Türkiye Kart Projesi (Tek Kart ile Ulaşım)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Berktuğ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Berktuğ

WT Moderatör
Puanlar
2,108
Türkiye Kart 12 ilde daha kullanıma açılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Kart'ın bu yıl 12 ilde daha kullanıma açılacağını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, PTT'nin, Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda üzerine düşen sorumlulukları fazlasıyla yerine getirerek hizmet anlayışını geliştirdiğini belirterek, "38 bin 900 personeli, 3 bin 594 iş yeri ve 12 bin 275 aracından oluşan yaygın hizmet ağı ve sektöründeki öncü konumuyla bir dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor." dedi.

Uraloğlu, Ankara PTT Başmüdürlüğü'nde düzenlenen Genel Müdürlük personeli ile iftar programında, ramazanın, yardımlaşma ve paylaşma ayı olduğunu söyledi.

Postahane-i Amire adıyla 1840'ta kurulan Posta ve Telgraf Teşkilatının, ülkenin en köklü ve en saygın kurumlarından biri olduğunu dile getiren Uraloğlu, "PTT, milletimizin hafızası, kültürümüzün taşıyıcısı ve geleceğimizin teminatıdır. Kurtuluş Savaşı'nın en zorlu günlerinde görevlerini fedakarca yerine getiren PTT çalışanlarındaki o günkü ruhun bugün de yaşamaya devam ettiğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Kovid-19 salgını sürecinde ve asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde üstün gayret göstererek fedakarca çalışan PTT'nin, tüm fertleriyle ülkenin ihtiyaç duyduğu her anda milletin yanında olduğunu, gencinden yaşlısına hiçbir vatandaştan desteğini esirgemediğini vurguladı.

Banka ve kargonun olmadığı 1319 noktada hizmet veriliyor
Gücünü geride bıraktığı 185 yıllık tarihinden alan teşkilatın, bugün de kendini yenileyerek geleceğe emin adımlarla ilerlemeye devam ettiğini söyleyen Uraloğlu, şöyle konuştu:

"PTT, Türkiye Yüzyılı hedefimiz doğrultusunda üzerine düşen sorumlulukları fazlasıyla yerine getirerek hizmet anlayışını her geçen gün geliştiriyor. Modern teknolojinin sunduğu imkanlarla posta, kargo-lojistik, e-ticaret, bankacılık, sigortacılık gibi birçok alanda vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran hizmetler sunuyor. 38 bin 900 personeli, 3 bin 594 iş yeri ve 12 bin 275 aracından oluşan yaygın hizmet ağı ve sektöründeki öncü konumuyla bir dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre çeşitli ürün portföyüyle dünyanın 200'den fazla noktasına uluslararası posta ve kargo gönderimi yapıyor. Hiçbir banka ve kargonun olmadığı 1319 noktada vatandaşlarımıza hizmet götürüyor. Banka ATM'sinin olmadığı noktalarda ise 63 PTT matik ile bu sorunu ortadan kaldırıyor."

Uraloğlu, PTT'nin kar amaçlı bir kuruluş olmadığını, bulunduğu yerlerde vatana ve millete hizmet için var olduğunu vurguladı.

Devlet olmanın verdiği görev ve bilinçle hareket eden PTT'nin, devletin varlığını her durum ve şartta vatandaşa hissettirdiğini, onları mutlu ettiği sürece var olacağını söyleyen Uraloğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu noktada PTT'miz Türkiye Kart Projesi, Aynı Gün Teslim Projesi, Yerinde Dağıtım Modeli gibi yenilikçi çalışmalarıyla sürekli hizmet yelpazesi ve kalitesini geliştirmektedir. Türkiye Kart, tek kart ile ulaşım, bankacılık faaliyetleri, finansal dijital altyapı gibi alanlarda tek merkezden güvenli ve düşük maliyetli bir çözüm sağlıyor. Vatandaşlarımıza entegre bir toplu taşıma sistemi sunarak ulaşımda büyük kolaylık sağlayan Türkiye Kart'ı, pilot iller Konya, Kayseri, Gümüşhane, Yozgat ve İstanbul'da Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nda kullanıma başlamıştık. Bu yıl içinde Ankara, Kocaeli, Gaziantep, İzmir, Aksaray, Tokat, Karabük, Uşak, Kahramanmaraş, Nevşehir, Kilis ve Çorum olmak üzere 12 ilde daha hizmete sunacağız."

