Trabzon Hafif Raylı Sistem Hattı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emirhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1787841039761.webp

RAYLI SİTEMİN TEMELİ AVNİ AKER'DE ATILACAK​

Trabzon’un yıllardır beklediği Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemi Projesi’nde ilk kazma, 1 Eylül 2026 Salı günü Avni Aker Millet Bahçesi’nde düzenlenecek törenle vurulacak.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in öncelikli projeleri arasında yer alan ve şehrin ulaşım geleceğine yön verecek Trabzon Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemi’nin yapımına 1 Eylül'de başlanacak. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Kalyon İnşaat ile Makyol İnşaat ortaklığında hayata geçirilecek projede ilk kazma, Avni Aker Millet Bahçesi’nde 1 Eylül 2026 Salı günü düzenlenecek törenle vurulacak. Şehir Hastanesi ile Trabzon Havalimanı arasındaki ilk etap 16,2 kilometre uzunluğunda olacak ve 16 istasyondan oluşacak. Proje kapsamında hattın önemli bir kısmı tünel imalatı ile yer altından, diğer bölümleri ise yüzey raylı sistem hattı olarak inşa edilecek.

ŞEHRE 150 YIL HİZMET VERECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Hemşehrilerimize verdiğimiz sözlerin başında gelen Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemi Projesi’nde artık yeni ve tarihi bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. 1 Eylül Salı günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla Avni Aker Millet Bahçesi’nde ilk kazmayı vuracak ve Trabzon’umuz için yeni bir dönemi başlatacağız. Bu proje, şehir içi ulaşımda konforu, hızı ve güvenliği artırırken trafik yoğunluğunun azaltılmasına da önemli katkı sağlayacak. Trabzon’umuzun ulaşımda önümüzdeki 150 yılına yön verecek bu büyük yatırım, şehrimizin büyüyen ve gelişen yapısına uygun modern bir ulaşım altyapısının temelini oluşturacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’umuza verdiği destek, Bakanlığımızın ve milletvekillerimizin gayretleriyle birlikte şehrimizin önemli projelerini birer birer hayata geçiriyoruz. Raylı sistem de bunların en önemlilerinden biridir. Biz, hemşehrilerimize verdiğimiz sözü takip ediyor, şehrimizin geleceği için kararlılıkla çalışıyoruz. 1 Eylül’de gerçekleştirilecek temel atma ve ilk kazma töreniyle birlikte, Trabzon’un yıllardır beklediği hayalin gerçeğe dönüşmesinin ilk adımını hep birlikte atacağız” ifadelerini kullandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Trabzon Raylı Sistem Hattı Projesi'nin temeli 1 Eylül'de atılacak​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon'un kent içi ulaşımına yeni soluk getirecek Trabzon Raylı Sistem Hattı Projesi'nin temelini 1 Eylül Salı günü atacaklarını bildirdi.

Uraloğlu, söz konusu projeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Şehrin kent içi ulaşımına yeni soluk getirecek projenin temelini 1 Eylül Salı günü atacaklarını bildiren Uraloğlu, "Hat, Trabzon'un doğu-batı aksında önemli bir toplu taşıma omurgası oluşturacak. İlk etabımızı Akçaabat ilçemizin Yıldızlı Mahallesi'nde bulunan Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünden başlatacağız. Hattımız buradan Trabzon kent merkezine ulaşacak ve Trabzon Havalimanı'nda son bulacak." bilgisini verdi.

Bakan Uraloğlu, projenin detaylarına dair şunları paylaştı:

"16,2 kilometrelik güzergahımızda Karayolları, Şehir Hastanesi, Trabzonspor Stadyumu, Bayındırlık İskan, Beşirli, Trabzon Orman İşletme Bölge Müdürlüğü, Tanjant, İnönü, Atapark, Pazarkapı, Trabzon Meydan Parkı, Terminal, Sanayi, Forum AVM, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Havalimanı olmak üzere 16 istasyonumuz bulunacak."

"Artan nüfus ve ulaşım talebine cevap verecek"​

Hattın tamamlanmasıyla Akçaabat ilçe sınırlarından Trabzon'un merkezine ve havalimanına kadar uzanan önemli noktaların raylı sistemle birbirine bağlanacağına dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Projemiz, özellikle Akçaabat ve Ortahisar ilçelerinde artan nüfus ve ulaşım talebine cevap verecek. 16 istasyonla hizmet verecek Trabzon Raylı Sistem Hattı ile şehrimizin önemli yaşam, eğitim ve ulaşım noktalarını raylı sistemle birbirine bağlayacağız. Şehir Hastanesinden havalimanına, Karadeniz Teknik Üniversitesinden stadyuma kadar vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı noktaları aynı raylı sistem hattı üzerinde buluşturacağız."

