Metro İstanbul Haberler ve Duyurular

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin:

🚇 İstanbul’da raylı sistemler büyüyor, güçleniyor.

📌 2019–2024 arasında
▪️ 6 yeni hat
▪️ 65,1 km metro & tramvay & füniküler
▪️ 62 istasyon hizmete alındı

➕ Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızca yapılıp İBB’ye devredilen 22 km’lik 3 metro hattının
💰 13,5 milyar TL’lik maliyeti 1 yılda geri ödendi
📈 Böylece 5 yıldan kısa sürede toplam 87 km raylı sistem açıldı.

🚉 İstanbul’daki kentiçi raylı sistem uzunluğu
➡️ 1,5 kat artarak 380,7 km’ye ulaştı
👥 Raylı sistemlerin toplu ulaşımdaki payı %35’ten %43’e çıktı

🚧 7 hatta, 44,1 km’lik raylı sistem inşaatı eş zamanlı olarak sürüyor.

🎯 2026 hedefleri
▪️ Çekmeköy–Sancaktepe–Sultanbeyli Metro Hattı (2. Etap Samandıra–Sultanbeyli)
▪️ Ümraniye–Ataşehir–Göztepe Metro Hattı
📍 2026 sonunda toplam ağ: 398,1 km

Bilimle, planla, kamu yararıyla ilerliyoruz.

😊 Ciddi bir rakam.

398 km Moskova'nın 90 yıllık birikimiyle kıyaslanır seviyeye gelmiyor ama İstanbul için gerçek bir sıçrama.

2010'da ne kadardı dersin? 70-80 km civarıydı. 15 yılda 5 kata yakın büyüme.
Ama şunu da ekleyeyim km değil, entegrasyon önemli. 398 km birbirine düzgün bağlı, aktarmaları çalışan, sefer aralıkları makul bir ağ olursa gerçek değer yaratır.
M8 uzatmam o 398'e birkaç km daha ekler umarım.

😊 Ciddi bir rakam.

398 km Moskova'nın 90 yıllık birikimiyle kıyaslanır seviyeye gelmiyor ama İstanbul için gerçek bir sıçrama.

2010'da ne kadardı dersin? 70-80 km civarıydı. 15 yılda 5 kata yakın büyüme.
Ama şunu da ekleyeyim km değil, entegrasyon önemli. 398 km birbirine düzgün bağlı, aktarmaları çalışan, sefer aralıkları makul bir ağ olursa gerçek değer yaratır.
M8 uzatmam o 398'e birkaç km daha ekler umarım.
Moskova'nın kıyaslanabileceği tek yerler Çin gibi "komünist" yerler. Raylı sistem inşaatları Batı'da daha farklı işliyor.

Moskova'nın kıyaslanabileceği tek yerler Çin gibi "komünist" yerler. Raylı sistem inşaatları Batı'da daha
Tokyo, Şanghay, Pekin dünyanın en büyük ekonomileri. Onlarla aynı bütçeyle yarışmak mümkün değil.
Ama şunu söyleyebiliriz: Türkiye'nin bütçesiyle 398 km ciddi bir iş. Mesele para değil, paranın nereye gittiği ve nasıl kullanıldığı.
Aynı bütçeyle Salacak kayrak taşı yerine düzgün uygulama, M4-M8 koridorunda 3 yılda bozulmayan seramik, Sancaktepe'de kaliteli işçilik yapılabilirdi.
Para yeterliydi denetim ve kalite kültürü yetersizdi.

Tokyo, Şanghay, Pekin dünyanın en büyük ekonomileri. Onlarla aynı bütçeyle yarışmak mümkün değil.
Ama şunu söyleyebiliriz: Türkiye'nin bütçesiyle 398 km ciddi bir iş. Mesele para değil, paranın nereye gittiği ve nasıl kullanıldığı.
Aynı bütçeyle Salacak kayrak taşı yerine düzgün uygulama, M4-M8 koridorunda 3 yılda bozulmayan seramik, Sancaktepe'de kaliteli işçilik yapılabilirdi.
Para yeterliydi denetim ve kalite kültürü yetersizdi.
Para son zamanlarda yetersizleşse da asıl sorun acele etmek. M7 mesela Topbaş dönemine sıkıştırılmaya çalışıldı ama başarılamadı, acele etmekten kaynaklanan sorunlar (Mecidiyeköy.) onu açmayı başaran İmamoğlu yönetimine patladı. Ondan bir sene sonra açılan T5'te de benzer sorunlar oldu. Pelin Alpkökin açıklamıştı, tasarım hataları (mesela Haliç'te hattın 1,2 km'lik kısmı çöktü) ve altyapı güçlendirmeleri sebebiyle maliyeti 153 milyon Euro'dan 200 milyon Euro'ya yakın bir rakama yükseldi diye. Hatta onda unutulan bir skandal vardır; 2019 yerel seçimlerinde 800 metre ray döşenip, Bursa'dan iki sanırım prototip vagon getirilip test sürüşü adı altında seçim malzemesi olarak kullanılmıştı. "Test sürüşü"'nden sonra da vagonlar geri Bursa'ya yollanmıştı.

