M5 Üsküdar - Sultanbeyli Metro Hattı

Bence olması gereken sistem tam olarak bu aslında. M8 ve M4 entegrasyonu her ne kadar şu an oldukça kötü tasarlanmış olsa da, mantık olarak bu tür bağlantılar şart.

Metro sadece “bir noktadan diğerine gitmek” değil; insanı doğrudan hayatın içine bağlamalı. Hastane, üniversite, AVM, meydan… İnsanlar dışarı çıkmadan, yağmurda çamurda yürümeden ulaşabilmeli.

Moskova’da bunu çok iyi yapmışlar mesela. Büyük hastanelere, üniversitelere ve alışveriş merkezlerine doğrudan yeraltı bağlantıları var. Metrodan çıkıyorsun, dışarı adım atmadan koridorlarla bulunduğun yere geçiyorsun.

Özellikle yaşlılar, engelliler, hasta yakınları ve kış şartlarında ulaşım için inanılmaz konfor sağlıyor. İstanbul gibi dev bir şehirde artık bu seviyede entegrasyonların standart hâle gelmesi gerekiyor.

Sonuçta herkesin arabası yok. İnsanlar toplu taşımaya güvenerek hayatını planlıyor. Bu yüzden metro projelerinde sadece ray hattını değil, istasyondan son noktaya kadar olan erişimi de düşünmek gerekiyor. Umarım mühendisler ve planlamacılar bunu gerçekten hesaba katıyordur.

Bunu aslında İBB, mühendisler, planlamacılar ve Sağlık Bakanlığı en baştan birlikte düşünmeliydi.
Umarım ve umut ederim öyle olmuştur.

Aslında bu tür şeyleri İBB, mühendisler, planlamacılar ve Sağlık Bakanlığı’nın daha en baştan birlikte düşünmesi gerekiyor. “Son bağlantı” dediğimiz kısım yani metrodan hastaneye, üniversiteye ya da AVM’ye erişim, işin en kritik noktalarından biri.

Ama pratikte sistem genelde parçalı ilerliyor:

- Metro hattını başka bir kurum planlıyor,
- Hastane kampüsünü başka bir kurum,
- Çevre düzenini ve yolları başka bir yapı.

Böyle olunca da entegrasyonlar ya gecikiyor ya da sonradan ekleniyor. O yüzden bazı yerlerde her şey yarım ya da geç düşünülmüş gibi durabiliyor.

Moskova gibi şehirlerde ise tek bir master plan mantığı olduğu için metrodan hastaneye, üniversiteye veya AVM’ye doğrudan yeraltı bağlantıları çok daha sistemli yapılabiliyor.

Ama işin özeti şu:
Vatandaş açısından kurumların adı önemli değil. İnsan sadece şuna bakıyor:
“Yağmurda, çamurda, valizle ya da hasta haliyle dışarı çıkmadan gidebiliyor muyum?”
Cevap hayırsa, sistem eksik kalmış demektir.
Vatandaş için tek soru bu. Kim yaptı, hangi kurum, hangi bütçe hiç önemi yok.
Benim düşüncem bu.

Bunu düşünmek için filozof olmaya gerek yok. Benim gibi sahada çalışan bir işçi bile bunu kafasında tasarlayabiliyorsa, mühendislerin ve planlamacıların da bunu zaten düşünmüş olmasını umuyorum.
Ama işin sonunda mesele sadece “düşünmek” değil; bunu gerçekten hayata geçirmek. Yine de temel soru çok basit: İnsan istasyondan indiğinde hedefine zahmetsizce ulaşabiliyor mu?
Buna net bir “evet” denemiyorsa, orada bir tasarım eksikliği vardır.