Uraloğlu, hattaki araçların 360 yolcu kapasiteli, güzergahın işletme süresinin de 26 dakika 14 saniye olacağını bildirerek, hattın her gün 87 binin üzerinde yolcuya hizmet vermesini öngördüklerini ifade etti.

Anadolu Ajansı

Trabzon’da raylı sistem meselesi 2-3 yıllık konu değil. En az 20 yıldır “yapacağız, başlayacağız, temel atacağız” denilerek seçim dönemlerinde gündeme getirildi. Her seçim öncesi yeniden ısıtılıp vatandaşa sunuldu.

Şimdi gerçekten başlanıyor olması güzel, buna kimsenin itirazı yok. Ama insanın aklına şu soru geliyor: Madem bu kadar gerekliydi, neden 20 yıl boyunca bir türlü hayata geçirilemedi?

Trabzon’un trafiği yıllardır ortada. O yıllarda başlanmış olsaydı bugün çoktan raylı sistem kullanıyor olacaktık.

Artık vaat değil, rayları görmek istiyoruz. 😑

Çavuşdere tramvayı da bunun güzel bir örneği. 2019 seçim döneminde Hilmi Türkmen’in açıkladığı 41 proje arasında “Üsküdar Meydanı’ndan Çavuşdere’ye nostaljik tramvay hattı” vardı.

Sonuç? Bugün ortada çalışan bir Çavuşdere tramvayı yok.

Üstelik mesele sadece bu da değil. Yıllardır Üsküdar–Çamlıca, Üsküdar–Maltepe gibi raylı sistem projeleri farklı dönemlerde gündeme getirildi. Sonra proje değişti, rafa kalktı veya başka bir projeye dönüştü.

İnsanların artık “proje açıklandı” lafına değil, rayların döşendiğine inanması normal. Seçim döneminde proje tanıtmak kolay; asıl mesele onu finanse edip ihalesini yapıp bitirmek. 😑

Trabzon’daki raylı sistem için de aynı şeyi söylüyorum: İnşallah bu defa gerçekten yapılır. Çünkü Trabzonlular artık “yapacağız” değil, tramvaya binmek istiyor.

Trabzon’daki raylı sistem için insanların temkinli olmasının bir sebebi de İstanbul’da yaşananlar.

Çavuşdere tramvayı, Üsküdar–Kadıköy–Maltepe tramvayı ve M13 Söğütlüçeşme–Yenidoğan bunun farklı örnekleri.

Özellikle M13’ün hikâyesi başlı başına derslik. Yenidoğan–Cumhuriyet–Emek hattı 2017’nin sonunda durduruldu. Sonrasında proje yeniden ele alındı, Söğütlüçeşme’ye kadar uzatılarak baştan tasarlandı ve 2023’te yeni projenin uygulama esasları imzalandı.

Yani yıllarca “metro geliyor, yapılıyor, başlayacak” diye konuşulan projelerin bir kısmı ya durdu, ya güzergâhı değişti, ya da yeniden projelendirildi.

Üsküdar–Kadıköy–Maltepe tramvayının da 2024’te tasarımının tamamlandığı açıklanmasına rağmen bugün hâlâ etüt aşamasında görünüyor.

O yüzden Trabzon’daki proje için de insanların artık biraz şüpheci olması normal.

Proje sunumu, maket, seçim vaadi istemiyoruz. İhale → şantiye → ray → test sürüşü → yolcu.

Sıralama bu kadar basit. 😑

20 yıldır “yapacağız” denilen Trabzon raylı sisteminde artık sıra “yaptık” demeye gelsin. 🚋
Hükümeti ayrı, muhalefeti ayrı; halkı oyalıyor, oy alınca da çoğu zaman verdikleri sözleri unutuyorlar. Ama ben ve benim gibi ray sevdalıları unutmuyoruz. 😑🚋

Çünkü biz seçimden seçime değil, gerçekten rayların döşendiğini ve trenlerin çalıştığını görmek istiyoruz.