"Birlikte çalışarak PTT'yi ileriye taşıyacağız"
Bakan Uraloğlu, Aynı Gün Teslim Projesi'nin de kargo faaliyetleri alanında müşteri memnuniyetinin artırılması açısından önemli bir hizmet olacağını belirterek, projenin pilot uygulamasının Bursa'da başladığını, yakında İstanbul ve Ankara'da da uygulanmasının planlandığını bildirdi.

Müşteri memnuniyetinin daha da artırılması için gönderilerin mesai saatine bağımlı olmadan günlük dağıtılabilmesi amacıyla bölgesel olarak devreye alınması planlanan Parça Başı Dağıtım modelinin de PTT'yi kargo sektöründe bir adım ileriye taşıyacağını dile getiren Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Sizler bu köklü kurumun en değerli varlığısınız. Her biriniz, bu büyük ailenin birer ferdi olarak ülkemizin dört bir yanında gece gündüz demeden milletimize hizmet etmek için çalışıyorsunuz. PTT'nin geleceği, sizlerin ellerinde şekillenecek, sizlerin azmi, gayreti ve vizyonu sayesinde PTT, ülkemizin geleceğinde de önemli bir rol oynamaya devam edecek. Bakanlık olarak, PTT'nin bu yolculuğunda her zaman yanında olduk yanında olmaya da devam edeceğiz. Birlikte çalışarak PTT'yi ileriye taşıyacağız. PTT hepimiz için bir gurur kaynağı olmaya devam edecek."

Kaynak: TRT Haber

turkiye-kart-2339992.webp

Toplu taşıma ve finans teknolojisine ayrı ayrı ilgi duyan biri olarak Türkiye Kart uygulamasının gerekli olmadığını düşünüyorum.

Türkiye Kart, şehir içi toplu taşımada belediyelerin oluşturduğu elektronik ücret toplama sistemine PTT altyapısının entegre edilmesiyle çalışan bir sistem. Yanlış bilmiyorsam bu uygulama 2019 yılında duyuruldu. 6 yılda tüm belediyelerle ve belediyelere EÜTS hizmeti sunan Asis, Kentkart, E-Kent gibi şirketlerle anlaşıp, basit bir mobil cüzdan/kart sistemini entegre edene kadar toplu taşımada banka ve kredi kartlarıyla ödeme yaygınlaştı.

Türkiye Kart projesinin, toplu taşımayı ücretsiz kullanan engelli, 65 yaş üstü, gazi gibi gruplara yönelik bir çalışmaya dönüşmesi gerekiyor. Toplu taşımaya ücret ödeyen, başka bir şehre gidince banka kartını kullanabilir ama ücretsiz kullanım hakkı olan, hakkından yararlanmak için kart çıkarmak zorunda ya da toplu taşımaya ücret ödemek zorunda.

Milli Park’ta ’Türkiye Kart’ dönemi başladı​

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ziyaretçi girişlerinde dijitalleşme adımı atılırken, ziyaretçiler artık Türkiye Kart (TRKART) uygulaması ve yeni turnike sistemiyle çok daha kolay ve hızlı giriş yapabilecek.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, ziyaretçi girişlerinde dijital dönüşüm adımı attı. Artık milli parka girişlerde Türkiye Kart (TRKART) uygulaması ve turnike sistemi devreye alındı. Yeni sistem sayesinde milli parkı yaya olarak ziyaret edecek misafirler, TRKART mobil uygulaması üzerinden QR kod ile ödeme yapabilecek. Ayrıca turnikelerde kredi kartı ile ödeme imkanı da sunulacak. Ziyaretçiler, postane şubelerinden fiziki Türkiye Kart temin edebilecekleri gibi, mobil cihazlarına indirilecek uygulama üzerinden de dijital kart sahibi olabilecek. Fiziksel kart talep eden vatandaşların ise en yakın postane merkezine başvurmaları gerekiyor. Yeni sistemle birlikte milli park girişlerinde hem kolaylık hem de hız hedefleniyor.