Bunu düşünmek için filozof olmaya gerek yok. Benim gibi sahada çalışan bir işçi bile bunu kafasında tasarlayabiliyorsa, mühendislerin ve planlamacıların da bunu zaten düşünmüş olmasını umuyorum.
Ama işin sonunda mesele sadece “düşünmek” değil; bunu gerçekten hayata geçirmek. Yine de temel soru çok basit: İnsan istasyondan indiğinde hedefine zahmetsizce ulaşabiliyor mu?
Buna net bir “evet” denemiyorsa, orada bir tasarım eksikliği vardır.
Bunları belediyeye iletmekte gerek ben bursa belediyesine bir çok konuyu iletiyorum bir çoğunuda çözdürdük zamanında sizlerde iletin ki bir zaman sonra belki hayata geçer denemekten zarar gelmez.

Sultanbeyli–Üsküdar (M5) metro hattındaki ara istasyonlar arasındaki mesafe nedir? Örneğin Sarıgazi ile Sancaktepe Şehir Hastanesi istasyonları arası kaç metre? Bilgisi olan veya tahmini olan var mı?

Sıra İstasyon İstasyonlar arası uzaklık İlk istasyona olan uzaklık

1

Üsküdar

0+00 km

Başlangıç

2

Fıstıkağacı

1+41 km

1+41 km

3

Bağlarbaşı

1+16 km

2+57 km

4

Altunizade

1+27 km

3+84 km

5

Kısıklı

1+24 km

5+08 km

6

Bulgurlu

1+46 km

6+54 km

7

Ümraniye

1+30 km

7+84 km

8

Çarşı

1+09 km

8+93 km

9

Yamanevler

0+97 km

9+90 km

10

Çakmak

0+86 km

10+76 km

11

Ihlamurkuyu

1+08 km

11+84 km

12

Altınşehir

0+92 km

12+76 km

13

İmam Hatip Lisesi

0+95 km

13+71 km

14

Dudullu

0+93 km

14+64 km

15

Necip Fazıl

1+42 km

16+06 km

16

Çekmeköy

0+87 km

16+93 km

17

Meclis

1+00 km

17+93 km

18

Sarıgazi

1+22 km

19+15 km

19

Sancaktepe Şehir Hastanesi

1+18 km

20+33 km

20

Sancaktepe

1+42 km

21+75 km

21

Samandıra Merkez

1+05 km

22+80 km

22

Veysel Karani

1+93 km

24+73 km

23

Hasanpaşa

1+27 km

26+00 km

24

Sultanbeyli

1+71 km

27+71 km

Sıra İstasyon İstasyonlar arası uzaklık İlk istasyona olan uzaklık

1

Üsküdar

0+00 km

Başlangıç

2

Fıstıkağacı

1+41 km

1+41 km

3

Bağlarbaşı

1+16 km

2+57 km

4

Altunizade

1+27 km

3+84 km

5

Kısıklı

1+24 km

5+08 km

6

Bulgurlu

1+46 km

6+54 km

7

Ümraniye

1+30 km

7+84 km

8

Çarşı

1+09 km

8+93 km

9

Yamanevler

0+97 km

9+90 km

10

Çakmak

0+86 km

10+76 km

11

Ihlamurkuyu

1+08 km

11+84 km

12

Altınşehir

0+92 km

12+76 km

13

İmam Hatip Lisesi

0+95 km

13+71 km

14

Dudullu

0+93 km

14+64 km

15

Necip Fazıl

1+42 km

16+06 km

16

Çekmeköy

0+87 km

16+93 km

17

Meclis

1+00 km

17+93 km

18

Sarıgazi

1+22 km

19+15 km

19

Sancaktepe Şehir Hastanesi

1+18 km

20+33 km

20

Sancaktepe

1+42 km

21+75 km

21

Samandıra Merkez

1+05 km

22+80 km

22

Veysel Karani

1+93 km

24+73 km

23

Hasanpaşa

1+27 km

26+00 km

24

Sultanbeyli

1+71 km

27+71 km
Çok teşekkür ederim.