Metro ve tramvay konusunda ideolojik saplantılardan artık kurtulun lütfen.
Raylı sistemin partisi, ideolojisi olmaz. Hükümeti de muhalefeti de aynı şekilde eleştirmek gerekiyor. Çünkü metroya, tramvaya oy veren parti değil, halk biniyor.
Seçim vaadi ve propaganda ile raylı sistem yapılmaz. Artık maket, afiş ve vaat değil; ihale, şantiye, ray, test sürüşü ve çalışan tren görmek istiyoruz.
Dünyada raylı sistemler konusunda onlarca yıl geride kalmışken hâlâ birbirimizi “senin partin, benim partim” diye tartışmak yerine, bu şehirlerin gelecek 50 yılını nasıl planlayacağımızı konuşalım.
Rayın rengi olmaz, rayın ideolojisi olmaz. Rayın amacı insanı hızlı, güvenli ve konforlu taşımaktır. 🚇🚋
Seçim vaatleri ve propaganda ile metro, tramvay yapılmaz. Bu düzenin artık değişmesi gerekiyor.
Dünyada raylı sistemler konusunda 50 yıl geride kalmışsak, bunun bedelini bugün trafikle, zaman kaybıyla ve plansız şehirleşmeyle ödüyoruz.
Artık maket, afiş ve seçim vaadi değil; ihale, şantiye, ray, test sürüşü ve çalışan tren görmek istiyoruz.
Raylı sistem siyaset üstü bir şehircilik meselesidir. Bugünün değil, gelecek 100 yılın planı yapılmalı. 😑🚇
Ben ray sevdalısıyım. Moskova’da gördüm, Napoli’de gördüm, Barselona’da gördüm. 🚇🚋 Dünyanın farklı şehirlerinde raylı sistemlerin hayatı nasıl kolaylaştırdığını bizzat gördüm. Biz de kendi şehirlerimizde dünyanın standartlarında, çağdaş ve ulaşılabilir raylı sistemler görmek istiyoruz.
Rayın ideolojisi olmaz; ray halka hizmet eder.

Trabzon’da raylı sistem meselesi 2-3 yıllık konu değil. En az 20 yıldır “yapacağız, başlayacağız, temel atacağız” denilerek seçim dönemlerinde gündeme getirildi. Her seçim öncesi yeniden ısıtılıp vatandaşa sunuldu.

Şimdi gerçekten başlanıyor olması güzel, buna kimsenin itirazı yok. Ama insanın aklına şu soru geliyor: Madem bu kadar gerekliydi, neden 20 yıl boyunca bir türlü hayata geçirilemedi?

Trabzon’un trafiği yıllardır ortada. O yıllarda başlanmış olsaydı bugün çoktan raylı sistem kullanıyor olacaktık.

Artık vaat değil, rayları görmek istiyoruz. 😑
Anadolu şehirleri Araba odaklı olduğu için tramwaydan önce çevreyolu, katlı kavşak, yeni yol ve tüneller yapılıyor.

Tüm araba odaklı projeler yapılınca işte en son şimdi Tramway projesi yapılıyor Hayırlı olsun ✅🙏

Anadolu şehirleri Araba odaklı olduğu için tramwaydan önce çevreyolu, katlı kavşak, yeni yol ve tüneller yapılıyor.

Tüm araba odaklı projeler yapılınca işte en son şimdi Tramway projesi yapılıyor Hayırlı olsun ✅🙏
Anadolu şehirlerinin araba odaklı planlandığı tespitinize katılıyorum. Ama “önce çevreyolu, katlı kavşak, yeni yollar ve tüneller yapılsın; en son tramvaya sıra gelsin” anlayışına katılmıyorum.

Tam tersine, raylı sistem ulaşım planının en başında düşünülmeli. Yol yaptıkça araç sayısı artıyor, trafik yeniden oluşuyor. Buna dünyada “induced demand” deniyor.

Ben Moskova’da, Napoli’de ve Barselona’da metroları gördüm. 🚇🚋 Raylı sistem sonradan eklenen bir süs değil, şehrin ulaşım omurgası.

Trabzon için de umarım artık gerçekten bu anlayış değişir. Hayırlı olsun demek için önce tramvayı görelim, rayları görelim, test sürüşünü görelim. 😄🙏

Son 3… 🚈

Umarız bu defa gerçekten son 3! 😄 Trabzon yıllardır raylı sistemi bekliyor. Artık geri sayımdan sonra rayları, trenleri ve yolcuları görelim.

Maket, proje, vaat ve seçim propagandasından ziyade çalışan bir raylı sistem görmek istiyoruz.

Hayırlı olsun demek için son 3’ün gerçekten bitmesini bekliyoruz. 😉🚋

Geri