir emek var. Tüneli kazan, rayı döşeyen, sinyalizasyonu kuran, testleri yapan, projeyi hazırlayan ve kontrol eden herkesin ayrı ayrı emeği var.

Biz vatandaşlar olarak bazen sadece gecikmeleri ve beklemeyi görüyoruz. Ama sonunda o trenin içine binip hedefimize ulaştığımızda, bütün bu emeğin karşılığını göreceğiz.

O gün geldiğinde de hep birlikte:

“İyi ki yapmışsınız.” diyeceğiz. 🚇🙏

Bugün RKS ile Taşdelen'den Yenidoğan'a kadar çıktım. 😄

M13 Yenidoğan Metro İstasyonu'nun şantiyesini bulmaya çalıştım. Kime sorduysam bilen çıkmadı. 😂

Yenidoğan'da metro istasyonu/şantiyesi olarak belirgin bir çalışma alanı göremedim.

Burada yaşayan veya güzergâhı bilen arkadaşlar varsa, Yenidoğan İstasyonu'nun şantiye girişinin tam olarak nerede olduğunu tarif edebilir mi?

Mümkünse cadde/sokak veya bilinen bir nokta üzerinden tarif rica ediyorum. 🚲

Taşdelen'de, Neveser Konakları'nın bitiminde M13'e ait metro istasyonu veya şantiye alanı bulunuyor. Ancak burada da bilgi almak neredeyse olanaksız.

Sanki devlet sırrı gibi saklıyorlar. 😂 Halbuki halkı bilgilendirmek, bu tür kamu projelerinde en temel görevlerden biri olmalı.

Şantiyenin ne durumda olduğunu, çalışmaların hangi aşamada bulunduğunu öğrenmek için kime sorsak net bir cevap alamıyoruz.

Neyse ki WowTurkey'deki değerli insanlar sayesinde sahada neler olup bittiği konusunda bilgi alabiliyoruz. Kendilerine ayrıca teşekkür etmem gerekiyor. 🙏

Son düzenleme:
Buna en iyi örnek, dün Emek Mahallesi Metro İstasyonu'nda yaşadığım olay.

Metro istasyonunda çalışma var mı diye bekçiye soruyorum.

Bekçinin cevabı:
“Ne diye soruyorsun?”

Ben de vatandaş olarak metro inşası hakkında bilgi almak istediğimi, bunda ne olduğunu soruyorum.

Bekçi bunun üzerine adeta U dönüşü yaparak:
“Bana sürekli hastaneyi soruyorlar.” diyor.

İstasyonun biraz aşağısında bir de beton santrali var. Oradaki güvenliğe de sordum:

“Buradaki beton ve beton mikserleri hastaneye mi, yoksa metro şantiyesine mi gidiyor?”

Cevabı ise şöyle oldu:
“Hayır, hastaneye değil. Metro istasyonuna gidiyor olabilir.”

İşte vatandaş olarak bilgi almaya çalıştığımızda karşılaştığımız tablo bu.

Neyse ki WowTurkey'deki değerli arkadaşlar sayesinde sahada neler olup bittiğini öğrenebiliyoruz. Kendilerine teşekkür ediyorum. 🙏

Halbuki kamuya ait bir metro projesinde vatandaşın “Çalışma var mı, ne aşamada?” diye sorması kadar doğal bir şey olamaz.

“Bu proje halkın vergileriyle yapılan bir kamu projesiyse, halkın da ne yapıldığını bilmeye hakkı var.

Şantiyelerde ister şef, ister bekçi olsun; vatandaşın makul bir sorusuna en azından doğru yönlendirmeyle cevap verilmesi gerekir. ‘Bilmiyorum, şu yetkiliye sorun’ demek bile yeterlidir.

Vatandaş bilgi almak için şantiyeye gittiğinde, sanki gizli bir iş yapılıyormuş gibi davranılması doğru değil. Kamu projesinde şeffaflık ve bilgilendirme, en az yapılan inşaat kadar önemlidir.”

Şimdi ben şunu anlamıyorum:

Karlı dağlardan kar bağışlıyorlar sanki. 😂
Ya da babalarının tarlasını bağışlıyorlar. 😁

Kimsenin özel veya güvenlik açısından sakıncalı bir bilgisini istemiyorum. Sadece kamu kaynaklarıyla yapılan bir metro projesinin hangi aşamada olduğunu öğrenmek istiyorum.

Bu proje halkın vergileriyle yapılıyorsa, halkın da “Ne yapılıyor, hangi aşamadayız?” diye sormaya hakkı var.

Şeffaflık istemek suç değil. Vatandaş bilgi istediğinde en azından “Bu konuda bilgimiz yok, ilgili birime sorun” denilebilir.

Neyse ki WowTurkey'deki değerli arkadaşlar sayesinde sahadaki gelişmeler hakkında resmi kanallardan alamadığımız birçok bilgiyi öğrenebiliyoruz. 👍

Umarım bundan sonra M13 konusunda vatandaşın bilgi alması biraz daha kolay olur.

beton santrali yüklenici firmaya ait fakat santral başka projelere beton taşımak için kullanılıyor

yenidoğanda şantiye ahi sokaktaki arsada olacak 2017'de buradaydı. Bu arsadan depo tünellerine erişim için olan şaftı tekrar açacaklar ama yenidoğan istasyonu kadir topbaş kültür merkezinin hizasında cadde üstünde olacak

beton santrali yüklenici firmaya ait fakat santral başka projelere beton taşımak için kullanılıyor

yenidoğanda şantiye ahi sokaktaki arsada olacak 2017'de buradaydı. Bu arsadan depo tünellerine erişim için olan şaftı tekrar açacaklar ama yenidoğan istasyonu kadir topbaş kültür merkezinin hizasında cadde üstünde olacak
Metro hattına özel beton santrali olmadığı güzel bı şey.

İşleri hizlandirir baya, tabi çalışma varsa bu hatta😅

Anladım, çok teşekkür ederim. Özellikle Ahi Sokak'taki eski şantiye alanının yeniden kullanılacak olması ve depo tünellerine erişim şaftının tekrar açılacak olması çok önemli bir bilgi. O zaman sahadaki ilk hareketleri Yenidoğan tarafında takip etmek daha anlamlı olacak. 🚇🙂

Geri