Para son zamanlarda yetersizleşse da asıl sorun acele etmek. M7 mesela Topbaş dönemine sıkıştırılmaya çalışıldı ama başarılamadı, acele etmekten kaynaklanan sorunlar (Mecidiyeköy.) onu açmayı başaran İmamoğlu yönetimine patladı. Ondan bir sene sonra açılan T5'te de benzer sorunlar oldu. Pelin Alpkökin açıklamıştı, tasarım hataları (mesela Haliç'te hattın 1,2 km'lik kısmı çöktü) ve altyapı güçlendirmeleri sebebiyle maliyeti 153 milyon Euro'dan 200 milyon Euro'ya yakın bir rakama yükseldi diye. Hatta onda unutulan bir skandal vardır; 2019 yerel seçimlerinde 800 metre ray döşenip, Bursa'dan iki sanırım prototip vagon getirilip test sürüşü adı altında seçim malzemesi olarak kullanılmıştı. "Test sürüşü"'nden sonra da vagonlar geri Bursa'ya yollanmıştı.
WowTurkey detaylı arşiv açtı!
800 metre ray, Bursa'dan prototip vagon, test sürüşü, seçim malzemesi, sonra geri Bursa'ya" bu tam bir skandal.
Ve haklı tespit: sorun sadece para değil, acele etmek ve siyasi baskı.
Hangi parti olursa olsun seçim öncesi "açtık" demek için yarışılıyor. Sonra işin bedeli vatandaşa kalıyor çöken altyapı, artan maliyet, geç teslim.
Haliç'te 1,2 km çökmesi de ciddi 153 milyon Euro'dan 200 milyona. Farkı kim ödedi? Vatandaş.

Projeler değişiyor, yönetimler değişiyor, müteahhitler değişiyor ama kalite kontrol ve denetim sorunları konusunda yine" same old, same old..
" Same old same old: Hep aynı şeyler, değişen bir şey yok. Aynı tas aynı hamam, anlamına geliyor.😁

Bazen ne yazsak ne söylesek boş gibi geliyor. Ama en azından gördüğümüzü yazıyor, kayda geçiriyoruz. Gerisi ilgililerin vicdanına ve sorumluluk anlayışına kalmış.

Son düzenleme:
İBB Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı:

Raylı Sistem Hatlarıyla İstanbul ulaşımına nefes aldıracak güvenli, hızlı ve konforlu ulaşım projelerimizin çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz.🏗️🛠️

2026 yılı itibarıyla İstanbul genelinde 385,10 km raylı sistem ulaşım ağı bulunmakta olup, Daire Başkanlığımızca 57,70 km uzunluğundaki yeni raylı sistem hatlarının yapımına aktif olarak devam edilmektedir.

🚇Raylı Sistemlerle Modern Geleceğe
İstanbul İçin Çalışıyoruz!

aaa.webp sss.webp ddd.webp

İBB Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı:

Raylı Sistem Hatlarıyla İstanbul ulaşımına nefes aldıracak güvenli, hızlı ve konforlu ulaşım projelerimizin çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz.🏗️🛠️

2026 yılı itibarıyla İstanbul genelinde 385,10 km raylı sistem ulaşım ağı bulunmakta olup, Daire Başkanlığımızca 57,70 km uzunluğundaki yeni raylı sistem hatlarının yapımına aktif olarak devam edilmektedir.

🚇Raylı Sistemlerle Modern Geleceğe
İstanbul İçin Çalışıyoruz!