Konu ile ilgili Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndan yapılan açıklamada "Milli Parkımızı yaya olarak ziyaret edecek misafirlerimiz için TRKART (Türkiye Kart) uygulaması ve turnike sistemi devreye alınmıştır. Aynı zamanda kredi kartı ile de ödeme imkanı bulunan turnike sistemi ile milli parkımızı ziyaret edecek vatandaşlarımız, TRKART mobil uygulaması üzerinden QR kod ile ödeme imkanına sahip olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Türkiye Kart uygulamasının ilk aşaması ve amacı olan şehirlerin toplu ulaşımındaki bütünleşik bilet sistemlerinde her şehirde ayrı kart gereksinimini bitirip ortak bir ödeme sistemi oluşturma ile ilgili uzun bir süredir yeni gelişme görmüyorum ancak dün Türkiye Kart ile ilgili böyle bir gelişme olmuş.

Türkiye Kart'ı bir süredir takip ediyorum. Bu uygulama tamamen PTT'nin elektronik para hizmetine dönüşmüş durumda. Ziraat Bankası'nın ZiraatPay'i, VakıfBank'ın VakıfPays markaları gibi. İşin garip yanı, yakın zamanda PTT bana PTTBank hesabım için Troy logolu PTTKart gönderdi. Gelen kart manyetik şeritli olup çipli - temassız ödemeleri desteklemiyor ancak yine PTT tarafından sunulan Türkiye Kart'lar çipli ve temassız özelliklere sahip. Türkiye Kart amacı gereği zaten temassız olmalı ama PTTKart'lar neden hâlâ çipli + temassız değil onu çözemedim.

Ben bu tek kart sisteminin gereksiz olduğunu düşünüyorum.Her şehirin kendine özgü dinamikleri var kartı var ödeme sistemi var zaten tutacak bir projede değil bir zaman sonra silinip gider.

Türkiye'de siyaset zaaf ve duygulardan besleniyor abi. İnsanlar "her şehirde ayrı kart mı çıkaralım" dediği için bu proje bir çözüm olarak sunuldu ama çalışma mantığı tamamen PTT bünyesindeki bir mobil cüzdan sisteminin entegrasyonu yönünde. Bu durum belediyelerin özerk yapısına muhalefet olmakta. Çünkü belediyeler ulaşım kartı bakiyelerini önden topladığı için bu parayı kullanabiliyor. Türkiye Kart tamamen gerçekleşse bu sefer belediyeler önden bakiye toplayamayacak, toplu taşımada vatandaşın ödediği ücretleri PTT'den (veya ilgili başka bir kamu kurumundan) hakediş olarak alacak. Bu da mevcut siyasi iklimde muhalif partiler tarafından yönetilen belediyeleri hakediş ödemeyerek/geciktirerek yıldırma politikası uygulamaya açık kapı bırakır. Siyasi bir araç haline dönüşmesi işten bile değil.

Türkiye'de siyaset zaaf ve duygulardan besleniyor abi. İnsanlar "her şehirde ayrı kart mı çıkaralım" dediği için bu proje bir çözüm olarak sunuldu ama çalışma mantığı tamamen PTT bünyesindeki bir mobil cüzdan sisteminin entegrasyonu yönünde. Bu durum belediyelerin özerk yapısına muhalefet olmakta. Çünkü belediyeler ulaşım kartı bakiyelerini önden topladığı için bu parayı kullanabiliyor. Türkiye Kart tamamen gerçekleşse bu sefer belediyeler önden bakiye toplayamayacak, toplu taşımada vatandaşın ödediği ücretleri PTT'den (veya ilgili başka bir kamu kurumundan) hakediş olarak alacak. Bu da mevcut siyasi iklimde muhalif partiler tarafından yönetilen belediyeleri hakediş ödemeyerek/geciktirerek yıldırma politikası uygulamaya açık kapı bırakır. Siyasi bir araç haline dönüşmesi işten bile değil.
Ben tutulacağinı düşunmüyorum zaten millet elindekini degistirmiyor gidip bunumu alacak belediyeler kiokslara zaten koymaz

Ben tutulacağinı düşunmüyorum zaten millet elindekini degistirmiyor gidip bunumu alacak belediyeler kiokslara zaten koymaz

Zaten Türkiye Kart geçerli olan şehirlerde de kartları belediyeler vermiyor abi. PTT'den gidip alıyorsun.

Ayrıca Troy logolu Türkiye Kart'larda da yapılan işlem, kart şemalı - açık çevrim olduğu için direkt POS işlemi olarak sayılıyor. Bunun da mevcut ulaşım kartı sistemine göre dezavantajları var. Vaktinde Mastercard logolu Ankarakart'larda da aynı sorun yaşanmıştı. Belediyeler bu yüzden kapalı çevrim kart kullanmak istiyor. (Mevcut kartlar gibi)

Kesin 3-5 tl yükleme parası olur sonuçta sadece uygulamadan yükleme yapilabilecek.