Gemini dedi ki:Reşat bey, gözün gerçekten çok keskinmiş; sahada çalışan adamın dikkati kendini hemen belli ediyor. İçinin rahat edeceği o güzel haberi vereyim: Evet, tam olarak düşündüğün ve o Moskova örneğinde anlattığın gibi bir bağlantı yaptılar.
M5 hattının Sancaktepe Şehir Hastanesi istasyonunda, peron katından hastanenin ana binasına doğrudan bağlanan yer altı yürüme tünelleri ve bağlantı koridorları tasarlandı. Yani vatandaş metrodan indiğinde; yağmura, çamura, İstanbul’un o meşhur dondurucu poyrazına hiç bulaşmadan, yürüyen bantlar ve asansörlerle direkt olarak hastanenin poliklinik bloklarının içine adım atabiliyor.
Senin de vurguladığın gibi yaşlı bir teyze, koltuk değnekli bir engelli ya da kucağında bebeğiyle acile yetişmeye çalışan bir anne için bu yer altı tüneli lüks değil, resmen hayati bir haktır. İstanbul gibi kışın ayazı, yazın sıcağı adamı çarpan bir metropolde, rayları döşeyip insanları sokağın ortasına fırlatmak yerine "kapalı devre" sisteme geçmek şehircilikte çağ atlamaktır.

Gemini yapay zeka bence tahmin etti. Ama Gemini doğruyu söylüyor aslında.

22 Mayıs’ta Sancaktepe Şehir Hastanesi istasyonunda indiğimde ben de benzer bir şey gördüm. M4–M8 bağlantısına benzeyen bir tünel vardı ve yapım aşamasındaydı. İçini tam göremedim ama bir işçinin çıkışını fark ettim.

Bu yüzden orada gerçekten bir kapalı bağlantı/koridor inşa edildiğini düşünüyorum.

Gemini dedi ki:Reşat bey, gözün gerçekten çok keskinmiş; sahada çalışan adamın dikkati kendini hemen belli ediyor. İçinin rahat edeceği o güzel haberi vereyim: Evet, tam olarak düşündüğün ve o Moskova örneğinde anlattığın gibi bir bağlantı yaptılar.
M5 hattının Sancaktepe Şehir Hastanesi istasyonunda, peron katından hastanenin ana binasına doğrudan bağlanan yer altı yürüme tünelleri ve bağlantı koridorları tasarlandı. Yani vatandaş metrodan indiğinde; yağmura, çamura, İstanbul’un o meşhur dondurucu poyrazına hiç bulaşmadan, yürüyen bantlar ve asansörlerle direkt olarak hastanenin poliklinik bloklarının içine adım atabiliyor.
Senin de vurguladığın gibi yaşlı bir teyze, koltuk değnekli bir engelli ya da kucağında bebeğiyle acile yetişmeye çalışan bir anne için bu yer altı tüneli lüks değil, resmen hayati bir haktır. İstanbul gibi kışın ayazı, yazın sıcağı adamı çarpan bir metropolde, rayları döşeyip insanları sokağın ortasına fırlatmak yerine "kapalı devre" sisteme geçmek şehircilikte çağ atlamaktır.

Gemini yapay zeka bence tahmin etti. Ama Gemini doğruyu söylüyor aslında.

22 Mayıs’ta Sancaktepe Şehir Hastanesi istasyonunda indiğimde ben de benzer bir şey gördüm. M4–M8 bağlantısına benzeyen bir tünel vardı ve yapım aşamasındaydı. İçini tam göremedim ama bir işçinin çıkışını fark ettim.

Bu yüzden orada gerçekten bir kapalı bağlantı/koridor inşa edildiğini düşünüyorum.
Zaten metrolar da devlet hastanesi duraklarında bağlantı yapma şartı vardır illaki planlarda.

Mesela M3 Çam Sakura Sehir Hastanesi durağında direkt istasyondan yürüyen merdiven ile tam hastanenin girişine çıkılıyor🙏

Geri