Ekli dosyayı görüntüle 44988 Ekli dosyayı görüntüle 44990 Ekli dosyayı görüntüle 44991
Haritayı görünce aklıma geldi.
İstanbul'da metro ağı her geçen yıl büyüyor. Yeni hatlar açılıyor, mevcut hatlar uzatılıyor ve raylı sistem ağı kentin dört bir yanına yayılıyor. Ancak haritaların güncellenmesi konusunda aynı başarıyı görmek zor.

Örneğin M5 Üsküdar–Sultanbeyli Metro Hattı'nın Sultanbeyli uzatması hizmete açılmış olmasına rağmen, bazı istasyonlardaki haritalarda, vagon içi şemalarda ve çeşitli dijital platformlarda hâlâ eski güzergâhların yer aldığı görülebiliyor. Bu durum özellikle şehri ziyaret edenler ve toplu taşımayı sık kullanmayan yolcular için kafa karışıklığı yaratıyor.

Metro İstanbul'un dijital haritaları zaman zaman güncellense de, fiziksel haritaların ve bilgilendirme panolarının aynı hızda yenilenemediği anlaşılıyor. Oysa yeni bir hattın veya uzatmanın hizmete girdiği gün, ağ haritalarının da eş zamanlı olarak güncellenmesi gerekir.

Bir diğer sorun ise mevcut haritaların giderek karmaşık hâle gelmesidir. Metro, tramvay, Marmaray, metrobüs ve banliyö bağlantıları tek bir haritada gösterilmeye çalışıldığından okunabilirlik azalıyor. İstanbul artık dünyanın en büyük raylı sistem ağlarından birine dönüşürken, harita tasarımının da bu büyüklüğe uygun şekilde sadeleştirilmesi ve daha kullanıcı dostu hâle getirilmesi gerekiyor.

Kısacası sorun yalnızca haritaların güncellenmesi değil; güncellemelerin zamanında yapılması, tüm mecralara eşit şekilde yansıtılması ve hızla büyüyen ağın daha anlaşılır bir biçimde sunulmasıdır.

Metro işletmeciliğinde harita ve yönlendirme sistemleri, hizmetin ayrılmaz bir parçasıdır. Yolcunun hangi hatta bineceğini, nerede aktarma yapacağını ve hangi istasyona ulaşacağını doğru şekilde görebilmesi, en az trenlerin çalışması kadar önemlidir. Bu nedenle haritaların güncellenmesi bir tercih değil, temel bir hizmet yükümlülüğüdür.

Elbette yüzlerce vagonun, onlarca istasyonun ve binlerce yönlendirme unsurunun aynı anda yenilenmesi teknik ve lojistik açıdan zaman alabilir. Ancak bu durum, hizmete açılmış bir hattın uzun süre haritalarda yer almamasını açıklamaya yetmez. Özellikle dijital ekranlar, ağ şemaları ve temel bilgilendirme materyalleri çok daha hızlı güncellenebilir.

Milyarlarca liralık metro yatırımları yapan bir kurumun, hizmete açılmış bir hattı haritada göstermek konusunda gecikmesi kabul edilebilir bir mazeret değildir. Yolcunun doğru bilgilendirilmesi, reklam ve tanıtımdan daha temel bir kamu hizmetidir. Eğer tanıtım kampanyaları, afişler ve kurumsal iletişim faaliyetleri için kaynak ayrılabiliyorsa, milyonlarca insanın her gün kullandığı ulaşım ağının güncel ve doğru şekilde gösterilmesi de aynı hassasiyetle ele alınmalıdır.

Ayrıca İstanbul'un raylı sistem ağı artık öyle bir büyüklüğe ulaşmıştır ki mevcut haritaların daha sade, daha okunabilir ve daha kullanıcı dostu bir anlayışla yeniden tasarlanması gerekmektedir. Sorun yalnızca haritaların güncellenmesi değil; güncellemelerin zamanında yapılması, tüm mecralara eş zamanlı yansıtılması ve hızla büyüyen ağın yolculara daha anlaşılır biçimde sunulmasıdır.

Çünkü iyi bir metro sistemi yalnızca yeni hatlar inşa etmekle değil, yolcusunu doğru ve eksiksiz bilgilendirmekle de ölçülür.

Ben: "Haritaların güncellenmesi gecikiyor, fiziksel ve dijital mecralar arasında uyumsuzluk var, ağ büyüdükçe okunabilirlik sorunu oluşuyor."
İbb: "Haritalarımız günceldir" diye dalga geçiyor...
Yani bu süreçten, koordinasyondan ve yolcu bilgilendirmesinden bahsediyorum; onlar ise sadece "web sitemizdeki harita güncel" noktasına cevap veriyor.