Vodafone Pay hesabım var (Vodafone'un elektronik para uygulaması) onda bile banka kartından bakiye yüklemede ücret alınmıyor PTT alırsa ayıp eder. Zaten tüm para bunlarda toplanıyor günlük repodan kazanırlar bence bu üç beş komisyonun peşine düşmesinler, rahatsız edici.

Vodafone Pay hesabım var (Vodafone'un elektronik para uygulaması) onda bile banka kartından bakiye yüklemede ücret alınmıyor PTT alırsa ayıp eder. Zaten tüm para bunlarda toplanıyor günlük repodan kazanırlar bence bu üç beş komisyonun peşine düşmesinler, rahatsız edici.
HGS dolumlarında düşüyorlar işte. Hem HGS'de tekel olacaksın bir de bakiye yükleme için vatandaştan hizmet bedeli alacaksın. Vatandaşını koruyan devlete aman zarar gelmesin...

Vatandaşını koruyan
🤔🤭
HGS dolumlarında düşüyorlar işte. Hem HGS'de tekel olacaksın bir de bakiye yükleme için vatandaştan hizmet bedeli alacaksın.

Yazık cidden. Dijital kanalların kullanılmasını kendileri isteyip bir de bunu komisyon vb. ücretlerle gelir kapısı haline getirmeleri üzücü. Halbuki dijital kanallara teşvik için değil komisyon almak ya da almamak, cashback kampanyaları yapmaları lazım ama nerde. Dijitalleşmeyle azalan maliyetten kazandıkları yetmiyormuş gibi...

Ne oldu en son bu proje hakkında bilgisi olan var mı ? Belirli illerde kullanıma geçmişti. Ama şöyle bir durum var her il artık banka kartı kullanmaya Troy ile de ödemeyi aktif etti sadece validatörlere gönderilecek bir yazılım ile kartın Türkiye Kart'ı tanımasını ve fiyat tarifesini de ona göre ayarlaması yeterli.

Ne oldu en son bu proje hakkında bilgisi olan var mı ? Belirli illerde kullanıma geçmişti. Ama şöyle bir durum var her il artık banka kartı kullanmaya Troy ile de ödemeyi aktif etti sadece validatörlere gönderilecek bir yazılım ile kartın Türkiye Kart'ı tanımasını ve fiyat tarifesini de ona göre ayarlaması yeterli.

İnsanların tepki gösterdiği "her şehirde ayrı kart çıkarma" uygulaması için bir çözüm olarak sunulmuştu ama bana sorarsanız gerekli bir uygulama değil.

Uzun bir süredir de herhangi bir şehrin toplu taşımasına entegre edildiğini görmedim.

Bence Türkiye Kart'ı ulaşım vb. ortak ödeme sisteminden çıkarıp PTT'nin elektronik para uygulaması haline getirsinler. ZiraatPay ve VakıfPays gibi olsun.

Belediyeler de banka/kredi kartıyla ödeme, tek kullanımlık biletler, sanal ulaşım kartları gibi alanları geliştirsin bu konu da böylece kapatılsın.

Türkiye Kart altyapısı zaten PTT'nin abi 😂

En başından beri bulaşık yani. Bu uygulamada doğru dürüst yol kat edilmemesinin bir sebebidir bana kalırsa.
Şimdi bir şey derdim ama değişik bir kurum deyip geçeyim.

O zaman şahsen benim almayacağım bir kart bu. Zaten İstanbul kart olsun İzmir olsun cebimde var.

O zaman şahsen benim almayacağım bir kart bu. Zaten İstanbul kart olsun İzmir olsun cebimde var.

Zaten Türkiye Kart'ın da mantığını anlayabilmiş değilim.