Ayrıca e-mail'e şu cevap ile cevap verdim:

"Başvurumla ilgili verilen cevabı inceledim.

Ancak tarafıma iletilen yanıt, başvurumda dile getirdiğim hususları karşılamamaktadır. Ben yalnızca internet sitesindeki ağ haritasının güncel olup olmadığını değil; istasyonlardaki fiziksel haritaların, vagon içi şemaların, dijital ekranların ve diğer bilgilendirme materyallerinin güncellenme süreçlerini sorguladım.
Başvurumda özellikle M5 Sultanbeyli uzatmasının bazı haritalarda yer almamasını örnek göstererek, güncellemelerin tüm mecralara eş zamanlı yansıtılamadığına dikkat çektim. Buna rağmen tarafıma yalnızca "ağ haritalarımız günceldir" şeklinde genel bir cevap verilmiştir.
Vatandaş başvurularının amacı standart yanıt vermek değil, dile getirilen somut konulara açıklık getirmektir. Bu nedenle başvurumun yeniden değerlendirilmesini ve aşağıdaki soruların açık şekilde cevaplanmasını talep ediyorum:
1. Fiziksel haritalar ve vagon içi ağ şemaları hangi süre içerisinde güncellenmektedir?
2. Hizmete açılan yeni hat ve uzatmaların tüm bilgilendirme mecralarına eş zamanlı yansıtılması için belirlenmiş bir standart bulunmakta mıdır?
3. Başvurumda örnek verdiğim M5 Sultanbeyli uzatmasıyla ilgili tespitlerin doğru olup olmadığı incelenmiş midir?
Kurumlardan beklentim genel ifadeler değil, başvuruda belirtilen hususlara ilişkin somut ve açıklayıcı cevap verilmesidir."

Bakalım ne cevap verecekler?!

Son düzenleme:
Ben: "Haritaların güncellenmesi gecikiyor, fiziksel ve dijital mecralar arasında uyumsuzluk var, ağ büyüdükçe okunabilirlik sorunu oluşuyor."
İbb: "Haritalarımız günceldir" diye dalga geçiyor...
Yani bu süreçten, koordinasyondan ve yolcu bilgilendirmesinden bahsediyorum; onlar ise sadece "web sitemizdeki harita güncel" noktasına cevap veriyor.
Dalga geçme demeyelim ona koskoca kurum kimseyle dalga geçmez günceller yakında gerekli yerleri

Dalga geçme demeyelim ona koskoca kurum kimseyle dalga geçmez günceller yakında gerekli yerleri

"Yeni bir hattın hizmete girdiği gün, ağ haritalarının da eş zamanlı olarak güncellenmesi gerekir." Mazaret kabül etmiyorum.
Bir detay ekleyeyim:
Moskova metrosu yeni istasyon açıldığında aynı gün tüm vagon haritaları, durak panolar ve dijital sistemler güncellenir.
Yukarda da yazdığım gibi:
"Milyarlarca liralık metro yatırımları yapan bir kurumun, hizmete açılmış bir hattı haritada göstermek konusunda gecikmesi kabul edilebilir bir mazeret değildir. Yolcunun doğru bilgilendirilmesi, reklam ve tanıtımdan daha temel bir kamu hizmetidir."

Benim somut tespit ve eleştirilerime, konunun özüne değinmeyen standart cevaplar verilmesi kabul edilebilir değildir. Bu yaklaşım, hem yapılan geri bildirimleri değersizleştirmekte hem de kurumun vatandaşla kurduğu iletişimin ciddiyetini sorgulatmaktadır.
Sorun yalnızca bir haritanın güncellenmesi değildir. Sorun, hizmete açılmış hatların tüm bilgilendirme mecralarına zamanında yansıtılması, yolcunun doğru yönlendirilmesi ve yapılan başvurulara gerçek anlamda cevap verilmesidir.
Benim dile getirdiğim somut sorunları incelemek yerine hazır metinlerle yanıt vermek, kamu hizmeti anlayışıyla bağdaşmamaktadır. İstanbul gibi dünyanın en büyük raylı sistem ağlarından birine sahip bir kentte, doğru bilgilendirme en az yeni hatların inşası kadar önemlidir.
Vatandaşlar ciddiye alınmak, sorularına açıklayıcı cevap almak ve karşılarında hesap verebilir bir kurum görmek istemektedir.