Temassız banka ve kredi kartlarıyla araçlarda ödeme yapılabiliyor. Bu uygulama birazcık geliştirilir, komisyon alınmaz, aktarma indirimi uygulaması getirilir, POS cihazı entegrasyonu ya da validatörlerde yapılacak yenilikle çipli kartlar da desteklenir. Yazılımsal olarak TR Karekod desteği de eklenebilir. Kart hamilinin indirimli ulaşım hakkı varsa kendisine ait banka/kredi kartlarına bu hak tanımlanabilir. Okutulduğunda indirimli ücret çeker

Bir başka seçenek, sanal ulaşım kartı. Belediyeye ait ulaşım uygulamaları aracılığıyla bu hizmet sunulabilir, halihazırda sunulan şehirlerde geliştirmeler yapılabilir. İndirimli ve ücretsiz ulaşım hakkı bulunanların hakları sanal kartlara yansıtılabilir. Mobil uygulama aracılığıyla sanal kart kullanmak isteyen ancak sanal karta dolumu mevcut uygulamalarda olduğu gibi banka/kredi kartıyla yapmak istemeyenler için tek kullanımlık bakiye kodu (Google Play kodları gibi), mobil uygulamadan işleme mahsus kod alarak bayi/kiosk aracılığıyla dolum (MoneyPay ve Hadi'ye benzer bir durum) seçenekleri sunulabilir.

Üzerinde karekod bulunduran fiş formatındaki tek kullanımlık bilet uygulaması cezbedici olabilir yahut karekodlu fişler tek kullanımlık bilet yerine sınırlı bakiye bulunduran ve tekrar dolumu yapılamayan ulaşım kartı olarak kullandırılabilir. Örneğin 150 TL'lik fiş şeklinde Bursakart. Hatta kimlik tespitiyle bu fiş formatındaki bilet/ulaşım kartlarına indirimli ya da ücretsiz geçiş hakları da tanımlanabilir.

Yapmak isteyene çözüm çok ama belediyeler maalesef toplumun farklı ihtiyaçlarına alternatif çözümler geliştirmek yerine topluma belirli yöntemleri dayatmaktan yana..

Sahsen gideceğim şehirdeki uygulama Asis ise o şehrin uygulamasını Kentkart ise direkt Kentkart uygulamasını indiririm ona göre kullanırım uzun süreli duracaksam eğer.

Bende öyle gider kartını alırım ne olacak bu uygulama gereksiz ve tutacağını hiç sanmıyorum.

Ve sanırım her şehirde ayrı kart çıkartma gereksinimi eskisi kadar sorun olmaktan çıktı. Bu yüzden olsa gerek Türkiye Kart'ın üzerine çok düşülmüyor.

Banka/kredi kartıyla toplu taşıma ödemesi ile birlikte banka/kredi kullanımı da yaygınlaştı. Bu yüzden Türkiye Kart vb. uygulamaya gerçekten gerek yok.

Ve sanırım her şehirde ayrı kart çıkartma gereksinimi eskisi kadar sorun olmaktan çıktı. Bu yüzden olsa gerek Türkiye Kart'ın üzerine çok düşülmüyor.

Banka/kredi kartıyla toplu taşıma ödemesi ile birlikte banka/kredi kullanımı da yaygınlaştı. Bu yüzden Türkiye Kart vb. uygulamaya gerçekten gerek yok.

İstanbul'da biletmatiklerde İstanbulkartı bedeli olan 165 TL ile çok rahat erişme imkanı var.

Kart alabilirsin kredi kartıyla ödeme yapabilirsin uygulamayı indirip sanal kartla ödeme yaparsın her türlü bu sistemin ne kadar gereksiz olduğu ortaya çıkıyor.

Ulaştırma Bakanlığının İstanbul'da işlettiği M11 Gayrettpe - Arnavutköy hattında otomatlar varmış ordan temin ediliyormuş Türkiye Kart ama sadece İstanbul'da ulaştırma bakanlığı'nın işlettiği hatlarda geçerli olan bu kartı almam yani. İstanbul kart il genelinde bütün ulaşım araçlarında geçerli iken.

Şimdi istanbul a gelen bir turist düşünün telefonuna dijital ist. kart oluşturup telefondan okutarak her yere ulaşım sağlayabiliyor,kaldı ki içine para atmaya üşendi diyelim kredi kartıyla
validatörlerden geçebiliyor.Bunun ne özelliği kalıyor o zmn.Aynısı ankara bursa gibi şehirlerde de geçerli.Adını türkiye kart değil de daha bir insanların ilgisini çekebilecek dijital ulaşım kart (Troy Logolu) olarak değiştirip ülkenin her yerinde rahatça insanların kullanabileceği daha global bir isimle devam ettirse daha efektif olur

Hatta bu kartla hızlı trene binerken ödeme yapsa,otomat içeçek alınan yerlere okutulabilse,izban türü yerlerden geçerken sorunsuz indirimli seyahat olsa.Al sana mis gibi ticaret

Son düzenleme:
Geri