Reşat bey ben son kez size söyleyeyim aynı anda 2-3 mesaj yazıyorsunuz tek konuya bunları tek mesajın içine koyabilirsiniz sizden ricamdır. @Reşat Kanburoğlu

Uyarınız için teşekkür ederim, dikkate alacağım. Bazen konular birbirine karışmadan daha net anlaşılması için ayrı yazıyorum ama bundan sonra mümkün olduğunca tek mesajda toparlamaya özen göstereceğim.

Uyarınız için teşekkür ederim, dikkate alacağım. Bazen konular birbirine karışmadan daha net anlaşılması için ayrı yazıyorum ama bundan sonra mümkün olduğunca tek mesajda toparlamaya özen göstereceğim.
Farklı 2 konuya cevap verecekseniz cevaplaya tıkladığınızda o mesajı alıntılıyor 2.bir cevap için bi sonraki mesajda cevapla yapın onuda altına yazıyor aynı mesajda 2-3 cevap verebilirsiniz.

Aynı mesaj içerisinde birbirinden bağımsız konular hakkında mesaj yazarken mesajları bölebilmek için iki paragraf arasına aşağıda verdiğim kodu kullanabilirsiniz.

Kod:
[hr][/hr]

Ben bu mesajda örnek olarak kodu kullanarak yazıları ayıracağım. Bu yöntem de flooda neden olmadan aynı mesaj içerisinde bağımsız yazıları estetik bir şekilde ayırıyor.

153'e yaptığım başvurunun cevabı geldi. 😊

Başvurum incelenmiş, ardından değerlendirilmek üzere ilgili birime iletilmiş.

Bu vesileyle aklıma Osmanlı usulü şikâyet e-mail'i geldi.

Kadı dinlemezse → Vezire git.
Vezir dinlemezse → Sadrazama git.
Sadrazam dinlemezse → Padişaha arz et.

2026 versiyonu:

153'e yaz.
Olmazsa Genel Müdüre yaz.
Olmazsa Bakanlığa yaz.
O da olmazsa CİMER'e yaz.

Aradaki en büyük fark şu galiba:

Osmanlı'da kadı vatandaşı yüz yüze dinlerdi.

Bugün ise çoğu zaman "konu ilgili birime iletilmiştir" cevabını alıyoruz.

Asırlar geçti, vatandaş hâlâ merdiven çıkıyor.

Ama merdivenin en üstünde artık B003 var. 😄

Not: E-postanın sonunda bir de memnuniyet anketi vardı. Sorun henüz çözülmeden memnuniyet ölçülmesi de modern bürokrasinin ayrı bir başarısı olsa gerek. 🙂

Screenshot_20260610_111145_Chrome.webp Screenshot_20260610_111157_Chrome.webp

T1 ve T5 Tramvay Hatlarımızda kullanılacak makasların üretimi, Voestalpine fabrikasında başarıyla tamamlanmıştır. 🎯

Fabrika Kabul Testleri (FAT) kapsamında uzman ekiplerimizle birlikte Bükreş’te gerçekleştirdiğimiz inceleme ve test süreçlerini başarıyla tamamladık. Yapılan tüm kontroller sonucunda ürünlerin teknik şartname ve kalite kriterlerine uygunluğu teyit edilmiştir. ✅

Makasların ülkemize sevkiyatının ve teslimatının Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu süreç, tramvay hatlarımızın güvenli, sürdürülebilir ve yüksek performanslı işletimi adına önemli bir kilometre taşıdır.

Misafirperverlikleri ve iş birliği için başta Voestalpine Genel Müdürü Sayın Dorian Alexandrescu olmak üzere tüm Voestalpine ekibine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Metro İstanbul adına teşekkür ederim.

Fatih GÜLTEKİN - LinkedIn

1781613079986.webp 1781613202963.webp 1781613164546.webp 1781613198502.webp 1781613176148.webp 1781613110593.webp 1781613133813.webp

Metro İstanbul:

İstanbul Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda 21 Haziran Pazar günü saat 10.00 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar;

- M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattımızın Taksim istasyonu ve
- ⁠F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattımız işletmeye kapalı olacaktır.
- ⁠M2 hattımızın Şişhane istasyonunun Kasımpaşa çıkışı dışındaki tüm giriş çıkışları yolcu kullanımına kapalı olacaktır.

Araçlarımız Taksim istasyonunda durmayarak seferine devam edecektir.

Geri